Рішення
від 22.02.2012 по справі 2-о-474/11
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

2-о-474/11

ун. №  2-о-474/11

пр. №   2-о/2608/81/12  

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ    УКРАЇНИ

22 лютого 2012 року   Святошинський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді                                                   Миколаєць І.Ю.

при секретарі                                                            Руденко Ю.Ф.                                  

за участю представника заявника                              Петрова В.А.

представника особи щодо якої вимагається

розкриття інформації                                                  Іконнікової О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду справу за заявою Державної податкової інспекції у Дарницькому районі м. Києва, заінтересована особа: Філія «Розрахунковий центр»Приватного акціонерного товариства Комерційний банк «Приватбанк», особа щодо яклї вимагається розкриття інформації: Товариство з обмеженою відповідальністю «Рапід КД»в особі ліквідатора Тищенко Наталії Петрівни про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю,

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2011 р. Державна податкова інспекція у Дарницькому районі  м. Києва (далі – заявник, ДПІ у Дарницькому районі м. Києва) звернулась до суду з вищезазначеною заявою в якій просить зобов'язати Філію «Розрахунковий центр»Публічного акціонерного товариства Комерційний банк «Приватбанк»у м. Києві (МФО 320649) розкрити інформацію, яка містить банківську таємницю, а саме надати рух коштів по рахунку № 26005060064437 боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Рапід КД»(код ЄДРПОУ 33495497) (далі –особа, щодо якої вимагається розкриття банківської таємниці, ТОВ «Рапід КД») із зазначенням обсягу та обігу коштів на рахунках, відправників та одержувачів коштів, банківських операцій, призначення і сум платежів з 01.01.2009 року по 22.02.2012 року із зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів на рахунках на початок і кінець кожного дня. В обгрунтування вказаної заяви ДПІ у Дарницькому районі м. Києві зазначає, що ТОВ «Рапід КД»перебуває на обліку у заявника. Протягом 2010-2011 років ТОВ «Рапід КД»подано заявнику декларації з податку на прибуток з даними, які всідчать про фактичну відсутність у підприємства господарської дільності проте, у такому стані стійкої фінансової неспроможності ТОВ «Рапід КД»виступило поручителем в забезпечення виконання договору позики, на підставі чого в подальшому рішенням суду з ТОВ «Рапід КД»як із поручителя стягнуто грошові кошти за невиконання боржником зобов'язання. Такі дії свідчать по доведення ТОВ «Рапід КД»до банкрутства.

Посилаючись на обов'язковість проведення документальної позапланової перевірки  у разі порушення провадження у справі про банкрутство у відповідності до вимог п.п. 78.1.7 п. 78.1. ст. 78 Податкового кодексу України, а також на недопущення працівників державної податкової служби до документальної перевірки, заявник просить ухвалити рішення про розкриття банком інформації, що містить банківську таємницю.

У судове засідання з'явився представник заявника, заявлені вимоги підтримав, уточнивши вимоги просить не надавати інформацію щодо відправників та одержувачів коштів.

Представник особи, щодо якої вимагається розкриття інформації, що містить банківську таємницю у судовому засіданні щодо задоволення заяви заперчувала зазначивши, що заявник в порушення вимог чинного законодавства не вчинив жодних заходів для проведення позапланової документальної виїздної перевірки чи витребування інформації у ТОВ «Рапід КД», отже підстави для розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, відсутні.

Представник ПАТ КБ «Приватбанк»у судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду повідомлений належним чином, причини неявки суду не відомі.

Вислухавши пояснення заявника, особи, щодо якої вимагається розкриття банківської таємниці, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява ДПІ у Дарницькому районі м. Києва про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, підлягає задоволенню, враховуючи наступне.

Судом встановлено, що ТОВ «Рапід КД»(код ЄДРПОУ 33495497) зареєстроване як юридична особа та перебуває на обліку платника податків у ДПІ Дарницькому районі м. Києва (а.с.4), що не заперечується його представником.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 26.04.2011 року за заявою ДПІ у Дарницькому районі м. Києва порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ «Рапід КД»(а.с.5).

Як визначено у п. 20.1.3 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право зокрема, одержувати безоплатно від платників податків, а ткож установ Національного банку України, банків та інших фінансових установ довідки, у порядку, встановленому Законом України «Про банки і банківську діяльність»та цим Кодексом, довідки та/або копії документів про наявність банківських рахунків, а на підставі рішення суду-інформації про обсяг та обіг коштів на рахунках, у тому числі про ненадходження у встановлені терміни валютної виручки від суб'єктів підприємницької діяльності.

Згідно ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку і розголошення якої можезавдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею. Банківською таємницею зокрема, є: відомості про банківські рахунки клієнтів, у тому числі кореспондентські рахунки банку у Національному банку України; операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди; фінансово-економічний стан клієнтів; системи охорони банку та клієнтів, інформація про організаційно-правову структуру юридичної особи-клієнта, її керівників, напрями діяльності, відомості стосовно комерційної діяльності клієнтів чи комерційної таємниці будь-якого проекту, винаходів, зразків продукції та інша комерційна інформація; інформація щодо звітності по окремому банку, за винятком тієї, що підлягає опублікуванню; коди що використовуються банком для захисту інформації.

Відповідно до ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність», інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками на писмову вимогу суду або за рішенням суду.

Отже, чинним законодавством органам державної податкової служби надано право звертатись до суду із заявами про надання інформації про обсяг та обіг коштів на рахунках.

Згідно п. 73.3 ст. 73 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право звернутися до платників податків та інших суб'єктів інформаційних відносин із письмовим запитом про надання інформації (вичерпний перелік та підстави надання якої встановлено законом), необхідної для виконання покладених на органи державної податкової служби функцій, завдань, та їх документального підтвердження. Такий запит підписується керівником (заступником керівника) органу державної податкової служби і повинен містити перелік інформації, яка запитується, та документів, що її підтверджують, а також підстави для надіслання запиту.

ТОВ «Рапід КД»був направлений запит № 9128/10/26-2/90 від 30.11.2011 року про надання інформації та засвідчених копій документів (а.с.19, 19-а), на який 08.01.2012 року ДПІ у Дарницькому районі м. Києва було отримано відповідь за вихідним № 22/12/11/1 від 22.12.2011 року щодо щодо відмови у наданні інформації за причини відсутності підстав для надіслання запиту та за невідповідності запиту вимогам чинного законодавства. Як пояснив у судовому засіданні представник арбітражного керуючого, відмова від проведення перевірки була зумовлена, зокрема відсутності підстав надання інформації та неповноважним підписом начальника податкової міліції

Згідно п. 20.1.4 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїздні або невиїздні фактичні перевірки.

Згідно п. 78.1.7 п.78.1 ст. 78 Податкового кодексу України, документальна позапланова виїздна перевірка здійснюється, зокрема, у разі порушення провадження у справі про визнання банкрутом платника податків.

Як вбачається з матеріалів справи, відносно ТОВ «Рапід КД»порушено процедуру банкрутства та розпочато ліквідацію.

Як було з'ясовано у судовому засіданні розкриття інформації, яка містить банківську таємницю по рахунку ТОВ «Рапід КД»необхідно для використання отриманих матеріалів при проведенні позапланової документальної виїзної перевірки у зв'язку з банкрутством ТОВ «Рапід КД», оскільки проведення подальшої процедури банкрутства та ліквідація ТОВ «Рапід КД»унеможливить виконання покладених на органи державної податкової служби законодавством обов'язків щодо проведення перевірки та формування остаточних кредиторських вимог відносно боржника у справі про банкрутство, а також виявлення його дебіторської заборгованості необхідної  в подальшому, для формування ліквідаційної маси з метою забезпечення виконання зобов'язань боржника перед бюджетом та проведення з цього приводу перевірок його контрагентів на предмет повноти сплати до бюджетів податків у зв'язку з банкрутством ТОВ «Рапід КД».

Аналізуючи зміст запиту, слід звернути увагу, що саме порушення справи про банкрутство і було підставою для проведення документальної перевірки для якої і необхідний був перелік документів, що вимагалися ДПІ від ТОВ «Рапід КД». Щодо неповноважного підпису запиту слід відмітити, що він підписаний першим заступном ДПІ у Дарницькому районі м. Києва, що не суперечить ст. 73.3 Податкового кодексу України. Таким чином можна зробити висновок про відповідність запиту ДПІ у Дарницькому районі м. Києва вимогам ст. 73.3 Податкового кодексу України та про безпідставну відмову (недопущення до перевірки) ТОВ «Рапід КД».

За змістом ст. 288 ЦПК України у заяві до суду про розкриття банківської інформації, яка містить банківську таємницю щодо юридичної або фізичної особи має бути зазначено обргунтування необхідності та обставин, за яких вимагається розкрити інформацію, що містить банківську таємницю щодо особи, із зазначеннм положень законів, які надають відповідні повноваження, або прав та інтересів, які порушено.

Суд вважає, що в заяві про розкриття інформації, що містить банківську таємницю ДПІ Дарницького району м. Києва обґрунтувала необхідність та обставини, за яких необхідно розкрити банківську таємницю. А тому суд вважає заявлені вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 289, 290 ЦПК України, ст.10,11, 57, 60, 179, 209, 212-215, 292, 294 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву  Державної податкової інспекції у Дарницькому районі м. Києва, заінтересована особа: Філія «Розрахунковий центр»Приватного акціонерного товариства Комерційний банк «Приватбанк», особа щодо якої вимагається розкриття інформації Товариство з обмеженою відповідальністю «Рапід КД»в особі ліквідатора Тищенко Наталії Петрівни про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, задовольнити.

Зобов'язати філію «Розрахунковий центр»Публічного акціонерного товариства  Комерційний банк «Приватбанк» в м. Києві, МФО 320649, що знаходиться в м. Києві, проспект Перемоги, 65, розкрити інформацію, яка містить банківську таємницю, а саме надати рух коштів по рахунку № 26005060064437 боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Рапід КД»(ЄДРПОУ 33495497, ІПН 334954926516, свідоцтво 38834947), юридична адреса: м. Київ, вул. Зрошувальна, буд.7 із зазначенням обсягу та обігу коштів на рахунках, банківських операцій, призначення і сум платежів за період з 01.01.2009 року по 22.02.2012 року із зазначенням вхідного та вихідного залишку коштів на рахунках на початок і кінець кожного дня.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду м. Києва через суд першої інстанції. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

 Суддя:

Дата ухвалення рішення22.02.2012
Оприлюднено26.03.2012
Номер документу22090212
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-о-474/11

Ухвала від 29.11.2011

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Ухвала від 20.09.2011

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Купавська Н. М.

Рішення від 22.02.2012

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Миколаєць І. Ю.

Рішення від 22.02.2012

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Миколаєць І. Ю.

Рішення від 07.02.2012

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Ухвала від 19.01.2012

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Наумова С. М.

Рішення від 06.12.2011

Цивільне

Ворошиловський районний суд м. Донецька

Крупко О. Г.

Рішення від 28.10.2011

Цивільне

Жданівський міський суд Донецької області

Макаганчук В. І.

Рішення від 15.09.2011

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Кушнірчук Р. О.

Рішення від 26.08.2011

Цивільне

Ровеньківський міський суд Луганської області

Жадан О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні