Постанова
від 24.01.2012 по справі 2а-12053/11/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №8.3.2

ПОСТАНОВА

Іменем України

24 січня 2012 року Справа № 2а-12053/11/1270

Луганський окружний адміністративний суд у склад і:

судді: Кравцової Н.В.,

при секретарі: Бражник В.І.,

за участю сторін:

представника позивача: Назаренко Н.О.,

представника відповідача не прибув,

представника третьої особ и: не прибув,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативний позов Ленінської між районної державної податков ої інспекції у м. Луганську до Приватного підприємства "Ін конвест", третя особа, що не за являє самостійних вимог на п редмет спору, - начальник упра вління державної реєстрації та міського реєстру Лугансь кої міської ради про визнанн я недійсними установчих доку ментів з моменту державної р еєстрації,-

ВСТАНОВИВ:

22 грудня 2011 року до Луга нського окружного адміністр ативного суду надійшов адмін істративний позов Ленінсько ї міжрайонної державної пода ткової інспекції у м. Лугансь ку до Приватного підприємст ва "Інконвест", третя особа, що не заявляє самостійних вимо г на предмет спору, - начальник управління державної реєстр ації та міського реєстру Луг анської міської ради про виз нання недійсними установчих документів з моменту держав ної реєстрації.

В обґрунтування позов у зазначено наступне.

Приватне підприємств о "Інконвест" зареєстровано, я к суб'єкт господарювання вик онавчим комітетом Лугансько ї міської ради, про що видане с відоцтво про державну реєстр ацію від 19.8.2004 реєстраційний №1 3 82 105 000 1000408 та було взято на податко вий облік в Ленінській МДПІ у м. Луганську (довідка про взят тя на податковий облік №1203 від 16.09.2004).

Згідно ч. 4 ст. 87 ЦК Україн и юридична особа вважається створеною з дня її державної реєстрації.

Згідно ч. 1 ст. 87 ЦК Украї ни для створення юридичної о соби її засновники розробляю ть установчі документи.

Установчими докуме нтами суб'єкта господарюванн я є рішення про його створенн я або статут суб'єкта господа рювання (ч. 1 ст. 57 ГК України). В у становчих документах повинн і бути вказані найменування та місцезнаходження суб'єкта господарювання (ч. 2 ст. 57 ГК Укр аїни).

Згідно установчих до кументів підприємства, його місцезнаходження: 91000, м. Луганс ьк, вул. Совєтська, 62.

Засновником та керівн иком є ОСОБА_2 (ІНФОРМАЦІ Я_1), який мешкає за адресою: АДРЕСА_1.

Відповідно до вимог ст . 24 Закону України від 15.05.2003 №775 "Пр о державну реєстрацію юридич них осіб та фізичних осіб - під приємців" (далі Закон №755), для п роведення державної реєстра ції засновник або уповноваже на ним особа повинна особист о подати державному реєстрат ору (надіслати рекомендовани м листом з описом вкладення) з аповнену реєстраційну картк у на проведення державної ре єстрації юридичної особи, ко пію рішення про створення юр идичної особи, два примірник а установчих документів.

Відповідно до п.1 ст.55 -1 Господарського кодексу Укр аїни (із змінами та доповненн ями) однією із ознак фіктивно сті, що дають підстави для зве рнення до суду про припиненн я юридичної особи або припин ення діяльності фізичною осо бою підприємцем, в тому числі визнання реєстраційних доку ментів недійсними, є той факт , що підприємство зареєстров ано (перереєстровано) у орган ах державної реєстрації фізи чними особами з подальшою пе редачею права (оформленням) у володіння чи управління під ставним (неіснуючим), померли м, безвісти зниклим особам аб о таким особам, що не мали намі ру провадити фінансово-госпо дарську діяльність або реалі зовувати повноваження.

Згідно пояснень ОСО БА_2, наданих працівникам по даткової міліції Російськ ої Федерації, стало відомо, що у грудні 2010 року до ОСОБА_2 звернувся чоловік на ім' я ОСОБА_4 з проханням виїха ти до м. Луганська та розписат ися у ряді документів для офо рмлення на нього фірми. За це ОСОБА_4 пообіцяв ОСОБА_2 винагороду у розмірі 1500 рублі в. Більше ОСОБА_4 ОСОБА_2 не бачив. Як зазначає ОСОБА _2, фінансово-господарською діяльністю він ніколи на зай мався, податкову звітність д о інспекції не надавав, угод н е укладав та робити це нікому не доручав. За наявних обстав ин очевидно, що у даному конкр етному випадку неможливо гов орити про свободу підприємни цької діяльності ПП «Інконве ст», оскільки від імені засно вника та керівника цього під приємства діють невідомі осо би, а не особисто ОСОБА_2

На підставі викладен ого позивач просив суд визна ти недійсними установчі доку менти ПП «Інконвест» з момен ту державної реєстрації, а са ме, з 19.08.2004

Представник позивача у суд овому засіданні позовні вимо ги підтримала у повному обся зі, надала пояснення, аналогі чні викладеним у позові та пр осила задовольнити позов.

Представник відпові дача в судове засідання не пр ибув, про дату, місце та час ро згляду справи був повідомлен ий належним чином.

Представник третьої особи у судове засідання не п рибув, на адресу суду надав ві дзив на адміністративний поз ов, в якому просив відмовити у задоволенні позову повністю та розглянути справу без йог о участі.

Дослідивши матеріали спра ви, суд приходить до такого.

Ст. 19 Конституції Укра їни встановлено, що органи де ржавної влади та органи місц евого самоврядування, їх пос адові та службові особи зобо в'язані діяти лише на підстав і, у межах повноважень та у спо сіб, що передбачені Конститу цією та Законами України.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.3 КАС України справа адм іністративної юрисдикції пе реданий на вирішення адмініс тративного суду публічно - пр авовий спір, у якому хоча б одн ією зі сторін є орган виконав чої влади, орган місцевого са моврядування, їхня посадова чи службова особа або інший с уб'єкт, який здійснює владні у правлінські функції на основ і законодавства, в тому числі на виконання делегованих по вноважень.

Згідно з п.п.20.1.12 п.20.1 ст.20 П одаткового кодексу України в ід 02.12.10. №2755-VІ органи державної п одаткової служби мають право у випадках, встановлених зак оном, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльнос ті фізичної особи-підприємця , про визнання недійсними уст ановчих (засновницьких) доку ментів.

У судовому засіданні встан овлено, що Приватне підприєм ство "Інконвест" (ідентифікац ійний код 33112156) було зареєстров ано 19.08.2004, дата зміни свідоцтва про державну реєстрацію - 15.0 1.2011 (арк. справи 10).

ПП "Інконвест" взято на облік платника податків у Ле нінській МДПІ м. Луганська 16.09.2 004 за № 1203, керівником підприємс тва згідно довідки про взятт я на облік відповідача за № 1203 в ід 16.09.2004. є ОСОБА_5 (арк. справи 10 об.).

Як вбачається з рішен ня власника, ОСОБА_5, як вла сником ПП "Інконвест" 30.03.2005 знят о з себе повноваження директ ора та передано вказані повн оваження ОСОБА_6, який ста в керівником ПП "Інконвест" у в ідповідності до довідки про взяття на облік платника под атків № 1228 від 22.08.2005.

Згідно рішення власника ві д 24.01.2005 ОСОБА_5 затверджено С татут ПП "Інконвест" в новій ре дакції та повноваження дирек тора підприємства залишено з а нею.

Довідкою про взяття на облі к платника податків від 05.08.2008 № 917 підтверджено, що керівником ПП "Інконвест" є ОСОБА_6.

Рішенням власника від 02.11.2009 з вільнено з посади директора підприємства ОСОБА_6.

Кервіником ПП "Інконвест" ст ала ОСОБА_7, про що свідчит ь довідка про взяття на облік платника податків № 241 від 26.02.2010.

Як зазначалось, 15.01.2011 де ржавним реєстратором внесен і зміни до відомостей, що міст яться в ЄДР. З нової редакції с татуту Приватного підприємс тва «Інконвест», затверджено ї рішенням від 30 грудня 2010 року , вбачається, що власником під приємства на момент державно ї реєстрації нової редакції Статуту підприємства є грома дянин Російської Федера ції - ОСОБА_2 (арк. справи 1 1-12)

Статтею 24 Закону Украї ни “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців” передбаче но, що для проведення державн ої реєстрації юридичної ос оби

засновник (засновники) або у повноважена ними особа повин ні особисто подати державно му реєстратору (надіслати по штовим відправленням з описо м вкладення або в разі поданн я електронних документів по дати опис, що містить відомо сті про надіслані електронн і документи, в електронній фо рмі) такі документи:

- заповнену реєстра ційну картку на проведенн я державної реєстрації юрид ичної особи;

- примірник оригіна лу (ксерокопію, нотаріально з асвідчену копію) рішення зас новників або уповноваженого ними органу про створення ю ридичної особи у випадках, передбачених законом;

- два примірники уст ановчих документів (у разі п одання електронних докумен тів - один примірник);

- документ, що засвід чує внесення реєстраційног о збору за проведення держ авної реєстрації юридичної особи. У разі подання електро нних документів для проведен ня державної реєстрації юри дичної особи підтвердженням внесення плати за проведен ня державної реєстрації юрид ичної особи є примірник елек тронного розрахункового до кумента, засвідченого елек тронним цифровим підписом;

- інформацію з докум ентами, що підтверджують стр уктуру власності засновник ів - юридичних осіб, яка дає зм огу встановити фізичних осі б - власників істотної учас ті цих юридичних осіб.

У разі утворення ю ридичної особи на підставі модельного статуту в реєстр аційній картці на проведення державної реєстрації юридич ної особи проставляється від повідна відмітка з посилання м на типовий установчий док умент.

Відповідно до ст. 29 вказаног о Закону для проведення дер жавної реєстрації змін до ус тановчих документів юридич на особа повинна подати (над іслати поштовим відправленн ям з описом вкладення) такі до кументи:

заповнену реєстраційну ка ртку на проведення державної реєстрації змін до установч их документів юридичної особ и;

примірник оригіналу (ксер окопію, нотаріально засвідч ену копію) рішення про внесе ння змін до установчих док ументів.

Документ, що підтверджує правомочність прийняття рі шення про внесення змін до установчих документів;

оригінали установчих доку ментів юридичної особи з від міткою про їх державну реєст рацію з усіма змінами, чинним и на дату подачі документів, а бо копія опублікованого в спеціалізованому друковано му засобі масової інформації повідомлення про втрату всі х або частини зазначених ор игіналів установчих докумен тів;

два примірники змін до уст ановчих документів юридично ї особи у вигляді окремих до датків або два примірники установчих документів у но вій редакції;

документ, що підтверджує в несення реєстраційного збо ру за проведення державної р еєстрації змін до установчих документів.

Частина 2 ст. 38 Закону передба чає, що підставою для постано влення судового рішення щодо припинення юридичної особи є:

- визнання судом недій сною державної реєстрації юр идичної особи через допущені при її створенні порушення, я кі не можна усунути, а також в інших випадках передбачених

законом;

- провадження нею діял ьності, що суперечить уста новчим документам, або такої , що

заборонена законом;

- невідповідність мін імального розміру статутног о капіталу юридичної особи в имогам

закону;

- неподання протягом р оку органам державної податк ової служби податкових

де кларацій, документів фінансо вої звітності відповідно до закону;

- наявність в Єдиному д ержавному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за

вказаним її місцезнахо дженням.

Як встановлено у судово му засіданні, ПП "Інконвест" з ареєстровано як юридична осо ба 19.08.2004р. Згідно установчих док ументів керівником підприєм ства була ОСОБА_5

За період діяльності підприємства з 2004 року по 2011 рік внесені відомості в ЄДР щодо зміни керівника ПП "Інконвес т".

Як вбачається із дово дів позивача, підставою для в изнання недійсними установч их документів є відомості що до керівника ПП "Інконвест" ОСОБА_2, який повідомив, що ф інансово-господарською діял ьністю не займався, податков у звітність до інспекції не п одавав, угоди ніякі не уклада в.

Як встановлено судом та не заперечується позивач ем, керівником ПП "Інконвест" ОСОБА_2 став з моменту офор млення договору дарування ві д 30.12.2010. Відомості, пов' язані з і зміною складу власника бул и внесені державним реєстрат ором 15.01.2011.

Таким чином, оскільки судом встановлено, що права власни ка, а також керівника ПП "Інкон вест" ОСОБА_2 набув з 30.12.2010, то му підстав для визнання неді йсними установчих документі в з моменту реєстрації - 19.08.2004 немає.

Відповідно до ст. 11 Код ексу адміністративного судо чинства України, кожна сторо на повинна довести ті обстав ини, на яких ґрунтуються її ви моги та заперечення, а суд оці нює докази, які є у справі, за с воїм внутрішнім переконання м, що ґрунтується на їх безпос ередньому, всебічному, повно му та об'єктивному досліджен ні (стаття 86 цього Кодексу).

Отже, суд приходить до ви сновку, що позовні вимоги поз ивача є необґрунтованими та такими, що задоволенню не під лягають.

Питання по судових витр атах не вирішується, оскільк и позивач звільнений від їх с плати у встановленому порядк у, а ст.94 Кодексу адміністрати вного судочинства України не передбачено їх стягнення у д аних випадках.

Керуючись ст. ст. 11,71, 94, 159-163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні позовн их вимог Ленінської міжрайон ної державної податкової інс пекції у м. Луганську до Прив атного підприємства "Інконве ст", третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предме т спору, - начальник управлінн я державної реєстрації та мі ського реєстру Луганської мі ської ради про визнання неді йсними установчих документі в з моменту державної реєстр ації відмовити.

Постанова суду може б ути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеля ційного адміністративного с уду.

Постанова суду першої інст анції набирає законної сили після закінчення строку пода ння апеляційної скарги, вста новленого Кодексом адмініст ративного судочинства Украї ни, якщо таку скаргу не було по дано.

Апеляційна скарга подаєть ся до Донецького апеляційног о адміністративного суду чер ез Луганський окружний адмін істративний суд. Копія апеля ційної скарги одночасно надс илається особою, яка її подає до суду апеляційної інстанц ії

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Повний текст постанови скл адено та підписано 30 січня 2012 р оку.

Суддя Н.В. Кравцова

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.01.2012
Оприлюднено05.03.2012
Номер документу21688029
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-12053/11/1270

Ухвала від 01.03.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Губська Л.В.

Ухвала від 01.03.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Губська Л.В.

Ухвала від 28.03.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Губська Л.В.

Постанова від 24.01.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.В. Кравцова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні