Ухвала
від 08.10.2008 по справі 3/98
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/98

   

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 33023 , м. Рівне,  вул. Яворницького, 59

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 РІШЕННЯ  

"08" жовтня 2008 р.                                                                            Справа  № 3/98

За позовом Учасника товариства з обмеженою відповідальністю Торгового підприємства «Гастроном-78»Хоменко Ірини Вікторівни

до відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю Торгового підприємства «Гастроном-78»

третя особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача –учасники товариства Кравчук Г.Р., Ферік О.А., Васюк З.С., Гемберг О.М., Дика О.П., Минюк К.С., Саковська О.О., Гнатюк Т.В., Васильчук Г.С., Михалюк З.А., Бойченко Л.Б., Коновалюк О.А., Подгурський М.П., Бондарчук Ю.Р.

про визнання недійсним рішення загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю Торгового підприємства «Гастроном-78»від 03 липня 2008 року

 

 Суддя Мамченко Ю.А.

За участю представників сторін :

від позивача –представник Твердий М.К. (довіреність №2155 від 14.05.2007 року);     

від відповідача –представник Кітовський В.П. (довіреність №01/08-07 від 01.08.2008 року);

від третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору –Твердий М.К. (довіреність №498 від 05.02.2008 року); Гемберг О.М. (довіреність № від 15.02.20058 року)

Статті 20, 22, 91, 107 Господарського процесуального кодексу України сторонам роз'яснені.

Відводи з підстав, передбачених статтею 20 ГПК України, відсутні.

Протокол судового засідання складено відповідно до статті 811 ГПК України.

В судовому засіданні за згодою сторін оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ

Учасник Товариства з обмеженою відповідальністю Торгового підприємства «Гастроном-78»- Хоменко Ірина Вікторівна звернулась до господарського суду Рівненської області з позовом, в якому просить визнати недійсними та скасувати рішення загальних зборів ТОВ ТП «Гастроном-78»від 03.07.2008 року.

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначив, що 03.07.2008 року відбулися позачергові загальні збори Товариства з обмеженою відповідальністю Торгового підприємства «Гастроном-78», скликані на вимогу учасників товариства, які в сукупності володіють більше ніж 20 % статутного фонду товариства. При цьому позивач стверджує, що вищевказані загальні збори учасників товариства відбулися з грубим порушенням чинної редакції статуту та чинного законодавства. При реєстрації учасників товариства, кількість голосів окремих учасників вказані у завищеному розмірі, що не відповідає їх часткам в статутному капіталі товариства, зафіксованих в Статуті (реєстрація проведена всупереч положенням ст. 146 ЦК України та Статуту ТОВ ТП «Гастроном-78»). Проголосованим без обговорення зборами в числі інших і рішення про виключення одночасно 15 його учасників, в тому числі і позивача. При цьому мотивацією виключення стало невиконання обов'язків без будь-якого обґрунтування. Позивач зазначає, що зазначене питання не обговорювалось, рішення про виключення прийняте простою, а не кваліфікованою більшістю голосів, в той час, як ст.19 Статуту товариства вимагає одностайної згоди учасників зборів з цього питання, а ч.2 ст.98 ЦК України не менше 3/4 голосів учасників. Текст протоколу присутнім не наданий.

Після ознайомлення з протоколом загальних зборів позивачем подано суду додаткове обґрунтування позовних вимог, у якому позивач зазначає, що оспорювані рішення зборів, як органу управління товариства, є нелегітимними, оскільки самі збори були проведені із порушенням чинного законодавства та статуту товариства про дотримання порядку та процедури їх проведення. Зокрема, перелік осіб, що зареєструвались для участі у загальних зборах товариства, а також протокол зборів, який містить рішення зборів (ст.61 Закону) мають бути підписані головою та секретарем зборів. Із врахуванням того, що збори є періодично, а не постійно діючим органом управління товариства, голова та секретар вибираються при проведенні кожних із чергових загальних зборів товариства. Між тим, як вбачається із протоколу зборів, учасники прийняли рішення провести їх без обрання голови та секретаря зборів, фактично збори вів адвокат А.Бакун, а підписали протокол директор та голова товариства - Веремчук В.І. та Іщик Л.В.. З огляду на вищевказане позивач вважає, що зазначені збори, як засідання органу вищого органу управління товариства, не відбулись, а тому всі наступні рішення не є рішенням зборів саме як вищого органу управління товариства та є нелегітимними, як прийняті із порушенням вимог статуту та чинного законодавства щодо порядку та процедури проведення зборів та прийняття ними рішень. Зокрема, протокол загальних зборів учасників підписаний неповноважними головою та секретарем зборів, оскільки питання порядку денного про обрання голови та секретаря зборів було зняте з голосування. Відтак голова та секретар не були обрані.

Позивач також зазначає, що збори є неправомочними, оскільки правомочність зборів встановити неможливо. Порядок (процедура) підготовки зборів вимагає попередньої реєстрації учасників товариства, які беруть участь у зборах, зі складанням переліку таких учасників та із зазначенням кількості голосів, яку має кожен із них. Перелік підписується головою та секретарем зборів (ч.2 ст.60 Закону). Учасники мають кількість голосів, пропорційну розміру їх часток у статутному фонді. Розмір часток учасників товариства Веремчук В.І. та Іщик Л.В., ініціаторів скликання та учасників, складає за статутом, відповідно 18,205% та 3,715% статутного капіталу, а разом - 21,92%. Той факт, що рішенням Рівненського міського суду від 22 червня 2005 року частки учасників товариства Веремчук В.І та Іщик Л.В. визначено у розмірі, відповідно, 38,485% та 9,098% статутного капіталу разом 47,583%, або на 25,663% більше передбаченого статутом, та те, що рішення суду вступило в законну силу, при вирішенні цього спору значення не має, оскільки в даному випадку рішення суду є юридичним фактом (підставою) набуття права на збільшений розмір частки, а підставою виникнення права на новий розмір часток у статутному капіталі є момент внесення відповідних змін до статуту.

З огляду на вищевказане позивач вважає, що загальні збори учасників ТОВ ТП  «Гастроном-78»від 03.07.2008 року, оформлені протоколом, не відбулися. На думку позивача вищевказані загальні збори проведені з порушенням визначеної законом процедури, що є підставою для визнання загальних зборів ТОВ ТП «Гастроном-78»недійсними. В судовому засіданні позивач уточнив позовні вимоги та просить визнати недійсним рішення загальних зборів.

В судовому засіданні представник позивача повністю підтримав позовні вимоги, викладені в позовній заяві.

Відповідач у відзиві на позовну заяву позовні вимоги не визнав, мотивуючи наступним:  відповідно до ст.21 Статуту товариства та ст.61 Закону України «Про господарські товариства»на вимогу учасників Веремчук В.І, Мусевич К.Г., Тімкіної ВД., які володіють в цілому більш як 40% голосів (вимога від 20.05.2008 року), посадовими особами товариства, а саме головою товариства Веремчук В.І, директором Іщик Л.В., та головою ревізійної комісії Марчук Л.А. 03 липня 2008 року скликані загальні збори учасників (засновників) ТОВ ТП «Гастроном-78».

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 03 червня 2008 року у справі №11/274 встановлено, що загальні збори учасників товариства 18 липня 2000 року, на яких Хоменко І.В. нібито обиралась директором товариства, ніколи не відбувались. Таким чином, Хоменко І.В. ніколи не була посадовою особою товариства.

Пунктом «а»ч.1 ст.11 Закону України «Про господарські товариства», до обов'язків учасників товариства віднесено виконання рішень загальних зборів та інших органів управління товариством.

Відповідач зазначає, що Хоменко І.В. грубо порушувала рішення загальних зборів учасників товариства від 17 жовтня 2006 року та 19 березня 2008 року, оскільки: протягом  жовтня  2006  року - лютого  2007  року  відчужувала  приміщення  магазину, користуючись печаткою та документами товариства, хоча рішенням загальних зборів учасників від 17 жовтня 2006 року було встановлено заборону на відчуження майна товариства. Хоменко І.В. до цього часу не виконує рішення загальних зборів учасників товариства від 19 березня 2007 року щодо обрання директором товариства Іщик Л.В., а саме: не передає директору товариства документів та майна товариства, печатки та штампу товариства, продовжує діяти від імені товариства без жодних на те підстав, у тому числі у судових органах, витратила з рахунку товариства №26009302175 у філії Рівненське обласне управління ВАТ «Державний ощадний банк України»більше 383800 грн..

Своїми діями Хоменко І.В. також перешкоджала товариству у досягненні його цілей. Приміщення магазину ТОВ ТП «Гастроном-78»були продані за ціною, яка приблизно у чотири рази менше ринкової. Внаслідок цього товариство недоотримало значну суму коштів. Відповідно до п.1 Статуту товариства, метою створення та діяльності товариства є отримання прибутку.

Крім того, Хоменко І.В. зверталась до суду із заявами про вжиття заходів забезпечення позовів, у яких просила застосувати незаконні заходи забезпечення позову, які перешкоджали управлінню товариством і відповідно його діяльності. Так, за її заявою Рівненським міським судом було заборонено проведення загальних зборів учасників товариства, внаслідок чого не відбулися збори учасників 04 грудня 2006 року. У квітні 2007 року Хоменко І.В. звернулась до Рівненського міського суду із заявою про забезпечення позову, в якій просила зупинити дію змін до відомостей про директора ТОВ ТП «Гастроном-78»в Єдиному державному реєстрі, заборонити проведення загальних зборів учасників товариства.

Оцінку діям Хоменко І.В. давали також загальні збори учасників товариства, які відбувались 19 березня 2007 року, і на яких одноголосно було прийнято рішення про притягнення до відповідальності Хоменко І.В.. Повторно оцінку всім діям учасника Хоменко І.В. дали загальні збори учасників товариства, які відбулися 03 липня 2008 року, рішенням яких було виключено з учасників товариства Хоменко І.В..

З огляду на вищевказане відповідач просить у задоволенні позовних вимог відмовити.

29.08.2008 року представником позивача подано письмове клопотання про залучення до участі у справі в якості третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача учасників товариства Кравчук Г.Р., Ферік О.А., Васюк З.С., Гемберг О.М., Дика О.П., Минюк К.С., Саковська О.О., Гнатюк Т.В., Васильчук Г.С., Михалюк З.А., Бойченко Л.Б., Коновалюк О.А., Подгурський М.П., Бондарчук Ю.Р., оскільки визнання недійсним  рішення загальних зборів може безпосередньо вплинути на права вищевказаних осіб як учасників товариства. Судом задоволене клопотання позивача, ухвалою господарського суду Рівненської області по справі №3/98 вищевказаних осіб залучено до участі у справі.

Ухвалою заступника голови господарського суду Рівненської області від 12.09.2008 року на підставі ст.69 ГПК України строк розгляду справи продовжено до одного місяця.

Заслухавши у відкритому судовому засіданні пояснення представників сторін,  вивчивши подані ними письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, місцевий господарський суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню.

При винесенні рішення суд

ВСТАНОВИВ:

          Відповідно до п.21 Статуту товариства та ст.61 Закону України «Про господарські товариства»на письмову вимогу від 20.05.2008 року учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Торгового підприємства «Гастроном 78»Веремчук В.І., Мусевича К.Г. та Тімкіної В.І., що володіють часткою в статутному капіталі більше 20%, директором товариства скликано позачергові загальні збори з наступним порядком денним:

1.          Вибори голови та секретаря зборів.

2.          Про відступлення своїх часток учасниками товариства.

3.          Про вихід учасників з товариства.

4.          Про виключення учасників з товариства.

5.          Про розподіл часток учасників в статутному фонді (капіталі) товариства.

6.          Вибори директора товариства.

7.          Вибори голови товариства.

8.          Про розпорядження майном товариства.

9.          Про притягнення до відповідальності осіб, що відчужували майно товариства.

10.          Затвердження змін та доповнень до Статуту товариства шляхом викладення його в новій редакції у зв'язку з набранням чинності рішення суду.

11.          Про надання повноважень для здійснення державної реєстрації змін до Статуту товариства.   

Позивач –учасник товариства Хоменко І.В. належним чином повідомлена про скликання загальних зборів учасників ТОВ ТП «Гастроном-78»шляхом надіслання рекомендованого листа з вказанням дати, часу, місця та порядку денного, що підтверджується наявними в матеріалах справи реєстром поштових відправлень від 31.05.2008 року та повідомленням про вручення поштового відправлення. Відповідно до вимог ст.61 Закону України «Про господарські товариства»та п.21 Статуту товариства повідомлення про проведення загальних зборів надіслане учасникам за 30 днів до їх проведення.    

Матеріалами справи встановлено, що 03.07.2008 року відбулись загальні збори учасників ТОВ ТП «Гастроном-78». Згідно зі списком реєстрації в загальних зборах прийняли участь учасники товариства та їх представники, що в сукупності володіють 76,95 % статутного фонду товариства.  

Відповідно до протоколу на вирішення  загальних зборів винесені питання, зазначені в повідомленні про скликання загальних зборів.

Згідно з п.3.2. протоколу загальних зборів у зв'язку з систематичним невиконанням своїх обов'язків, неналежним їх виконанням та за перешкоджання своїми діями досягненню цілей товариства Хоменко І.В. виключено з учасників товариства.   

Відповідно до ст.117 Цивільного кодексу України та ст.11 Закону України «Про господарські товариства»учасники товариства зобов'язані:

          а) додержувати установчих документів товариства і виконувати рішення загальних зборів та інших органів управління товариства;

          б) виконувати свої зобов'язання перед товариством, в тому числі і пов'язані з майновою участю, а також  вносити  вклади (оплачувати акції) у розмірі, порядку та засобами, передбаченими установчими документами;

          в) не розголошувати комерційну таємницю та конфіденційну інформацію про діяльність товариства;

          г) нести інші обов'язки, якщо це передбачено цим Законом, іншим законодавством України та установчими документами.

          Судом не беруться до уваги твердження та докази надані відповідачем про продаж Хоменко І.В. майна товариства, утримання печатки та документів товариства, подання від імені товариства заяв про вжиття заходів забезпечення позову, оскільки всі вищевказані дії стосуються діяльності Хоменко І.В., як директора товариства, тобто виконавчого органу товариства з обмеженою відповідальністю.    відальністю.    

          Відповідачем до матеріалів справи додано постанову Львівського апеляційного господарського суду від 03.06.2008 року по справі №11/274 згідно з якою визнано недійсними рішення загальних зборів учасників товариства від 18.07.2000 року, яким  Хоменко І.В. була обрана директором товариства. Відтак відповідач вважає, що Хоменко І.В. ніколи не була посадовою особою товариства.

Проте, з урахуванням вимог частини третьої статті 92 ЦК України недійсність рішення загальних зборів про обрання керівника господарського товариства не є підставою для визнання недійсними правочинів,  вчинених цим керівником від імені товариства. Відтак, дії Хоменко І.В. з моменту обрання рішенням загальних зборів керівником товариства до моменту визнання недійсним рішення загальних зборів про обрання директором є діями посадової особи товариства.

Згідно з частиною 1 статті 64 Закону України «Про господарські товариства»підставою для виключення учасника з товариства з обмеженою відповідальністю є систематичне невиконання (неналежне виконання) ним своїх обов'язків або перешкоджання діями такого учасника досягненню цілей товариства, разом з тим судом не встановлено систематичного невиконання або неналежного виконання Хоменко І.В. своїх обов'язків, як учасника товариства, або перешкоджання своїми діями досягненню цілей відповідача, що порушує вимоги ст.64 Закону України «Про господарські товариства».

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідачем не подано жодних доказів систематичного невиконання або неналежного виконання позивачем, як учасником товариства своїх обов'язків або доказів перешкоджання діями позивача, як учасника товариства, досягненню цілей товариства. Крім того, у протоколі позачергових зборів товариства від 03.07.2008 року взагалі не вказано будь-яких причин та підстав виключення Хоменко І.В. з товариства.

У рішенні загальних зборів ТОВ ТП «Гастроном-78»про виключення учасника Хоменко І.В. з товариства відсутнє обґрунтування причини такого виключення, не зазначено, які саме факти невиконання статутних обов'язків стали підставою виключення учасника з товариства, в чому полягає систематичність невиконання учасником товариства його обов'язків, якими саме діями (бездіяльністю) учасник перешкоджав досягненню цілей товариства.

Відсутність відповідних відомостей у рішенні загальних зборів про виключення учасника з товариства є підставою визнання такого рішення недійсним.

Протокол загальних зборів товариства підписаний головою загальних зборів Веремчук В.І. та секретарем зборів Іщик Л.В..

При цьому з розгляду загальних зборів зняте перше питання порядку денного про обрання голови та секретаря загальних зборів в зв'язку з тим, що голова та секретар зборів обрані загальними зборами учасників товариства від 19.03.2007 року. За зняття питання з порядку денного «за»проголосувало 75,03% від присутніх на зборах.  В судовому засіданні відповідач підтвердив, що питання обрання голови та секретаря загальних зборів від 03.07.2008 року зняте з порядку денного.  

Згідно зі ст.97 Цивільного кодексу України управління товариством здійснюють його органи. Органами  управління  товариством  є  загальні  збори його учасників і виконавчий орган, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до ст.58 Закону України «Про господарські товариства»вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори учасників. Вони складаються з учасників товариства або призначених ними представників.

Відповідно до ч.5 ст.60 Закону України «Про господарські товариства»голова зборів товариства організує ведення протоколу.

Відповідно до ч.5 ст.60 Закону України «Про господарські товариства»загальні збори учасників товариства з обмеженою відповідальністю скликаються не рідше двох разів на рік, якщо інше не передбачено установчими документами.

Позачергові загальні збори учасників скликаються головою товариства при   наявності обставин, зазначених в установчих документах, у разі неплатоспроможності товариства, а також у будь-якому іншому випадку, якщо цього потребують інтереси товариства в цілому, зокрема, якщо виникає загроза  значного скорочення статутного (складеного) капіталу.

Загальні  збори учасників товариства повинні скликатися також на вимогу виконавчого органу. Учасники товариства, що володіють у сукупності більш як 20 відсотками голосів, мають право вимагати скликання позачергових  загальних зборів учасників у будь-який час і з будь-якого приводу, що  стосується діяльності товариства. Якщо протягом 25 днів голова товариства не виконав зазначеної вимоги, вони вправі самі скликати загальні збори учасників.

Про  проведення  загальних зборів товариства учасники  повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного.  Повідомлення  повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто  з учасників товариства вправі вимагати розгляду  питання на загальних  зборах  учасників  за  умови,  що  воно  було  ним  поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не пізніш як за 7 днів до скликання  загальних  зборів учасникам товариства повинна бути надана  можливість  ознайомитися  з  документами,  внесеними  до  порядку  денного  зборів. З питань, не включених до порядку  денного,  рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах.

Згідно зі ст.143 Цивільного кодексу України установчим документом товариства з обмеженою відповідальністю є статут.

Статут товариства з обмеженою відповідальністю крім відомостей,  передбачених статтею 88 цього  Кодексу,  має  містити  відомості  про:  розмір статутного капіталу,  з визначенням частки кожного  учасника;  склад  та  компетенцію  органів  управління  і порядок прийняття  ними  рішень;  розмір  і  порядок  формування  резервного фонду; порядок передання (переходу) часток у статутному фонді.

Пунктом 20 статуту ТОВ ТП «Гастроном-78»передбачено, що збори учасників обирають голову та секретаря.

Виходячи з вищевказаного загальні збори товариства з обмеженою відповідальністю не є постійно діючим органом товариства, оскільки чинним законодавством передбачене його періодичне скликання. Відтак голова та секретар зборів обираються загальними зборами на момент проведення загальних зборів. Повноваження голови та секретаря загальних зборів припиняються в момент закінчення зборів, тобто підписання вищевказаними особами протоколу загальних зборів, тому судом відхилено доводи відповідача стосовно обрання голови та секретаря рішенням загальних зборів учасників товариства від 19.03.2007 року.

Оскільки загальними зборами ТОВ ТП «Гастроном-78»зняте з розгляду питання обрання голови та секретаря зборів, то протокол загальних зборів ТОВ ТП «Гастроном-78»підписаний неповноважними особами, чим порушено порядок проведення загальних зборів. Вищевказана обставина вказує на те, що загальні збори не відбулися.

Під час вирішення спорів про визнання недійсними рішень загальних зборів недійсними суд з'ясовує, чи відповідає оспорювань рішення вимогам чинного законодавства та/або компетенції органу,  що прийняв це рішення, чи були загальні збори  правомочними,  чи  було  дотримано  визначеного  законом порядку скликання і проведення  загальних  зборів.  Зокрема,  підставою недійсності рішень загальних зборів є прийняття загальними зборами рішень, під час скликання  і проведення яких не було дотримано вимог законодавства або статуту товариства.

Внаслідок порушення встановленого законом і Статутом товариства порядку проведення позачергових зборів учасників товариства були порушені права та охоронювані законом інтереси Хоменко І.В., як учасника Товариства з обмеженою відповідальністю ТП «Гастроном-78».

З огляду на вищевказане суд прийшов до висновку, що позов є обґрунтованим, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню з покладенням на відповідача витрат на оплату державного мита та інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.  

Керуючись ст.ст. 49, 82-84 Господарського процесуального кодексу України суд

          

ВИРІШИВ:

1.           Визнати недійсним рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Торгового підприємства «Гастроном-78»від 03 липня 2008 року.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Торгового підприємства «Гастроном-78»(33022, м.Рівне, вул.Черняка, 2, код ЄДРПОУ 13990642) на користь Хоменко Ірини Вікторівни (33022, м.Рівне, вул.Льонокомбінатівська, 9, кв.4) 85 грн. 00 коп. витрат по сплаті державного мита та 118 грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

            Суддя                                                                        Мамченко Ю.А.

Повний текст рішення суддею підписано «13»жовтня 2008 року            

Дата ухвалення рішення08.10.2008
Оприлюднено31.10.2008
Номер документу2203956
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним рішення загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю Торгового підприємства «Гастроном-78»від 03 липня 2008 року  

Судовий реєстр по справі —3/98

Ухвала від 03.08.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 29.07.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 16.08.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Ухвала від 08.08.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Судовий наказ від 19.03.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гассій О.В.

Судовий наказ від 13.02.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гассій О.В.

Судовий наказ від 17.01.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гассій О.В.

Судовий наказ від 28.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гассій О.В.

Судовий наказ від 13.08.2015

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.В. Сажнева

Судовий наказ від 16.11.2015

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.В. Сажнева

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні