Постанова
від 26.12.2011 по справі 2а/0270/5497/11
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 грудня 2011 р. м. Вінниця Справа № 2а/0270/5497/11

Вінницький окружний адмін істративний суд в складі

Головуючого судді Вільчин ського Олександра Ванадійов ича,

розглянувши у порядку пись мового провадження матеріал и справи

за позовом: управління П енсійного фонду України у Ка линівському районі

до: Вищого професійног о училища № 32

про: стягнення заборгов аності по виплаті та доставц і пенсій, призначених на піль гових умовах

ВСТАНОВИВ :

До Вінницького окружног о адміністративного суду зве рнулось управління Пенсійно го фонду України у Калинівсь кому районі (далі - позивач, УП ФУ у Калинівському районі) із адміністративним позовом до Вищого професійного училища № 32 (далі - відповідач, ВПУ № 32) про стягнення заборгованост і по відшкодуванню сум витра т на виплату та доставку пенс ій за віком, призначених на пі льгових умовах.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач перебуває на обліку в управлінні Пенсі йного фонду України у Калині вському районі та станом на 25. 11.2011 року за ним рахується забо ргованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсії, призначе ної на пільгових умовах за сп иском №2 ОСОБА_1, який отрим ує пенсію на пільгових умова х відповідно до ст. 13 Закону Ук раїни “Про пенсійне забезпеч ення”, з урахуванням заяви пр о зменшення розміру позовних вимог, в загальній сумі14 130,89 грн .

Враховуючи викладене, пози вач просить суд задовольнити позовні вимоги та стягнути с уму заборгованості з відпові дача.

Представник позивача в суд ове засідання не з'явився, над авши суду заяву про розгляд с прави за його відсутності.

Від відповідача до канцеля рії Вінницького окружного ад міністративного суду надійш ли письмові заперечення, у як их останній просить суд відм овити у задоволенні заявлено го позову, оскільки ОСОБА_1 було призначено пенсію на пі льгових умовах з 05.12.2009р., а позив ач протягом року не пред'явля в вимоги про відшкодування ф актичних витрат на виплату т а доставку пільгових пенсій за списком №2, а тому строк зве рнення до суду позивач пропу стив. Крім того, відповіда ч зазначив, що оскільки повід омлення від позивача було от римано 30.03.2011р., а Вище професійн е училище є бюджетною устано вою, кошторис на 2011 рік якої був затверджений 17.02.2011р., то кошти н а погашення заборгованості п о зазначеним виплатам передб ачені не були (вх. № 32246 від 23.12.2011р.)

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, попередньо надавши суду з аяву про розгляд справи за йо го відсутності у порядку пис ьмового провадження (вх. № 32395 в ід 26.12.2011р.)

Відповідно до вимог ст.122 Код ексу адміністративного судо чинства України (далі - КАС Укр аїни) - адміністративна справ а має бути розглянута і виріш ена протягом розумного строк у, але не більше місяця з дня в ідкриття провадження у справ і, якщо інше не встановлено ци м Кодексом. Судом прийнято вс і міри для належного повідом лення відповідача про час, де нь і місце розгляду справи. Та ким чином, враховуючи дані об ставини, судом прийнято ріше ння продовжити розгляд справ и у відсутність відповідача, і вирішити справу на підстав і наявних доказів.

Частиною 4 ст. 122 КАС України, п ередбачено, що особа, яка бере участь у справі, має право зая вити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Якщ о таке клопотання заявили вс і особи, які беруть участь у сп раві, судовий розгляд справи здійснюється порядку письмо вого провадження за наявними у справі матеріалами.

Враховуючи те, що від предст авників позивача та відповід ача надійшли заяви про розгл яд справи за їх відсутності, с уд вирішив розглянути справу в порядку письмового провад ження.

Дослідивши надані у справу докази в їх сукупності, судом встановлено наступне.

Вище професійне училище № 32 здійснює свою діяльність на підставі свідоцтва про держ авну реєстрацію юридичної ос оби, виданого Калинівською р айонною державною адміністр ацією 15.03.1995р. (а.с.5).

Відповідно до довідки Голо вного управління статистики у Вінницькій області № 497 Вище професійне училище № 32 включе не до Єдиного державного реє стру підприємств та організа цій України (а.с.5 - на звороті).

В якості платника страхови х внесків відповідач перебув ає на обліку в управлінні Пен сійного фонду України у Кали нівському районі.

З матеріалів справи вбачає ться, що ОСОБА_1 призначен а пенсія відповідно до ст. 13 За кону України “Про пенсійне з абезпечення” на пільгових ум овах за списком № 2.

Визначаючись щодо заявлен их позовних вимог та наданих у справу доказів, суд виходит ь з наступного.

Відповідач є платником збо ру на обов' язкове державне пенсійне забезпечення (страх ових внесків) відповідно до п . 1, 2 ст. 1 Закону України “Про збі р на обов' язкове державне п енсійне страхування” від 26.06.199 7 р. № 400/97-ВР.

Згідно з абзацом четвертим п. 1 ст. 2 Закону України “Про зб ір на обов' язкове державне пенсійне страхування” для пл атників збору, визначених п. 1 та 2 ст. 1 цього Закону, об' єкто м оподаткування є також факт ичні витрати на виплату і дос тавку пенсій, призначених ві дповідно до пунктів “б”-“з” с т. 13 Закону України “Про пенсі йне забезпечення” до досягне ння працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 цьог о Закону.

Такий порядок компенсації витрат Пенсійного фонду Укр аїни не змінився у зв' язку з набранням Законом України “ Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування ” чинності з 1 січня 2004 р.

Абзацом третім п. 1 ст. 4 Закон у України “Про збір на обов' язкове державне пенсійне стр ахування” встановлено ставк у на обов' язкове державне п енсійне страхування у розмір і 100% від об' єкта оподаткуван ня, визначеного абзацом четв ертим п. 1 ст. 2 цього Закону.

Відносини, що виникають між суб' єктами системи загальн ообов' язкового державного пенсійного страхування, рег улюються Законом України “Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування” в ід 09.07.2003 року, який набрав чинно сті з 01.01.2004 року.

Відповідно до частини 2 Прик інцевих положень Закону Укра їни “Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання”, абзацу 4 п. 1 ст. 2 Закону Ук раїни “Про збір на обов' язк ове державне пенсійне страху вання”, ч. 1 п. 6.1 п. 6 Інструкції пр о порядок обчислення і сплат и страхувальниками та застра хованими особами внесків на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування до Пе нсійного фонду України, затв ердженої Постановою правлін ня Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року №21-1, зареєстровано ї в Міністерстві юстиції Укр аїни 16 січня 2004 року за № 64/8663 (далі - Інструкція), відшкодуванню п ідлягають фактичні витрати П енсійного фонду України на в иплату і доставку пенсій, при значених на пільгових умовах особам, які працювали або пра цюють на роботах зі шкідливи ми і важкими умовами праці за списком № 2 у розмірі 100 відсотк ів.

Підпунктом 6.4. п.6 Інструкції про порядок обчислення і спл ати страхувальниками та заст рахованими особами внесків н а загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування до П енсійного фонду України розм ір сум до відшкодування на по точний рік визначається від ділами надходження доходів органів Пенсійного фонду У країни щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсі й, призначених відповідно д о частини 2 "Прикінцевих поло жень" Закону (згідно з додатка ми 6 та 7), які надсилаються підп риємствам до 20-го січня поточн ого року та протягом 10 днів з н овопризначених (перерахован их) пенсій.

Підпунктом 6.8 п. 6 вищезазначе ної Інструкції передбачено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійно го фонду зазначену в повідом ленні місячну суму фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах.

Судом оглянуто наданий поз ивачем розрахунок фактичних витрат на виплату та доставк у пенсій, призначених відпов ідно до п.п. “б”- “з” ст. 13 Закону України “Про пенсійне забез печення”, згідно з якими відп овідач повинен був відшкодув ати управлінню Пенсійного фо нду України у Калинівському районі пенсію, виплачену на п ільгових умовах ОСОБА_1 (а .с.10)

Таким чином судом встановл ено, що станом на 25.11.2011 року за Ви щим професійним училищем № 32 р ахується заборгованість по в ідшкодуванню фактичних витр ат на виплату та доставку пен сії, призначеної на пільгови х умовах за списком № 2 вказано му громадянину в сумі 16 630, 89 грн. ,

Крім того, факт заборгова ності підтверджується картк ою особового рахунку по відш кодуванню фактичних витрат н а виплату та доставку пільго вих пенсій за списком № 2, пері од розрахунку з 01.01.2011р. по 01.12.2011р. (а .с.8)

Водночас, судом встановлен о, що 20.12.2011р. відповідачем було с плачено 2 500 грн., які зараховано в проплату заборгованості з а 2010 рік., а відтак загальна сум а заборгованості станом на д ень розгляду адміністративн ої справи становить 14 130,89 грн.

При прийнятті рішення суд н е враховує твердження відпов ідача про те, що у зв'язку із от риманням повідомлення управ ління Пенсійного фонду у Кал инівському районі тільки у б ерезні 2011 року, то витрати у кош торисі на 2011 рік на виплату та д оставку пільгових пенсій не були передбачені, оскільки п ідпунктом 6.8 пункту 6. Інструкц ії про порядок обчислення і с плати страхувальниками та за страхованими особами внескі в на загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування д о Пенсійного фонду України п ередбачений безпосередній о бов'язок підприємства щоміся ця до 25-го числа вносять до Пен сійного фонду зазначену в по відомленні місячну суму факт ичних витрат на виплату і дос тавку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Також суд не бере до уваги т вердження відповідача про пр опущення позивачем строку зв ернення до суду у зв'язку з нен алежним обґрунтуванням.

Таким чином, судом встановл ено, що відповідач в добровіл ьному порядку заборгованіст ь у повному обсязі по відшкод уванню фактичних витрат на в иплату та доставку пільгової пенсії, виплаченої ОСОБА_1 , не сплатив, а відтак виплаче на управлінням Пенсійного фо нду України у Калинівському районі пенсія за віком на піл ьгових умовах на загальну су му 14 130,89 грн. підлягає відшкодув анню у порядку та строки, визн ачені Законом України “Про з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування” та Інструкцією №21-1.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що заявл ені позовні вимоги відповіда ють дійсним обставинам справ и, а тому позов підлягає задов оленню у повному обсязі.

Частиною 1 статті 9 Кодексу а дміністративного судочинст ва України передбачено, що су д при вирішенні справи керує ться принципом законності, в ідповідно до якого органи де ржавної влади, органи місцев ого самоврядування, їхні пос адові і службові особи зобов ' язані діяти лише на підста ві, в межах повноважень та у сп осіб, що передбачені Констит уцією та законами України.

Відповідно до ст. ст. 11, 71 Кодек су адміністративного судочи нства України, кожна сторона повинна довести ті обставин и, на яких ґрунтуються її вимо ги та заперечення, а суд згідн о ст. 86 цього Кодексу, оцінює до кази, які є у справі, за своїм в нутрішнім переконанням, що ґ рунтується на їх безпосередн ьому, всебічному, повному та о б' єктивному дослідженні.

З урахуванням встановлени х судом обставин справи та ви щезазначених положень чинно го законодавства України суд вважає, що позовні вимоги є об ґрунтованими, відповідають д ійсним обставинам справи, а т ому підлягають задоволенню з розподілом судових витрат з а правилами статті 94 КАС Украї ни.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Укр аїни у справах, в яких позивач ем є суб' єкт владних повнов ажень, а відповідачем - фізичн а чи юридична особа, судові ви трати здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позо в задовольнити повністю.

Стягнути з Вищого професій ного училища № 32 (22700, Вінницька о бласть, Калинівський район, с . Гущинці ,вул. Леніна, 102, р/р № 35216011 000163 ГУ ДКУ у Вінницькій області , МФО 802015, код ЄДРПОУ 02539766) на корис ть управління Пенсійного фон ду України у Калинівському р айоні (22400, Вінницька область, К алинівський район, м. Калинів ка, вул. Дзержинського, 24, р/р № 256 06323540103 ОПЕРВ Ощадбанку м. Вінниц я МФО 302076, ідентифікаційний код 21726913) заборгованість зі сплати витрат на виплату та доставк у пенсії, призначеної на піль гових умовах за списком № 2 в с умі 14 130 (чотирнадцять тисяч сто тридцять) грн. 89 коп.

Постанова може бути оскарж ена в порядку та в строки визн ачені ст. 186 КАС України. Набран ня судовим рішенням законної сили визначено ст. 254 КАС Украї ни.

Суддя Вільчинський Олександр Ванадійович

Дата ухвалення рішення26.12.2011
Оприлюднено12.03.2012
Номер документу21790750
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/5497/11

Ухвала від 27.03.2012

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вільчинський Олександр Ванадійович

Постанова від 26.12.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вільчинський Олександр Ванадійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні