Постанова
від 13.03.2012 по справі 5016/3598/2011(13/245)
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

5016/3598/2011(13/245)

           

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

"13" березня 2012 р. Справа № 5016/3598/2011(13/245)

 Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді - Т.А Величко,

суддів:  Бойко Л. І., Таран С. В.

при секретарі Павлюк О. М.

за участю представників сторін:

від позивача –не з'явилися;

від відповідача –Богиня Г.Ю., Яцков В.В.;

від 3-ої особи –не з'явилися;

розглянувши апеляційну скаргу ПрАТ “Явкинський елеватор”

на рішення господарського суду Миколаївської області від 11.01.2012р.

у справі № 5016/3598/2011(13/245)

за позовом ПрАТ“Хлібозахист”

до ПрАТ “Явкинський елеватор”

третя особа, без самостійних вимог, на стороні позивача - Регіональне відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області

про визнання права власності на об'єкти нерухомості

                                                        

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство “Хлібозахист” звернулося до господарського суду Миколаївської області з позовними вимогами до приватного акціонерного товариства “Явкинський елеватор”, третя особа на стороні позивача - Регіональне відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області про визнання права власності на об'єкти нерухомості –побутове приміщення та склад ядохімікатів, розташованих в с. Добре, Баштанського району Миколаївської області, вул. Центральна, 1б.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що спірні об'єкти  нерухомості увійшли до складу майна, отриманого позивачем за договором купівлі - продажу державного майна від 23.06.1994 року,обліковуються на балансі позивача.

ПрАТ “Явкинський елеватор” позовні вимоги не визнало, посилаючись на відсутність за даною адресою майна, яке належить позивачу на праві власності; на недоведеність тотожності спірних об'єктів нерухомості, які находяться на території відповідача і належать одночасно двом юридичним особам; позивачем не надано доказів передачі йому спірного майна, яке розташовано на території відповідача; позивачем пропущено строк позовної давності, оскільки його необхідно обрахувати  від 31.05.2005 року, коли останній довідався  про своє порушене право; на даний момент спірні об'єкти за даною адресою на території елеватора відсутні, що підтверджується свідоцтвом на право власності від 05.06.2009 року.

В своїх поясненнях від 09.11.2011 року вихідний № 07/138 Регіональне відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області вказало, що в результаті приватизації в 1994 році відбувався перехід права власності на вказане побутове приміщення і склад ядохімікатів з державної у колективну, а нині - приватну власність, до ОП ”Миколаївська експедиція  по захисту хлібопродуктів”, правонаступником якої є ЗАТ „Хлібозахист”. Згідно карток первинного бухгалтерського обліку основних засобів № 94, № 95 на балансі підприємства обліковувалось спірне майно, придбане за рахунок фонду розвитку виробництва за адресою: с. Добре, Явкинський елеватор, вартістю 1064190 крб. та 1009063 крб. За договором куплі-продажу державного майна від 23.06.1994 року та актом передачі проданого майна від 15.07.1994 року нерухоме майно цілісного майнового комплексу ОП „ Миколаївська експедиція по захисту хлібопродуктів” було передано у власність  організації орендарів.

Рішенням господарського суду Миколаївської області від 11.01.2012 року (суддя Коваль Ю.М.)  позов задоволено повністю. Визнано право власності ПрАТ „Хлібозахист” на об'єкти нерухомості: побутове приміщення та склад ядохімікатів, розташовані по вул. Центральній, 1 б в с. Добре Баштанського району Миколаївської області. Стягнуто з ПрАТ ”Явкинський елеватор” на користь ПрАТ ”Хлібозахист” 102 гривні державного мита та 236 гривні - витрат на ІТЗ судового процесу.                        

Судове рішення мотивоване доведеністю та підтвердженістю наданими доказами права власності позивача на спірні об'єкти, безпідставністю доводів відповідача про пропуск строку позовної давності, оскільки про своє порушене право позивач дізнався із відповіді відповідача від 21.06.2011 року № 381.       

В апеляційній скарзі, не погодившись з висновками суду, ПрАТ ”Явкинський елеватор” просить скасувати рішення господарського суду і відмовити в задоволенні позовних вимог.

Доводи скаржника ґрунтуються на такому:

- позивачем не надано доказів в підтвердження обставин, що належне йому нерухоме майно: побутове приміщення та склад ядохімікатів в даний момент знаходяться на території відповідача;

- судом помилково трактувалось положення  ЦК України щодо правил   застосування строків позовної давності, оскільки  позивач мав можливість довідатися про порушення свого права 31.05.2005 року, коли відповідач звернувся до нього з запитом в зв'язку з вирішенням питання державної реєстрації права власності на об'єкти нерухомості, які знаходяться на території ПрАТ “Явкинський елеватор”;

- позивачем не надано доказів щодо тотожності об'єктів нерухомості, щодо яких позивач просить визнати право власності та об'єктів, які знаходяться на території відповідача; щодо наявності прав на земельну ділянку, на якій ці об'єкти розташовані;

- господарський суд прийняв рішення про права і обов'язки осіб, що не були залученні до участі в справі, а саме –органу БТІ, який на виконання цього рішення зобов'язанний зареєструвати право власності на об'єкти нерухомості, що були предметом судового розгляду.

Колегія судів, перевіривши наявні  матеріали справи (фактичні обставини справи) на предмет правильності їх юридичної оцінки господарським судом та заслухавши пояснення присутніх в засіданні представників відповідача, дійшла  висновку, що апеляційна скарга задоволенню підлягає, виходячи з такого:      

Відповідно до статуту ( в редакції від 27.07.2011 року) ПрАТ ”Хлібозахист” є новим найменуванням ЗАТ „Хлібозахист”. Акціонерне товариство створене на підставі Засновницького Договору про створення ЗАТ „Хлібозахист” від 15.08.1994 року і є правонаступником усіх прав та зобов'язань орендного підприємства ”Миколаївська експедиція по захисту хлібопродуктів”.

В 1994 році Регіональне відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області за розглядом заяви організації орендарів ОП „Миколаївська експедиція по захисту хлібопродуктів”, керуючись п. 9 Декрету Кабінету Міністрів України №57-93 ”Про приватизацію цілісних майнових комплексів державних підприємств та їх структурних підприємств, зданих в оренду” прийняло рішення від 21.04.1994 року № 20/4 про укладення з ОО ОП „Миколаївська експедиція по захисту хлібопродуктів” договору куплі-продажу  державного майна.

Наказом регіонального відділення від 21.04.1994 року № 26 була створена      інвентаризаційна комісія та комісія з оцінки вартості майна орендного підприємства.

На підставі матеріалів інвентаризації майна, відомості розрахунку залишкової вартості основних засобів станом на 01.05.1994 року складено акт оцінки вартості майна ОП „Миколаївська експедиція по захисту хлібопродуктів”.  

Згідно даного акту оцінки до статутного фонду АТ, створеного на базі орендного підприємства, було включено майно, яке на момент оцінки облікувалося        на балансі орендного підприємства.

Згідно картки первинного бухгалтерського обліку основних засобів за № 94, № 95 на балансі підприємства облікувалося побутове приміщення та склад ядохімікатів, які розташовані в с. Добре, ”Явкинський елеватор”, вартістю 1064190 крб. та 1009063 крб.

23.06.1994 року між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Миколаївській області  та організацією орендарів „Миколаївської експедиції по захисту хлібопродуктів” було укладено договір купівлі-продажу державного майна, за яким ( п. 1.1, договору) організація орендарів купила державне майно цілісного майнового комплексу орендного підприємства –„Миколаївська експедиція по захисту хлібопродуктів”, яке знаходиться за адресою: м. Миколаїв, вул. Мельнична, 20 на земельній ділянці пл. 11576 кв.м.

15.07.1994 року між сторонами за договором купівлі-договору складений Акт передачі проданого майна, за яким  покупцю було передано державне майно (в тому числі будівлі та споруди) вартістю 41401,5 тисяч крб. згідно з актом оцінки.

23.07.2008 року Регіональне відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області на запит ЗАТ ”Хліозахист” надало лист № 14-11-00857 з переліком майна, переданого у власність покупцю згідно договору купівлі-продажу від 23.06.1999 року за № 6-5039, пославшись при цьому на надані підприємством копії  документів первинного обліку основних засобів, державні акти на право постійного користування землею та дані технічних паспортів.

У вказаному переліку за №33-34 значаться: побутове приміщення інвентарний № 94, вартістю 1064190 крб., склад ядохімікатів інвентарний № 95 вартістю 1009063 крб., розташовані в Миколаївській області, Баштанський район, с. Добре,  Явкинський елеватор.

З метою виготовлення технічної документації позивач звернувся до ПрАТ ”Явкинський елеватор” з листом (вхідний № 75 від 23.05.2011 року) про надання доступу до об'єктів нерухомості-побутового приміщення та складу ядохімікатів, які увійшли до складу приватизованого майна підприємства та розташовані на території відповідача - в с. Добре, Баштанського району, Миколаївської області.

Листом від 21.06.2011 року вихідний № 331 відповідач повідомив, що станом на 20.06.2011 року на території ПрАТ ”Явкинський елеватор” майно, яке б належало на праві власності іншим організаціям - відсутнє. ПрАТ ”Явкинський елеватор” в своїй діяльності використовує засоби та майно, на яке виготовлено технічну документацію Баштанським бюро технічної інвентаризації згідно свідоцтва на право власності серії САВ № 962291 від 05.06.2009 року.

Відмова відповідача у доступі на його територію стала підставою для звернення позивача до суду з позовними вимогами про визнання права власності на об'єкти нерухомості - побутове   приміщення та склад ядохимікатів, розташовані в с. Добре, Баштанського району, Миколаївської області по вул. Центральна, 1 б.

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема, із правочинів.

Відповідно до ст. 334 ЦК України право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо таке не встановлено договором або законом.  

За договором  купівлі - продажу від 23.06.1994 року  № 6-5039 та Актом передачі    проданого майна від 15.07.1994 року позивачу передано у власність майно –цілісний майновий комплекс за адресою: м. Миколаїв, вул.. Мельнична, 20 на земельній ділянці площею 11576 м.к.

Дані про те, що до складу викупленого і переданого майна входить і спірне майно, в цих актах відсутні і вказано про це лише в листі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області від 23.07.2008 року.

Позивачем при зверненні з позовом і на запит апеляційної інстанції не надано документів бухгалтерського обліку спірного майна з 1994 по 2011 року, докази        оформлення права власності на викуплене майно, докази наявності цього майна на даний час, документи по землекористуванню.

За ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.  

При цьому особа, яка звернулася з таким позовом, повинна надати докази наявності у неї суб'єктивного матеріального права або законного інтересу, на захист якого подано позов, наявність чи відсутність факту їх порушення  або оспорювання, а також, яким чином особа, до якої позивачем пред'явлено позов, порушує права останнього.

Як свідчать матеріали справи, відповідач не оспорює право власності позивача на об'єкти нерухомості - побутове приміщення та склад ядохімікатів, який розташований в с. Добре, але зазначає, що на даний час таких об'єктів на території ПрАТ ”Явкинський елеватор” –не має. Позиція відповідача підтверджується слідуючим:

Станом на 1998 рік існувало підприємство –Явкинський державний елеватор, якому Добринська сільська Рада 14.05.1998 року видала Державний акт на право постійного користування земель площею 15,29 га.

Відповідно до статуту ПрАТ ”Явкинський елеватор” ( ст.1 )- його створено шляхом реорганізації ( перетворення) державного підприємства Явкинський державний елеватор на підставі наказу Регіонального відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області у ВАТ ”Явкинський елеватор”, наказу Регіонального відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області № 759 від 21.04.1998 року та статуту, зареєстрованого Баштанською РДА 08.05.1998 року.

Відповідно до плану приватизації державного підприємства Явкинський елеватор, затвердженого Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Миколаївській області 05.05.1998 року –вартість цілісного майнового комплексу становить 467666 крб.

Майно, що не підлягає приватизації –зерносклад № 10 ( інв. № 10, с. Добре, вартість - 5077 кб.)

Відповідно до Свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 05.06.2009 року в переліку майна ВАТ ”Явкинський елеватор” відсутні такі об'єкти, як побутове приміщення та склад ядохімікатів, на які претендує позивач.

У відповідності до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Позивач не надав докази того, що станом на жовтень 2011 року ( дату звернення з позовом)  належне йому з 1994 року нерухоме майно –побутове приміщення та склад ядохімікатів, місцезнаходження яких згідно наданих ним документів –с. Добре, Явлинський елеватор –знаходиться на території відповідача за адресою: с.Добре, вул. Центральна, 1 б, не надав докази, що відповідач не визнає або оспорює його право власності на це майно.

Відповідно до інвентаризаційного опису основних засобів № 1 від 01.05.1994 року вказані основні засоби орендодавця -  Регіонального відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області, до складу яких під інв. № 94 та № 95 входить побутове приміщення та склад ядохімікатів, місцезнаходження яких –м. Миколаїв, вул. Мельнична, 20, вул. Пригородна, 7.

Лист від 21.06.2011р. вих. № 331 не є  належним доказом  щодо невизнання  чи  оспорення відповідачем права  власності  на належне  позивачу нерухоме майно:  побутове приміщення і склад ядохімікатів в с. Добре, вул. Центральна, 1 б, оскільки в цьому  листі  вказано на відсутність на території  відповідача майна,  яке б належало на праві власності  іншим  організаціям.

Надані відповідачем документи спростовують доводи позивача щодо  наявності на території відповідача об'єктів нерухомості за таким призначенням як побутове приміщення та склад ядохімікатів ( без зазначення площі вказаних об'єктів, інших     технічних даних на них.).

Господарський суд не встановив оспорювання і не визнання відповідачем прав власності на спірну нерухомість та не встановив втрати позивачем документу, що засвідчує його право власності, і всупереч положень, визначених ст. 392ЦК України дійшов невірного висновку про задоволення позовних вимог щодо визнання за позивачем права власності на спірну нерухомість.

За даних обставин, рішення господарського суду підлягає скасуванню, позовні вимоги залишенню без задоволення.

                           Керуючись ст. ст. 99, 101, 103-105    ГПК України,

колегія суддів постановила:

Рішення господарського суду Миколаївської області від 11.01.2012 року у справі № 5016/3598/2011(13/245) - скасувати, в задоволенні позовних вимог  відмовити.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства „Хлібозахист”  на користь Приватного акціонерного товариства ”Явкинський елеватор” 804, 75 грн. –судового збору за апеляційне провадження.

Доручити господарському суду Миколаївської області  видати відповідний наказ.

Постанова в порядку ст. 105 ГПК України набирає законної сили з дня її прийняття.

Постанова апеляційної інстанції може бути оскаржена у касаційному порядку до Вищого господарського суду України.

Головуючий суддя                                                                     Т.А. Величко

судді :              Л.І. Бойко  

                                                                                            

                                                                                                 С.В. Таран

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення13.03.2012
Оприлюднено27.03.2012
Номер документу22039153
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5016/3598/2011(13/245)

Постанова від 13.03.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 14.02.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 30.01.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Рішення від 11.01.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Ухвала від 13.12.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Ухвала від 26.10.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні