Постанова
від 27.07.2011 по справі 1170/2а-222/11
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

-------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 липня 2011 року Справ а № 1170/2а-222/11

Кіровоградський окружн ий адміністративний суд у ск ладі головуючого - судді Саг уна А.В., розглянувши у порядку скороченого провадження в м істі Кіровограді о 09 год.10 хв. а дміністративну справу за поз овом прокурора Ульяновськог о району Кіровоградської обл асті в інтересах держави в ос обі Ульяновського районного центру зайнятості до ОСОБА _1 про повернення допомоги п о безробіттю,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Ульяновсько го району Кіровоградської об ласті, діючи в інтересах держ ави в особі Ульяновського ра йонного центру зайнятості зв ернувся (далі по тексту Ульян овський РЦЗ) в суд з адмініст ративним позовом до ОСОБА_1 , в якому просив стягнути з в ідповідача кошти в сумі в роз мірі 3 997,24 грн.

Заявлені позовні ви моги обґрунтовано тим, що від повідач незаконно отримува в допомогу по безробіттю, в то й час як був зареєстрована як приватний підприємець.

Враховуючи те, що протягом строку, встановленого п.3 ч.5 ст .183-2 КАС України, до суду не наді йшло заперечення відповідач а проти позову або ж його заяв а про визнання позову, суд вва жає необхідним провести розг ляд справи за наявними в мате ріалах справи доказами.

Суд, дослідивши письмові д окази, оцінивши повідомлені позивачем обставини, вважає, що адміністративний позов н алежить задовольнити.

Відповідно до ст.18 Закону Ук раїни „Про зайнятість населе ння”, державна служба зайнят ості створена для реалізації державної політики зайнятос ті населення, професійної ор ієнтації, підготовки і переп ідготовки, працевлаштування та соціальної підтримки тим часово не працюючих громадян , діяльність якої здійснюєть ся під керівництвом Міністер ства праці та соціальної пол ітики України, місцевих держ авних адміністрацій та орган ів місцевого самоврядування . Державна служба зайнятості складається з: Державного це нтру зайнятості Міністерств а праці та соціальної політи ки України, центру зайнятост і Автономної Республіки Крим , обласних, Київського та Сева стопольського міських, район них, міськрайонних, міських і районних у містах центрів за йнятості, центрів організаці ї професійного навчання неза йнятого населення і центрів професійної орієнтації насе лення, інспекцій по контролю за додержанням законодавств а про зайнятість населення.

Правовідносини щодо нада ння матеріальної допомоги по безробіттю є врегульовано К онституцією України, Основам и законодавства України про загальнообов'язкове державн е соціальне страхування від 14.01.1998 року № 16/98-ВР (далі - Основи) та Законом України „Про зага льнообов'язкове державне соц іальне страхування на випадо к безробіття” від 02.03.2000 року № 1533 -III.

Стаття 4 Основ, як вид загаль нообов'язкового державного с оціального страхування, зале жно від страхового випадку, в становлює страхування на вип адок безробіття.

Зокрема ст. 6 Основ передбач ено, що застрахованою є фізич на особа, на користь якої здій снюється загальнообов'язков е державне соціальне страхув ання.

Статтею 11 Основ визначено п оняття страхового випадку, я ким є подія, з настанням якої в иникає право застрахованої о соби на отримання матеріальн ого забезпечення або соціаль них послуг, передбачених зак онами України з окремих виді в загальнообов'язкового держ авного соціального страхува ння.

Стаття 25 Основ встановлює в иди соціальних послуг та мат еріального забезпечення за з агальнообов'язковим державн им соціальним страхуванням д о яких, зокрема, відноситься д опомога по безробіттю та мат еріальна допомога безробітн ому та членам його сім'ї.

Стаття 30 Основ передбачає, щ о сума вартості матеріальног о забезпечення та соціальних послуг, наданих застрахован ій особі внаслідок зловживан ня або невиконання нею своїх обов'язків, стягується з цієї особи в судовому порядку.

Відповідно до ч.ч.1, 3 ст.36 Закон у України „Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття”, якою встановлюються пр ава, обов'язки та відповідаль ність застрахованих осіб, за значається, що застраховані особи, зареєстровані в устан овленому порядку як безробіт ні, зобов'язані своєчасно под авати відомості про обставин и, що впливають на умови випла ти їм забезпечення та наданн я соціальних послуг. Сума вип лаченого забезпечення та вар тості наданих соціальних пос луг застрахованій особі внас лідок умисного невиконання н ею своїх обов'язків та зловжи вання ними стягується з цієї особи відповідно до законод авства України з моменту вин икнення обставин, що впливаю ть на умови виплати їй забезп ечення та надання соціальних послуг.

Судом встановлено, що 26 бере зня 2008 року відповідач зверну вся до Ульяновського РЦЗ з за явою про надання йому статус у безробітного з виплатою до помоги по безробіттю, в якій з азначив, що не зареєстровани й як суб'єкт підприємницької діяльності, трудовою діяльн істю не займається (а.с. 13). У той же день відповідачу надано с татус безробітного (а.с. 11). У пе ріод з 26 березня 2008 року по 13 тра вня 2009 року ОСОБА_1 виплаче ні кошти як допомога по безро біттю в сумі 3 997,24 грн. (а.с. 9).

Проте, згідно довідки з Єдин ого державного реєстру юриди чних осіб та фізичних осіб-пі дприємців №6610110 від 04.08.2010 року, від повідач з 13 грудня 2005 року заре єстрований як фізична особа- підприємець, 10 липня 2007 року до ЄДРПОУ внесено запис про суд ове рішення про припинення п ідприємницької діяльності т а розпочато процедуру припин ення, 06 травня 2008 року до ЄДРПОУ внесено запис про державну р еєстрацію припинення підпри ємницької діяльності фізичн ої особи-підприємця за судов им рішенням, що не пов' язано з її банкрутством. (а.с. 5-6).

Згідно ч. 3 ст. 46 Закону Україн и „Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців” фізична ос оба позбавляється статусу пі дприємця з дати внесення до Є диного державного реєстру за пису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - п ідприємця.

Таким чином, на час зверненн я до Ульяновського РЦЗ ОСОБ А_1 мав статус фізичної особ и-підприємця, а тому при звер ненні до позивача із заявою п ро надання статусу безробітн ого ним подано неправдиві да ні, в наслідок чого йому було н адано статус безробітної за відсутності на те у нього пра вових підстав, а тому матеріа льна допомога по безробіттю отримана незаконно і підляга є стягненню.

Керуючись ст.ст. 94, 158 - 163 Кодексу адміністративного с удочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративни й позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1, іден тифікаційний номер НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА _1, безпідставно отриману до помогу по безробіттю в сумі 3 997,24 грн. (три тисячі дев' ятсот дев' яносто сім гривень 24 коп .) на користь Ульяновського ра йонного центру зайнятості на р/р 37178303901404, МФО 823016, код 20650355, ГУДКУ в К іровоградській області.

Судові витрати віднести за рахунок держави.

Постанову піддати негайно му виконанню.

Постанова суду набирає за конної сили після закінчення строку апеляційного оскарже ння, а у разі її апеляційного о скарження - з моменту проголо шення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропет ровського апеляційного адмі ністративного суду через Кір овоградський окружний адмін істративний суд шляхом подан ня в 10-денний строк з дня отри мання копії постанови, апеля ційної скарги. Копія апеляці йної скарги одночасно надсил ається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративн ого суду А. В . Сагун

Дата ухвалення рішення27.07.2011
Оприлюднено20.03.2012
Номер документу21905155
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1170/2а-222/11

Ухвала від 15.02.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

А.В. Сагун

Ухвала від 04.02.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

А.В. Сагун

Постанова від 27.07.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

А.В. Сагун

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні