Постанова
від 08.08.2011 по справі 2а/0570/12176/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 серпня 2011 р. справа № 2а/0570/12176/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Зінченк а О.В.

при секретарі Гончар О.О.

з участю представників:

позивача - Юнякової С.Ю. ,

відповідача - не з' явили сь,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Дон ецького обласного відділенн я Фонду соціального страхува ння з тимчасової втрати прац ездатності до Товариства з о бмеженою відповідальністю « Катюша» про стягнення заборг ованості по сплаті страхових внесків у розмірі 927,68 грн., -

в с т а н о в и в :

Донецьке обласне відділен ня Фонду соціального страхув ання з тимчасової втрати пра цездатності (далі - позивач ) звернулось до суду з позовом до Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Катюша» (дал і - відповідач) про стягненн я заборгованості по сплаті с трахових внесків у розмірі 927, 68 грн.

В обґрунтування вимог пози вач посилається на те, що відп овідачем наданий звіт про на раховані внески, перерахуван ня та витрати, пов' язані з за гальнообов' язковим держав ним соціальним страхуванням у зв' язку з тимчасовою втра тою працездатності за 9 місяц ів 2009 р., відповідно до якого ви значена сума заборгованості за страхувальником на кінец ь звітного періоду в розмірі 927,68 грн. Оскільки вказана сума заборгованості самостійно в ідображена відповідачем у зв іті, вона є узгодженою. На дани й час сума заборгованості по сплаті страхових внесків до органу Фонду є несплаченою. П росив стягнути з відповідача заборгованість по сплаті ст рахових внесків в сумі 927,68 грив ень.

Представник позивача у суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав, просив задовол ьнити позов у повному обсязі .

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, про час і міс це розгляду справи повідомля вся належним чином. Причин не явки суду не повідомив, заяв п ро відкладення розгляду спра ви не надсилав. Письмових зап еречень проти адміністратив ного позову до суду не надісл ав.

З урахуванням положень ч. 4 с т. 128 КАС України суд визнав за м ожливе розглянути справу за відсутністю представника ві дповідача.

Перевіривши матеріали спр ави, вирішивши питання чи мал и місце обставини, якими обґр унтовувалися вимоги та запер ечення, та якими доказами вон и підтверджуються, чи є інші ф актичні дані, які мають значе ння для вирішення справи, та д окази на їх підтвердження, як у правову норму належить зас тосувати до цих правовідноси н, суд приходить до висновку п ро те, що позов не підлягає зад оволенню з наступних підстав .

Відповідач, Товариство з об меженою відповідальністю «К атюша», код ЄДРПОУ 30500323, є юридич ною особою, зареєстроване ви конавчим комітетом Горлівсь кої міської ради Донецької о бласті 02 вересня 1999 року, про що видане свідоцтво про держав ну реєстрацію юридичної особ и (арк. справи 6).

Товариство з обмеженою від повідальністю «Катюша» нада ло Фонду звіт за 9 місяців 2009 ро ку про нараховані внески, пер ерахування та витрати, пов' язані з загальнообов' язков им державним соціальним стра хуванням у зв' язку з тимчас овою втратою працездатності за формою Ф4-ФССзТВП, відповід но до якого визначена сума за боргованості за страхувальн иком на кінець звітного пері оду в розмірі 927,68 грн. (арк. справ и 13).

Відповідно до ст. 46 Конститу ції України громадяни мають право на соціальний захист, я ке гарантується загальнообо в'язковим державним соціальн им страхуванням за рахунок с трахових внесків громадян, п ідприємств, установ і органі зацій, а також бюджетних та ін ших джерел соціального забез печення; створенням мережі д ержавних, комунальних, прива тних закладів для догляду за непрацездатними.

З 1 січня 2011 року набрав чинно сті Закон України “Про збір т а облік єдиного внеску на заг альнообов'язкове державне со ціальне страхування” № 2464-VI від 08.07.2010, яким введено єдиний внес ок на загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я та який визначає правові та організаційні засади забезп ечення збору та обліку вказа ного внеску, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здій снює його збір та ведення обл іку.

Відповідно до ч. 7 розділу VIII “Прикінцеві та перехідні пол оження” Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове держ авне соціальне страхування” стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов 'язкового державного соціаль ного страхування та сум штра фних санкцій, нарахованих та /або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі стр ахових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не наста в, здійснюється фондами зага льнообов'язкового державног о соціального страхування ві дповідно до законодавства, щ о діяло на момент виникнення такої заборгованості або за стосування штрафних санкцій .

На період до повного стягне ння заборгованості із сплати страхових внесків за діючим и видами загальнообов'язково го державного соціального ст рахування та сум штрафних са нкцій, нарахованих та/або не с плачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нараховани х внесків, строк сплати яких н а 1 січня 2011 року не настав, та ві дповідних штрафних санкцій з а фондами загальнообов'язков ого державного соціального с трахування зберігаються пов новаження щодо контролю за п равильністю нарахування, сво єчасністю сплати страхових в несків, застосування фінансо вих санкцій, якими вони були н аділені до набрання чинності цим Законом.

Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з відп овідача як страхувальника за боргованості із сплати страх ових внесків до Фонду соціал ьного страхування з тимчасов ої втрати працездатності, як а виникла та не сплачена в пер іод до 1 січня 2011 року.

Відповідно до ст. 14 Основ зак онодавства України про загал ьнообов'язкове державне соці альне страхування страхові ф онди є органами, які здійснюю ть керівництво та управління окремими видами загальнообо в'язкового державного соціал ьного страхування, провадять акумуляцію страхових внескі в, контроль за використанням коштів, забезпечують фінанс ування виплат за загальнообо в'язковим державним соціальн им страхуванням та здійснюют ь інші функції згідно з затве рдженими статутами.

Законом № 2240 визначені право ві, організаційні та фінансо ві основи загальнообов'язков ого державного соціального с трахування громадян на випад ок тимчасової втрати працезд атності, у зв'язку з вагітніст ю та пологами, у разі смерті, а також надання послуг із сана торно-курортного лікування т а оздоровлення застраховани м особам та членам їх сімей.

Відповідно до ст. 9 Закону № 22 40 Фонд соціального страхуван ня з тимчасової втрати праце здатності є органом, який зді йснює керівництво та управлі ння загальнообов'язковим дер жавним соціальним страхуван ням у зв'язку з тимчасовою втр атою працездатності та витра тами, зумовленими похованням , провадить акумуляцію страх ових внесків та інших коштів , призначених для фінансуван ня матеріального забезпечен ня та соціальних послуг, види яких передбачені статтею 34 ць ого Закону, та забезпечує їх н адання, а також здійснює конт роль за використанням цих ко штів. Фонд належить до цільов их позабюджетних страхових ф ондів.

Згідно з п. 2 ч. 2 ст. 27 Закону № 2240 в редакції, чинної на час вини кнення спірних правовідноси н, було передбачено, що страху вальник зобов'язаний нарахов увати і сплачувати в установ лені строки та в повному обся зі страхові внески.

Відповідно до ч. 3 ст. 30 Закону № 2240 своєчасно не сплачені та н е відшкодовані страхові кошт и відповідно до ч.1 ст. 21 та ст. 22 ц ього Закону і фінансові санк ції, передбачені частиною пе ршою цієї статті, стягуються із страхувальника, іншого от римувача коштів Фонду у дохі д Фонду в порядку, встановлен ому законом.

З огляду на вищезазначене, с уд приходить до висновку, що п озовні вимоги Донецького обл асного відділення Фонду соці ального страхування з тимчас ової втрати працездатності д о Товариства з обмеженою від повідальністю «Катюша» про с тягнення заборгованості по с платі страхових внесків у ро змірі 927,68 грн. підлягають задов оленню у повному обсязі.

Відповідно до ч.4 ст. 94 КАС Укр аїни, у справах, в яких позивач ем є суб'єкт владних повноваж ень, а відповідачем - фізична ч и юридична особа, судові витр ати, здійснені позивачем, з ві дповідача не стягуються.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 2, 7-12, 69-72, 87-98, 122-163, 254 254 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Позовні вимоги Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з ти мчасової втрати працездатно сті до Товариства з обмежено ю відповідальністю «Катюша» про стягнення заборгованост і по сплаті страхових внескі в у розмірі 927,68 грн., - задовольни ти повністю.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Ка тюша» (ЄДРПОУ 30500323) на користь До нецького обласного відділен ня Фонду соціального страхув ання з тимчасової втрати пра цездатності на транзитний ра хунок Горлівської міської ви конавчої дирекції Донецьког о обласного відділення Фонду соціального страхування з т имчасової втрати працездатн ості (ДОД ВАТ «Райффайзен Бан к «Аваль» 2560232600, ЄДРПОУ 26081533, МФ О 335076) заборгованість по сплаті страхових внесків у розмірі 927 (дев' ятсот двадцять сім) гр н. 68 коп.

Вступну та резолютивну час тини постанови виготовлено у нарадчій кімнаті і проголош ено 08 серпня 2011 року.

Постанова у повному обсязі складена 10 серпня 2011 року.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків подання апеляційної скар ги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі по дання апеляційної скарги пос танова, якщо її не скасовано, н абирає законної сили після з акінчення апеляційного розг ляду справи.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції. Апеляцій на скарга на постанову суду п ершої інстанції подається пр отягом десяти днів з дня її пр оголошення. У разі застосува ння судом частини третьої ст атті 160 цього Кодексу, а також п рийняття постанови у письмов ому провадженні апеляційна с карга подається протягом дес яти днів з дня отримання копі ї постанови. Якщо суб'єкта вла дних повноважень у випадках та порядку, передбачених час тиною четвертою статті 167 цьог о Кодексу, було повідомлено п ро можливість отримання копі ї постанови суду безпосередн ьо в суді, то десятиденний стр ок на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закін чення п'ятиденного строку з м оменту отримання суб'єктом в ладних повноважень повідомл ення про можливість отриманн я копії постанови суду.

Суддя Зінченко О.В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.08.2011
Оприлюднено12.03.2012
Номер документу21783172
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/12176/2011

Ухвала від 27.09.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Абдукадирова К.Е.

Ухвала від 21.12.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зінченко О.В.

Ухвала від 21.12.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зінченко О.В.

Ухвала від 14.12.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зінченко О.В.

Ухвала від 14.12.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зінченко О.В.

Постанова від 08.08.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зінченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні