Рішення
від 03.03.2012 по справі 2-10805/11
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 2-10805/11

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

"03" березня 2012 р. Шевченк івський районний суд м. Києва

В складі головуючого с удді Волокітіної Н.Б.

При секретар і Чернюк А.А.

Розглянувши у відкрит ому судовому засіданні в м. Ки єві цивільну справу за позов ом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до То вариства з обмеженою відпові дальністю «Інформаційно-ана літична агенція «Наш час», То вариства з обмеженою відпові дальністю «СІМ»про стягненн я компенсації та моральної ш коди за порушення авторських прав,

ВСТАНОВИВ

Позивачі звернулися до суду з позовом про стягнен ня компенсації та моральної шкоди за порушення авторськи х прав, мотивуючи тим, що 26.10.2007 ро ку між ними та відповідачем Т ОВ «Інформаційно-аналітична агенція «Наш час»були уклад ені авторські договори, відп овідно до яких вони зобов' я залися створити та передати останньому для видання і пер евидання свій твір «ІНФОРМ АЦІЯ_1». Згідно ст. 2 п. 1 авторс ьких договорів вони передали ТОВ «Інформаційно-аналітичн а агенція «Наш час»терміном на три роки виключне право на використання твору - його в идання, перевидання та перек лад іншими мовами. Щодо права на розповсюдження (продаж) тв ору за даним авторським дого вором вони відповідачу ТОВ « Інформаційно-аналітична аге нція «Наш час»не передавали.

26.10.2011 року термін дії авт орських договорів закінчивс я, а значить відповідач ТОВ «І нформаційно-аналітична аген ція «Наш час»утратив законні підстави користуватися прав ом на їх твір. Проте ТОВ «Інфо рмаційно-аналітична агенція «Наш час»без їх згоди і далі п родовжує публікувати та розп овсюджувати твір. Так, нещода вно без їх згоди відповідач в ипустив друге видання книги «ІНФОРМАЦІЯ_1». На титуль ній сторінці та у вихідних да них вказаний рік опублікуван ня - 2011 рік. Такі дії з боку від повідача ТОВ «Інформаційно-а налітична агенція «Наш час»є порушенням їх авторського п рава на твір.

Також з боку відповіда ча ТОВ «Інформаційно-аналіти чна агенція «Наш час»вони за знали моральних страждань, о скільки над твором «ІНФОР МАЦІЯ_1»вони працювали близ ько десяти років, вклали в цей твір багато праці. На сьогодн ішній день їх твір продаєтьс я, але вони не отримують за це винагороду.

Відповідач ТОВ «СІМ»в зяв участь у відтворенні тво ру без їх згоди, чим також пору шив майнові права позивачів на видання твору.

За таких обставин, поз ивачі просили стягнути з ТОВ «Інформаційно-аналітична аг енція «Наш час»на їх користь матеріальної компенсації в розмірі по 120000 грн. та морально ї шкоди в розмірі по 30000 грн. кож ному; стягнути з ТОВ «СІМ»на їх користь компенсації за не законне відтворення твору в розмірі по 9600 грн. кожному; забо ронити ТОВ «Інформаційно-ана літична агенція «Наш час»опу бліковувати та розповсюджув ати у будь-якій формі на будь-я кій території твору «ІНФОР МАЦІЯ_1»; зобов' язати ТОВ « Інформаційно-аналітична аге нція «Наш час»в місячний тер мін надрукувати в газеті «Ур ядовий кур'єр»власним коштом оголошення про те, що права ви давництва «Наш час»на твір « ІНФОРМАЦІЯ_1»завершилися 26.10.2010 року і будь-який продаж вк азаної книги, виданої ТОВ «Ін формаційно-аналітична агенц ія «Наш час»є незаконним; пос тановити рішення, яким конфі скувати примірники твору « ІНФОРМАЦІЯ_1»і передати їх позивачам по справі.

В судовому засіданні п озивачі позовні вимоги підтр имали, просили їх задовольни ти в повному обсязі.

Представник відповід ачів позовні вимоги не визна в та пояснив, що умовами автор ського договору, укладеного між позивачами та ТОВ «Інфор маційно-аналітична агенція « Наш час», передбачено, що відп овідачу було передано виключ не право на видання, перевида ння та переклад твору. Відпов ідно до змісту авторських до говорів, вони були укладені д ля того, щоб позивачі створил и свій твір і передали його до друку, опрацювання, тиражува ння, розповсюдження на виклю чних умовах відповідачу ТОВ «Інформаційно-аналітична аг енція «Наш час», який мав прав о його підготувати для друку та використати за призначен ням, а саме надрукувати та про дати.

Про те, що позивачі бул и згодні з друком твору, як в п ерший раз, так і в другий, про т е, що вони знали та погоджувал ись з тим, що ТОВ «Інформаційн о-аналітична агенція «Наш ча с»продає їх твори свідчить т ой факт, що позивачі брали акт ивну участь, а інколи самі орг анізовували заходи на яких в ідбувалась презентація та пр одаж книжок. Для популяризац ії твору серед читачів, для по кращення його продажу ТОВ «І нформаційно-аналітична аген ція «Наш час»проводило заход и, на яких були присутні позив ачі, велика кількість людей, з апрошені ЗМІ. Ці заходи актив но висвітлювались в пресі та на телебаченні. Присутні на ц их заходах позивачі давали і нтерв' ю та ставили свої авт ографи на книжках, які читачі придбали саме у ТОВ «Інформа ційно-аналітична агенція «На ш час»на цих же заходах, а саме : 04.11.2010 року на презентації у Нац іональному музеї літератури України; 07.10.2010 року на проведен і рекламної акції біля будин ку письменників «Роліт»; 11.11.2010 р оку під час проведення автог раф - сесії на стенді «Наш час »на Київському міжнародному книжковому ярмарку «МЕДВІН: Книжковий світ»; 13.11.2010 року на т еатралізованій виставі - мі тингу під гаслом «Вся влада п исьменникам»; 22.10.2010 року в рамка х зустрічей з письменниками «Літературна вітальня»в киї вському Будинку кіно.

Як стверджував предст авник відповідачів, всі зазн ачені події підтверджуються фото та відео матеріалами, є в елика кількість свідків (жур налісти, читачі, актори, що бра ли участь у заходах), які можут ь підтвердити вказані події і те, що позивачі були присутн і на цих заходах, підписували книжки та ні яким чином не зап еречували проти першого та д ругого видання та продажу кн ижок саме ТОВ «Інформаційно- аналітична агенція «Наш час» .

Крім того, представник відповідачів зазначив, що кн ига, в якій зазначено рік випу ску 2011 рік не є додруком, а є дру гим виданням, яке було видане в рамках авторського догово ру, укладеного між позивачам и та ТОВ «Інформаційно-аналі тична агенція «Наш час». Друг е видання книги було надруко вано в 2010 році, а дата 2011 рік зазн ачена в книзі в комерційних ц ілях.

Що стосується позовни х вимог до відповідача ТОВ «С ІМ», представник відповідачі в зазначив, що вони також є без підставними, оскільки ТОВ «С ІМ»є виготовлювачем видавни чої продукції та діяло на під ставі договору про надання п оліграфічних послуг, укладен ого з ТОВ «Інформаційно-анал ітична агенція «Наш час». А от же, ТОВ «СІМ»жодним чином не п орушувало майнові та немайно ві права позивачів.

Заслухавши пояснення позивачів та представника в ідповідачів, дослідивши дока зи, суд вважає, що позовні вимо ги не підлягають задоволенню , виходячи з наступного.

Перевіривши обставин и справи, судом встановлено, щ о 26.10.2007 року між ОСОБА_2, ОСО БА_1 та ТОВ «Інформаційно-ан алітична агенція «Наш час»бу ли укладені авторські догово ри (а.с.8, 9), відповідно до яких ав тори зобов' язуються створи ти та передати видавництву д ля видання і перевидання укр аїнською мовою свій твір «І НФОРМАЦІЯ_1». Автори переда ють видавництву рукопис у дв ох примірниках у повному обс ягу і в термін до 20.03.2008 року шлях ом підписання акту прийому-п ередачі, що є невід' ємною ча стиною цих договорів.

Відповідно до ч. 2 п. 1 авт орського договору автор пере дає видавництву на термін тр и роки виключне право на вида ння, перевидання та переклад на інші мови без територіаль них обмежень твір «ІНФОРМА ЦІЯ_1».

Згідно ч. 4 авторського договору загальна сума вина городи є договірною і визнач ається додатком до договору. Видавництво гарантує автору оплату обумовленої винагоро ди, якщо автором не порушують ся всі вимоги, обумовлені цим договором.

Даний договір укладає ться терміном на три роки і ді є з моменту підписання до 26.10.2010 року.

26.10.2007 року між ТОВ «Інфор маційно-аналітична агенція « Наш час» та позивачами було у кладено Додаток № 1 до авторсь кого договору від 26.10.2007 року, зг ідно якого загальна сума вин агороди є договірною і стано вить 5 % від суми продажу. Оплат а поводиться один раз на квар тал. (а.с.10, 11).

Відповідно до Акту зда чі-прийому рукопису 20.03.2008 року а втори передали видавництву р укопис під робочою назвою « ІНФОРМАЦІЯ_1», що передбаче но авторським договором (а.с.16 , 17).

Як вбачається з катало жної картки першого видання твору «ІНФОРМАЦІЯ_1»(а.с.12), даний твір було здано до набо ру 09.10.2008 року, підписано до друк у 24.03.2009 року.

В жовтні 2010 року в світ в ийшло друге видання твору « ІНФОРМАЦІЯ_1», в якому зазна чено рік видання - «2011 рік».

На думку позивачів дру ге видання є додруком першог о видання, яке було видане піс ля закінчення дії авторськог о договору.

Проте, з такою думкою п озивачів суд не погоджується з огляду на наступне.

Так, згідно п. 1 ст. 2 автор ського договору, автор перед ає видавництву на термін три роки виключне право на видан ня, перевидання твору. Тобто, з умов даного договору вбачає ться, що видавництво, а саме в ідповідач ТОВ «Інформаційно -аналітична агенція «Наш час »мало право на перевидання т вору «ІНФОРМАЦІЯ_1»в межа х строку дії договору.

З оглянутої в судовому засіданні каталожної картки та титульної сторінки друго го видання твору (а.с.13) вбачає ться, що друге видання твору «ІНФОРМАЦІЯ_1»було підпи сано до друку 25.10.2010 року, а строк авторського договору діяв д о 26.10.2010 року.

Про те, що другий випус к твору є другим виданням під тверджується тим, що перше ви дання твору датоване 2010 року і має ISBN 978-966-1530-52-1, друге видання тво ру датоване 2011 року має ISBN 978-966-1530-65- 1. Крім того, в другому виданні на титульній сторінці та в ма кеті анотованої каталожної к артки на звороті титульного аркуша є позначка «Друге вид ання», що свідчить про те, що д руге видання має відмінності від першого.

Відповідно до листа Де ржавної наукової установи «К нижкова палата України імені Івана Федорова»від 02.12.2011 р оку (а.с.96), друге видання твору ОСОБА_1 і ОСОБА_2 «ІНФ ОРМАЦІЯ_1»2011 року не є додрук ом видання 2010 року.

Крім того, відповідно до п.п. 8.6-8.8. Інструкції про поряд ок надання міжнародного стан дартного номера книги Україн и одному виданню надають оди н ISBN. Другому і кожному наступн ому перевиданню одного й тог о ж видання зі змінами надают ь новий ISBN. Видання, що виходить другими та наступними запус ками, а також додатковими тир ажами, якщо в них не внесені зм іни в назву, зміст чи ілюстрац ію, мають один і той самий ISBN. Ві домості про порядкові номери запуску або додаткові тираж і зазначають в круглих дужка х після відповідних ISBNs.

Про те, що в другому вид анні твору «ІНФОРМАЦІЯ_1» було зазначено рік випуску « 2011 рік», представник відповід ачів пояснив, що даний рік був зазначений в комерційних ці лях.

Відповідно до листа Д ержавної наукової установи « Книжкова палата України імен і Івана Федорова» від 02.12.2011 року (а.с.94) практика видавців д атувати книжки, які виходять у поточному році, наступним р оком, порушує положення чинн их національних стандартів у галузі видавничої справи. Зо крема, в ДСТУ 4861:2007 «Інформація т а документація. Видання. Вихі дні відомості», який регламе нтує порядок наведення та ро зміщення вихідних відомосте й у виданнях, у п. 5.1.5.3 зазначено: «Рік випуску видання має від повідати року виходу у світ т иражу».

Отже, відповідно до ро з' яснень Державної науково ї установи «Книжкова палата України імені Івана Федоро ва», практика видавців дату вати книжки, які виходять у по точному році, наступним роко м, є порушенням норм стандарт ів, а не порушенням авторсько го права.

Судом було також встан овлено, що для популяризації твору серед читачів, для покр ащення його продажу ТОВ «Інф ормаційно-аналітична агенці я «Наш час»проводило заходи, на яких були присутні позива чі, велика кількість людей, за прошені ЗМІ. На цих заходах по зивачі, автори твору «ІНФО РМАЦІЯ_1», давали інтерв' ю та ставили автографи на книж ках, в тому числі на другому ви данні твору, що був датований 2011 року (а.с.36-46).

Про даний факт в судов ому засіданні підтвердила св ідок ОСОБА_4, яка повідоми ла, що вона була присутня разо м із своїм чоловіком на книжк овому ярмарку «МЕДВІН: Книжк овий світ», де проходила през ентація книги «ІНФОРМАЦІЯ _1». На цій презентації були п рисутні і автори книги, які в иступали та повідомили, що їх книгу можна придбати на ярма рку. Також свідок повідомила , що на ярмарок її запросила ди ректор ТОВ «Інформаційно-ана літична агенція «Наш час»О СОБА_5, оскільки вона контак тує з даним видавництвом, як п остійний читач книг, що видає «Наш час». Саме на цій ярмарки вона взяла у авторів автогра ф, який позивачі поставили са ме на другому виданні. (а.с.37-38).

В судовому засіданні п озивачі не заперечували, що а втограф в книзі «ІНФОРМАЦ ІЯ_1» належить їм.

Згідно з пунктом «а»ча стини 1 ст. 15 Закону України «Пр о авторське право і суміжні п рава»виключне право на викор истання твору належать до ма йнових прав автора (чи іншої о соби, яка має авторське право ).

Відповідно до п. 8 ч. 3 ст. 15 Закону України «Про авторсь ке право і суміжні права»вик лючне право автора (чи іншої о соби, яка має авторське право ) на дозвіл чи заборону викори стання твору іншими особами дає йому право або заборонят и розповсюдження творів шлях ом першого продажу, відчужен ня іншим способом або шляхом здавання в майновий найм чи у прокат та шляхом іншої перед ачі до першого продажу примі рників твору.

Статтею 31 Закону Украї ни «Про авторське право і сум іжні права»передбачено, що а втор (чи інша особа, яка має ав торське право) може передати свої майнові права, зазначен і у статті 15 цього Закону, будь -якій іншій особі повністю чи частково. Передача майнових прав автора (чи іншої особи, я ка має авторське право) оформ ляється авторським договоро м. Майнові права, що передають ся за авторським договором, м ають бути у ньому визначені.

Автору та іншій особі, яка має авторське право, нале жить виключне право надавати іншим особам дозвіл на викор истання твору будь-яким одни м або всіма відомими способа ми на підставі авторського д оговору. Використання твору будь-якою особою допускаєтьс я виключно на основі авторсь кого договору, за винятком ви падків, передбачених статтям и 21-25 цього Закону (ст. 32 Закону У країни «Про авторське право і суміжні права»).

Відповідно до п.п. 1,7 ч. 1 с т. 441 ЦК України використання т вору є його опублікування (ви пуск у світ) та продаж, передан ня в найм (оренду) тощо.

Опублікування твору є випуск в обіг за згодою автор а чи іншого суб' єкта авторс ького права виготовлених пол іграфічними чи іншими способ ами примірників твору у кіль кості, здатній задовольнити, з урахуванням характеру тво ру, розумні потреби публіки, ш ляхом їх продажу таким чином , що будь-яка особа може його о тримати з будь-якого місця і у будь-який час за власним вибо ром. Продаж твору забезпечую ть його розповсюдженням. Роз повсюдженням об' єктів авто рського права вважається буд ь-яка дія, за допомогою якої об ' єкти авторського права про понуються публіці.

Згідно ч. 1 ст. 442 ЦК Украї ни твір вважається опубліков аний (випущений у світ), якщо в ін будь-яким способом повідо млений невизначеному колу ос іб, у тому числі виданий, публі чно виконаний, публічно пока заний, переданий по радіо чи т елебаченню, відображений у з агальнодоступних електронн их системах інформації.

Поняття опублікуванн я твору кореспондує термін « оприлюднення»твору, яким опе рує Закон України «Про автор ське право і суміжні права», в ідповідно до якого оприлюдне ння твору - це здійснення за згодою автора чи іншого суб' єкта авторського права дія, щ о вперше робить твір доступн им для публіки шляхом опублі кування, публічного виконанн я, публічного показу, публічн ої демонстрації, публічного сповіщення тощо.

Статтею 442 ЦК України пе редбачено, що використання т вору здійснюється лише за зг одою автора, крім випадків пр авомірного використання тво ру без такої згоди, встановле них цим Кодексом та іншим зак оном.

Автору та іншій особі, яка має авторське право, нале жить виключне право надавати іншим особам дозвіл на викор истання твору будь-яким одни м або всіма відомими способа ми на підставі авторського д оговору. Використання твору будь-якою особою допускаєтьс я виключно на основі авторсь кого договору, за винятком ви падків правомірного вільног о використання твору без зго ди автора. За авторським дого вором про передачу виключног о права на використання твор у автор (чи інша особа, яка має виключне авторське право) пе редає право використовувати твір певним способом і у вста новлених межах тільки одній особі, якій ці права передают ься, і надає цій особі право до зволяти або забороняти подіб не використання твору іншим особам.

Враховуючи вищевикла дене, суд приходить до виснов ку, що згідно умов авторських договорів позивачі передали відповідачу ТОВ «Інформаці йно-аналітична агенція «Наш час»на трирічний термін викл ючне право на видання, переви дання та переклад на інші мов и без територіальних обмежен ь свій твір. Згідно додатка № 1 до авторського договору заг альна сума винагороди станов ить 5 % від суми продажу. Зазнач ена сума сплачується відпові дачем, що підтверджується ма теріалами справи. А тому твер дження позивачів щодо відсут ності у ТОВ «Інформаційно-ан алітична агенція «Наш час»пр ава на розповсюдження (прода ж) твору спростовується авто рським договором та додатком до цього договору, який позив ачі уклали з відповідачем ТО В «Інформаційно-аналітична а генція «Наш час»шляхом їх пі дписання.

Твердження позивачів щодо випуску твору після зак інчення строку дії договору, що тягне за собою порушення а вторських прав, також не засл уговують на увагу, оскільки д руге видання було підписано до друку 25.10.2010 року, тобто в меж ах дії авторського договору, який діяв до 26.10.2010 року. Дане вид ання є другим виданням, а не до друком, що також підтверджує ться відповідними листами Д ержавної наукової установи « Книжкова палата України імен і Івана Федорова»від 02.12.2011 року. Даними листами також пі дтверджується, що зазначений рік випуску другого видання «2011 рік»є фактом порушення но рм стандартів, а не порушення м авторських прав позивачів.

Відповідно до ст. 1 Зако ну України «Про видавничу сп раву»замовником є фізична чи юридична особа, яка замовляє видавничу продукцію, беручи на себе фінансові зобов' яз ання; видавництвом є спеціал ізоване підприємство, основн им видом діяльності якого є п ідготовка і випуск у світ вид авничої продукції; виготовлю вачем видавничої продукції є фізична чи юридична особа, що здійснює виготовлення замов леного тиражу видання.

23.09.2010 року між ТОВ«Інфор маційно-аналітична агенція « Наш час»та ТОВ «СІМ»було укл адено договір про надання по ліграфічних послуг № 23\09-2010, від повідно до якого виконавець надає замовнику поліграфічн і послуги по друку видання « ІНФОРМАЦІЯ_1»тиражем 500 прим ірників на власних матеріала х (а.с.47).

Відповідно до п. 3.1 Дого вору виконавець зобов' язує ться виготовити замовлення в строк до 26 жовтня 2010 року.

З даного договору вбач ається, що умовами договору в изначено строк виготовленн я замовлення другого видання в межах строку авторського д оговору, а саме до 26.10.2010 року.

Частиною 4 ст. 21 Закону У країни «Про видавничу справу »передбачено, що виготовлюва ч видавничої продукції несе відповідальність згідно із з аконодавством перед замовни ком за точне відтворення вид авничого оригіналу, дотриман ня вимог щодо якості виконан ня кожного примірника виданн я у замовленому тиражі, держа вних і міждержавних стандарт ів, технічних умов та інших но рмативних документів.

Таким чином, відповіда ч ТОВ «СІМ»жодним чином не по рушував майнових та немайнов их прав позивачів, а тому у поз ивачів відсутні будь-які під стави для пред' явлення вимо г до ТОВ «СІМ».

Відповідно до ст. 60 ч.1 ЦП К України, кожна сторона зобо в' язана довести ті обставин и, на які вона посилається як н а підставу своїх вимог і запе речень.

Оскільки позивачами н е доведено факту порушення ї х авторських немайнових та м айнових прав, суд приходить д о висновку, що діями відповід ачів не порушено авторських прав позивачів.

Таким чином, суд оціню ючи зібрані по справі докази в їх сукупності, приходить до висновку, що позивачами не на дано жодних доказів на підтв ердження своїх позовних вимо г, позовні вимоги є такими, що не ґрунтуються на вимогах за кону, відповідачі діяли в меж ах повноважень та у спосіб ви значений Законами України, а тому позовні вимоги не підля гають задоволенню.

Керуючись ст. 23, 433, 435, 440-443 ЦК України, Законом України «Пр о авторське право і суміжні п рава», Законом України «Про в идавничу справу», ст.ст. 10, 11, 59, 60, 20 9, 212, 212, 213. 214, 218 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ

Позовні вимоги ОСО БА_1, ОСОБА_2 до Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Інформаційно-аналітична агенція «Наш час», Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «СІМ»про стягнення компен сації та моральної шкоди за п орушення авторських прав зал ишити без задоволення.

Рішення суду може бути оскаржено до Апеляційного с уду м. Києва шляхом подачі про тягом 10 днів апеляційної скар ги з дня його проголошення.

Рішення суду набирає з аконної сили після закінченн я строку на подання апеляцій ної скарги, якщо апеляційну с каргу не було подано.

Суддя

Дата ухвалення рішення03.03.2012
Оприлюднено14.03.2012
Номер документу21828872
СудочинствоЦивільне
Сутьстягненн я компенсації та моральної ш коди за порушення авторських прав

Судовий реєстр по справі —2-10805/11

Ухвала від 09.11.2011

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волокітіна Н. Б.

Рішення від 03.03.2012

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волокітіна Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні