Постанова
від 22.02.2012 по справі 2а/1270/802/2012
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №8

ПОСТАНОВА

Іменем України

22 лютого 2012 року Справа № 2а/1270/802/2012

Луганський окружни й адміністративний суд у скл аді:

головуючого судді: Лагутіна А.А.;

при секретарі судового зас ідання: Разянській Є. О.;

за участю представників ст орін:

від позивача: ОСОБА_1 (дов іреність № б\н від 19.12.2011 року);

від відповідача: ОСОБА_2 (довіреність № 3/10 від 30.12.2011 року);

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у м. Луганс ьку справу за адміністративн им позовом товариства з обме женою відповідальністю «ЛУГ А-СТРОЙ-ГРАД» до Ленінської міжрайонної державної под аткової інспекції в м. Луганс ьк про визнання дій протипра вними, зобов' язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

23 січня 2012 року до Луган ського окружного адміністра тивного суду надійшов адміні стративний позов товариства з обмеженою відповідальніст ю «ЛУГА-СТРОЙ-ГРАД» (далі - По зивач або ТОВ «ЛУГА-СТРОЙ-ГРА Д») до Ленінської міжрайо нної державної податкової ін спекції в м. Луганську (далі - Відповідач або Ленінська МДПІ) про визнання дій протип равними щодо неприйняття под аткової декларації, зобов' я зання прийняти податкову дек ларацію, зобов' язати внести інформацію до електронної б ази податкової звітності.

В обґрунтування позовних в имог зазначено наступне.

19 грудня 2011 року позивачем, сп ецзв'язком до відповідача бу ло направлено декларацію з п одатку на додану вартість за листопад 2011 року з додатками з гідно опису вкладеного. Декл арація отримана відповідаче м 20 грудня 2011 року, що підтвердж ується повідомленням спецзв 'язку про вручення. Згідно суп ровідного листа, звітність б ула прошнурована листи прону меровані та звітність скріпл ена печаткою підприємства.

Листом відповідача по спра ві №64852/28-517 від 21.12.2011 року, позивачу повідомлено, що декларація з податку на додану вартість з а листопад 2011 року не визнано п одатковою звітністю як таку, що заповнена з порушенням вс тановлених правил, а саме нев ірно зазначено індивідуальн ий податковий номер платника ПДВ.

Після отримання такого лис та, який розцінено позивачем як повідомлення про пошкодж ення поштового відправлення , позивачем у відповідності д о вимог п. 49.6 Податкового Кодек су України направлено до від повідача другий примірник де кларації з податку на додану вартість за листопад 2011 року з додатками. Таке відправленн я здійснено 05.01.2012 року. Відправл ення здійснено спецзв'язком, що підтверджується описом, к витанцією, та супровідним ли стом. 11.01.2012 року відповідач лист ом №1115/28-517 повідомив, що другий п римірник декларації, який от риманий податковим органом 0 6.01.2012 року заповнена всупереч в имогам законодавства, а саме не зазначений номер свідоцт ва про реєстрацію платника П ДВ.

Позивач вважав, що дій відпо відача щодо неприйняття пода ткової декларації та невизна ння її податковою звітністю, є неправомірними, та такими, щ о суперечать нормам діючого законодавства, тому позивач просив суд визнати дій Лені нської міжрайонної держав ної податкової інспекції в м . Луганську щодо неприйняття податкових декларацій проти правними, зобов' язати відпо відача прийняти податкову де кларацію, та зобов' язати вн ести інформацію до електронн ої бази податкової звітності .

Представник позивача у суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав, надав поясненн я аналогічні викладеним у по зовній заяві.

Представник відповідача у судовому засіданні позовні вимоги не визнав, надав запер ечення, в яких вказав наступн е.

Стаття 48 п. 48.1 Податкового код ексу зазначає, що податкова д екларація складається за фор мою, затвердженою в порядку, в изначеному положеннями пунк ту 46.5 ст. 46 Податкового кодексу України та чинному на час її п одання. Згідно ст. 48 п. 48.3 Податко вого кодексу: "Податкова декл арація повинна містити такі обов'язкові реквізити, в част ості, як підписи платника под атку - фізичної - особи або по садових осіб платника податк у, засвідчені печаткою платн ика податку (за наявності).

Згідно ст. 48 п.48.3., ст. 48.4 Податков ого Кодексу України від 02 груд ня 2010 року №2755-УІ зі змінами та д оповненнями: “Податкова декл арація повинна містити такі обов'язкові реквізити: тип до кумента (звітний, уточнюючий , звітний новий); звітний (пода тковий) період за який подаєт ься податкова декларація; зв ітний (податковий) період, що у точнюється (для уточнюючого розрахунку), і повне найменув ання (прізвище, ім'я, по батько ві) платника податків згідно з реєстраційними документам и; код платника податків згід но з Єдиним державним реєстр ом підприємств та організаці й України або податковий ном ер; реєстраційний номер облі кової картки платника податк ів або серію та номер паспорт а (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облік ової картки платника податкі в та повідомили про це відпов ідний орган державної податк ової служби і мають відмітку у паспорті); місцезнаходженн я (місце проживання) платника "податків; найменування орга ну державної податкової служ би, до якого подається звітні сть; дата подання /віту (або да та заповнення - залежно від фо рми); ініціали, прізвища та реє страційні номери облікових к арток посадових осіб платник а податків; підписи платника податку - фізичної особи та/аб о посадових осіб платника по датку, визначених цим Кодекс ом, засвідчені печаткою плат ника податку (за наявності).

Декларація з ПДВ за листопа д 2011 року не були прийняті Ле нінською МДПІ у м. Луганськ у, у зв'язку з заповненням всуп ереч порушення норм цієї ста тті, а саме - невірно зазначе но індивідуальний податкови й номер платника ПДВ, та не заз начено номер свідоцтва про р еєстрацію платника ПДВ.

Ленінська МДПІ у м. Луганс ьку запропонувала ТОВ «ЛУГА- СТРОЙ-ГРАД» виправити вказан і недоліки, та надати нову дек ларацію, заповнену згідно за твердженого порядку. Недолік и декларації ТОВ «ЛУГА-СТРОЙ -ГРАД» не були усунені, а тому подані декларації залишилис я невизнаними контролюючим о рганом, а відтак є неподаними .

Враховуючи вищенаведені о бставини, представник відпов ідача зазначив, що Ленінськ а МДПІ у м. Луганську діяла с умлінно та на підставі норм д іючого законодавства, не пор ушуючи жодної з них.

Суд заслухавши пояснення п редставників сторін, досліди вши матеріали справи, розгля нувши справу в межах заявлен их позовних вимог і наданих д оказів, оцінивши докази відп овідно до вимог ст. 69-72 КАС Укра їни, суд прийшов до наступног о.

Порядок складення та подання податкової звітност і врегульовано главою 2 Подат кового кодексу України від 02.1 2.2010 року № 2755-VI (далі - ПК України ).

Згідно з п. 48.7 ст. 48 ПК України, п одаткова звітність, складена з порушенням норм цієї статт і, не вважається податковою д екларацією.

Відповідно до п.п. 48.1- 48.3 ст. 48 П К України податкова декларац ія складається за формою, зат вердженою в порядку, визначе ному положеннями пункту 46.5 ст атті 46 цього Кодексу та чинном у на час її подання.

Форма податкової дек ларації повинна містити необ хідні обов'язкові реквізити і відповідати нормам та зміс ту відповідних податку та зб ору.

Податкова декларація повинна містити такі обов'яз кові реквізити: тип документ а (звітний, уточнюючий, звітни й новий); звітний (податковий) період, за який подається под аткова декларація;звітний (п одатковий) період, що уточнює ться (для уточнюючого розрах унку); повне найменування (прі звище, ім'я, по батькові) платн ика податків згідно з реєстр аційними документами; код пл атника податків згідно з Єди ним державним реєстром підпр иємств та організацій Україн и або податковий номер; реєст раційний номер облікової кар тки платника податків або се рію та номер паспорта (для фіз ичних осіб, які через свої рел ігійні переконання відмовля ються від прийняття реєстрац ійного номера облікової карт ки платника податків та пові домили про це відповідний ор ган державної податкової слу жби і мають відмітку у паспор ті); місцезнаходження (місце п роживання) платника податків ; найменування органу держав ної податкової служби, до яко го подається звітність; дата подання звіту (або дата запов нення - залежно від форми); іні ціали, прізвища та реєстраці йні номери облікових карток посадових осіб платника пода тків; підписи платника подат ку - фізичної особи та/або поса дових осіб платника податку, визначених цим Кодексом, зас відчені печаткою платника по датку (за наявності).

Згідно з п. 48.5.1. п. 48.5. ст. 48 ПК України податкова деклараці я повинна бути підписана кер івником платника податків аб о уповноваженою особою, а так ож особою, яка відповідає за в едення бухгалтерського облі ку та подання податкової дек ларації до органу державної податкової служби. У разі вед ення бухгалтерського обліку та подання податкової декла рації безпосередньо керівни ком платника податку така по даткова декларація підписує ться таким керівником та осо бою, яка відповідає за веденн я бухгалтерського обліку.

Судом встановлено, та підтв ерджується матеріалами спра ви, що товариство з обмеженою відповідальністю «ЛУГА-СТРО Й-ГРАД» (індивідуальний пода тковий номер 346424912347) є юридичною особою, про що 25.10.2006 року внесен о запис № 13821020000009908 до Єдиного держ авного реєстру юридичних осі б та фізичних осіб-підприємц ів (аркуш справи 18).

Позивача з 25.10.2006 року за № 61 взя то на облік у Ленінській м іжрайонній державній податк овій інспекції м. Луганська (а ркуш справи 21), та з 12.11.2008 року зар еєстровано як платника подат ку на додану вартість, про що с відчить свідоцтво №100285914 (аркуш справи 20).

Судом встановлено, що 19 груд ня 2011 року позивачем на адресу відповідача спецзв' язком л истом з описом вкладення нап равлено податкову деклараці ю з податку на додану вартіст ь разом з додатками за листоп ад 2011 року, що підтверджується супровідним листом позивача , описом вкладення, та фіскаль ним чеком (аркуші справи 28, 30).

Листом Ленінської МДПІ у м. Луганську від 21.12.2011 року №64852/28-51 7 податкову декларацію позив ача з ПДВ за листопад 2011 року не визнано податковою звітніст ю, оскільки ТОВ «ЛУГА-СТРОЙ-ГР АД» було порушено п.48.3. ст. 48 ПК У країни, а саме, у податковій д екларації не вірно зазначено індивідуальний податковий н омер платника ПДВ (аркуш спра ви 22). Крім того, позивачу було з апропоновано надати нову под аткову декларацію позивача з ПДВ за листопад 2011 року заповн ену належним чином.

05.01.2012 року листопада 2011 року по зивачем на адресу відповідач а направлено службою кур' єр ської доставки листом з опис ом вкладення копію поштового опису та квитанцію, що підтве рджує направлення звіту пошт ою, декларацію з ПДВ за листоп ад 2011 року, розшифровку податк ових зобов' язань і податков ого кредиту в розрізі контра гентів за листопад 2011 року (дод аток №5), супровідний лист (арк уш справи 31).

Листом Ленінської МДПІ у м. Луганську від 11.01.2012 року №1115/28-517 податкова декларація з ПДВ з а листопад 2011 року не визнана Ленінською МДПІ, як податк ова звітність, оскільки в ній не зазначено номер свідоцтв а про реєстрацію платника ПД В (аркуш справи 44).

В судовому засіданні сторо нами надано на огляд суду ори гінали декларації з ПДВ за ли стопад 2011 року.

Судом встановлено, що на ори гіналі податкової деклараці ї з ПДВ за листопад 2011 року, над аному позивачем, відсутні по милки, визначені в листах Л енінської МДПІ у м. Лугансь ку від 21.12.2011 року №64852/28-517 та від 11.01.2012 року №1115/28-517, які стали підставо ю для не прийняття та не визна ння декларацій як податкової звітності, та відповідають в имогам ст. 48 п.48.3., ст. 48.4 ПК Україн и.

Оглянувши оригінали декла рацій з ПДВ за листопад 2011 року , надані відповідачем, суд зве рнув увагу, що на всіх докумен тах перші аркуші роздрукован і на іншому принтері, ніж всі і нші аркуші податкової звітно сті, а саме товщина шрифту біл ьша за ту, що наявна на першому розвороті другого аркуша.

Крім того, про огляді у судо вому засіданні оригіналу под аткової декларації з ПДВ за л истопад 2011 року, наданого відп овідачем, містяться ознаки р озшивання документу, про що с відчать різні відбитки відти ску печатки підприємства.

Тому суд прийшов до висновк у, що перший аркуш декларацій з ПДВ за листопад 2011 року були замінені і не є тими аркушами , які були надіслані позиваче м до Ленінської МДПІ у м. Л уганську.

У зв' язку з тим, що предста вником позивача у судовому з асіданні був наданий примірн ик податкової декларації з П ДВ за листопад 2011 року, якій міс тить всі необхідні реквізити відповідно до п.48.3. ст. 48 ПК Укра їни, в тому числі вірно зазнач ений індивідуальний податко вий номер платника ПДВ, також зазначений номер свідоцтва платника ПДВ, у відповідача н е було підстав щодо неприйня ття податкової декларації з ПДВ за листопад 2011 року та неви знання податкової деклараці ї з ПДВ за листопад 2011 року, як п одаткової звітності.

З огляду на викладене, суд в важає, що позовні вимоги є обґ рунтованими та такими, що під лягають задоволенню.

Питання про судові витрати вирішуються відповідно до с т. 94 Кодексу адміністративног о судочинства України та Зак ону України «Про судовий збі р» від 8 липня 2011 року N 3674-VI.

Керуючись ст. ст. 3, 17, 18, 94, 128, 158-163, 167 К одексу адміністративного су дочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги товар иства з обмеженою відповідал ьністю «ЛУГА-СТРОЙ-ГРАД» до Ленінської міжрайонної де ржавної податкової інспекці ї в м. Луганськ про визнання ді й протиправними, зобов' язан ня вчинити певні дії, задовол ьнити повністю.

Визнати протиправними дії Ленінської міжрайонної державної податкової інспек ції в м. Луганськ щодо неприйн яття поданих товариством з о бмеженою відповідальністю « ЛУГА-СТРОЙ-ГРАД» (код ЄДРПОУ 34 642498) податкової декларації з по датку на додану вартість раз ом з додатками та реєстрами в иданих та отриманих податков их накладних за листопад 2011 ро ку.

Зобов' язати Ленінську міжрайонну державну податк ову інспекцію в м. Луганськ пр ийняти подані товариством з обмеженою відповідальністю «ЛУГА-СТРОЙ-ГРАД» (код ЄДРПОУ 34642498) податкову декларацію з по датку на додану вартість раз ом з додатками та реєстрами в иданих та отриманих податков их накладних за листопад 2011 ро ку.

Зобов' язати Ленінську міжрайонну державну податк ову інспекцію в м. Луганськ пе ренести до електронної бази податкової звітності, що вед еться органами державної под аткової служби, показники по даної товариством з обмежено ю відповідальністю «ЛУГА-СТР ОЙ-ГРАД» податкової декларац ії з податку на додану вартіс ть за листопад 2011 року.

Стягнути з Державного бюдж ету на користь товариства з о бмеженою відповідальністю « ЛУГА-СТРОЙ-ГРАД» судові витр ати в сумі 32,19 грн. (тридцять дві гривні дев' ятнадцять копій ок).

Постанова суду може б ути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеля ційного адміністративного с уду.

Апеляційна скарга подаєть ся до Донецького апеляційног о адміністративного суду чер ез Луганський окружний адмін істративний суд. Копія апеля ційної скарги одночасно надс илається особою, яка її подає до суду апеляційної інстанц ії.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні, ап еляційна скарга подається пр отягом десяти днів з дня отри мання копії постанови.

Якщо суб' єкта владних пов новажень у випадках та поряд ку, передбачених частиною че твертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п' ятиденного строку з моменту отримання суб' єктом владни х повноважень повідомлення п ро можливість отримання копі ї постанови суду.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Постанова суду першої інст анції набирає законної сили після закінчення строку пода ння апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Відповідно до частини 3 стат ті 160 КАС України постанова ск ладена у повному обсязі 27 люто го 2012 року.

Суддя А.А. Лагутін

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.02.2012
Оприлюднено20.03.2012
Номер документу21907109
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1270/802/2012

Ухвала від 19.03.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Нікулін Олександр Анатолійович

Ухвала від 19.03.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Нікулін О.А.

Ухвала від 04.04.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Нікулін О.А.

Постанова від 22.02.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

А.А. Лагутін

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні