Постанова
від 27.02.2012 по справі 2а/0470/11227/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

копія

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 лютого 2012 р. Справа № 2а/0470/11227/11

Дніпропетровський окружни й адміністративний суд у скл аді судді БарановськогоР.А. , розглянувши в порядку скор оченого провадження адмініс тративний позов Державна по даткова інспекція у Кіровськ ому районі м. Дніпропетровсь ка до Товариство з обмежено ю відповідальністю «Верхньо дніпровський сироробний зав од» про визнання недійсними установчих документів та св ідоцтва платника ПДВ та прип инення юридичної особи , -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Кіровському рай оні м. Дніпропетровська звер нулась до суду з позовною зая вою до товариства з обмежено ю відповідальністю «Верхньо дніпровський сироробний зав од» про визнання недійсними установчих документів Това риства з обмеженою відповіда льністю «Верхньодніпровськ ий сироробний завод», визнан ня недійсним свідоцтво платн ика ПДВ Товариства з обмежен ою відповідальністю «Верхнь одніпровський сироробний за вод» та припинення юридичної особи Товариства з обмежено ю відповідальністю «Верхньо дніпровський сироробний зав од».

В обґрунтування своїх вимо г позивач посилається на те, щ о ТОВ «Верхньодніпровський с ироробний завод» було зареєс тровано з передачею в управл іння підставній померлій осо бі, яка не мала наміру провади ти фінансово-господарську ді яльність або реалізовувати п овноваження, всупереч інтере сам держави та з порушенням ч инного законодавства, з мето ю ухилення від сплати податк ів, оскільки особи, які здійсн ювали господарську діяльніс ть від імені ТОВ «Верхньодні провський сироробний завод» усвідомлювали протиправніс ть своїх дій, свідомо прихову вали своє місцезнаходження т а не сплачували податки, як це передбачено чинним законода вством України.

Дослідивши матеріали спра ви, всебічно і повно з'ясува вши всі фактичні обставини, н а яких ґрунтується позов, об' єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановл ено, що позов підлягає задово ленню із наступних підстав.

Проведеною співробітникам и податкової міліції позивач а перевіркою було встановлен о, що ТОВ «Верхньодніпровськ ий сироробний завод» має озн аки фіктивності.

Так, встановлено, що державн а реєстрація ТОВ «Верхньодні провський сироробний завод» відбулась з порушенням зако ну, які не можна усунути, а сам е: підприємство зареєстрован е на підставну особу, яка не зд ійснювала та не мала наміру з дійснювати господарську дія льність.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Верхньодніп ровський сироробний завод» з ареєстровано рішенням викон авчого комітету Дніпропетро вської міської ради за адрес ою: 49000, Дніпропетровська обл асть, м.Дніпропетровськ, пр.Кі рова, 22, кв.174.

24.11.2009 року до Єдиного Державн ого реєстру юридичних та фіз ичних осіб підприємців внесе но запис про зміну повного на йменування юридичної особи з Товариство з обмеженою відп овідальністю "Алмар-Дніпро" у Товариство з обмеженою відп овідальністю "Верхньодніпро вський сироробний завод". Про що 24.11.2009 року Товариство з обме женою відповідальністю "Верх ньодніпровський сироробний завод" отримало свідоцтво пр о державну реєстрацію юридич ної особи.

З 10.01.2006 р. Товариство з обмежен ою відповідальністю «Верхнь одніпровський сироробний за вод» перебуває на обліку в Де ржавній податковій інспекец ії у Кіровському районі м. Дні пропетровська як платник под атків.

Як вбачається з реєстрацій них документів ТОВ "Алмар-Дні про" яке було перейменовано у ТОВ «Верхньодніпровський си роробний завод» засновником підприємства є ОСОБА_1.

26.07.2011 року відбулися зміни ке рівного складу ТОВ «Верхньод ніпровський сироробний заво д», а саме: керівником та засно вником визнано ОСОБА_2.

31.08.2011 року Відділом податково ї міліції у Кіровському райо ні м.Дніпропетровська з Держ авного реєстру фізичних осіб здійснено витяг відповідно до якого 20.04.2011 року зареєстрова но смерть ОСОБА_2. Тобто пе ререєстрація товариства на ОСОБА_2 відбулась після йо го смерті, що в свою чергу свід чить про невідповідність уст ановчих документів вимогам з аконодавства та неможливіст ь усунення недоліків які бул о допущено при затверджені у становчих документів.

Відтак, судом встановлено, щ о установчі документи ТОВ «В ерхньодніпровський сиророб ний завод» містять неправдив і відомості та не відповідаю ть вимогам чинного законодав ства України. Фінансово-госп одарська діяльність ТОВ «Вер хньодніпровський сироробни й завод» здійснювалась невст ановленими особами за відсут ністю волевиявлення особи, я ка вказана керівником даного товариства.

Відповідно до статті 42 Конс титуції України, кожен має пр аво на підприємницьку діяльн ість, яка не заборонена закон ом.

Підприємницька діяльність особою може здійснюватись я к безпосередньо, так і шляхом створення та участі у суб'є ктах господарювання.

Згідно ст.55-1 Господарського кодексу України ознаками фі ктивності, що дають підстави для звернення до суду з вимог ою про припинення юридичної особи або припинення діяльно сті фізичною особою-підприєм цем, в тому числі визнання реє страційних документів недій сними є, зокрема, реєстрація (п еререєстрація) у органах дер жавної реєстрації фізичними особами з подальшою передач ею (оформленням) у володіння ч и управління підставною (неі снуючою), померлою, безвісти з никлою особою або такою особ ою, що не мала наміру провадит и фінансово-господарську дія льність або реалізовувати по вноваження.

Згідно ч.1 ст.79 Господарськог о кодексу України господарсь кими товариствами визнаютьс я підприємства або інші суб'є кти господарювання, створені юридичними особами та/або гр омадянами шляхом об'єднання їх майна і участі в підприємн ицькій діяльності товариств а з метою одержання прибутку . У випадках, передбачених цим Кодексом, господарське това риство може діяти у складі од ного учасника.

Відповідно до ч.2 ст. 57 Господ арського кодексу України в у становчих документах повинн і бути зазначені найменуванн я суб'єкта господарювання, ме та і предмет господарської д іяльності, склад і компетенц ія його органів управління, п орядок прийняття ними рішень , порядок формування майна, ро зподілу прибутків та збитків , умови його реорганізації та ліквідації, якщо інше не пере дбачено законом.

Згідно ст. 80 Цивільного коде ксу України юридичною особою є організація, створена і зар еєстрована у встановленому з аконом порядку.

Згідно ч. 3 ст. 8 Закону Україн и "Про державну реєстрацію юр идичних осіб та фізичних осі б - підприємців" установчі д окументи підписуються засно вником товариства, а також ві дповідно до ч. 5 ст. 8 вказаного З акону установчі документи не повинні містити положень, як і суперечать чинному законод авству.

В силу п. 2 ч.1 ст. 110 Цивільного к одексу України, юридична осо ба ліквідується за рішенням суду про визнання судом неді йсною державної реєстрації ю ридичної особи через допущен і при її створенні порушення , які не можна усунути, а також в інших випадках, встановлен их законом.

Відповідно до підпункту 20.1.12 пункту 20.1. статті 20 Податковог о кодексу України органи дер жавної податкової служби маю ть право у випадках, встановл ених законом, звертатися до с уду щодо припинення юридично ї особи та підприємницької д іяльності фізичної особи - пі дприємця про визнання недійс ними установчих (засновницьк их) документів суб'єктів го сподарювання. Згідно ст. 82 Гос подарського кодексу України установчим документом товар иства з обмеженою відповідал ьністю є статут.

Згідно ст. 38 Закону України "П ро державну реєстрацію юриди чних осіб та фізичних осіб - підприємців" для постановлен ня судового рішення щодо при пинення юридичної особи, що н е пов'язано з банкрутством юридичної особи є визнання н едійсним запису про проведен ня державної реєстрації чере з порушення закону, допущені при створенні юридичної осо би, які не можна усунути.

Приймаючи до уваги те, що де ржавна реєстрація вчинена з порушенням закону, які не мож на усунути, а саме діяльність товариства вчинялась від ім ені ОСОБА_2, яка не здійсню вала та не мала наміру здійсн ювати господарську діяльніс ть даного товариства, у суду є підстави для визнання недій сними установчих документів та припинення юридичної осо би Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Верхньодні провський сироробний завод» .

За таких обставин, суд пере віривши наявні у справі дока зи, вважає заявлені позовні в имоги в частині припинення ю ридичної особи та визнання н едійсними установчих докуме нтів ТОВ «Верхньодніпровськ ий сироробний завод» є обґру нтованими та такими, що підля гають задоволенню.

Окрім цього, позивач просив визнати недійсним свідоцтво платника ПДВ та визнати неді йсними установчі документи Т ОВ «Верхньодніпровський сир оробний завод» саме з момент у реєстрації, проте, суд не вва жає за правомірне задовольня ти такі позовні вимоги, оскіл ьки законодавством України н е передбачено такої норми, як а б дозволяла визнавати неді йсним свідоцтво платника ПДВ чи недійсними установчі док ументи підприємства саме з м оменту реєстрації.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодекс у адміністративного судочин ства України кожна сторона п овинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимог и та заперечення, крім випадк ів, встановлених статтею 72 цьо го Кодексу.

Керуючись ст.ст. 69-71, 94, 160-165, 167 Коде ксу адміністративного судоч инства України, Окружний адм іністративний суд міста Києв а, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний п озов задовольнити частково.

Визнати недійсними устано вчі документи Товариства з о бмеженою відповідальністю « Верхньодніпровський сироро бний завод» (ЄДРПОУ 33907219).

Припинити юридичну особу - Т овариство з обмеженою відпов ідальністю «Верхньодніпров ський сироробний завод», ЄДР ПОУ код 33907219, що зареєстрована з а адресою: 49000, Дніпропетровс ька область, м.Дніпропетровс ьк, пр.Кірова, 22, кв.174.

В іншій частині позовних ві дмовити.

Копію постанови направити сторонам., а також Державному реєстратору для виконання в имог статті 38 Закону України “ Про державну реєстрацію юрид ичних осіб та фізичних осіб - підприємців”.

Постанова підлягає негайн ому виконанню до набрання за конної сили, відповідно до ч.6 ст.183-2 та ч.1 ст. 256 КАС України.

Постанова набирає законно ї сили та може бути оскаржена до Дніпропетровського апеля ційного адміністративного с уду у порядок і строки передб ачені статтями 186 і 254 Кодексу а дміністративного судочинст ва України.

Суддя (підпис)

Постанова не набрала зако нної сили 21.02.12

Суддя Р.А. Барановський

Р.А. Барановський

Дата ухвалення рішення27.02.2012
Оприлюднено13.03.2012
Номер документу21786924
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/11227/11

Ухвала від 24.01.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Барановський Роман Анатолійович

Ухвала від 15.09.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Букіна Лілія Євгенівна

Ухвала від 19.10.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Букіна Лілія Євгенівна

Постанова від 27.02.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Барановський Роман Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні