Постанова
від 22.11.2011 по справі 2а-0870/8381/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 листопада 2011 року Справа № 2а-0870/8381/11

Запорізький окружний ад міністративний суд у складі:

головуючого - судді О.В. Конишево ї

при секретарі А.С. Нецик

розглянув у відкритому суд овому засіданні адміністрат ивну справу

за позовною заявою: Управлі ння пенсійного фонду України в м. Мелітополі Запорізької о бласті

до: Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Кільце»

про: стягнення недоїмки по с платі відшкодування фактичн их витрат на виплату та доста вку пільгових пенсій за віко м, призначених на пільгових у мовах у розмірі 32 966, 62 грн.

ВСТАНОВИВ:

10.10.2011 до Запорізького о кружного адміністративного суду надійшла вказана позов на заява.

Відповідно до ст. 122 КАС України, особа, яка бере участ ь у справі має право заявити к лопотання про розгляд справи за її відсутності. Якщо таке к лопотання заявили всі особи, які беруть участь у справі, су довий розгляд справи здійсню ється в порядку письмового п ровадження за наявними у спр аві матеріалами.

Згідно з ч. 1 ст.41 КАС України с уд під час судового розгляду адміністративної справи зді йснює повне фіксування судов ого засідання за допомогою з вукозаписувального технічн ого засобу. У разі неявки у суд ове засідання всіх осіб, які б еруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цьог о Кодексу розгляд справи зді йснюється за відсутності осі б, які беруть участь у справі ( у тому числі при розгляді спр ави в порядку письмового про вадження), фіксування судово го засідання за допомогою зв укозаписувального технічно го засобу не здійснюється.

Керуючись приписами стате й 41, 122 КАС України суд розгляну в справу на підставі наявних доказів, фіксування судовог о засідання за допомогою зву козаписувального технічног о засобу не здійснювалось.

Представник позивача у судове зсідання не з' явив ся, до судового засідання над ав до канцелярії суду клопот ання про розгляд справи без й ого участі, зазначив, що позов ні вимоги підтримує в повном у обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, про причини неявки суд не п овідомив. Про час та дату судо вого засідання повідомлявся належним чином. Заяв про розг ляд справи без його участі до канцелярії суду не надходил о. Згідно раніше наданих запе речень позовні вимоги не виз нає у повному обсязі, та проси ть закрити провадження у адм іністративній справі.

Вивчивши матеріали справи , з' ясувавши обставини та пе ревіривши їх доказами, суд пр иходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наст упних підстав.

Статтею 1 Закону України «Пр о збір на обов' язкове держа вне пенсійне страхування» № 400 від 26.06.1997 (надалі Закон № 400) визн ачено, що платниками збору на обов' язкове державне пенсі йне страхування є суб' єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власност і, їх об' єднання, бюджетні, гр омадські та інші установи та організації, об' єднання гр омадян та інші юридичні особ и, а також фізичні особи - суб' єкти підприємницької діяльн ості, які використовують пра цю найманих працівників.

ТОВ «Кільце» є платником зб ору на обов' язкове державне пенсійне страхування відпов ідно до Закону України «Про з бір на обов' язкове державне пенсійне страхування», а так ож платником страхових внеск ів відповідно до Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання», зареєстроване в управ лінні Пенсійного фонду Украї ни в Орджонікідзевському рай оні м. Запоріжжя як платник, як ий повинен своєчасно та в пов ному обсязі сплачувати збір та внески на загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування до Пенсійного фонду.

За приписами ч. 2 розділу 15 (Пр икінцеві положення) Закону № 1058, пенсійне забезпечення зас трахованих осіб, які працюва ли або працюють на підземних роботах, на роботах з особлив о шкідливими і особливо важк ими умовами праці за Списком № 1 та на ін. роботах зі шкідлив ими і важкими умовами праці з а Списком №2 виробництв, робіт , професій, посад і показників , затверджених Кабінетом Мін істрів України (36-2003-п) та за резу льтатами атестації робочих м ісць, на посадах, що дають прав о на призначення пенсії за ві ком на пільгових умовах або з а вислугу років, які відповід но до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію н а пільгових умовах або за вис лугу років, здійснюється згі дно з окремим законодавчим а ктом через професійні та кор поративні фонди.

До запровадження пенсійно го забезпечення через профес ійні та корпоративні фонди з астрахованим вищезгаданим о собам пенсії призначаються з а нормами Закону № 1058 у разі дос ягнення пенсійного віку та н аявності трудового стажу, пе редбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення» . (…) При цьому, зберігається по рядок покриття витрат на вип лату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності За кону № 1058.

Таким чином, відповід но до розділу 15 (Прикінцеві по ложення) Закону України «Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування», п енсії на пільгових умовах пр изначаються на підставі зако нодавства, що діяло раніше, то бто на підставі Закону № 1788.

Пунктом «а» ч. 1 ст. 13 Закону Ук раїни «Про пенсійне забезпеч ення» передбачено, що на піль гових умовах мають право на п енсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: прац івники зайняті повний робочи й день на інших роботах із шкі дливими і важкими умовами пр аці - за Списком № 1 виробництв , робіт, професій, посад і пока зників, затверджуваним Кабін етом Міністрів України і за р езультатами атестації робоч их місць: чоловіки - після дося гнення 50 років і при стажі роб оти не менше 20 років, з них не ме нше 10 років на зазначених робо тах; жінки - після досягнення 4 5 років і при стажі роботи не м енше 15 років, з них не менше 7 ро ків 6 місяців на зазначених ро ботах.

Працівники, які мають не мен ше половини стажу роботи з ос обливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, пенсі ї на пільгових умовах призна чаються із зменшенням віку, п ередбаченого ст. 12 цього Закон у, на 1 рік за кожний повний рік такої роботи чоловікам і на 1 рік 4 місяці - жінкам.

Відповідно до абз. 4 п. 1 ч. 2 При кінцевих положень Закону Укр аїни «Про загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання», підприємства і орган ізації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пе нсійного фонду плату, що покр иває фактичні витрати на вип лату і доставку пенсій особа м, які були зайняті повний роб очий день на підземних робот ах, на роботах з особливо шкід ливими і особливо важкими ум овами праці за Списком № 1 виро бництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених К абінетом Міністрів України ( 36-2003-п), крім тих що були безпосер едньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (вк лючаючи особовий склад гірни чорятувальних частин) з видо бутку вугілля, сланцю, руди та ін. корисних копалин, на будів ництві шахт та рудників за сп иском робіт і професій, затве рдженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набр ання чинності цим Законом, у р озмірі 20% з наступним збільшен ням її щороку на 10 % до 100 відсотк ового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього За кону.

Таким чином, відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій до досягне ння працівником пенсійного в іку, призначених за Списком № 1, мають здійснюватись відпов ідно до ч. 2 Прикінцевих положе нь Закону України «Про загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування» та п. «а» ч. 1 ст. 13 Закону України «Про пе нсійне забезпечення».

Згідно з п. 6.1. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрах ованими особами внесків на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування до П енсійного фонду України (зат верджена постановою правлін ня Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1 і зареєс трована в Міністерстві юстиц ії України 16 січня 2004 року за № 64 /8663), відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, п ризначених на пільгових умов ах, відповідно до ч. 2 Прикінце вих положень Закону України «Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я» в таких розмірах: (…) для пла тників, зазначених у підпунк ті 2.1.1 пункту 2.1 Інструкції (вказ ано, хто є платниками страхов их внесків), зазначеної вище, - відшкодовуються фактичні ви трати на виплату і доставку п енсій працівникам, зайнятим повний робочий день з особли во шкідливими і особливо важ кими умовами праці за списко м № 1 виробництв, робіт, профес ій, посад і показників, затвер джених Кабінетом Міністрів У країни (…) у таких розмірах: (…) - 70 % від фактичних витрат на вип лату і доставку пенсій, призн ачених та/ або виплачених у 2009 р оці; 80% від фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, пр изначених та/або виплачених у 2010 році.

Відповідно до п. 6 п. п. 6.2. зазна ченої вище Інструкції, витра ти на виплату і доставку пенс ій призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж , що дає право на призначення ц их пенсій на декількох підпр иємствах покривається цими п ідприємствами пропорційно с тажу роботи. При цьому, стаж на останньому підприємстві вра ховується в повному обсязі, а з попередніх місць роботи ос іб він додається до стажу, нео бхідного для призначення пен сій на пільгових умовах.

А згідно з пунктами 6.4, 6.8 цієї Інструкції, розмір сум до від шкодування на поточний рік в изначається відділами доход ів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомлен нях про розрахунок сум факти чних витрат на виплату та дос тавку пільгових пенсій, приз начених відповідно до ч. 2 «При кінцевих положень» Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування», які надсилаються пі дприємствам до 20-го січня пото чного року на протязі 10 днів з дня прийняття рішення про пр изначення пенсії. Підприємст ва щомісяця, до 25 числа, вносят ь до Пенсійного фонду зазнач ену в повідомленні місячну с уму фактичних витрат на випл ату та доставку пенсій, призн ачених на пільгових умовах.

Так згідно з розрахунком бо ргу та матеріалами пенсійних справ, доданим до позовної за яви, загальна сума фактичних витрат на виплату і доставку пільгової пенсії, станом на 25 .09.2011 становить 32 966, 62 грн., а саме : ОСОБА_1 - 362, 84 грн.; ОСОБА_2 - 654, 04 грн.; ОСОБА_3 - 3 790, 07 грн .; ОСОБА_4 - 1 209, 20 грн.; ОСОБ А_5 - 4 977, 88 грн.; ОСОБА_6 - 924, 73 грн.; ОСОБА_7 - 940, 14 грн.; ОС ОБА_8 - 1 513, 47 грн.; ОСОБА_9 - 1 799 грн.; ОСОБА_10 - 4 677, 45 грн.; ОСОБА_11 - 138, 35 грн.; ОСОБА_12 - 244, 72 грн.; ОСОБА_13 - 1 308, 06 гр н.; ОСОБА_14 - 280, 72 грн.; ОСОБ А_15 - 4 420, 20 грн.; ОСОБА_16 - 3 385, 42 грн.; ОСОБА_17 - 2 332, 01 грн.; ОСОБА_18 - 7, 88 грн. Пенсія приз начена та виплачується на пі льгових умовах за списком № 1.

Матеріалами справи встано влено, що відповідачу своєча сно надсилались розрахунки ф актичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій п енсіонерам, що мають право на пільгову пенсію на підприєм стві відповідача. Відповідач ем повідомлення не оскаржені .

Аналіз зазначених вище вим ог законодавства, наявні мат еріали справи свідчать про т е, що відповідачем в порушенн я вимог Законів України «Про пенсійне забезпечення», «Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування», не відшкодовано у повному об сязі суму фактичних витрат н а виплату та доставку пенсії , нарахованої і виплаченої ор ганами Пенсійного фонду Укра їни у період з грудня 2010 по квіт ень 2011 року у розмірі 32 966,62 грн.

На час судового розгляду сп рави відповідачем доказів сп лати зазначених витрат на ви плату та доставку пільгових пенсій суду не надано, позовн і вимоги відповідач визнав в повному обсязі.

Позивач надав всі необхідн і докази в обґрунтування поз овних вимог, а тому позов є зак онним та обґрунтованим і так им, що підлягає задоволенню.

Відповідно до приписів п.4 с т. 94 КАС України, у справах, в як их позивачем є суб' єкт влад них повноважень, а відповіда чем - фізична чи юридична ос оба, судові витрати, здійснен і позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладен ого, керуючись ст. ст. 41, 71, 94, 159-163 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов - задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Кі льце», на користь управління Пенсійного фонду України в м . Мелітополь Запорізької обл асті плату, що покриває факти чні витрати на виплату та дос тавку пенсій призначених на пільгових умовах, за списком № 1 за період з грудня 2010 по квіт ень 2011 року у сумі 32 966 (тридцять д ві тисячі дев' ятсот шістдес ят шість) грн. 62 коп. на р/р 25606301001085, Є ДРПОУ 20508663, МВ ЗОФ ВАТ «Державни й ощадний банк України», МФО 31 3957.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у в становлені строки. У разі под ання апеляційної скарги судо ве рішення, якщо його не скас овано, набирає законної сили після повернення апеляційн ої скарги, відмови у відкритт і апеляційного провадження а бо набрання законної сили рі шенням за наслідками апеляці йного провадження.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Дніпропетровського ап еляційного адміністративно го суду через Запорізький ок ружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний стро к з дня її проголошення, а в ра зі складення постанови у пов ному обсязі відповідно до ст атті 160 КАС України - з дня скл адення її в повному обсязі, ап еляційної скарги, з подачею ї ї копії відповідно до кілько сті осіб, які беруть участь у с праві.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постано ви суду обчислюється з насту пного дня після закінчення п 'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення пр о можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Постанова виготовлена у по вному обсязі 22 листопада 2011 рок у.

Суддя /підпис/ О.В. Конишева

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.11.2011
Оприлюднено05.03.2012
Номер документу21687128
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/8381/11

Ухвала від 23.09.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Конишева Олена Василівна

Постанова від 22.11.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Конишева Олена Василівна

Ухвала від 08.11.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Конишева Олена Василівна

Ухвала від 27.10.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Конишева Олена Василівна

Ухвала від 12.10.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Конишева Олена Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні