Постанова
від 05.01.2012 по справі 2а-4121/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" січня 2012 р. Справа № 2a-4121/11/0970

Івано-Франківський ок ружний адміністративний суд в складі:

головуючого - судді Гундяка В.Д.,

розглянувши в порядку ск ороченого провадження в прим іщенні суду в м.Івано-Франків ську справу за позовом Держа вної податкової інспекції в Тлумацькому районі до ферме рського господарства «Теодо р»про припинення юридичної о соби,

В С Т А Н О В И В:

12.12.2011 року Державна по даткова інспекція в Тлумацьк ому районі звернулася з адмі ністративним позовом до ферм ерського господарства «Теод ор»про припинення юридичної особи. Позовні вимоги мотиво вано тим, що юридична особа - ф ермерське господарство «Тео дор»підлягає припиненню від повідно до чинного законодав ства у зв' язку з наявністю в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців запису про ї ї відсутність за місцезнаход женням.

Згідно п.3 ч.1 ст.183-2 КАС України ухвалою суду від 13.12.2011 року в ад міністративній справі за вищ евказаним позовом відкрито с корочене провадження. Відпов ідно до ч.4 ст.33 КАС України копі ї даної ухвали, позовної заяв и та доданих до неї документі в направлялись відповідачу з а адресою зазначеною в довід ці з Єдиного державного реєс тру юридичних осіб та фізичн их осіб-підприємців. Однак да ні матеріали повернулись до суду без вручення у зв' язку з відсутністю відповідача з а адресою реєстрації. Оскіль ки поштове відправлення пове рнене, не вручене адресату з н езалежних від суду причин, у в ідповідності до ч.11 ст.35 КАС Укр аїни, вважається, що останнє в ручене належним чином. У вста новлений ч.3 ст.183-2 КАС України с трок правом на подання запер ечення проти позову відповід ач не скористався.

Розглянувши матеріали спр ави, дослідивши подані доказ и, суд дійшов до висновку про о бґрунтованість позовних вим ог, тому останні підлягають д о задоволення з наступних мо тивів.

Як вбачається з свідоцтва п ро державну реєстрацію юриди чної особи фермерське господ арство «Теодор»14.10.2004 зареєстр оване Тлумацькою районною д ержавною адміністрацією як с уб' єкт підприємницької дія льності та 27.10.2004 взяте на облік Державною податковою інспе кцією в Тлумацькому районі я к платник податків.

Судом встановлено, що ферме рське господарство «Теодор» відсутнє за місцезнаходженн ям, зазначеним у Єдиному держ авному реєстрі юридичних осі б та фізичних осіб-підприємц ів. Дана обставина підтвердж ується наявною в матеріалах справи довідкою з Єдиного де ржавного реєстру юридичних о сіб та фізичних осіб -підприє мців, згідно якої внесено зап ис про відсутність юридичної особи фермерського господар ства «Теодор»за місцезнаход женням.

Відповідно до п.п.20.1.12 п.20.1 ст.20 П одаткового Кодексу України о ргани державної податкової с лужби мають право у випадках встановлених законом, зверт атися до суду щодо припиненн я юридичної особи та підприє мницької діяльності фізично ї особи- підприємця, про визна ння недійсними установчих (з асновницьких) документів суб ' єктів господарювання.

У відповідності з п.п.16.1.11 ст.16 д аного Кодексу платник податк ів зобов'язаний повідомляти контролюючі органи про зміну місцезнаходження юридичної особи та зміну місця прожива ння фізичної особи - підприєм ця.

Відповідно до ст.49 Господар ського кодексу України підпр иємці зобов'язані не порушув ати права та законні інтерес и громадян і їх об'єднань, інши х суб'єктів господарювання, у станов, організацій, права мі сцевого самоврядування і дер жави. За завдані шкоду і збитк и підприємець несе майнову т а іншу встановлену законом в ідповідальність.

Згідно з ч.1 ст. 216 Господарськ ого кодексу України учасники господарських відносин несу ть господарсько-правову відп овідальність за правопоруше ння у сфері господарювання ш ляхом застосування до правоп орушників господарських сан кцій на підставах і в порядку , передбачених цим Кодексом, і ншими законами та договором.

Відповідно до ст. 218 Господар ського кодексу України підст авою господарсько-правової в ідповідальності учасника го сподарських відносин є вчине не ним правопорушення у сфер і господарювання. Учасник го сподарських відносин відпов ідає за порушення правил зді йснення господарської діяль ності, якщо не доведе, що ним в жито усіх залежних від нього заходів для недопущення гос подарського правопорушення .

Статтею 238 Господарського к одексу України передбачено, що за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської ді яльності до суб'єктів господ арювання можуть бути застосо вані уповноваженими органам и державної влади або органа ми місцевого самоврядування адміністративно-господарсь кі санкції, тобто заходи орга нізаційно-правового або майн ового характеру, спрямовані на припинення правопорушенн я суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.

Згідно зі ст. 239 Господарсько го кодексу України до таких с анкцій, зокрема, віднесено ск асування державної реєстрац ії та ліквідація суб' єкта г осподарювання.

Зокрема ст. 247 Господарськог о кодексу України передбачен о, що у разі здійснення суб'єкт ом господарювання діяльност і, що суперечить закону чи уст ановчим документам, до нього може бути застосовано адмін істративно-господарську сан кцію у вигляді скасування де ржавної реєстрації цього суб 'єкта та його ліквідації. Скас ування державної реєстрації суб'єкта господарювання про вадиться за рішенням суду, що є підставою для ліквідації д аного суб'єкта господарюванн я відповідно до статті 59 цього Кодексу.

Частиною 2 статті 38 Закону Ук раїни "Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців" передбач ено, що однією з підстав для по становлення судового рішенн я про припинення юридичної о соби є наявність в Єдиному де ржавному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходж енням.

Відповідно до п.11.10 розділу 11 П орядку обліку платників пода тків і зборів, затвердженого наказом Державної податков ої адміністрації України №979 в ід 22.12.2010, зареєстрованого в Міні стерстві юстиції України 30.12.201 0 за № 1439/18734 встановлено, що якщо платник податків не має забо ргованості перед бюджетом та у разі наявності в Єдиному де ржавному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходж енням, то керівник органу дер жавної податкової служби при ймає рішення у вигляді розпо рядження відносно платника п одатків - про звернення до с уду або господарського суду із заявою (позовною заявою) пр о винесення судового рішення щодо припинення юридичної о соби чи підприємницької діял ьності фізичної особи-підпри ємця, відміни державної реєс трації припинення юридичної особи або підприємницької д іяльності фізичної особи - п ідприємця, скасування держав ної реєстрації змін до устан овчих документів юридичної о соби.

Згідно довідки, виданої ДПІ в Тлумацькому районі, станом на 07.12.2011 фермерське господарст во «Теодор»не має заборгован ості із сплати податків і збо рів до бюджету.

Таким чином в зв' язку з вищ евикладеним, вимога позивача щодо припинення юридичної о соби відповідача є підставно ю та підлягає до задоволення .

На підставі до п.п.16.1.11 ст. 16, п.п .20.1.12 п.20.1 ст.20 Податкового Кодекс у України, ст.49, ч.1 ст.216, ст.ст. 218, 238, 23 9, 247 Господарського Кодексу Ук раїни, ЗУ “Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців», п.11.10 ро зділу 11 Порядку обліку платни ків податків і зборів, затвер дженого наказом Державної по даткової адміністрації Укра їни №979 від 22.12.2010, зареєстрованог о в Міністерстві юстиції Укр аїни 30.12.2010 за № 1439/18734, керуючись ст .ст.11, 71, 86, ст.ст.162, 183-2, 256 КАС України, с уд-

П ОСТАНОВИВ:

позов задовольнити п овністю.

Припинити юридичну о собу фермерське господарств о «Теодор» (с. Сокирчин, Тлумац ький район, Івано-Франківськ а область,78041 код ЄДРПОУ - 32523399).

Постанову суду звернути до негайного виконання.

Згідно ч.1 ст.49 ЗУ “Про держав ну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприєм ців” копію постанови, направ ити державному реєстратору Т лумацької районної державно ї адміністрації.

Постанова за результатами скороченого провадження мож е бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня от римання копії постанов и сторонами або іншою особою , яка брала участь у справі. Ап еляційна скарга подається до Львівського апеляційного ад міністративного суду через І вано-Франківський окружний а дміністративний суд.

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку також іншими особами у зв' я зку з тим, що суд вирішив питан ня про їхні права, свободи, інт ереси чи обов' язки.

Постанова, прийнята у скоро ченому провадженні, крім вип адків її оскарження в апеляц ійному порядку, є остаточною .

У разі оскарження в апеляці йному порядку постанови, при йнятої у скороченому провадж енні, судове рішення апеляці йної інстанції по такій спра ві є остаточним і оскарженню не підлягає.

Суддя: /підпис/ Гундяк В.Д.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.01.2012
Оприлюднено12.03.2012
Номер документу21788120
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4121/11/0970

Постанова від 05.01.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Гундяк В.Д.

Ухвала від 13.12.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Гундяк В.Д.

Постанова від 05.01.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Гундяк В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні