Постанова
від 16.02.2012 по справі 2а-311/12/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" лютого 2012 р. Справа № 2a-311/12/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді Боброва Ю.О.

секретаря судового засідання Дмитрашко О.М.

за участю представників сторін:

позивача - ОСОБА_1,

відповідача - не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу

за позовом державної податкової інспекції в Рогатинському районі Івано-Франківської області

до селянсько-фермерського господарства "Надія"

про стягнення податкового боргу в сумі 1964,68 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

30.01.2012 року державна податкова інспекція в Рогатинському районі Івано-Франківської області (надалі - ДПІ в Рогатинському районі, позивач) звернулася з адміністративним позовом до селянсько-фермерського господарства "Надія" (надалі - СФГ В«НадіяВ» , відповідач) про стягнення податкового боргу в сумі 1964,68 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач, який є орендарем земельних ділянок, в порушення вимог Податкового та Земельного кодексів України заборгував перед бюджетом самостійно задекларовані суми орендної плати за землю на загальну суму 1964,68 грн.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі з підстав, викладених в позовній заяві. Просив позов задовольнити повністю.

Направлена 03.02.2012 року на адресу відповідача поштова кореспонденція повернулася до суду з відміткою "за зазначеною адресою не проживає". Відповідно до частини 11 статті 35 КАС України розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Таким чином, відповідач, який не є суб'єктом владних повноважень, повторно в судове засідання не з'явився, хоча належним чином повідомлявся про дату, час та місце судового розгляду, що підтверджується повідомленнями про вручення поштових відправлень. Наданим правом на подання заперечення проти позову не скористався. Заяв та клопотань про відкладення розгляду справи чи про причини неявки суду не подав.

Згідно частини 4 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

За таких обставин, суд розглянув справу за відсутності відповідача.

Розглянувши позовну заяву, заслухавши представника позивача, дослідивши та оцінивши подані докази, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог та задоволення позову з наступних підстав.

Судом установлено, що СФГ В«НадіяВ» зареєстроване як юридична особа Рогатинською районною державною адміністрацією 04.04.2001 року, що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи та довідкою про включення до Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України за №674. 10.04.2001 року господарство взяте на облік ДПІ в Рогатинському районі відповідно до довідки про взяття на облік платника податків від 12.04.2001 за №502 (а.с. 9, 10, 11).

Згідно ЄДРПОУ юридична адреса відповідача: с. Вербилівці, Рогатинський район, Івано-Франківська область, 77000.

Відповідач узгодив зобов'язання по сплаті орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності, які знаходяться за адресами: с. Вербилівці, Рогатинського району Івано-Франківської області та в м. Рогатин Івано-Франківської області, подавши до ДПІ в Рогатинському районі податкові декларації орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності за 2011 рік за №№ 491, 493, що підтверджує його борг в сумі 1964,68 грн. (а.с. 15-18, 19-22, 23-24, 25-26.).

Також, довідкою ДПІ в Рогатинському районі від 18.01.2012 року №120/10/24-019 підтверджується податковий борг СФГ В«НадіяВ» зі сплати орендної плати за земельну ділянку державної і комунальної власності, який станом на 18.01.2012 становить 1964,68 грн. (а.с. 14).

Частиною 1 статті 67 Конституції України передбачено, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до пункту 1 статті 206 Земельного кодексу України використання землі в Україні є платним.

Згідно підпункту В«вВ» пункту 1 статті 96 Земельного кодексу України землекористувачі зобов'язані своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Спірні правовідносини позивача з відповідачем у 2011 році регламентовані нормами Податкового кодексу України (надалі - Кодекс ).

Кодекс регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

У відповідності до вимог пункту 36.1 статті 36 Кодексу, податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом або законами з питань митної справи.

Згідно пункту 38.1 статті 38 Кодексу, виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк.

Відповідно до пункту 54.1 статті 54 та пункту 57.1 статті 57 Кодексу, крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно пункту 59.1 статті 59 Кодексу, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

У відповідності до вимог пункту 287.3 статті 283 Кодексу податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Судом установлено, що позивачем були вжиті заходи щодо вручення відповідачу податкової вимоги форми В«ЮВ» від 05.08.2011 р. за №172 на суму 196,89 грн. у зв'язку з простроченням ним платежів по орендній платі за земельні ділянки за 2011 року. Однак, відповідач борг не виплатив.

Податковий борг - податкове зобов'язання з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності, самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

Податковий борг відповідача підтверджується довідкою ДПІ в Рогатинському районі від 18.01.2012 року №120/10/24-019 та станом на момент розгляду справи судом становить 1964,68 грн. (а.с. 14).

Таким чином, загальна сума заборгованості відповідача перед бюджетом зі сплати орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності за 2011 рік становить 1964,68 грн. Заборгованість станом на день розгляду справи не погашена, а тому підлягає стягненню в судовому порядку.

Виходячи з викладеного, суд вважає вимоги позивача обгрунтованими, а позов таким, що підлягає задоволенню.

На підставі ст. 124 Конституції України, керуючись статтями 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути на користь бюджету з селянсько-фермерського господарства " Надія" (ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 31473956) податковий борг в сумі 1964 (одна тисяча дев'ятсот шістдесят чотири) грн. 68 ком.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано.

Суддя: Бобров Ю.О.

Постанова складена в повному обсязі 21.02.2012 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.02.2012
Оприлюднено05.10.2015
Номер документу51515906
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-311/12/0970

Постанова від 16.02.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

Ухвала від 31.01.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

Постанова від 16.02.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

Постанова від 16.02.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

Ухвала від 31.01.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні