Ухвала
від 05.03.2012 по справі 5019/30/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕ НСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33013 , м. Рівне, вул. Набережн а, 26А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"05" березня 2012 р. Справа № 5019/30/12

за позовом Комунальне під приємство "Сарникомуненергі я" Сарненської міської ради

до відповідача Сарненськ а міська рада

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Ко мунальне підприємство Рівне нське обласне бюро технічної інвентаризації

про визнання права власнос ті на об'єкт незавершеного бу дівництва

Суддя Качур А.М.

Представники:

від позивача : представник ОСОБА_1. (довіреність б/н ві д 26.01.2012 року )

від відповідача : представн ик ОСОБА_2 (довіреність №02/1 6-04 від 03.01.2012 року);

від третьої особи: не з'явив ся.

Статті 20, 22, 91, 107 Господарського процесуального кодексу Укра їни роз' яснені.

Відводи з підстав, передбач ених статтею 20 ГПК України, ві дсутні.

Протокол судового засідан ня складено відповідно до ст атті 81' ГПК України

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до го сподарського суду Рівненськ ої області з позовом до Сарне нської міської ради про визн ання за комунальним підприєм ством «Сарникомуненергія»С арненської міської ради прав а власності на незавершене б удівництво комплексу будіве ль котельні по вул. Б.Шведа, 37 м. Сарни, в тому числі: котельня ( літера «Б-2»); мазутонасосна (л ітера «В-1»); трансформаторна п ідстанція (літера «Г-1»); резер вуар для води (літера «Д»); рез ервуар для води (літера «Е»); с клад солі (літера «З»); очисні споруди дощових стоків (літе ра «Ж»); резервуар для дощових вод (літера «К»), естакада маз утозливу (літера «Л»), прийомн а ємність (літера «М»), насосна для перекачування мазуту (лі тера «Н-1»), підвал (літера Пд/Н1) , - що розташовані на земельній ділянці загальною площею 1,3311г а за адресою: м.Сарни, вул..Б.Шве да,37.

Позовні вимоги позивач мо тивує наступним: підставою д ля визнання права власності на незавершене будівництво є наявність відведеної земель ної ділянки в установленому порядку. Дана вимога закону в иконана КП «Сарникомуненерг ія»в повному обсязі, оскільк и згідно довідки Сарненської міської ради від 01.09.2008р. за №905 зе мельна ділянка загальною пло щею 1,3311 га, перебуває у користу ванні підприємства.

Позивач в судовому засідан ні підтримав позовні вимоги викладені в позовній заяві.

Представник відповідача в судовому засіданні та у відз иві на позовну заяву позовні вимоги не визнає та вважає їх безпідставними, просить в по зові відмовити.

Третя особа в судове засіда ння не з'явилася, хоча про час та місце розгляду справи пов ідомлена належним чином.

Вивчивши подані письмові д окази, оцінивши їх за своїм вн утрішнім переконанням, що ґр унтується на всебічному, пов ному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обст авин справи в їх сукупності, м ісцевий господарський суд пр ийшов до висновку, що позов за доволенню не підлягає.

При винесенні рішення суд

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до п.2 Ріш ення Рівненської обласної ра ди №447 від 22 грудня 2004 року Рівне нська обласна рада вирішила передати цілісний майновий к омплекс дочірнього підприєм ства комунального теплопост ачаючого підприємства «Сарн икомуненергія»із спільної в ласності територіальних гро мад області у власність тери торіальної громади міста Сар ни.

Рішенням №259 від 20.04.2005 рок у Виконавчого комітету Сарне нської міської ради Рівненсь кої області було присвоєно о б' єкту підприємства, облік якого здійснюється за адрес ою: котельня по вул. Дундича в м. Сарни, поштову адресу: м. Сар ни, вул. Шведа, 37.

Відповідно до п.2 рішен ня №356 від 14 лютого 2007 року Сарне нської міської ради Рівненсь кої області рада вирішила зо бов' язати директора КП «Сар никомуненергія»ОСОБА_3 з абезпечити збереження незав ершеного будівництва кварта льної котельні по вул. Шведа.

Відповідно до Рішенн я №477 від 25 червня 2007 року Сарнен ської міської ради Рівненськ ої області рада вирішила вкл ючити в перелік майна, що підл ягає приватизації шляхом про дажу на аукціоні, незавершен е будівництвом приміщення кв артальної котельні по вул. О. Д ундича в м. Сарни із земельною ділянкою орієнтованою площе ю 1,34 га, приміщення бувшої коте льні по вул. Некрасова, 23 із зем ельною ділянкою орієнтовано ю площею 0,15 га та приміщення бу вшої котельні по вул. 17 вересн я, 4-А.

Згідно Рішення №660 від 20 грудня 2007 року Сарненська мі ська рада Рівненської област і вирішила надати згоду Упра влінню пенсійного фонду Укра їни в Сарненському районі на застосування до КП «Сарнико муненергія»вимог положень З акону України «Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом».

Як зазначає Позивач, відпо відно до Довідки №905 від 01.09.2008 рок у виданої Виконавчим комітет ом Сарненської міської ради Рівненської області згідно з аписів в земельно-кадастрові й книзі КП «Сарникомуненергі я»користується земельними д ілянками загальною площею 1,4 411 га в т.ч. м. Сарни по вул. Шведа, 37 та 0.11 на Дослідній станції, як а знаходиться за межами міст а.

Відповідно до Рішен ня №1190 від 27 лютого 2009 року Сарне нська міська рада вирішила: н адати дозвіл на продаж нежил ої будівлі - котельні, що знахо диться в м. Сарни, по Дослідній станції, 7-А та незавершеного будівництва комплексу будів ель та споруд по вул. Б.Шведа, 37 в м. Сарни, які перебувають у г осподарському віданні КП «С арникомуненергія»; уповнова жити арбітражного керуючого - керуючого станцією КП «Са рникомуненергія»Тихончук Л есю Хотіївну провести продаж майна, зазначеного в пункті 1 даного рішення, згідно чинно го законодавства на конкурсн ій основі (аукціоні) та укласт и договори купівлі-продажу і з покупцями.

Відповідно до довідк и виданої КП «Сарникомуненер гія»на балансі підприємства рахується незавершене будів ництво котельні за адресою м . Сарни, вул.. Шведа 37 (раніше іме нована О.Дундича) вартістю 919366г рн.57 коп..

Відповідно оцінююч их актів від 20.05.2008 року, складен их КП «Рівненським обласним бюро технічної інвентаризац ії»виконання будівельних ро біт по котельні (літера «Б-2») з дійснено на 69%, по мазутонасос ній (літера «В-1») - на 64%, по тран сформаторній підстанції (лі тера «Г-1») - на 64%, по резервуару д ля води (літера «Д») - на 70%, по р езервуару для води (літера «Е ») - на 67%, по складу солі - на 66%, ; та оцінюючих актів від 18.11.2008 ро ку складених КП «Рівненським обласним бюро технічної інв ентаризації»виконання буді вельних робіт по: насосній ст анції для перекачування мазу ту (літера «Н-1») та підвалу (літ ера Пд/Н-1) проведено на 20%.

Статтею 316 ЦК України визнач ено, що правом власності є пра во особи на річ (майно), яке вон а здійснює відповідно до зак ону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Основу правового режиму ма йна суб'єктів господарювання , на якій базується їх господа рська діяльність, становлять право власності та інші речо ві права - право господарсько го відання, право оперативно го управління (ст. 133 ГК України ).

Згідно ст.331 ЦК України право власності на новостворене н ерухоме майно (житлові будин ки, будівлі, споруди тощо) вини кає з моменту завершення буд івництва (створення майна). Як що право власності на нерухо ме майно відповідно до закон у підлягає державній реєстра ції, право власності виникає з моменту державної реєстра ції.

Відповідно до ст. 182 ЦК Україн и право власності та інші реч ові права на нерухомі речі, об меження цих прав, їх виникнен ня, перехід і припинення підл ягають державній реєстрації .

Правилами ст. 4 Закону Украї ни "Про державну реєстрацію р ечових прав на нерухоме майн о та їх обтяжень" визначено, що обов'язковій державній реєс трації підлягають речові пра ва та обтяження на нерухоме м айно, розміщене на території України, що належить фізични м та юридичним особам, держав і в особі органів, уповноваже них управляти державним майн ом, іноземцям та особам без гр омадянства, іноземним юридич ним особам, міжнародним орга нізаціям, іноземним державам , а також територіальним гром адам в особі органів місцево го самоврядування, а саме:

1) право власності на нерухо ме майно;

2) право володіння; прав о користування (сервітут); пра во користування земельною ді лянкою для сільськогосподар ських потреб (емфітевзис); пра во забудови земельної ділянк и (суперфіцій); право господар ського відання; право операт ивного управління; право по стійного користування земе льної ділянки; право користу вання (найму, оренди) капіталь ними спорудами, їх окремими ч астинами; іпотека; довірче уп равління майном;

3) інші речові права від повідно до закону;

4) податкова застава, пред метом якої є нерухоме ма йно, та інші обтяження.

Речові права на нерухоме ма йно, зазначені в пунктах 2 і 3 ча стини першої цієї статті, є по хідними і реєструються після державної реєстрації права власності на таке майно.

Із змісту абз.2 ч.3 ст.331 ЦК Укра їни, вбачається, що допускаєт ься реєстрація права власнос ті на об'єкти незавершеного б удівництва органом, що здійс нює державну реєстрацію прав на нерухоме майно на підстав і документів, що підтверджую ть право власності або корис тування земельною ділянкою д ля створення об'єкта нерухом ого майна, проектно-кошторис ної документації, а також док ументів, що містять опис об'єк та незавершеного будівництв а.

Статтями 125, 126 Земельного код ексу України визначено, що пр аво власності на земельну ді лянку, а також; право постійно го користування та право оре нди земельної ділянки виника ють з моменту державної реєс трації цих прав. Право постій ного користування земельною ділянкою посвідчується держ авним актом на право постійн ого користування земельною д ілянкою.

З огляду на зазначене вище т а враховуючи той факт, що відп овідно до діючого законодавс тва довідка № 905 від 01.09.2008 не є док ументом, що посвідчує право к ористування КП «Сарникомуне нергія»земельною ділянкою п о вул.Б.Шведа, 37 рішення про над ання земельної ділянки у кор истування Сарненською міськ ою радою не приймалося, позов ні вимоги КП «Сарникомуненер гія»про визнання права власн ості є передчасними та необґ рунтованими, у зв'язку з чим пі дстави для задоволення позов них вимог відсутні. Крім того , необхідно зазначити, що норм и частини 1 статті 26 Закону Укр аїни «Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом не поши рюються на об'єкти комунальн ої інфраструктури, яким є нез авершене будівництво котель ні по вул..Б.Шведа, 37.

Керуючись ст. ст. 49, 82 - 85 Господа рського процесуального коде ксу України, суд -

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову від мовити.

Суддя Качур А.М.

підписано "12" березня 2012 р.

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення05.03.2012
Оприлюднено16.03.2012
Номер документу21839327
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5019/30/12

Ухвала від 28.02.2012

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 06.01.2012

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 16.02.2012

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 13.02.2012

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 26.01.2012

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 07.01.2012

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 11.04.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Ухвала від 02.04.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Ухвала від 05.03.2012

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні