Ухвала
від 08.02.2012 по справі 2а-8489/11/2670
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: №   2а-8489/11/2670                                                  Головуючий у 1-й інстанції:  шРАМКО ю.т     

Суддя-доповідач:  Ключкович В.Ю.

У  Х  В  А  Л  А

Іменем України

"08" лютого 2012 р.                                                                                                 м. Київ

Головуючий суддя                                                                       Ключкович В.Ю.

           

Судді:                                                                                              Беспалов О.О.

                                                                                                              Губська О.А.

                                                                                                                         

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві апеляційну скаргу  Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва на постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 11 липня 2011 року у справі за адміністративним позовом  товариства з обмеженою відповідальністю «Концерн нафтовий»до Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва про визнання протиправним та скасування рішення від 17.02.2011року та зобов'язання вчинити дії, –

В С Т А Н О В И В :

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва  від  11 липня 2011 року задоволено адміністративний позов товариства з обмеженою відповідальністю «Концерн нафтовий»до Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва. Визнано протиправним та скасовано рішення Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва № 770/10/3/28-312 від 17 лютого 2011 року "Про податкову звітність". Зобов"язано  ДПІ у Голосіївському районі м. Києва прийняти  декларацію з податку на додану вартість товариства з обмеженою відповідальністю "Концерн нафтовий" (ідентифікаційний код 31240639) за звітний податковий період "січень 2011 року", реєстраційний номер 11109 та внести до електронних баз податкової звітності показники декларації з податку на додану вартість товариства з обмеженою відповідальністю "Концерн нафтовий"  за  звітний податковий період "січень 2011 року".

Не погоджуючись з постановленим рішенням суду першої інстанції, Державною податковою інспекцією у Голосіївському районі міста Києва подано апеляційну скаргу, в якій апелянт просить скасувати постанову суду першої інстанції, як таку, що винесена з порушенням норм  матеріального та процесуального права та постановити нову про відмову в задоволенні позовних вимог повністю.

Перевіривши матеріали справи, заслухавши суддю-доповідача, пояснення представників сторін, що з'явилися в судове засідання, обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає  до задоволення з наступних підстав.

Згідно зі ст.198 ч.1 п.1 та ст.200 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає скаргу без задоволення, а постанову суду –без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Суд першої інстанції всебічно, повно та об'єктивно розглянув справу, правильно встановив обставини, яким та наданим доказам дав правильну правову оцінку і прийшов до обґрунтованого висновку про задоволення позову.

Як встановлено судом першої інстанції та вбачається з матеріалів справи,  10 лютого 2011 року,   позивачем, засобами поштового зв'язку  було направлено до ДПІ у Голосіївському районі м. Києва податкову декларацію з податку на додану вартість за січень 2011 року.

           

Листом від 17.02.2010 року № 770/10/3/28-312 ДПІ у Голосіївському районі м. Києва повідомило позивача про те, що подана ним податкова декларація з податку на додану вартість   вважається неподаною, через недостовірність місцезнаходження (місце проживання) платника податків.

Даючи правову оцінку обставинам справи, колегія суддів констатує наступне.

Відповідно до пункту 46.1 статті 46 Податкового Кодексу країни, декларація – документ, що подається платником податків ( у т.ч. відокремленим   підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу  у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов»язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Відповідно до ст. 48 ПК України податкова декларація складається за формою, затвердженою в порядку, визначеному положеннями пункту 46.4 статті 46 цього Кодексу та чинному на момент її подання. Форма податкової декларації повинна містити необхідні обов'язкові реквізити і відповідати нормам та змісту відповідного податку та збору.

Обов'язкові реквізити це інформація, яку повинна містити форма податкової декларації та за відсутності якої документ втрачає визначений цим Кодексом статус із настанням передбачених законом юридичних наслідків.

Податкова декларація повинна містити такі обов'язкові реквізити: тип документа (звітний, уточнюючий, звітний новий); звітний (податковий) період, за який подається податкова декларація; звітний (податковий) період, що уточнюється (для уточнюючого розрахунку); повне найменування платника податків згідно з реєстраційними документами; код платника податків згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України або реєстраційний (обліковий) номер з Тимчасового реєстру ДПА України; реєстраційний номер облікової картки платника податків; місцезнаходження платника податків; найменування органу державної податкової служби, до якого подається звітність; дата подання звіту (або дата заповнення - залежно від форми); ініціали, прізвища та реєстраційні номери облікових карток посадових осіб платника податків; підписи платника податку - фізичної особи та/або посадових осіб платника податку, визначених цим Кодексом та засвідчені печаткою платника податку (за наявності).

Відповідно до п. 49.8 ст. 49 Податкового кодексу України, прийняття податкової  декларації є обов'язком органу державної податкової служби. Під час прийняття податкової декларації уповноважена посадова особа органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов'язана перевірити наявність та достовірність заповнення всіх обов'язкових реквізитів, передбачених пунктами 48.3 та 48.4 статті 48 цього Кодексу. Інші показники, зазначені в податковій декларації платника податків, до її прийняття перевірці не підлягають.

Відповідно до ст. 49.9 ст. 49 Податкового кодексу України, за умови дотримання платником податків вимог цієї статті посадова особа органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов'язана зареєструвати податкову декларацію платника датою її фактичного отримання органом   державної податкової служби.

Колегією суддів  встановлено, що місцезнаходження платника податків у декларації зазначено: 03127, м. Київ, пр-т. 40-річчя Жовтня, буд. 20, корп. 1, що відповідає місцезнаходженню позивача (на день надіслання декларації), що міститься у відомостях Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, що підтверджується наявною в матеріалах справи довідкою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 01.06.2011 року (а.с.24).

Крім цього, у довідці з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців немає відомостей відносно позивача про відсутність підприємства за місцезнаходженням.

Відповідно до п.49.11 ст.49 Податкового кодексу України, у разі подання платником податків до органу державної податкової служби податкової декларації, заповненої з порушенням вимог пунктів 48.3 та 48.4 статті 48 цього Кодексу, такий орган державної податкової служби зобов'язаний надати такому платнику податків письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови.

Проте в порушення зазначеної норми законодавства відповідачем було повідомлено позивача про невизнання податкової декларації, як податкової звітності, а не про відмову у прийнятті такої декларації.

З огляду на викладене, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про те, що відповідачем не надано доказів правомірності невизнання податкової звітності позивача, а тому рішення відповідача про відмову у прийнятті податкової декларації ТОВ «Концерн нафтовий», як податкової звітності є неправомірним.

Враховуючи вищенаведене, колегія суддів приходить до висновку, що  постанова Окружного адміністративного суду м. Києва від 11 липня 2011 року ґрунтується на всебічному, повному та об‘єктивному розгляді всіх обставин справи, які мають значення для вирішення спору, відповідає нормам матеріального та процесуального права, доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду першої інстанції, викладених у зазначеній постанові, у зв‘язку з чим підстав для її скасування не вбачається.

Керуючись ст.ст.160,198, 200, 205, 206, 212, 254 КАС України, суд, –

У Х В А Л И В :

Апеляційну  Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва  – залишити без задоволення.

          

Постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 11 липня 2011 року –залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена протягом двадцяти днів після набрання законної сили шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя:                                         Ключкович В.Ю.

        

               Судді:                                                                Губська О.А.

                                                                                                Беспалов О.О.

                                                                                                        

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.02.2012
Оприлюднено07.03.2012
Номер документу21765307
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-8489/11/2670

Ухвала від 15.06.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шрамко Ю.Т.

Ухвала від 08.02.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Ключкович В.Ю.

Постанова від 11.07.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шрамко Ю.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні