Постанова
від 28.02.2012 по справі 1556/12/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адмі ністративний суд

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Харків

28 лютого 2012 р. спра ва № 2а- 1556/12/2070

Харківський окружн ий адміністративний суд у ск ладі

головуючого судді - Сагайда к В.В.

за участю:

секретаря судового засіда ння - Шевченка І.С.,

представника позивача - З агребельного Г.С.,

розглянувши у відк ритому судовому засіданні у приміщенні Харківського окр ужного адміністративного су ду адміністративну справу за позовом Товариства з обмеже ною відповідальністю "Технос пецмаркетинг" до Державної податкової інспекції у Жовт невому районі м.Харкова про визнання дій неправомірним и, скасування рішення та зобо в' язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Товарист во з обмеженою відповідальні стю "Техноспецмаркетинг", зве рнувся до Харківського окру жного адміністративного суд у з позовом до Державної пода ткової інспекції у Жовтнево му районі м.Харкова, в якому пр осить суд: визнати дії Держав ної податкової інспекції у Ж овтневому районі м. Харкова щ одо анулювання свідоцтва пла тника податків на додатку на додану вартість за №100291955, дата початку дії свідоцтва 08.07.10р., ви дане ТОВ «Техноспецмаркетин г»(код ЄДРПОУ 37093551) неправомірн ими; скасувати рішення ДПІ у Ж овтневому районі м. Харкова в ід 31.01.12р. за №10/15-02-36 про анулювання свідоцтва платника податку на додану вартість за №100291955, дат а початку дії свідоцтва 08.07.10р., в идане ТОВ «Техноспецмаркет инг»(код ЄДРПОУ 37093551); зобов'язат и ДПІ у Жовтневому районі м. Ха ркова вчинити дії щодо понов лення реєстрації ТОВ «Технос пецмаркетинг»(код ЄДРПОУ 37093551, юридична адреса: 61020, м. Харків, п ров. Метизний, 5) платником под атку на додану вартість з дня скасування цієї реєстрації; зобов'язати ДПІ у Жовтневому районі м Харкова вчинити дії щодо внесення до Реєстру пла тників податків на додану ва ртість запис про відміну ану лювання реєстрації платника податку на додану вартість Т ОВ "Техноспецмаркетинг" (код Є ДРПОУ 37093551, юридична адреса: 61020, Х арків, пров. Метизний, 5) платни ком податку па додану вартіс ть з дня скасування реєстрац ії.

В обґрунтування заявлен ого позову позивач зазначив, що оскаржуване в даній справ і рішення прийнято відповіда чем незаконно та необґрунтов ано, оскільки позивачем звіт ність за результатами своєї діяльності подається до пода ткових органів вчасно. За так их обставин позивач зазначає про відсутність у відповіда ча підстав для прийняття ріш ення про анулювання реєстрац ії платника податку на додан у вартість.

Представник позивача в су дове засідання з'явився, позо вні вимоги підтримав в повно му обсязі та просив суд їх за довольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився , про дату, час та місце розгля ду справи повідомлявся належ ним чином, про причини своєї н еявки до суду не повідомив, за яви про відкладення розгляду справи чи розгляд справи за й ого відсутності не надавав.

Згідно зі ст. 35 КАС України ві дповідач є належно повідомле ний про дату, час та місце судо вого засідання. Суд вважає, що неявка відповідача у судове засідання не перешкоджає ро згляду справи за наявними в н ій матеріалами.

Дослідивши матеріали спр ави, оцінивши належність, доп устимість, достовірність кож ного доказу окремо, а також до статність і взаємний зв'язок наявних у справі доказів у їх сукупності, суд дійшов висно вку про те, що позов підлягає з адоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Так, судом встановлено, що Т ОВ “Техноспецмаркетинг” зар еєстроване Виконавчим комі тетом Харківської міської ра ди 03.06.2010 року, перебуває на облі ку в органах державної подат кової служби з 04.06.2010 року.

ТОВ “Техноспецмаркетинг” 08.07.2010 року було видано свідоцтв о платника податку на додану вартість за №100291955.

ДПІ у Жовтневому районі м. Х аркова 31.01.2012 року прийнято ріше ння за №10/15-02-36 про анулювання ре єстрації платника податку на додану вартість ТОВ “ Технос пецмаркетинг” (т.1 а.с. 13).

Судом встановлено, що підст авою для анулювання реєстрац ії платника ПДВ в оскаржуван ому рішенні зазначено п.п. “г” п.184.1 ст.184 Податкового кодексу У країни, який передбачає, що та ке свідоцтво анулюється в ра зі коли особа, зареєстрована як платник податку, протягом 12 послідовних податкових міс яців не подає органу державн ої податкової служби деклара ції з податку на додану варті сть та/або подає таку деклара цію (податковий розрахунок), я ка (який) свідчить про відсутн ість постачання/придбання то варів, здійснених з метою фор мування податкового зобов' язання чи податкового кредит у.

Проте суд з такими висновка ми відповідача не погоджуєть ся та зауважує, що анулювання реєстрації особи як платник а податку на додану вартість здійснюється за наявності п ідстав передбачених статтею 184 розділу V Податкового кодек су України, який набрав чинно сті з 01.01.2011 р., та в порядку, визна ченому розділом V Положення п ро реєстрацію платників пода тку на додану вартість, затве рдженого наказом Державної п одаткової адміністрації Укр аїни від 22.12.2010 р. № 978.

Анулювання реєстрації осо би як платника податку на дод ану вартість може здійснюват ись безпосередньо за заявою платника податку на додану в артість на підставах, визнач ених у підпунктах “а”,“и” пун кту 184.1 статті 184 розділу V Податк ового кодексу України, та за і ніціативою відповідного под аткового органу на підставах , визначених у підпунктах “б” ,“и” пункту 184.1 статті 184 розділу V Кодексу.

Відповідно до положень абз ацу “г” пункту 184.1 статті 184 Пода ткового кодексу України, реє страція діє до дати анулюван ня реєстрації платника подат ку, яка проводиться шляхом ви ключення з реєстру платників податку і відбувається у раз і якщо: особа зареєстрована я к платник податку, протягом 12 послідовних податкових міся ців не подає органу державно ї податкової служби декларац ії з податку на додану вартіс ть та/або подає таку декларац ію (податковий розрахунок), як а (який) свідчить про відсутні сть постачання/придбання тов арів, здійснених з метою форм ування податкового зобов' я зання чи податкового кредиту .

Рішення про анулювання реє страції особи як платника по датку на додану вартість за і ніціативою податкового орга ну приймається за наявності відповідних документів, які зазначені у підпункті 5.2 пункт у 5 розділу V Положення № 978.

Так, згідно з п.п. 5.2.3 п. 5.2. розділ у V Положення № 978, такими докуме нтами, якщо підставою анулюв ання є підпункт “г” пункту 184.1 с татті 184 розділу V Податкового кодексу України, є: акт або до відка підрозділу оподаткува ння юридичних або фізичних о сіб про подання/неподання пл атником ПДВ податковому орга ну декларації з податку на до дану вартість протягом 12 посл ідовних податкових місяців т а реєстр (перелік) податкових декларацій (податкових розр ахунків) особи за 12 послідовни х податкових місяців, які сві дчать про відсутність постач ання/придбання товарів, здій снених з метою формування по даткового зобов'язання чи по даткового кредиту у таких де клараціях (податкових розрах унках) протягом 12 послідовних податкових місяців. Також ск ладаються відповідні реєстр и. У реєстрі (переліку) зазнача ються дані про реєстрацію ос оби платником ПДВ та по кожні й декларації (податковому ро зрахунку) - податковий період , дата надходження деклараці ї (податкового розрахунку) до податкового органу, загальн і обсяги поставок звітного п еріоду, вказані у відповідни х рядках та колонках податко вої декларації (податкового розрахунку), обсяги постачан ня товарів/послуг та їх відсо ток платникам ПДВ.

Проте, відповідачем не нада но до суду акту/довідки підро зділу оподаткування юридичн их або фізичних осіб про пода ння/неподання платником ПДВ податковому органу декларац ії з податку на додану вартіс ть протягом 12 послідовних под аткових місяців та реєстрів (переліків) податкових декла рацій (податкових розрахункі в) особи за 12 послідовних пода ткових місяців, які свідчать про відсутність постачання/ придбання товарів.

Оглянута у судовому засіда нні та залучена до матеріалі в справи податкова звітність позивача складена відповідн о до вимог діючого законодав ства України та містить дока зи отримання ДПІ у Жовтневом у районі податкової звітност і з податку на додану вартіст ь з додатками, яка свідчить пр о наявність постачання/придб ання товарів, здійснених з ме тою формування податкового з обов'язання та податкового к редиту (т.1 а.с. 26-90), первинну доку ментацію.

Згідно з п. 5.4 Положення про р еєстрацію платників ПДВ, зат вердженого наказом ДПА Украї ни від 22.12.2010 року за № 978, рішення п ро анулювання реєстрації пла тника ПДВ за ініціативою под аткового органу оформляєтьс я за формою № 6-РПДВ (додаток 6). Т аке рішення складається у дв ох примірниках комісією, утв ореною відповідно до розпоря дження податкового органу, т а підписується керівником по даткового органу. У рішенні п ро анулювання реєстрації пла тника ПДВ обов'язково вказує ться підстава для такого ану лювання з посиланням на відп овідні норми Кодексу.

Як вбачається з матеріалів справи, приймаючи рішення пр о анулювання позивачу свідоц тва платника ПДВ на підставі п. "г" ст.184.1 Податкового кодексу України, відповідачем було в зято подані позивачем деклар ації за 12 послідовних місяців починаючи з грудня 2010 року по л истопад 2011 року.

Однак, суд звертає увагу на те, що у 2010 році правовідносини з приводу анулювання реєстр ації платника податку на дод ану вартість були врегульова ні пунктом 9.8 статті 9 Закону Ук раїни “Про податок на додану вартість”, відповідно до яко го реєстрація діє до дати її а нулювання, яка відбувається у випадках, якщо: платник пода тку, який до місяця, в якому по дається заява про анулювання реєстрації, є зареєстровани м згідно з положеннями підпу нкту 2.3.1 пункту 2.3 статті 2 цього Закону більше двадцяти чотир ьох календарних місяців, вкл ючаючи місяць реєстрації, та має за останні дванадцять по точних календарних місяців о бсяги оподатковуваних опера цій, менші за визначені зазна ченим підпунктом; ліквідацій на комісія платника податку, оголошеного банкрутом, закі нчує роботу або платник пода тку ліквідується за власним бажанням чи за рішенням суду (фізична особа позбувається статусу суб'єкта господарюв ання); особа, зареєстрована як платник податку, реєструєть ся як платник єдиного податк у або стає суб'єктом інших спр ощених систем оподаткування , які визначають особливий по рядок нарахування чи сплати податку на додану вартість, в ідмінний від тих, що встановл ені цим Законом, чи звільняют ь таку особу від сплати цього податку за рішенням суду або з будь-яких інших причин; заре єстрована як платник податку особа обирає відповідно до ц ього Закону спеціальний режи м оподаткування за ставками, іншими, ніж зазначені у статт і 6 та статті 8-1 цього Закону; ос оба, зареєстрована як платни к податку, не надає податково му органу декларації з цього податку протягом дванадцяти послідовних податкових міся ців або подає таку деклараці ю (податковий розрахунок), яка (який) свідчить про відсутніс ть оподатковуваних поставок протягом такого періоду, а та кож у випадках, визначених за конодавством стосовно поряд ку реєстрації суб'єктів госп одарювання; установчі докуме нти особи, зареєстрованої як платник податку, за рішенням суду визнані недійсними; в Єд иному державному реєстрі юри дичних осіб та фізичних осіб - підприємців зроблено запис про відсутність юридичної о соби або фізичної особи за її місцезнаходженням.

Вказаною нормою визначавс я вичерпний перелік підстав, за яких орган державної пода ткової служби мав право пров ести анулювання реєстрації п латника ПДВ. При цьому, у Закон і України “Про податок на дод ану вартість” відсутня норма , яка б дублювала приписи п.п. “ г”п.184.1 ст.184 Податкового кодекс у України.

Суд враховує, що згідно з п.1 р озділу XIX “Прикінцеві положен ня” Податкового кодексу Укра їни, він набрав чинності з 1 сі чня 2011 року.

Відповідно до ст. 58 Конститу ції України закони та інші но рмативно-правові акти не маю ть зворотної дії в часі, крім в ипадків, коли вони пом'якшуют ь або скасовують відповідаль ність особи. Ніхто не може від повідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися з аконом як правопорушення.

Таким чином, органи ДПІ мают ь право враховувати обсяги п остачання товарів/послуг пла тника ПДВ з метою анулювання його реєстрації як платника ПДВ на підставі ст.184 Податков ого кодексу України за періо д, починаючи з січня 2011 р., коли п оложення даної норми набрали чинності, по грудень 2011р., але ц ей період комісією при прийн ятті спірного рішення врахов ано не було.

Виходячи із вищевикладени х положень суд зазначає, що не можуть мати зворотної дії юр идичні норми, які встановлюю ть нові права й обов'язки чи за борони. Анулювання реєстраці ї платника ПДВ за рішенням су б' єкта владних повноважень суд розцінює як новий вид від повідальності платника пода тків, що встановлюється норм ативним актом, при цьому, до на брання чинності Податковим к одексом України, дії позивач а в даному випадку мали оціню ватись на підставі інших нор мативно - правових актів, на пі дставі яких податковий орган зобов' язаний був прийняти рішення про анулювання реєст рації платника ПДВ.

Суд вважає, що прийняття под атковим органом рішення про анулювання реєстрації платн ика ПДВ з підстав, передбачен их п.п. “г” пункту 184.1 статті 184 По даткового кодексу України, м ожливо лише при виникненні т а існуванні вказаних обстави н після 01.01.2011 року, тобто після н абрання чинності Податковим кодексом України.

Відповідно до пп. 6.2. п. 6 розділ у V Положення № 978 підставою для внесення до Реєстру запису п ро відміну анулювання реєстр ації, що відбулась за ініціат ивою податкового органу, є рі шення суду, яке набрало закон ної сили, або рішення податко вого органу про відміну анул ювання реєстрації та скасува ння свого рішення про анулюв ання реєстрації платника ПДВ .

Крім того, суд звертає увагу на те, що до матеріалів справи надані копії податкових дек ларацій, договорів, податков их накладних та іншої первин ної документації, що спросто вує висновок податкового орг ану про відсутність оподатко вуваних операцій в період з г рудня 2010 року по листопад 2011 рок у.

Також суд зазначає, що такої підстави для анулювання реє страції платника податку на додану вартість, як зазначен а у спірному рішенні "відсутн ість оподаткованих операцій " (т. 1 а.с. 13) положення п.п. “г” пунк ту 184.1 статті 184 Податкового код ексу України не містить.

В зв' язку із встановленим суд зазначає, що частиною 2 ст .19 Конституції України передб ачено, що органи державної вл ади та органи місцевого само врядування, їх посадові особ и зобов'язані діяти лише на пі дставі, в межах повноважень т а у спосіб, що передбачені Кон ституцією та законами Україн и.

Будь-яке рішення чи дії суб' єкта владних повноважень має бути законними та обґрунтов аними, прийнятими чи вчинени ми в межах наданих повноваже нь, мати під собою конкретні о б' єктивні факти, на підстав і яких його ухвалено або вчин ено, а суд, відповідно до п. 3 ст. 2 КАС України, у справах щодо о скарження рішень, дій чи безд іяльності суб' єктів владни х повноважень, перевіряє чи п рийнято такі рішення на підс таві, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конст итуцією та законами України, з використанням повноважень з метою, з якою це повноваженн я надано, обґрунтовано, тобто з урахуванням всіх обставин , що мають значення для прийня ття рішення, безсторонньо (не упереджено), добросовісно, ро зсудливо, з дотриманням прин ципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації, пропорційно, зокрема з дотриманням необх ідного балансу між будь-яким и несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення, з урахуванням права особи на у часть у процесі прийняття рі шення, своєчасно, тобто протя гом розумного строку. Також р ішення суб' єкта владних пов новажень на може ґрунтуватис я на припущеннях.

Перевіривши рішення відпо відача відповідно до згадано ї норми, суд зазначає, що відпо відачем, як суб' єктом владн их повноважень, прийнято ріш ення за відсутності передбач ених законом підстав та при н евірному застосування норм з аконодавства.

За таких обставин рішення в ідповідача є необґрунтовани м та таким, що не відповідає ви могам чинного законодавства , в зв' язку з чим підлягає ска суванню.

Правомірність такого ріше ння відповідачем, як суб' єк том владних повноважень, від повідно до приписів ч. 2 ст. 71 КА С України, суду не доведено.

Враховуючи встановлену не відповідність оскаржуваног о рішення вимогам чинного за конодавства, суд також вважа є за необхідне задоволення п озовних вимог про зобов' яза ння відповідача поновити реє страцію позивача як платника ПДВ, оскільки вчинення таких дій забезпечить поновлення порушених прав позивача.

На підставі вищевикладено го та керуючись ст.ст. 8 і 19 Конс титуції України, ст.ст. 7-11, ч. 1 ст . 158, ст. 159, ч. ч. 1, 2 ст. 160, ст. 161, ч. 1 ст. 162, ст . 163 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Товариства з обмежено ю відповідальністю "Техноспе цмаркетинг" до Державної под аткової інспекції у Жовтнев ому районі м.Харкова про визн ання дій неправомірними, ска сування рішення та зобов' яз ання вчинити певні дії - зад овольнити у повному обсязі.

Визнати дії Державної п одаткової інспекції у Жовтне вому районі м. Харкова щодо ан улювання свідоцтва платника податків на додану вартість за №100291955, дата початку дії свід оцтва 08.07.2010 року, видане ТОВ «Те хноспецмаркетинг»(код ЄДРПО У 37093551), неправомірними.

Скасувати рішення Дер жавної податкової інспекції у Жовтневому районі м. Харков а від 31.01.2012 року за №10/15-02-36 про анул ювання свідоцтва платника по датку на додану вартість за № 100291955, дата початку дії свідоцтв а 08.07.2010 року, видане ТОВ «Технос пецмаркетинг»(код ЄДРПОУ 37093551) .

Зобов'язати Державну п одаткову інспекцію у Жовтнев ому районі м. Харкова вчинити дії щодо поновлення реєстра ції ТОВ «Техноспецмаркетинг »(код ЄДРПОУ 37093551, юридична адре са: 61020, м. Харків, пров. Метизний, 5) платником податку на додан у вартість з дня скасування ц ієї реєстрації.

Зобов'язати Державну п одаткову інспекцію у Жовтнев ому районі м Харкова вчинити дії щодо внесення до Реєстру платників податків на додан у вартість запис про відміну анулювання реєстрації платн ика податку на додану вартіс ть ТОВ "Техноспецмаркетинг" (к од ЄДРПОУ 37093551, юридична адреса : 61020, Харків, пров. Метизний, 5) пла тником податку на додану вар тість з дня скасування реєст рації.

Постанова може бути оск аржена в апеляційному порядк у до Харківського апеляційно го адміністративного суду че рез Харківський окружний адм іністративний суд шляхом под ачі апеляційної скарги в дес ятиденний строк з дня її прог олошення та з дня отримання к опії постанови, у разі прогол ошення постанови суду, яка мі стить вступну та резолютивну частини, а також прийняття по станови у письмовому провадж енні. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Постанова набирає за конної сили після закінчення строків для подачі апеляцій ної скарги. У разі подання апе ляційної скарги постанова, я кщо її не скасовано, набирає з аконної сили після поверненн я апеляційної скарги, відмов и у відкритті апеляційного п ровадження або набрання зако нної сили рішенням за наслід ками апеляційного проваджен ня.

У повному обсяз і постанову складено 05.03.2012 рок у.

Суддя Сагайдак В.В.

Дата ухвалення рішення28.02.2012
Оприлюднено21.03.2012
Номер документу21957726
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1556/12/2070

Ухвала від 17.07.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

Ухвала від 09.02.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

Ухвала від 23.07.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

Постанова від 28.02.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні