Постанова
від 12.12.2011 по справі 2а-3676/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" грудня 2011 р. С права № 2a-3676/11/0970

м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франків ського окружного адміністра тивного суду Бобров Ю.О., розгл янувши в порядку скороченого провадження в приміщенні су ду адміністративну справу за позовом державної податково ї інспекції в Снятинському р айоні Івано-Франківської обл асті до торгово-виробничого приватного малого підприємс тва "Смерічка-К" про припиненн я юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

07.11.2011 року державна податков а інспекція в Снятинському р айоні Івано-Франківської обл асті (надалі - ДПІ в Снятинсь кому районі, позивач) звернул ася з адміністративним позов ом до торгово-виробничого пр иватного малого підприємств а "Смерічка-К" (надалі - відпо відач) про припинення юридич ної особи.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач, який зареє стрований як суб' єкт підпри ємницької діяльності з 24.12.1991 ро ку, заборгованості до бюджет у немає. 27 жовтня 2011 року до Єдин ого державного реєстру юриди чних осіб та фізичних осіб-пі дприємців внесена інформаці я щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою, а д ана обставина є однією із під став для постановлення судов ого рішення про припинення ю ридичної особи.

Відповідно до частини 3 стат ті 183-2 КАС України суд виносить ухвалу про відкриття скороч еного провадження, копія яко ї невідкладно надсилається в ідповідачу разом з копією по зовної заяви та доданих до не ї документів. Відповідач у де сятиденний строк з дня одерж ання такої ухвали та копій до кументів може подати запереч ення проти позову та необхід ні документи або заяву про ви знання позову.

Направлена 09.11.2011 року на її ад ресу поштова кореспонденція повернулася до суду 23.11.2011 року з поштовою відміткою "за знач еною адресою не має". Відповід но до частини 11 статті 35 КАС Укр аїни розписку про одержання повістки (повістку у разі нем ожливості вручити її адресат у чи відмови адресата її одер жати) належить негайно повер нути до адміністративного су ду. У разі повернення поштово го відправлення із повісткою , яка не вручена адресату з нез алежних від суду причин, вваж ається, що така повістка вруч ена належним чином.

Згідно із пунктом 3 частини 5 статті 183-2 КАС України справа повинна бути розглянута в по рядку скороченого проваджен ня не пізніше трьох днів - у ра зі якщо протягом семи днів з д ня закінчення строку, передб аченого частиною третьою ціє ї статті, до суду не надійшло з аперечення відповідача та за умови, що справа розглядаєть ся судом не за місцезнаходже нням відповідача.

Заперечення або заяви про в изнання позову від відповіда ча на адресу суду в строки, пер едбачені статтею 183-2 КАС Украї ни, не надійшли.

Суд, розглянувши та оцінивш и матеріали справи в порядку скороченого провадження, ві дповідно до вимог статті 183-2 КА С України без проведення суд ового засідання та виклику о сіб, які беруть участь у справ і, дійшов висновку, що позов пі длягає задоволенню з наступн их підстав.

Судом установлено, що 24.12.1991 ро ку Снятинською районною Радо ю народних депутатів відпові дач зареєстрований як суб'єк т підприємницької діяльнос ті (юридична особа), що підтвер джується свідоцтвом про держ авну реєстрацію за №13647884 від 24.12.1 991 року та довідкою про включе ння до Єдиного державного ре єстру підприємств і організа цій України від 09.07.1997 року (а.с. 6, 7) .

Згідно довідки ДПІ в Снятин ському районі від 16.11.2006 року за № 152 відповідач взятий на облі к як платник податків 24.12.1991 року за № 112 (а.с. 8).

Відповідно до статті 58, част ини 1 статті 128 Господарського кодексу України, статті 4 Зако ну України “Про систему опод аткування” від 25.06.1991 року № 1251-XII, в ідповідач являється суб' єк том господарювання та платни ком податків і зборів (обов' язкових платежів).

З матеріалів справи вбачає ться, що з 27 жовтня 2011 року до Єди ного державного реєстру юрид ичних осіб та фізичних осіб-п ідприємців внесена інформац ія щодо відсутності юридично ї особи за місцезнаходженням (а.с. 10).

Згідно довідки ДПІ в Снятин ському районі від 17.03.2011 року № 1052 /10/19-030/315 заборгованість перед бю джетом у відповідача відсутн я (а.с. 9).

Відповідно підпункту 20.1.12 пу нкту 20.1 статті 20 Податкового ко дексу України органам держав ної податкової служби надано право звертатися з позовами до суду щодо припинення юри дичної особи та підприємни цької діяльності фізичної ос оби - підприємця про визнання недійсними установчих (засн овницьких) документів суб'єк тів господарювання.

Частиною 1 статті 63 Податков ого кодексу України встановл ено, що облік платників подат ків ведеться з метою створен ня умов для здійснення контр олюючими органами контролю з а правильністю нарахування, своєчасністю і повнотою спла ти податків, нарахованих фін ансових санкцій, дотримання податкового та іншого законо давства, контроль за дотрима нням якого покладено на орга ни державної податкової служ би.

Відповідно до пункту 11.10 розд ілу 11 Порядку обліку платникі в податків і зборів, затвердж еного наказом ДПА України ві д 22.12.2010 року за № 979, якщо платник п одатку не має заборгованості перед бюджетом та у разі наяв ності в Єдиному державному р еєстрі запису про відсутніст ь юридичної особи за вказани м її місцезнаходженням керів ник органу державної податко вої служби приймає рішення у вигляді розпорядження відно сно платника податків - про зв ернення до суду або господар ського суду із заявою (позовн ою заявою) про внесення судов ого рішення щодо припинення юридичної особи чи підприємн ицької діяльності фізичної о соби - підприємця, скасування державної реєстрації змін д о установчих документів юрид ичної особи.

Пунктом 5 частини 2 статті 46 З акону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців” N 755-IV від 15.05.2003, (надалі - Закон Укра їни N 755-IV) передбачено, що підста вою для постановлення судово го рішення про припинення пі дприємницької діяльності юр идичної особи є наявність в Є диному державному реєстрі за пису про відсутність фізично ї особи - підприємця за зазнач еним місцем проживання.

Відповідно до частини 1 стат ті 49 Закону України N 755-IV суд, яки й постановив рішення про при пинення підприємницької дія льності фізичної особи - підп риємця, у тому числі, рішення п ро визнання фізичної особи - п ідприємця недієздатною або п ро обмеження її цивільної ді єздатності, в день набрання т аким рішенням законної сили направляє його копію державн ому реєстратору за місцем ре єстрації фізичної особи - під приємця для внесення до Єдин ого державного реєстру запис у про судове рішення щодо при пинення підприємницької дія льності фізичної особи - підп риємця. Дата надходження суд ового рішення щодо припиненн я підприємницької діяльност і фізичної особи - підприємця вноситься державним реєстра тором до журналу обліку реєс траційних дій.

Державний реєстратор зобо в'язаний не пізніше наступно го робочого дня з дати надход ження судового рішення щодо припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем внести до Єдино го державного реєстру запис про судове рішення щодо прип инення підприємницької діял ьності фізичної особи - підпр иємця та в той же день повідом ити органи статистики, держа вної податкової служби, Пенс ійного фонду України, фондів соціального страхування та фізичну особу - підприємця, що до якої було постановлено су дове рішення, про внесення та кого запису (частина 3 стаття 4 9 вказаного Закону).

Враховуючи вищевикладене, суд вважає вимоги позивача о бґрунтованими, а позов таким , що підлягає задоволенню.

У відповідності до статті 25 6 Кодексу адміністративного судочинства України постано ви суду, прийняті в порядку ск ороченого провадження, викон уються негайно.

На підставі статті 124 Консти туції України, керуючись ста ттями 2, 8 - 14, 86, 160 -163, 183 - 2, 256 Кодексу адм іністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повніс тю.

Припинити юридичну особу - торгово-виробничого приват ного малого підприємства "См ерічка-К" (код ЄДРПОУ 13647884), зареє строване за адресою: вул. Ше вченка, 177, м.Снятин Снятинсько го району Івано-Франківської області, 78300.

Постанову звернути до нега йного виконання.

Відповідно до частини 9 стат ті 183-2 постанова, прийнята у ско роченому провадженні, крім в ипадків її оскарження в апел яційному порядку, є остаточн ою.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку. Відповідно до статті 186 КА С України, апеляційна скарга подається до адміністративн ого суду апеляційної інстанц ії через суд першої інстанці ї, який ухвалив оскаржуване с удове рішення. Копія апеляці йної скарги одночасно надсил ається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на п останову суду першої інстанц ії подається протягом десяти днів з дня отримання копії по станови.

Відповідно до статті 183-2 Ко дексу адміністративного суд очинства України у разі оска рження в апеляційному порядк у постанови, прийнятої у скор оченому провадженні, ухвала суду апеляційної інстанції п о такій справі є остаточною і оскарженню не підлягає.

Відповідно до частини 1 ст атті 49 Закону України "Про дер жавну реєстрацію юридичних т а фізичних осіб-підприємців" після набрання постановою з аконної сили, направити її ко пію державному реєстратору з а місцем реєстрації юридично ї особи для внесення до Єдино го державного реєстру юридич них та фізичних осіб-підприє мців запису про судове рішен ня та внесення запису про про ведення державної реєстраці ї припинення підприємницько ї діяльності юридичної особи .

Державному реєстратору Сн ятинської райдержадміністр ації (пл. Незалежності, 1, м.Снят ин Івано-Франківської област і, 78300) у порядку, встановленому Законом України “Про держав ну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в”, внести до Єдиного державн ого реєстру запис про судове рішення та вчинити інші дії, п ередбачені статтею 38 вказано го Закону.

Суддя: /підпис/ Бобров Ю.О .

Постанова складена 12.12.2011 року о 10:15 год.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.12.2011
Оприлюднено27.03.2012
Номер документу22098616
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3676/11/0970

Ухвала від 09.11.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

Ухвала від 06.02.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

Постанова від 12.12.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні