Постанова
від 15.03.2012 по справі 3-1602/12
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 3-1603/12

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 лютого 2012 року суддя Со лом' янського районного суд у м. Києва Онищенко І.Л., за учас тю прокурора Скакун О.М., розгл янувши адміністративну спра ву, що надійшла з Київської ре гіональної митниці, у віднош енні керівника Релігійної Гр омади Української Автокефал ьної Православної Церкви пар афії Святого Різдва Христово го в Оболонському районі м Ки єва ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт НОМЕР_1, виданий Шевченківським РУ ГУ МВС Укр аїни в м. Києві 04.09.1998 р., мешкає в АДРЕСА_1, зареєстрований в АДРЕСА_3 про порушення митн их правил, передбачених ст. 352, 3 55 Митного Кодексу України (в р едакції від 11.07.2002 року № 92-IV, чинни й з 01.01.2004 року), -

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матер іалів справи, 08.06.2008 через міжнар одний автомобільний пункт пр опуску «Краковець», що розта шований у зоні діяльності Ль вівської митниці, на митну те риторію України був ввезений вантаж гуманітарної допомог и.

Перевезення здійснювалося автомобілями р/н НОМЕР_2 т а р/н НОМЕР_3, які належать п ідприємству «Чумацький шлях »(02099, Київ, вул. Бориспільська, 9, код ЄДРПОУ 32070461).

У якості підстави для перем іщення вказаного вантажу чер ез митний кордон України в а/м НОМЕР_3 митному органу у я кості підстави для переміщен ня вказаного вантажу через м итний кордон України митному органу були надані наступні документи: автотранспортна накладна форми CMR № 0147564 від 06.06.08; кн ижка МДП № DX 58759829 від 07.06.08; інвойс № 04/4А від 12.05.08; дарчий лист б\н від 12 .05.08.

Згідно даних вищевказаних документів вантаж являв соб ою партію гуманітарної допом оги до складу якої входили: од яг, взуття в асортименті, сумк и паломників (нові), загальною вагою 8 538 кг.

Відправником вантажу вис тупала польська компанія »(Zamo jskiego, 237-700 Przemysl, Polska).

Одержувачем вантажу зазна чена «Релігійна громада Укра їнської Автокефальної Право славної Церкви парафії Свято го Різдва Христового в Оболо нському районі м. Києва (03124, А ДРЕСА_2, код ЄДРПОУ 26386988).

Дарчою особою (донором) вище вказаного вантажу гуманітар ної допомоги виступала англі йська фірма INVEST LTD»(22, 26 NOTTING HILL GATE, LONDON, ENGLAND ).

У якості підстави для визна ння вантажу гуманітарною доп омогою Київській регіональн ій митниці був наданий Витя г з протоколу засідання Ком ісії з питань гуманітарної д опомоги при Кабінеті Міністр ів України від 15.05.08 № 26/ГД-11108. (№ п/п 116).

Оскільки на момент прибутт я до зони митного контролю ві дділу митного оформлення дип ломатичних представництв та виставок Київської регіонал ьної митниці (м. Київ, вул. Глуш кова, 1) вищезазначеного транс портного засобу, була наявна інформація про невідповідні сть вантажу товаротранспорт ним документам було прийняте рішення про необхідність пр оведення митного огляду.

У результаті митного огляд у, що був здійснений співробі тниками Київської регіональ ної митниці у період з 01.07.08 по 10.07 .08 було встановлено:

1. Всі предмети, що входять до складу вантажу упаковані в к оробки загальною кількістю 9 79 штук. На переважній більшост і коробок наявні написи з інф ормацією (маркуванням) про од ержувачів (комерційні підпри ємства, магазини, фізичні осо би), що розташовані у різних мі стах України. На деяких короб ках наявна інформація про ві дправників товарів - різні к омерційні підприємства.

2. Предмети, що заявлені до ми тного контролю та оформлення , як гуманітарна допомога, яв ляють собою взуття літнє, спо ртивне, постільна білизна, ру шники, халати, жіноча натільн а білизна, колготи, шкарпетки , засоби для догляду за взуття м, запчастини до автомобілів „Пежо” та „Ситроен” в асорти менті , сумки жіночі, дублянки жіночі та чоловічі, тощо, нові , виробництва відомих світов их торгівельних марок, таких як «Каре Бланка», «Петер», «Ал ександра», «Гатта», «Мона», «Т апі», «Кормакс»«Бостон», тощ о.

3. На ряді товарів наявні цін ники.

Детальна інформація про од ержувачів товарів, назви тов арів, їх кількість та відмінн і ознаки наведена у Акті митн ого огляду.

Вищезазначене свідчить пр о те, що вказані товари ввезен і в Україну із комерційною ме тою та заявлені митному орга ну у якості гуманітарної доп омоги з метою ухилення від сп лати податків, що підлягають стягненню при ввезенні това рів в Україну.

Проведеною перевіркою вст ановлено, що вказана партія т оварів переміщена через мит ний кордон України з прихову ванням від митного контролю шляхом подання митному орган у документів, що: містять неп равдиві дані в частині: суті у годи; мети ввезення товарів; д аних про відправника та одер жувача товарів; асортименту товарів, їх назв та кількості ; одержані незаконним шляхом (в частині одержання докумен тів про визнання товарів гум анітарною допомогою), у зв'язк у з чим 16 липня 2008 року складени й протокол про порушення мит них правил № 686/10000/08 за ознаками с т. 352, 355 МК України.

Крім того, за фактом перем іщення товарів в автомобілі р/н НОМЕР_2 складено прото кол про порушення митних пра вил № 685/10000/12

18 серпня 2008 року Київською ре гіональною митницею порушен а кримінальна справа 16/10000/08 по ф акту контрабанди в Україну т оварів переміщених автомобі лями р/н НОМЕР_2 та р/н НОМ ЕР_3 та ввезених на адресу «Р елігійної громади Українськ ої Автокефальної Православн ої Церкви парафії Святого Рі здва Христового в Оболонсько му районі м. Києва», за ознакам и складу злочину, передбачен ого ч. 1 ст. 201 КК України.

17.01.2012 року кримінальна спра ва закрита на підставі п.2 ст. 6 т а Закону України № 4025-VI від 15.11.2011 « Про внесення змін до деяких з аконодавчих актів України що до гуманізації відповідальн ості за правопорушення у сфе рі господарської діяльності », а виділені з кримінальної с прави матеріали, в тому числі матеріали справи про поруше ння митних правил № 685/10000/08 напра влені до Київської регіональ ної митниці для прийняття рі шення згідно чинного законод авства.

З виділених матеріалів спр ави слідує, що відповідно до о блікової картки «Релігійна г ромада Української Автокефа льної Православної Церкви па рафії Святого Різдва Христов ого в Оболонському районі м. К иєва»»керівником громади є ОСОБА_1, паспорт НОМЕР_1 , вид. Шевченківським РУ ГУ МВ С України в м. Києві 04.09.1998 р., мешк ає: АДРЕСА_2, зареєстрован ий: АДРЕСА_3.

З метою встановлення повно важень одержувача гуманітар ної допомоги Київською регіо нальною митницею на адресу У країнської Автокефальної Пр авославної Церкви був направ лений запит за вих. № 35/1.1-34/6635 від 03 .07.08.

Згідно із відповіддю Украї нської Автокефальної Правос лавної Церкви (лист від 07.07.08 вих . № 52): «… - Релігійна громада Укр аїнської Автокефальної Прав ославної Церкви Парафії Свят ого Різдва Христового в Обол онському районі міста Києва (03124, АДРЕСА_2) зареєстрована у реєстрі УАПЦ 25 вересня 2003 р., п роте по причині відсутності культової споруди було припи нено її дію а настоятеля Пара фії ОСОБА_1 за дії несуміс ні з канонами Православної Ц еркви було виведено з клиру У АПЦ …

… - зазначаю, що громадянин ОСОБА_1 не отримував дозвол у від УАПЦ на право виготовле ння та використання печатки Релігійної громади Українсь кої Автокефальної Православ ної Церкви Парафії Святого Р іздва Христового в Оболонськ ому районі міста Києва …

… - з листами-прохання відпо відно до плану розподілу гум анітарної допомоги ніхто до Патріархії УАПЦ не звертався …

… Парафія Святого Різдва Хр истового та її настоятель О СОБА_2 до УАПЦ ніякого відно шення не мають …».

Крім того, під час проваджен ня дізнання та досудового сл ідства були отримані відпові ді, в тому числі відповідь з ми тних органів Польщі та Велик обританії, відповідно до яки х встановлено, що вантажі бул и дійсно відправлені компані ями «Камон»та «Склад тимчасо вого зберігання Даніель Но зждак»(GAZYN CZASOWEGO SKLADOWANIA»(Daniel Nodzak), однак одержувачами товарів виступ али підприємства «Приват Спо рт»(Київ, вул. Олени Теліги, 17-б/ 38) та «Сплін Дістрибьюшн» (Киї в, вул. Васильківська, 44).

З відповіді митних органі В еликобританії встановлено, щ о компанія INVEST LTD»зареєстрован а 20.02.2004 року. Останні фінансові відомості компанія надавала 28.02.2006 року, що свідчить про те, що компанія не займається торг івельною діяльністю та є не ф ункціонуючою. Компанія INVEST LTD»н е була зареєстрована як плат ник ПДВ у Великобританії. Юри дична адреса компаній викори стовується як поштова скринь ка.

Посадова особа підприємст ва - керівник та інші праців ники підприємства (резиденти та нерезиденти), які в силу по стійно або тимчасово виконув аних ними трудових (службови х) обов' язків відповідають за виконання вимог, встановл ених законами та іншими норм ативно-правовими актами Укра їни, а також міжнародними дог оворами України з питань мит ної справи.

Таким чином, виділені матер іали з кримінальної справи т а наявні матеріали справи пр о порушення митних правил № 685 /10000/08 свідчать про те, що дії кер івника Релігійної Громади Ук раїнської Автокефальної Пра вославної Церкви парафії Свя того Різдва Христового в Обо лонському районі м. Києва О СОБА_1 призвели до переміще ння товарів через митний кор дон України з приховуванням від митного контролю, шляхом подання митному органу, як пі дстави для переміщення докум ентів, що містять неправдиві дані.

Таким чином, в діях керівник а Релігійної Громади Українс ької Автокефальної Правосла вної Церкви парафії Святого Різдва Христового в Оболонсь кому районі м. Києва ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1, паспорт Н ОМЕР_1, вид. Шевченківським Р У ГУ МВС України в м. Києві 04.09.1998 р ., мешкає: АДРЕСА_2, зареєстр ований: АДРЕСА_3 вбачаютьс я ознаки порушення митних пр авил, відповідальність за як е передбачено статтями 352, 355 Ми тного кодексу України.

Предмети правопорушення в илучені.

За попередньою оцінкою від повідно до службової записки № 12-11/296 від 22.07.08 вартість предметі в правопорушення, вилучених протоколом про порушення мит них правил № 686/10000/08 склала 11 580 377,97 г рн.

Під час провадження дізнан ня та досудового слідства то вари, вилучені протоколами п ро порушення митних правил в изнані речовими доказами та передані на відповідальне зб ерігання ТОВ «Оптсервіс»(ЄДР ПОУ 31570339, Київ, вул. Білоруська, 28, ф.: Київ, вул. Сім'ї Хохлових, 11/2).

Під час досудового слідств а призначено товарознавчі ек спертизи.

Відповідно до висновку № 1430/1 0-16 від 09.07.10 вартість вилучених а втозапчастин станом на 01.07.10 ст ановить 247 812,51 грн.

Відповідно до висновку № 5643 в ід 22.09.09 вартість решти товарів , вилучених протоколами № 685/10000/0 8 та № 686/10000/12 станом на дату оцінк и становить 4 315 548,60 грн.

Загальна вартість товарів вилучених протоколами № 685/10000/08 та № 686/10000/12 відповідно до виснов ків товарознавчих експертиз становить 4 563 361,11 грн.

Прокурор в судовому засід анні підтримала протокол та вважала за доцільне конфіску вати в дохід держави безпосе редні предмети порушення мит них правил.

Особа, яка вчинила правопор ушення в судове засідання не з' явилася, хоча про час, дату та місце розгляду справи бул а повідомлена належним чином (а.с. 213).

Відповідно до ст. 352 Митног о кодексу України дії, спрямо вані на переміщення товарі в через митний кордон Україн и з приховуванням від митно го контролю, тобто з використ анням спеціально виготовле них сховищ (тайників) та інших засобів або способів, що утр уднюють виявлення таких това рів, або шляхом надання одним товарам вигляду інших, або з п оданням митному органу як пі дстави для переміщення товар ів підроблених документів ч и одержаних незаконним шляхо м, або таких, що містять непра вдиві дані, тягнуть за собою н акладення штрафу в розмірі в ід п'ятисот до тисячі неопо датковуваних мінімумів до ходів громадян або конфіск ацію цих товарів, а також конф іскацію товарів із спеціальн о виготовленими сховищами (т айниками) та транспортних за собів, що використовувалися для переміщення товарів че рез митний кордон України(в редакції від 11.07.2002 року № 92-IV, чинн ий з 01.01.2004 року).

Дослідивши матеріали сп рави, вислухавши думку проку рора, суд вважає, що факт вказа ного правопорушення повніст ю підтверджується наявними м атеріалами справи та врахову ючи обставини справи, характ ер вчиненого правопорушення , вважає за доцільне обрати с тягнення у вигляді конфіскац ії предмета правопорушення.

Відповідно до ч. 1 ст. 386 МК Ук раїни, справи про порушення м итних правил, передбачених с т. 355 МК України розглядаються митними органами, а згідно ч. 2 ст. 386 МК України, справи про по рушення митних правил, перед бачених ст. 352 МК України, розгл ядаються судом за місцем роз ташування митного органу, по садова особа, якого здійснюв ала провадження у справі.

Керуючись ст. 41 Конст итуції України, ст. ст. 283, 284, 294 КУп АП, ст. ст..352 МК України (в редакц ії від 11.07.2002 року № 92-IV, чинний з 01.01.20 04 року), 355, 386 МК України,

ПОСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 визнати винн им у порушенні митних правил передбачених ст. 352 МК України (в редакції від 11.07.2002 року № 92-IV, чи нний з 01.01.2004 року).

Конфіскувати в дохід держа ви безпосередні предмети пор ушення митних правил, що вилу чені КРМ згідно протоколу № 686 /10900/08, а саме: одяг, взуття, сумки п аломників - загальною вагою 8538 кг., які на підставі постано ви слідчого ГУ СБ України у м. Києві від 10.02.2009 року та акту при ймання передачі речових дока зів передано на відповідальн е зберігання ТОВ «Оптсервіс» (ЄДРПОУ 31570339, м. Київ, вул. Білорус ька,28, оф., м. Київ. вул. Сім' ї Хох лових..

Матеріали адміністратив ної справи про притягнення ОСОБА_1 за ст. 355 Митного Кодек су України направити начальн ику Київської регіональної м итниці для прийняття рішення в порядку ст. ст. 386, 387 Митного Ко дексу України.

Постанова може бути оскар жена до Апеляційного суду м. К иєва через Солом' янський ра йонний суд м. Києва протягом д есяти днів з дня її винесення .

Суддя: Онищенко І.Л.

Дата ухвалення рішення15.03.2012
Оприлюднено19.03.2012
Номер документу21877338
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —3-1602/12

Постанова від 27.11.2012

Адмінправопорушення

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Загуменнова Н. М.

Постанова від 22.10.2012

Адмінправопорушення

Перевальський районний суд Луганської області

Вишнякова А. В.

Постанова від 13.09.2012

Адмінправопорушення

Алчевський міський суд Луганської області

Вискребенцев Л. Б.

Постанова від 03.08.2012

Адмінправопорушення

Соснівський районний суд м.Черкас

Бащенко С. М.

Постанова від 25.06.2012

Адмінправопорушення

Свердловський міський суд Луганської області

Алейников В. І.

Постанова від 15.03.2012

Адмінправопорушення

Солом'янський районний суд міста Києва

Онищенко І. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні