Постанова
від 13.03.2012 по справі 5021/1409/2011
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" березня 2012 р. Справа № 5021/1409/2011

Вищий господарський суд У країни у складі: суддя Сел іваненко В.П.- головуючий, судд і Бенедисюк І.М. і Харченко В .М.

розглянув касаційну скарг у державного підприємств а “Державний науково-дослідн ий та проектно-вишукувальний інститут “НДІпроектреконст рукція”, м. Київ (далі - Інстит ут)

на рішення господарськ ого суду Сумської області ві д 12.09.2011 та

постанову Харківського апеляційного господарськог о суду від 04.01.2012

зі справи № 5021/1409/2011

за позовом компанії Авт одеск Інкорпорейтед, Сполуче ні Штати Америки (“Autodesk Incorporated”, USA), в особі представника товарист ва з обмеженою відповідальні стю “Юридична фірма “Ві Ай Пі Консалтинг”, м. Ки їв (далі - Компанія)

до Інституту в особі Сум ського філіалу Інституту, м. С уми

про стягнення 139 200 грн.

Судове засідання проведен о за участю:

від позивача - ОСОБА_1 ,

від відповідача - Бой чука В.П., Розума О.В.

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий гос подарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Позов було подано про стягнення компенсації за по рушення авторського майново го права на комп' ютерні про грами в сумі 139 200 грн.

Рішенням господарського с уду Сумської області від 12.09.2011 ( суддя Миропольський С.О.), зали шеним без змін постановою Ха рківського апеляційного гос подарського суду від 04.01.2012 (коле гія суддів у складі: Могилє вкін Ю.О. - головуючий, судд і Барбашова С.В. і Пушай В.І .): позов задоволено; з Інститу ту стягнуто на користь Компа нії компенсацію в зазначеній сумі, а також суму судових вит рат зі справи. У прийнятті заз начених рішення і постанови попередні судові інстанції з посиланням на приписи Закон у України “Про авторське пра во і суміжні права” (далі - За кон), Цивільного кодексу Укра їни (далі - ЦК України), Господ арського процесуального код ексу України (далі - ГПК Україн и) виходили з обґрунтованост і позовних вимог.

У касаційній скарзі до Вищо го господарського суду Украї ни та в письмових поясненнях “на заперечення на касаційн у скаргу” Інститут просить с касувати оскаржувані рішенн я і постанову попередніх суд ових інстанцій з даної справ и та передати останню на нови й розгляд до господарського суду першої інстанції. Скарг у з посиланням на статті 1, 16, 31 За кону, статті 219, 245, 249, 429 ЦК України, статті 27, 33 ГПК України мотивов ано прийняттям цих судових р ішень з порушенням норм мате ріального і процесуального п рава.

У відзиві на касаційну скар гу Компанія заперечує проти доводів скаржника, зазначаюч и про законність та обґрунто ваність оскаржуваних судови х рішень і безпідставність д оводів скаржника, та просить рішення і постанову поперед ніх судових інстанцій з дано ї справи залишити без змін.

Перевіривши повноту встан овлення попередніми судовим и інстанціями обставин справ и та правильність застосуван ня ними норм матеріального і процесуального права, Вищий господарський суд України д ійшов висновку про необхідні сть задоволення касаційної с карги з огляду на таке.

Судовими інстанціями у при йнятті оскаржуваних судових рішень зазначено, що:

- Компанія володіє виключни ми авторськими майновими пра вами на комп' ютерні програм и власного виробництва (AutoCAD, MapGuid e та ін.);

- представником Компанії в р езультаті проведення від її імені моніторингових заході в було встановлено факт непр авомірного використання Інс титутом в особі його Сумсько го філіалу комп' ютерних про грам, майнові права на які нал ежать Компанії;

- на адресу Інституту надсил алася претензія з вимогою що до негайного припинення ним майнових прав Компанії, яка з алишилася без відповіді;

- 13.10.2010 співробітниками УДСБЕ З ГУМВС України в Сумській об ласті було проведено позачер гову перевірку господарсько ї діяльності Сумського філіа лу Інституту, в результаті як ої виявлено та задокументова но факт використання в робот і Інституту неліцензійних ко мп' ютерних програм AutoCAD - 1 пр имірник, AutoCAD 2008 - 1 примірник та A utoCAD 2010 - 3 примірники, авторські права на які належать Компан ії; також було встановлено і з афіксовано факт незаконного відтворення Інститутом п' я ти копій комп' ютерних прогр ам AutoCAD, які використовувалися ним без дозволу (ліцензії) Ком панії;

- слідчим відділом СМУ УМВС України в Сумській області б уло порушено кримінальну спр аву у відношенні провідного інженера сектору комп' ютер них технологій Інституту О СОБА_8 за ознаками злочину, п ередбаченого частиною першо ю статті 176 Кримінального коде ксу України;

- у згаданій кримінальній сп раві встановлено, що ОСОБА_ 8 упродовж 2008-2010 років незакон но, умисно, без дозволу Компан ії відтворив на персональних комп' ютерах Інституту нелі цензійне програмне забезпеч ення (п' ять комп' ютерних п рограм AutoCAD), що призначалося дл я виготовлення Інститутом пр оектної документації під час здійснення його господарськ ої діяльності; на час вчиненн я злочину ОСОБА_8 перебува в у трудових відносинах з Інс титутом і виконував організа ційно-розпорядчі функції;

- загальна вартість комп' ю терних програм, що використо вувалися в діяльності Інстит уту без дозволу Компанії, ста ном на 25.10.2010 складала 138 852 грн. З огляду на це позивачем було в изначено розмір компенсації в сумі 139 200 грн., що становить 145 м інімальних заробітних плат.

Судом апеляційної інстанц ії додатково з' ясовано, що:

- у постанові Зарічного райо нного суду м. Суми від 13.05.2011 зазн ачено, що згідно з висновком е кспертизи на жорстких магніт них дисках системних блоків, вилучених у Сумському філіа лі Інституту, містяться конт рафактні програмні продукти , авторське право на які належ ать Компанії; у тій же постано ві зазначена вартість однієї комп' ютерної програми - 27 440, 40 грн. та розмір завдано ї матеріальної шкоди в сумі 138 852 грн.

Відповідно до статті 8 Закон у та пункту 2 частини першої ст атті 433 ЦК України комп ' ютерні програми є об' єкта ми авторського права.

Згідно з статтею 15 Закону та пункту 2 частини першої статт і 440 ЦК України до майнових пра в інтелектуальної власності віднесено виключне право на використання твору.

Відповідно до частини трет ьої статті 15 Закону виключне п раво автора на дозвіл чи забо рону використання твору інши ми особами дає йому право на а бо забороняти відтворення тв орів будь-яким способом та у б удь-якій формі.

Водночас за приписами Зако ну:

- автором є фізична особа, як а своєю творчою працею створ ила твір (абзац другий статті 1);

- автор (чи інша особа, яка має авторське право) може переда ти свої майнові права, зазнач ені у статті 15 цього Закону, бу дь-якій іншій особі повністю чи частково; передача майнов их прав автора (чи іншої особи , яка має авторське право) офор мляється авторським договор ом; майнові права, що передают ься за авторським договором, мають бути у ньому визначені ; майнові права, не зазначені в авторському договорі як від чужувані, вважаються такими, що не передані (стаття 31);

- виключне майнове право на службовий твір належить робо тодавцю, якщо інше не передба чено трудовим договором (кон трактом) цивільно-правовим д оговором між автором і робот одавцем (частина друга статт і 16).

Згідно з частиною другою ст атті 429 ЦК України майнові пра ва інтелектуальної власност і на об' єкт, створений у зв' язку з виконанням трудового договору, належать працівник ові, який створив цей об' єкт , та юридичній або фізичній ос обі, де або у якої він працює, с пільно, якщо інше не встановл ено договором.

З урахуванням наведених за конодавчих положень поперед ні судові інстанції у розгля ді даної справи повинні були вичерпно з' ясувати обстави ни, пов' язані з наявністю та обсягом майнових авторських прав Компанії на комп' ютер ні програми, з приводу яких ви ник спір, як на об' єкти автор ського права. У пункті 12 поста нови Пленуму Верховного Суду України від 04.06.2010 № 5 “Про застос ування судами норм законодав ства у справах про захист авт орського права і суміжних пр ав” також зазначено, що позив ач повинен довести, зокрема, ф акт наявності у нього авторс ького права.

Однак відповідних обстави н названими судовими інстанц іями не встановлено і належн ими засобами доказування не перевірено. Разом з тим статт я 35 ГПК України не надає преюд иційного значення фактам, ус тановленим у ході дізнання і слідства в кримінальній спр аві. Такого значення закон на дає лише вироку суду з кримін альної справи, що набрав зако нної сили, з питань, чи мали мі сце певні дії та ким вони вчин ені (частина третя зазначено ї статті).

Підлягали перевірці належ ними засобами доказування й доводи Інституту стосовно ви користання ОСОБА_8 відпов ідних комп' ютерних програм в інтересах саме Інституту, а не для власних цілей, а також щодо повноважень ОСОБА_1 п редставляти Компанію в госпо дарському суді з огляду на не додержання вимог закону щодо передоручення.

Не з' ясувавши належним чи ном обставин, що входять до пр едмета доказування в даній с праві, попередні судові інст анції припустилися неправил ьного застосування вимог час тини першої статті 47 ГПК Украї ни щодо прийняття судового р ішення за результатами обгов орення усіх обставин справи та частини першої статті 43 наз ваного Кодексу стосовно всеб ічного, повного і об' єктивн ого розгляду в судовому проц есі всіх обставин справи в їх сукупності.

У зв' язку з цим у Вищого го сподарського суду України ві дсутні підстави для висновку й про правильність застосув ання цими судовими інстанція ми норм матеріального права, в тому числі ЦК України і Зако ну.

Отже, відповідно до пункту 3 статті 1119 та частини першої ст атті 11110 ГПК України оскаржува ні судові рішення підлягають скасуванню, а справа - перед ачі на новий розгляд до суду п ершої інстанції. У такому роз гляді суду необхідно встанов ити обставини, зазначені в ці й постанові, дати їм та довода м сторін належну правову оці нку і вирішити спір відповід но до закону.

Керуючись статтями 1117 - 11112 ГПК України, Вищий господарськи й суд України

ПОСТАНОВИВ:

1. Касаційну скаргу дер жавного підприємства “Держа вний науково-дослідний та пр оектно-вишукувальний інстит ут “НДІпроектреконструкція ” задовольнити.

2. Рішення господарського су ду Сумської області від 12.09.2011 та постанову Харківського апел яційного господарського суд у від 04.01.2012 зі справи № 5021/1409/2011 скасу вати.

Справу передати на новий ро згляд до господарського суду Сумської області.

Суддя В. Селіваненко

Суддя І. Бенедисюк

Суддя В. Харченко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення13.03.2012
Оприлюднено19.03.2012
Номер документу21888188
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5021/1409/2011

Ухвала від 09.09.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

Ухвала від 20.12.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Могилєвкін Ю.О.

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Могилєвкін Ю.О.

Ухвала від 26.10.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Могилєвкін Ю.О.

Постанова від 13.03.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Селіваненко В.П.

Ухвала від 29.02.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Селіваненко В.П.

Судовий наказ від 07.02.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Миропольський Сергій Олексійович

Судовий наказ від 07.02.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Миропольський Сергій Олексійович

Судовий наказ від 07.02.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Миропольський Сергій Олексійович

Постанова від 12.01.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Могилєвкін Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні