Ухвала
від 14.12.2011 по справі 2а-1670/6046/11
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 грудня 2011 р. Справа № 2а-1670/6046/11

Колегія суддів Харківськ ого апеляційного адміністра тивного суду у складі

Головуючого судді: Ральче нка І.М.

Суддів: Катунова В.В. , Рєзні кової С.С.

< за участю секретаря > < Сек ретар >

розглянувши в порядку пис ьмового провадження у приміщ енні Харківського апеляційн ого адміністративного суду а дміністративну справу за апе ляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Трубокомплект-Кременчук" н а постанову Полтавського окр ужного адміністративного су ду від 23.09.2011р. по справі № 2а-1670/6046/11

за позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Трубокомплект-Кременчук" < Список > < Текст >

до Кременчуцької об' є днаної державної податкової інспекції у Полтавській обл асті < Текст > третя особа - Приватне підприємство " АС Групп" < за участю > < Т екст >

про скасування податко вих повідомлень-рішень,

ВСТАНОВИЛА:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Трубокомп лект-Кременчук" звернулось д о суду із адміністративним п озовом, у якому просило скасу вати податкове повідомлення -рішення Кременчуцької об' є днаної державної податкової інспекції у Полтавській обл асті № 0003301502/1805 від 31.05.2011 року.

Постановою Полтавського о кружного адміністративного суду від 23.09.2011 року у задоволен ні адміністративного позову відмовлено.

Не погодившись з постаново ю суду першої інстанції, пози вачем подано апеляційну скар гу, в якій він просить скасува ти оскаржувану постанову та ухвалити нове рішення, яким з адовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

В обґрунтування вимог апел яційної скарги позивач посил ається на порушення судом пе ршої інстанції при прийнятті постанови норм матеріальног о та процесуального права, що призвело до неправильного в ирішення справи, з обставин і обґрунтувань, викладених в а пеляційній скарзі.

До судового засідання стор они не прибули, про дату, час т а місце розгляду справи пові домлені належним чином, прич ини неявки не повідомили.

Колегія суддів, заслухавши суддю-доповідача, перевірив ши рішення суду та доводи апе ляційної скарги, дослідивши матеріали справи, вважає, що а пеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних під став.

Судовим розглядом встанов лено, що у період з 28.04.2011 року по 0 6.04.2011 року фахівцями Кременчуц ької ОДПІ у Полтавській обла сті проведено позапланову не виїзну документальну переві рку товариства з обмеженою в ідповідальністю 'Турбокомпл ект-Кременчук" по поданій под атковій декларації з податку на додану вартість за лютий 20 11 року.

За результатами даної пере вірки 06.05.2011 року Кременчуцькою ОДПІ складений акт № 2789/15-322/33435179, у якому зафіксовано порушення позивачем ст. 185, 187 п. 198.6 ст. 198 Подат кового кодексу України, в рез ультаті чого завищено податк овий кредит за лютий 2011 року на суму 8670,43 грн.

На підставі зазначеного ак ту перевірки Кременчуцькою О ДПІ винесено податкове повід омлення-рішення від № 0003301502/1805 ві д 31.05.2011 року, яким збільшено ТОВ "Турбокомплект-Кременчук" су му грошового зобов'язання з п одатку на додану вартість в р озмірі 8671,43 грн., у тому числі за основним платежем 8670,43 грн. та з а штрафними санкціями 1 грн.

Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції виходив з того, що фахівцями К ременчуцької ОДПІ в Полтавсь кій області за результатами проведеної перевірки позива ча зроблені обгрунтовані вис новки щодо неправомірності ф ормування сум податкового кр едиту за лютий 2011 року на підст аві господарських відносин і з ПП "Ас Груп", у зв' язку із нен алежним документальним підт вердженням підприємством ре альності та належного фактич ного виконання зазначеної уг оди.

Колегія суддів погоджуєть ся з такими висновками суду п ершої інстанції з огляду на н аступне.

Висновок Кременчуцької ОД ПІ у Полтавській області щод о заниження податкового зобо в' язання з податку на додан у вартість грунтується на ан алізі господарських відноси н позивача із ПП "Ас Груп".

Як вбачається із матеріалі в справи, 11 лютого 2011 року між ТО В "Турбокомплект-Кременчук" т а ПП "Ас Груп" укладено договір поставки товару № 11/02, відповід но до умов якого останнє піп риємство зобов'язалося пер едати у власність позивач а товар, а позивач зобов'яз алося прийняти та розрахуват ися за товар на умовах догово ру.

У виконання зазначеного до говору та з метю підтверджен ня його реальності позивачем надані видаткова накладна № 3 від 14.02.2011 року; рахунок - фактур а № 3 від 14.02.2011 року, товарно-транс портна накладна від 14.02.2011 року; акт приймання-передачі основ них засобів від 14.02.2011 року.

Проаналізувавши вищенавед ені первинні бухгалтерські д окументи, колегія суддів заз начає, наступне.

Статтею 9 Закону України "Пр о бухгалтерський облік та фі нансову звітність в Україні" передбачено, що підставою дл я бухгалтерського та податко вого обліку є первинні докум енти . Згідно з даною нормою, п ідставою для бухгалтерськог о обліку господарських опера цій є первинні документи (док умент, який містить відомост і про господарську операцію та підтверджує її здійснення ), які фіксують факти здійснен ня господарських операцій. П ервинні документи повинні бу ти складені під час здійснен ня господарської операції, а якщо це неможливо - безпосере дньо після її закінчення. Дія контролю та впорядкування о броблення даних на підставі первинних документів можуть укладатися зведені облікові документи. Такі первинні док ументи повинні мати обов'язк ові реквізити: назву докумен та (форми); дату і місце склада ння; назву підприємства, від і мені якого складено документ ; зміст та обсяг господарсько ї операції, одиницю виміру го сподарської операції; посади осіб, відповідальних за здій снення господарської операц ії і правильність її оформле ння; особистий підпис або інш і дані, що дають змогу ідентиф ікувати повноваження і обов' язки їх посадових осіб під ча с здійснення податкового кон тролю, а також відповідальні сть за порушення податкового законодавства.

Підпунктом 14.1.181 статті 14 Пода ткового кодексу України пода тковий кредит визначено як с уму, на яку платник податку на додану вартість має право зм еншили податкове зобов'язанн я звітного (податкового) пері оду, визначена згідно з розді лом V цього Кодексу.

Згідно з пунктом 198.3 статті 198 Податкового кодексу України податковий кредит звітного періоду визначається виходя чи з договірної (контрактної ) вартості товарів/послуг, але не вище рівня звичайних цін, в изначених відповідно до стат ті 39 цього Кодексу, та складає ться з сум податків, нарахова них (сплачених) платником под атку за ставкою, встановлено ю пунктом 193.1 статті 193 цього Код ексу, протягом такого звітно го періоду у зв'язку з:

- придбанням або виготовлен ням товарів (у тому числі при ї х імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в о податковуваних операціях у м ежах господарської діяльнос ті платника податку;

- придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фонді в (основних засобів, у тому чис лі інших необоротних матері альних активів та незавершен их капітальних інвестицій у необоротні капітальні актив и), у тому числі при їх імпорті , з метою подальшого використ ання в оподатковуваних опера ціях у межах господарської д іяльності платника податку.

Право на нарахування подат кового кредиту виникає незал ежно від того, чи такі товари/п ослуги та основні фонди поча ли використовуватися в опода тковуваних операціях у межах господарської діяльності пл атника податку протягом звіт ного податкового періоду, а т акож від того, чи здійснював п латник податку оподатковува ні операції протягом таксо з вітного податкового періоду .

Відповідно до пункту 198.1 стат ті 198 Податкового кодексу Укра їни право на віднесення сум п одатку до податкового кредит у виникає у разі здійснення о перацій з:

а) придбання або виготовлен ня товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територ ію України ) та послуг;

б) придбання (будівництво, с порудження, створення) необо ротних активів, у тому числі п ри їх ввезенні на митну терит орію України (у тому числі у зв 'язку з придбанням та/або ввез енням таких активів як внесо к до статутного фонду та/або п ри передачі таких активів на баланс платника податку, упо вноваженого вести облік резу льтатів спільної діяльності );

в) отримання послуг, наданих нерезидентом на митній тери торії України, та в разі отрим ання послуг, місцем постачан ня яких є митна територія Укр аїни;

г) ввезення необоротних а ктивів на митну територію України за договорами опе ративного або фінансового лі зингу.

Пунктом 198.2 статті 198 вказаног о Кодексу визначено, що датою виникнення права платника п одатку на віднесення сум под атку до податкового кредиту вважається дата тієї ' події, щ о відбулася раніше:

- дата списання коштів з банківського рахунка пла тника податку на оплату т оварів/послуг;

- дата отримання платником п одатку товарів/послуг, що під тверджено податковою наклад ною.

В пункті 198.6 статті 198 Податков ого кодексу України, зазначе но, що не відносяться до подат кового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у з в'язку з придбанням товарів/п ослуг, не підтверджені подат ковими накладними або оформл ені з порушенн/їм вимог чи не п ідтверджені митними деклара ціями (іншими подібними доку ментами згідно з пунктом 201.11 ст атті 201 цього Кодексу). У разі як що на момент перевірки платн ика податку органом державно ї податкової служби суми под атку, які попередньо віднесе ні до податкового кредиту, з алишаються не підтверджени ми зазначеними цим пункто м особу, яка брала участь у зді йсненні господарської опера ції.

Таким чином, колегія суддів зазначає, що підставою для ве дення бухгалтерського облік у господарських операцій є п ервинні документи, що повинн і бути складені відповідно д о вимог Закону України "Про бу хгалтерський облік та фінанс ову звітність в Україні".

Колегією суддів на підстав і аналізу наданих позивачем первинних документів встано влена відсутність підтвердж ення фактичної оплати придба ного у ПП "Ас Груп" товару на су му 52022,58 грн., у тому числі ПДВ - 8670,42 г рн., що стало підставою формув ання сум податкового кредиту , тобто відсутнє надходження сум ПДВ до бюджету.

Крім того, колегія суддів за значає, що зі вказаного догов ору поставки № 11/02 від 11.02.2011 року в бачається, що він підписаний директором ПП "Ас Груп" ОСОБ А_1, у той час як відповідно д о протоколу зборів засновник ів ПП "Ас Груп" № 1 ОСОБА_1 при значений на посаду директора лише 14.02.2011 року.

У відповідності до ч. 2 ст. 207 Ци вільного кодексу України пра вочин, який вчиняє юридична о соба, підписується особами, у повноваженими на це її устан овчими документами, довірені стю, законом або іншими актам и цивільного законодавства, та скріплюється печаткою.

За таких обставин, суд першо ї інстанції дійшов вірного в исновку, що ОСОБА_1 на моме нт укладення та підписання д оговору купівлі-продажу від 11.02.2011 року не був уповноваженою особою, що мала право на уклад ення правочинів від імені ПП «Ас Груп».

У відповідності до ч. 1 ст. 638 Ци вільного кодексу України, до говір є укладеним, якщо сторо ни в належній формі досягли з годи з усіх істотних умов дог овору. Істотними умовами дог овору є умови про предмет дог овору, умови, що визначені зак оном як істотні або є необхід ними для договорів даного ви ду, а також усі ті умови, щодо я ких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто зг оди.

Статтею 181 Господарського к одексу України передбачено, що господарський договір за загальним правилом викладає ться у формі єдиного докумен та, підписаного сторонами та скріпленого печатками. У раз і якщо сторони не досягли зго ди з усіх істотних умов госпо дарського договору, такий до говір вважається неукладени м (таким, що не відбувся). Якщо о дна із сторін здійснила факт ичні дії щодо його виконання , правові наслідки таких дій в изначаються нормами Цивільн ого кодексу України.

Таким чином, колегія суддів погоджується із твердженням суду першої інстанції, що дог овір поставки між ТОВ "Турбок омплект-Кременчук" та ПП "Ас Г руп" від 11.02.2011 року є неукладени м, а тому не дає підстав формув ати податкові зобов' язання , та зокрема суми податкового кредиту, на його основі.

Отже, колегія суддів вважає обгрунтованим твердження су ду першої інстанції про те, що право на податковий кредит н а підставі укладеного ТОВ "Ту рбокомплект-Кременчук" із ПП "Ас Груп" договору від 11.02.2011 року у позивача не виникло, а тому податкове повідомлення-ріше ння Кременчуцької об' єднан ої державної податкової інсп екції у Полтавській області № 0003301502/1805 від 31.05.2011 року, винесене у зв' язку із такими висновка ми, є законним та не підлягає с касуванню.

З огляду на викладене, колег ія суддів погоджується з вис новком суду першої інстанції , що позовні вимоги ТОВ "Турбок омплект-Кременчук" документа льно та нормативно необґрунт овані та не підлягають задов оленню.

Зважаючи на встановлені об ставини справи, колегія судд ів дійшла висновку, що постан ова Полтавського окружного а дміністративного суду від 23.09 .2011 року по справі № 2а-1670/6046/11 прийн ята з дотриманням норм чинно го процесуального та матеріа льного права і підстав для її скасування не виявлено.

Доводи апеляційної скарги , з наведених підстав, висновк ів суду не спростовують.

Керуючись ст. 160, 167, 195, 196, 197, 198, 200, 205, 206, 209, 254 Кодексу адміністративног о судочинства України, колег ія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу Тов ариства з обмеженою відповід альністю "Трубокомплект-Крем енчук" залишити без задоволе ння.

Постанову Полтавського ок ружного адміністративного с уду від 23.09.2011р. по справі № 2а-1670/6046 /11 залишити без змін.

Ухвала набирає законної си ли через п'ять днів після напр авлення її копії особам, які б еруть участь у справі, та може бути оскаржена шляхом подан ня касаційної скарги безпосе редньо до Вищого адміністрат ивного суду України протягом двадцяти днів після набранн я законної сили.

Головуючий суддя < підпис > Ральченко І.М.

Судді < підпис >

< підпис > Катунов В.В.

Рєзнік ова С.С.

< Список > < Текст >

< повний текст > < Дата > < р. >

СудХарківський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.12.2011
Оприлюднено26.03.2012
Номер документу22040733
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/6046/11

Ухвала від 29.08.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Р.І. Молодецький

Ухвала від 14.12.2011

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Ральченко І.М.

Постанова від 23.09.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Р.І. Молодецький

Ухвала від 14.07.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Р.І. Молодецький

Ухвала від 14.07.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Р.І. Молодецький

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні