Рішення
від 13.10.2008 по справі 12/197пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/197пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

13.10.08 р.                                                                                                       Справа № 12/197пн                               

Господарський суд Донецької області у складі судді Склярук О.І.

при секретарі судового засідання Лозовій Н.С.

за участю представників сторін

від позивача – Напраснікова А.М. за доруч.

від відповідача – не з'явився

розглянув у відкритому судовому засіданні справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Шельф-Оіл» м.Єнакієве

до Комунального підприємства Єнакіївської міської Ради «Єнакіївське міжміське  бюро технічної  інвентаризації»  м.Єнакієве

про визнання права власності

СУТЬ СПОРУ            

 Товариство з обмеженою відповідальністю «Шельф-Оіл» м.Єнакієве звернулося до господарського суду з позовною заявою до Комунального підприємства Єнакіївської міської Ради «Єнакіївське міжміське  бюро технічної  інвентаризації»  м.Єнакієве про визнання права власності на торговельний комплекс за адресою:  Донецька область, м.Єнакієве, пр. Металургів, 27 «а»,  згідно технічного паспорту,  виготовленого станом на 01.09.2008 року у складі: літер  Б-2, Б-3, б, б` .

  В обгрунтування своїх позовних вимог позивач посилається, що ним без наявності всіх необхідних дозволів,  виконано будівництво спірного майна на земельній ділянці,  яку він орендує, ст. 376 ЦК України.

  Відповідач проти задоволення позову  не заперечував,  просив суд розглянути  справу за наявними в ній документами без участі його представників. Клопотання судом задоволено.

  Дослідивши обставини справи,  вислухав пояснення представника позивача господарський суд встановив

 22.12.2006 року рішенням Єнакієвської міської Ради  за № 5/9-64 позивачу погоджено місце розташування та надано  дозвіл на проведення проектно-вишукувальних робіт  для будівництва торгівельного комплексу по проспекту Металургів, 27а,  м.Єнакієво та надано дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

  Рішенням Єнакіївської міської Ради від 15.06.2007 року за № 5/14-40 затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та передано в оренду земельну ділянку площею 0,1458 га ( кадастровий номер 1412000000:00:007:0616)  для будівництва та обслуговування торгівельного комплексу по реалізації продовольчих та непродовольчих товарів за адресою: м. Єнакієве,  пр. Металургів, 27а.  Вказаним рішенням  позивачу надано дозвіл на виконання робіт щодо будівництва об'єкту та благоустрою прилеглої території, зовнішньому освітленню, замощення тротуарної  плітки.

   На підставі зазначеного вище рішення    була визначена грошова оцінка  землі та укладено договір оренди зазначеної земельної ділянки від 30.07.2007 року строком на 1 рік.

  23.07.2008 року рішенням Єнакіївської міської ради за № 5/28-32 «Про поновлення та продовження строку оренди земельних ділянок» позивачу  продовжено строк дії оренди  земельної ділянки на 10 років.

На підставі вищевказаного рішення, 04.08.2008 року  між Єнакіївською міською радою та позивачем підписано договір оренди земельної ділянки  строком на 10 років.

  Згідно пояснення  представника позивача та матеріалів справи, позивач   під час експлуатації земельної ділянки,  здійснив  будівництво спірного об'єкту без наявності всіх необхідних дозволів.

   Станом на 01.09.2008 року Комунальним підприємством Єнакіївська міжміське бюро технічної інвентаризації  проведена технічна інвентаризація, на підставі якої виготовлений технічний паспорт на будівлю торгівельного комплексу за адресою м. Єнакієве, пр. Металургів, 27а та зроблений висновок про самочинні  забудови літер Б-2, Б-3, б, б`.

   Відповідно  до технічного висновку, виконаного  АТЗТ «Проектно-виробниче підприємство «Донбассреконструкція» ( Єнакіївський відділ проектування)  від 10.09.2008 року за 3 –12-143/08-ТЗ ,  будівництво торговельного комплексу за адресою Донецька область,  м. Єнакієве, пр.Металургів 27а,  виконане без порушень діючих нормативних документів Міністерства регіонального розвитку та будівництва.

   Позивач просить суд визнати за ним право власності   на торговельний комплекс за адресою:  Донецька область, м. Єнакієве, пр. Металургів, 27 «а»,  згідно технічного паспорту,  виготовленого станом на 01.09.2008 року у складі: літер  Б-2, Б-3, б, б`

   Вказана позовна вимога підлягає задоволенню враховуючи наступне.

  Стаття 392 ЦК України закріплює, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа який засвідчує його право власності.

 Згідно ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ( майно) яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

 Стаття 317 ЦК України закріплює, що власникові належить право володіння, користування та розпорядження своїм майном. На зміст права власності не впливають місце проживання та місцезнаходження майна.

 Стаття 319 ЦК України встановлює, що власник користується , розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

  Власник має право вчиняти щодо свого майна будь які дії, які не суперечать закону.

   Власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності.

  Стаття 328 ЦК України встановлює, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

   Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше  прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

   Згідно  ч. 1 ст. 376 ЦК України,  житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно,  вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються  на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належне затвердженого проекту,  або з істотними порушеннями  будівельних норм та правил.

   На вимогу власника ( користувача)  земельної ділянки суд може визнати за ним право  власності на самочинне будівництво,  якщо це не порушує права інших осіб ( п.5 ст. 376 ЦК України).

   Згідно ст. 33 ГПК України, кожна із сторін повинна  довести ті обставини справи на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Сторони не надали суду документи, які підтверджують, що визнання права власності на спірний об'єкт буде порушувати чиї – небудь права.

На час розгляду справи у суді, позивач користується, розпоряджається  та володіє спірним майном та є орендарем земельної ділянки. на якій це майно розташоване.

  З огляду на вищевикладене, позовні вимоги позивача є такими, що підлягають задоволенню.

  Судові витрати покласти на позивача,  так як саме з його вини виник спір.

  На підставі  ст. 376 ЦК України та керуючись ст.ст. 33,43,49, ст.ст.82- 85 ГПК України, господарський суд

                                           ВИРІШИВ

 Позов задовольнити

 Визнати за  Товариством з обмеженою відповідальністю «Шельф-Оіл» (м.Єнакієве, пр. Леніна, б.110, кв.1, іден. код 32276928)  право власності на  торговельний комплекс, який розташований за адресою :  Донецька область, м.Єнакієве, пр. Металургів, 27 «а»,  згідно технічного паспорту,  виготовленого станом на 01.09.2008 року у складі:  літер  Б-2,  Б-3,  б,  б` .

          

               Суддя                                                                                                                                           

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення13.10.2008
Оприлюднено31.10.2008
Номер документу2207172
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/197пн

Рішення від 28.04.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гончаров С.А.

Ухвала від 18.04.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гончаров С.А.

Ухвала від 13.10.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Рішення від 13.10.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 01.10.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Рішення від 26.06.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 15.06.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні