Рішення
від 07.03.2012 по справі 18пд/5014/216/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУ ГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВ В, 3а. Тел. 55-17-32


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.03.12 С права № 18пд/5014/216/2012

Суддя Корнієнко В.В., розглянувши матеріали справ и за позовом Лугансько ї міської ради, м. Луганськ

третя особа, яка не заяв ляє самостійних вимог на пре дмет спору на стороні позива ча - управління Держк омзему у м. Луганськ Луганськ ої області, м. Луганськ

до приватного акц іонерного товариства «Компа нія «Айдар Ліга», м. Луганс ьк

про внесення змін до договору оренди землі

за участю представник ів:

від позивача: ОСОБА_1 за дов. від 11.11.2011;

від відповідача: не пр ибув;

від 3-ї особи: не п рибув.

Суть спору: позивач ем заявлено вимоги про внесе ння змін до договору оренди з емлі від 09.07.2007 (державна реєс трація від 30.10.2007 № 040740200173), який у кладено між сторонами за поз овом, зокрема:

- про доповнення пункту 4 дог овору новим абзацом наступно го змісту:

«На момент укладення цього договору про внесення змін д о договору оренди землі розм ір нормативної грошової оцін ки земельної ділянки складає - 2 344 618 (два мільйони триста со рок чотири тисячі шістсот ві сімнадцять) грн. 20 коп.»;

- про викладення пункту 8 дог овору в наступній редакції:

«8. Річна орендна плата вста новлюється у розмірі земельн ого податку із застосуванням до нього договірного коефіц ієнту 4,5»;

- про доповнення п. 16 договор у новим абзацом наступного з місту:

«На момент укладення цього договору про внесення змін д о договору оренди землі розм ір річної орендної плати у гр ивнях, згідно мети використа ння земельної ділянки, склад ає 105507 (сто п' ять тисяч п' ятс от сім) грн. 82 коп.».

- про заміну найменування з емлекористувача з «акціонер не товариство закритого типу «Компанія «Айдар Ліга» на «п риватне акціонерне товарист во «Компанія «Айдар Ліга».

Відзивами на позовну заяву відповідач та третя ос оба проти позову не заперечу ють.

Розглянувши матеріа ли справи, вислухавши предст авників сторін, суд

В С Т А Н О В И В:

09.07.2007 між сторонами за позо вом укладено договір оренди землі, який зареєстрований 30.1 0.2007 за № 040740200173, згідно якому, позив ач передав відповідачу в оре нду строком на 49 років земельн у ділянку загальною площею 0,52 12 га, під розміщену будівлю ав тозаправної станції з устатк уванням, яка знаходиться за а дресою: м. Луганськ, вул. Руднє ва,129-а.

Спірним пунктом 4 вказан ого договору оренди встановл ено, що на момент укладення до говору нормативна грошова оц інка земельної ділянки стано вить 864347,66 грн.

Спірним пунктом 8 вка заного договору оренди встан овлено, що річна орендна плат а встановлюється у розмірі 250 відсотків земельного податк у (річного) у гривнях, який діє на момент укладення договор у оренди земельної ділянки.

Спірним пунктом 16 вка заного договору оренди встан овлено, що на момент укладенн я договору розмір орендної п лати у гривнях, згідно мети ви користання земельної ділянк и, становить 21608,70 коп.

Листом від 31.10.2011 № 01/03-13/6869/0/2-11 пози вач звернувся до відповідача з пропозицією внести зміни д о договору оренди земельної ділянки (до листа було дода но примірник проекту договор у про внесення змін до догово ру оренди землі), зокрема:

- про доповнення пункту 4 до говору новим абзацом наступн ого змісту:

«На момент укладення цього договору про внесення змін д о договору оренди землі розм ір нормативної грошової оцін ки земельної ділянки складає - 2 344 618 (два мільйони триста со рок чотири тисячі шістсот ві сімнадцять) грн. 20 коп.»;

- про викладення пункту 8 дог овору в наступній редакції:

«8. Річна орендна плата вста новлюється у розмірі земельн ого податку із застосуванням до нього договірного коефіц ієнту 4,5»;

- про доповнення п. 16 договор у новим абзацом наступного з місту:

«На момент укладення цього договору про внесення змін д о договору оренди землі розм ір річної орендної плати у гр ивнях, згідно мети використа ння земельної ділянки, склад ає 105507 (сто п' ять тисяч п' ятс от сім) грн. 82 коп.».

- про заміну найменування з емлекористувача з «акціонер не товариство закритого типу «Компанія «Айдар Ліга» на «п риватне акціонерне товарист во «Компанія «Айдар Ліга».

Відповідач отримав в казану пропозицію 04.11.2011 (що п ідтверджується повідомленн ям про вручення поштового ві дправлення), однак, відпові ді на неї позивачу не надав.

Враховуючи, що відповідач відмовився вносити зміни у д оговір оренди землі, позивач пред' явив до нього позов з в имогами внести вищевказані з міни у договір у судовому пор ядку.

Вимоги про доповнення пунк ту 4 договору новим розміром н ормативної грошової оцінки з емельної ділянки обґрунтову ються позивачем тим, що на дан ий час розмір цієї оцінки змі нився та складає 2 344 618,20 грн., що с тало відомо із інформації, на даної позивачу управлінням Д ержкомзему у м. Луганськ (лист від 21.09.2011 № 4-2-14/3868).

Враховуючи, що нормативна г рошова оцінка земельної діля нки, що орендується відповід ачем, на даний час змінилася (з більшилася), позивач вважає, щ о і відповідні положення дог овору слід змінити.

Щодо зміни пункту 8 д оговору, позивач обґрунтовує свої вимоги змінами у земель ному законодавстві, якими вс тановлено, що річна орендна п лата за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності, не мо же бути меншою трикратног о розміру земельного под атку (договором була встан овлена орендна плата у розмі рі 250 % земельного податку (річного),) та не більше 12 відсотків їх нормативної гр ошової оцінки.

Тобто позивач обґрун товує свої вимоги тим, що зако ном збільшено мінімальний ро змір орендної плати, тому, пол оження договору не відповіда ють законодавству і потребую ть внесення змін.

Крім того, рішенням Лу ганської міської ради від 27.05.20 11 № 9/12 встановлені договірні ко ефіцієнти залежно від цілей використання земельної діля нки. При використанні земель ної ділянки для розташування автозаправної станції (як у в ідповідача) встановлено коеф іцієнт 4,5.

Вимоги про доповненн я пункту 16 договору новим розм іром річної орендної плати о бґрунтовується позивачем зм іною розміру нормативної гро шової оцінки земельної ділян ки, що орендується відповіда чем, що потягнуло зміну розмі ру орендної плати.

Відзивом на позовну з аяву від 22.02.2012 відповідач вказа в, що він проти позовних вимог не заперечує

Третя особа відзивом на п озовну заяву від 05.03.2012 проти поз ову не заперечує.

Дослідивши матеріа ли справи, вислухавши предст авників сторін, суд дійшов ви сновку, що позов підлягає зад оволенню за таких підстав:

Згідно ст. 30 Закону України «Про оренду землі»зміна умо в договору оренди землі здій снюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення з годи щодо зміни умов договор у оренди землі спір вирішуєт ься в судовому порядку.

Законом України «Пр о внесення змін до деяких зак онодавчих актів України»від 03.06.2008 № 309-УІ внесені зміни до час тин четвертої та п' ятої ста тті 21 Закону України «Про орен ду землі», а саме, було встанов лено, що річна орендна пла та за земельні ділянки, як і перебувають у державній аб о комунальній власності, н е може бути меншою трикратно го розміру земельного податк у та не може перевищув ати 12 відсотків їх нормативно ї грошової оцінки.

Попередня редакція навед еної статті Закону визначала , що річна орендна плата за земельні ділянки, які пер ебувають у державній або ком унальній власності, не мож е бути меншою за розмір земел ьного податку, що встанов люється Законом України «Про плату за землю», та переви щувати 10 відсотків їх нормати вної грошової оцінки.

Згідно п. 13 договору о ренди щодо якого заявлено по зовні вимоги розмір оренд ної плати переглядається один раз на рік у разі змін и розмірів земельного податк у, підвищення цін, тари фів, у тому числі внаслідок ін фляції.

Внесення змін до част ин четвертої та п' ятої стат ті 21 Закону України «Про оренд у землі»направлено саме н а підвищення цін на оренду зе млі (мінімальна орендн а плата була у розмірі одно кратного земельного пода тку, а стала не меншою трик ратного розміру земельно го податку; розмір максималь ної орендної плати збільшивс я до 12 відсотків нормати вної грошової оцінки земельн ої ділянки).

З 01.01.2011 зазначені части ни четверта та п' ята статті 21 Закону України «Про оренду землі»виключені в зв' язку з прийняттям Податкового коде ксу України (Закон України від 02.12.2010 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів У країни у зв'язку з прийняттям Податкового кодексу України ), який діє з 01.01.2011 і має аналог ічні положення закріплені у ст. 288 Податкового кодексу Укр аїни.

Відповідно до ст. 651 ЦК Укра їни договір може бути змінен о за рішенням суду на вимогу о днієї із сторін у разі істотн ого порушення договору друго ю стороною та в інших вип адках, встановлених договоро м або законом.

У випадках, встановлени х законом, застосовуються ці ни (тарифи, ставки тощо), які вс тановлюються або регулюютьс я уповноваженими органами де ржавної влади або органами м ісцевого самоврядування. Зміна ціни після укладення д оговору допускається лиш е у випадках і на умовах, встан овлених договором або законо м (ч. 1, ч. 2 ст. 632 ЦК України).

Таким чином, врахову ючи, що договором була передб ачена можливість зміни розмі ру орендної плати у разі підв ищення цін (а законом було п ідвищено ціну на орендну пла ту), позивач вправі вимагат и від відповідача внесення в ідповідних змін до договору оренди.

Аналогічні висновки міст яться і в абзаці 5 пункту 2.19 пос танови Пленуму Вищого господ арського суду України від 17.05.20 11 № 6 «Про деякі питання практи ки розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відн осин».

Пунктом 2.19 (абз. 4) поста нови Пленуму Вищого господар ського суду України від 17.05.2011 № 6 «Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що ви никають із земельних відноси н»встановлено, що оскільки в ідповідно до частини першої статті 188 ГК України зміна та р озірвання господарських дог оворів в односторонньому пор ядку не допускається, внесен ня змін до договору оренди зе млі у разі зміни ставок оренд ної плати за землю та затверд ження нових коефіцієнтів упо вноваженим органом повинно з дійснюватися з дотриманням п орядку, визначеного цією ста ттею ГК України.

У разі не досягнення згоди щодо зміни умов договору оре нди землі спір вирішується в судовому порядку. Оскільки о рендна плата за земельні діл янки державної та комунально ї власності є регульованою ц іною, то законодавча зміна гр аничного розміру цієї плати є підставою для перегляду ро зміру орендної плати, встано вленої умовами договору (а бз. 5 п. 2.19 постанови Пленуму Вищ ого господарського суду Укра їни від 17.05.2011 № 6).

Позивач листом від 31.10.2011 № 01/03-13/6 869/0/2-11 звертався до відповідача з пропозицією внести зміни д о договору оренди земельної ділянки (до листа було дода но примірник проекту договор у про внесення змін до догово ру оренди землі).

Відповідач отримав вказан у пропозицію 04.11.2011 (що підтве рджується повідомленням про вручення поштового відправл ення), однак, відповіді на н еї позивачу не надав.

Таким чином, пункт 8 в казаного договору оренди згі дно якому, річна орендна плат а встановлюється у розмірі 250 % земельного податку (річного ), не відповідає вимогам ви щевказаного законодавст ва.

Рішенням Луганської міської ради від 27.05.2011 № 9/12 встан овлені договірні коефіцієнт и залежно від цілей використ ання земельної ділянки. При в икористанні земельної ділян ки для розташування автоз аправної станції встанов лено коефіцієнт 4,5.

Пунктами 1 та 17 договор у оренди землі від 09.07.2007 встанов лено, що земельна ділянка пер едається в оренду відповідач у під розміщену будівлю ав тозаправної станції з устатк уванням.

Згідно п. 2.19 постанови Плен уму Вищого господарського су ду України від 17.05.2011 № 6 «Про деяк і питання практики розгляду справ у спорах, що виникають і з земельних відносин»у разі прийняття уповноваженим орг аном рішення про внесення зм ін до ставок орендної плати з а землю та затвердження но вих коефіцієнтів, що вико ристовуються для розрахунку орендної плати за земельні д ілянки, такі обставини можут ь не братися судом до уваги лише у разі скасування відп овідного рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування в у становленому законом порядк у.

Вищевказане рішенн я Луганської міської ради ві д 27.05.2011 № 9/12, яким встановлені дог овірні коефіцієнти, що викор истовуються для розрахунку о рендної плати за земельні ді лянки, на даний час не скасова не, тому, суд не може не брати й ого до уваги.

За таких обставин, поз овні вимоги про викладення п ункту 8 договору в наступній р едакції:

«8. Річна орендна плата вста новлюється у розмірі земельн ого податку із застосуванням до нього договірного коефіц ієнту 4,5», підлягають задов оленню в зв' язку з їх зак онністю та обґрунтованістю.

Згідно ч. 3 ст. 23 Закону У країни «Про оцінку земель»та пп. 3 п. 4 Положення про управлін ня (відділ) Держкомзему в міст і (обласного та районного зна чення), затвердженого наказ ом Держкомзему України від 17.0 6.2008 № 123, яке зареєстроване в Мін ' юсті України 10.07.2008 за № 626/15317, у правління відповідно до покл адених на нього завдань ви дає витяги з техні чної документації про нор мативну грошову оцінку земел ьних ділянок.

На вимогу суду управл іння Держкомзему у м. Лугансь к (3-тя особа по справі) надало с уду витяг з технічної доку ментації про нормативн у грошову оцінку земельної д ілянки, яка орендується ві дповідачем за договором щодо якого заявлено позовні вимо ги.

У зазначеному витязі вказано, що нормативна грошо ва оцінка вказаної земельної ділянки складає 2 344 618,20 грн.

За таких обставин, поз овні вимоги про доповнення п . 4 договору новим абзацом наст упного змісту:

«На момент укладення цього договору про внесення змін д о договору оренди землі розм ір нормативної грошової оцін ки земельної ділянки складає - 2 344 618 (два мільйони триста со рок чотири тисячі шістсот ві сімнадцять) грн. 20 коп.», під лягають задоволенню.

Враховуючи те, що розм ір нормативної грошової оцін ки земельної ділянки змінивс я, також підлягає зміні (перер ахуванню) розмір орендної пл ати у грошовій сумі, який вказ ано у п. 16 договору оренди земл і.

Згідно обґрунтовано му розрахунку позивача розмі р річної орендної плати скла дає 105507,82 грн.

За таких обставин, поз овні вимоги про доповнення п . 16 договору новим абзацом нас тупного змісту:

«На момент укладення цього договору про внесення змін д о договору оренди землі розм ір річної орендної плати у гр ивнях, згідно мети використа ння земельної ділянки, склад ає 105507 (сто п' ять тисяч п' ятс от сім) грн. 82 коп.», підлягаю ть задоволенню.

Враховуючи, що на дани й час (на порівняння з датою ук ладення договору оренди земе льної ділянки) найменування відповідач (орендаря) змінил ося, вимоги про заміну наймен ування землекористувача з «а кціонерне товариство закрит ого типу «Компанія «Айдар Лі га»на «приватне акціонерне т овариство «Компанія «Айдар Л іга», підлягають задоволе нню.

Відповідач та третя о соба відзивами на позовну за яву проти позовних вимог не з аперечували.

Відповідно до ст. ст. 44, 49 ГПК України витрати поз ивача на судовий збір в сумі 10 73 грн. покладаються на відпові дача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 44, 49, 82, 84, 85 ГПК Укр аїни, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольни ти повністю.

2. Внести змінити до договору оренди землі від 09.07.2007, державна реєстрація від 30.10.2007 від № 040740200173, який укладено мі ж Луганською міською радо ю (м. Луганськ) прив атним акціонерним товариств ом «Компанія «Айдар Ліга» (м. Луганськ), зокрема:

- доповнити пункт 4 догово ру новим абзацом наступного змісту:

«На момент укладення цього договору про внесення змін д о договору оренди землі розм ір нормативної грошової оцін ки земельної ділянки складає - 2 344 618 (два мільйони триста со рок чотири тисячі шістсот ві сімнадцять) грн. 20 коп.»;

- викласти пункт 8 договору в наступній редакції:

«8. Річна орендна плата вста новлюється у розмірі земельн ого податку із застосуванням до нього договірного коефіц ієнту 4,5»;

- доповнити п. 16 договору нов им абзацом наступного змісту :

«На момент укладення цього договору про внесення змін д о договору оренди землі розм ір річної орендної плати у гр ивнях, згідно мети використа ння земельної ділянки, склад ає 105507 (сто п' ять тисяч п' ятс от сім) грн. 82 коп.».

- замінити найменування зем лекористувача з «акціоне рне товариство закритого тип у «Компанія «Айдар Ліга»н а «приватне акціонерне то вариство «Компанія «Айдар Лі га».

3. Стягнути з при ватного акціонерного товари ства «Компанія «Айдар Ліга» , м. Луганськ, вул. Руднєва, 60 , ідентифікаційний код 23491265, н а користь Луганської м іської ради, м. Луганськ, в ул. Коцюбинського, 14, ідентифі каційний код 26070794, витрати на судовий збір в сумі 1073 грн. ; наказ видати.

07 березня 2012 р. було оголош ено лише вступну та резолюти вну частину рішення. Повне рі шення складено 12 березня 2012 р. і може бути оскаржене пр отягом 10 днів з цієї дати.

Рішення господарського с уду набирає законної сили пі сля закінчення строку поданн я апеляційної скарги, якщо ап еляційну скаргу не було пода но. У разі подання апеляційно ї скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи а пеляційним господарським су дом.

Суддя В.В. Ко рнієнко

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення07.03.2012
Оприлюднено19.03.2012
Номер документу21877898
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18пд/5014/216/2012

Рішення від 07.03.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 22.02.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 08.02.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні