Постанова
від 16.02.2012 по справі 2а-311/12/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" лютого 2012 р. Справа № 2a-311/12/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружн ий адміністративний суд у ск ладі:

Головуючого судді Боброва Ю.О.

секретаря судового засіда ння Дмитрашко О.М.

за участю представників ст орін:

позивача - Скорбача Р.М.,

відповідача - не з'явився,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду адміністративну спра ву

за позовом державної под аткової інспекції в Рогатинс ькому районі Івано-Франківсь кої області

до селянсько-фермерськ ого господарства "Надія"

про стягнення податкового боргу в сумі 1964,68 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

30.01.2012 року державна податков а інспекція в Рогатинському районі Івано-Франківської об ласті (надалі - ДПІ в Рогатинсь кому районі, позивач) звернул ася з адміністративним позов ом до селянсько-фермерського господарства "Надія" (надалі - СФГ “Надія”, відповідач) про стягнення податкового боргу в сумі 1964,68 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач, який є оре ндарем земельних ділянок, в п орушення вимог Податкового т а Земельного кодексів Україн и заборгував перед бюджетом самостійно задекларовані су ми орендної плати за землю на загальну суму 1964,68 грн.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав у повному обсяз і з підстав, викладених в позо вній заяві. Просив позов задо вольнити повністю.

Направлена 03.02.2012 року на адре су відповідача поштова корес понденція повернулася до суд у з відміткою "за зазначеною а дресою не проживає". Відповід но до частини 11 статті 35 КАС Укр аїни розписку про одержання повістки (повістку у разі нем ожливості вручити її адресат у чи відмови адресата її одер жати) належить негайно повер нути до адміністративного су ду. У разі повернення поштово го відправлення із повісткою , яка не вручена адресату з нез алежних від суду причин, вваж ається, що така повістка вруч ена належним чином.

Таким чином, відповідач, яки й не є суб' єктом владних пов новажень, повторно в судове з асідання не з' явився, хоча н алежним чином повідомлявся п ро дату, час та місце судового розгляду, що підтверджуєтьс я повідомленнями про врученн я поштових відправлень. Нада ним правом на подання запере чення проти позову не скорис тався. Заяв та клопотань про в ідкладення розгляду справи ч и про причини неявки суду не п одав.

Згідно частини 4 статті 128 Код ексу адміністративного судо чинства України у разі непр ибуття відповідача, належним чином повідомленого про дат у, час і місце судового розгл яду, без поважних причин розг ляд справи може не відкладат ися і справу може бути виріше но на підставі наявних у ній д оказів.

За таких обставин, суд розгл янув справу за відсутності в ідповідача.

Розглянувши позовну заяву , заслухавши представника по зивача, дослідивши та оцінив ши подані докази, суд дійшов в исновку про обґрунтованість позовних вимог та задоволен ня позову з наступних підста в.

Судом установлено, що СФГ “Н адія” зареєстроване як юриди чна особа Рогатинською район ною державною адміністраціє ю 04.04.2001 року, що підтверджується свідоцтвом про державну реє страцію (перереєстрацію) суб ' єкта підприємницької діял ьності - юридичної особи та довідкою про включення до Єд иного державного реєстру під приємств і організацій Украї ни за №674. 10.04.2001 року господарство взяте на облік ДПІ в Рогатинс ькому районі відповідно до д овідки про взяття на облік пл атника податків від 12.04.2001 за №502 ( а.с. 9, 10, 11).

Згідно ЄДРПОУ юридична адр еса відповідача: с. Вербилівц і, Рогатинський район, Івано-Ф ранківська область, 77000.

Відповідач узгодив зобов' язання по сплаті орендної пл ати за земельні ділянки держ авної і комунальної власност і, які знаходяться за адресам и: с. Вербилівці, Рогатинськог о району Івано-Франківської області та в м. Рогатин Івано-Ф ранківської області, подавши до ДПІ в Рогатинському район і податкові декларації оренд ної плати за земельні ділянк и державної і комунальної вл асності за 2011 рік за №№ 491, 493, що пі дтверджує його борг в сумі 1964,68 грн. (а.с. 15-18, 19-22, 23-24, 25-26.).

Також, довідкою ДПІ в Рогати нському районі від 18.01.2012 року №1 20/10/24-019 підтверджується податко вий борг СФГ “Надія” зі сплат и орендної плати за земельну ділянку державної і комунал ьної власності, який станом н а 18.01.2012 становить 1964,68 грн. (а.с. 14).

Частиною 1 статті 67 Конститу ції України передбачено, що к ожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і ро змірах, встановлених законом .

Відповідно до пункту 1 статт і 206 Земельного кодексу Україн и використання землі в Украї ні є платним.

Згідно підпункту “в” пункт у 1 статті 96 Земельного кодекс у України землекористувачі з обов' язані своєчасно сплач увати земельний податок або орендну плату.

Спірні правовідносини поз ивача з відповідачем у 2011 році регламентовані нормами Под аткового кодексу України (на далі - Кодекс ).

Кодекс регулює відносини, щ о виникають у сфері справлян ня податків і зборів, зокрема , визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справл яються в Україні, та порядок ї х адміністрування, платників податків та зборів, їх права т а обов'язки, компетенцію конт ролюючих органів, повноважен ня і обов'язки їх посадових ос іб під час здійснення податк ового контролю, а також відпо відальність за порушення под аткового законодавства.

У відповідності до вимог пу нкту 36.1 статті 36 Кодексу, подат ковим обов' язком визнаєтьс я обов' язок платника податк у обчислити, задекларувати т а/або сплатити суму податку т а збору в порядку і строки, виз начені цим Кодексом або зако нами з питань митної справи.

Згідно пункту 38.1 статті 38 Код ексу, виконанням податкового обов' язку визнається сплат а в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов' язань у встановлений податковим законодавством с трок.

Відповідно до пункту 54.1 стат ті 54 та пункту 57.1 статті 57 Кодекс у, крім випадків, передбачени х податковим законодавством , платник податків самостій но обчислює суму податково го та/або грошового зобов'яз ання та/або пені, яку зазнач ає у податковій (митній) декл арації або уточнюючому роз рахунку, що подається контр олюючому органу у строки, вст ановлені цим Кодексом. Така с ума грошового зобов'язання т а/або пені вважається узгодж еною.

Платник податків зобов' я заний самостійно сплатити су му податкового зобов' язанн я, зазначену у поданій ним под атковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настаю ть за останнім днем відповід ного граничного строку, пере дбаченого цим Кодексом для п одання податкової деклараці ї, крім випадків, встановлени х цим Кодексом.

Згідно пункту 59.1 статті 59 Код ексу, у разі коли платник пода тків не сплачує узгодженої с уми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної под аткової служби надсилає (вр учає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податк ового повідомлення-рішення.

У відповідності до вимог пу нкту 287.3 статті 283 Кодексу подат кове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податк овій декларації на поточни й рік, сплачується рівними ч астками власниками та земл екористувачами земельних д ілянок за місцезнаходженням земельної ділянки за подат ковий період, який дорівнює календарному місяцю, щоміс яця протягом 30 календарних д нів, що настають за останні м календарним днем податко вого (звітного) місяця.

Судом установлено, що позив ачем були вжиті заходи щодо в ручення відповідачу податко вої вимоги форми “Ю” від 05.08.2011 р . за №172 на суму 196,89 грн. у зв'язку з простроченням ним платежів по орендній платі за земельн і ділянки за 2011 року. Однак, від повідач борг не виплатив.

Податковий борг - податкове зобов' язання з урахуванням штрафних санкцій за їх наявн ості, самостійно узгоджене п латником податків або узгодж ене в адміністративному чи с удовому порядку, але не сплач ене у встановлений строк, а та кож пеня, нарахована на суму т акого податкового зобов' яз ання.

Податковий борг відповіда ча підтверджується довідкою ДПІ в Рогатинському районі в ід 18.01.2012 року №120/10/24-019 та станом на м омент розгляду справи судом становить 1964,68 грн. (а.с. 14).

Таким чином, загальна сума з аборгованості відповідача п еред бюджетом зі сплати орен дної плати за земельні ділян ки державної і комунальної в ласності за 2011 рік становить 196 4,68 грн. Заборгованість станом на день розгляду справи не по гашена, а тому підлягає стягн енню в судовому порядку.

Виходячи з викладеного, суд вважає вимоги позивача обгр унтованими, а позов таким, що п ідлягає задоволенню.

На підставі ст. 124 Конституці ї України, керуючись статтям и 158-163, 167 Кодексу адміністративн ого судочинства України, суд ,-

ПО СТАНОВИВ:

Позов задовольнити повніс тю.

Стягнути на користь бюдже ту з селянсько-фермерського господарства " Надія" (ідентиф ікаційний код в ЄДРПОУ 31473956) под атковий борг в сумі 1964 (одна тис яча дев'ятсот шістдесят чоти ри) грн. 68 ком.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку. В ідповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинс тва України, апеляційна скар га на постанову суду першої і нстанції подається протягом десяти днів з дня отрима ння копії постанови.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, встановленого Кодексом ад міністративного судочинств а України, якщо таку скаргу не було подано.

Суддя: Бобр ов Ю.О.

Постанова складен а в повному обсязі 21.02.2012 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.02.2012
Оприлюднено12.03.2012
Номер документу21788943
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-311/12/0970

Постанова від 16.02.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

Ухвала від 31.01.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

Постанова від 16.02.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

Постанова від 16.02.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

Ухвала від 31.01.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні