Постанова
від 22.01.2012 по справі 2а-5129/11/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІ СТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 січня 2012 року 2а-5129/1 1/1070

Суддя Київського окружн ого адміністративного суду Т ерлецька О.О., розглянувши в по рядку скороченого проваджен ня адміністративну справу

за позовом У правління Пенсійного фонд у України у Бориспільському районі Київської області

до Товариства з о бмеженою відповідальністю « Єврошарм»

про стягнення з аборгованості,

ВСТАНОВИВ:

До Київського окружног о адміністративного суду зве рнулось Управління Пенс ійного фонду України у Борис пільському районі Київської області з позовом до Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Єврошарм»про стягненн я заборгованості зі сплати є диного внеску на загальнообо в' язкове державне соціальн е страхування у розмірі 457, 36.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що у в ідповідача наявна заборгова ність зі сплати єдиного внес ку на загальнообов' язкове д ержавне соціальне страхуван ня за липень 2011 року. Вказана з аборгованість підтверджуєт ься даними звіту про суми нар ахованої заробітної плати (д оходу, грошового забезпеченн я, допомоги, компенсації) заст рахованих осіб та сум нарахо ваного єдиного внеску на заг альнообов' язкове державне соціальне страхування до о рганів Пенсійного фонду Укра їни.

Ухвалою Київського окруж ного адміністративного суду від 15.11.2011 відкрито скорочене пр овадження у справі та запроп оновано відповідачу, у разі н евизнання адміністративног о позову, у десятиденний стро к з дня одержання ухвали про в ідкриття скорочено провадже ння, надати суду письмові зап еречення проти позову та док ази на підтвердження цих зап еречень або заяву про визнан ня позову.

Відповідач, повідомлений п ро відкриття скороченого про вадження в адміністративній справі.

Однак, конверт № 0113312400170, яким по зивачу направлялась ухвала с уду повернувся до суду з відм іткою пошти - «за закінчення м терміну зберігання».

Ухвала суду направлялась в ідповідачу за адресою вказан ою у Витязі з Єдиного державн ого реєстру юридичних осіб т а фізичних осіб-підприємців, а саме: 08320, Київська область, Б ориспільський район, с. Мала О лександрівка, вул. Центральна, буд. 55.

Відповідно до частини один адцятої статті 35 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни, розписку про одержан ня повістки (повістку у разі н еможливості вручити її адрес ату чи відмови адресата її од ержати) належить негайно пов ернути до адміністративного суду. У разі повернення пошто вого відправлення із повістк ою, яка не вручена адресату з н езалежних від суду причин, вв ажається, що така повістка вр учена належним чином.

15 листопада 2011 року від предс тавника позивача до суду над ійшло клопотання про заміну позивача у зв' язку з провед еною реорганізацією.

Відповідно до статті 55 Коде ксу адміністративного судоч инства України, у разі вибутт я або заміни сторони чи треть ої особи у відносинах, щодо як их виник спір, суд допускає на будь-якій стадії адміністра тивного процесу заміну відпо відної сторони чи третьої ос оби її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністратив ному процесі до вступу право наступника, обов'язкові для н ього в такій самій мірі, у якій вони були б обов'язкові для ос оби, яку він замінив.

Враховуючи наведене, суд у хвали замінити позивача Уп равління Пенсійного фонду України у Бориспільському р айоні Київської області на Управління Пенсійного фон ду України в місті Борисполі та Бориспільському районі К иївської області.

Розглянувши матеріали спр ави, суд дійшов висновку, що по зовні вимоги є обґрунтованим и та такими, що підлягають зад оволенню, з наступних підста в.

Спеціальний законом, який визначає правові та організ аційні засади забезпечення з бору та обліку єдиного внеск у на загальнообов'язкове дер жавне соціальне страхування , умови та порядок його нараху вання і сплати та повноважен ня органу, що здійснює його зб ір та ведення обліку є Закон У країни від 08.07.2010 № 2464-VI «Пр о збір та облік єдиного внеск у на загальнообов' язкове де ржавне соціальне страхуванн я».

Згідно статтею 1 Закону Ук раїни від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на зага льнообов' язкове державне с оціальне страхування»(далі - Закон України 08.07.2010 № 2464-VІ), єдини й внесок на загальнообов'язк ове державне соціальне страх ування (далі - єдиний внесок) - к онсолідований страховий вне сок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язк ового державного соціальног о страхування в обов'язковом у порядку та на регулярній ос нові з метою забезпечення за хисту у випадках, передбачен их законодавством, прав заст рахованих осіб та членів їхн іх сімей на отримання страхо вих виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язковог о державного соціального стр ахування.

Відповідно до пункту 1 стат ті 4 Закону України 08.07.2010 № 2464-VІ, пл атниками єдиного внеску є ро ботодавці: підприємства, уст анови та організації, інші юр идичні особи, утворені відпо відно до законодавства Украї ни, незалежно від форми власн ості, виду діяльності та госп одарювання, які використовую ть працю фізичних осіб на умо вах трудового договору (конт ракту) або на інших умовах, пер едбачених законодавством, чи за цивільно-правовими догов орами (крім цивільно-правово го договору, укладеного з фіз ичною особою - підприємцем, як що виконувані роботи (надава ні послуги) відповідають вид ам діяльності, зазначеним у с відоцтві про державну реєстр ацію її як підприємця), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокрем лені підрозділи зазначених п ідприємств, установ і органі зацій, інших юридичних осіб, я кі мають окремий баланс і сам остійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Частиною першою статті 5 За кону України 08.07.2010 № 2464-VІ встанов лено, що взяття на облік осіб, зазначених у пункті 1 частини першої статті 4 цього Закону, здійснюється Пенсійним фонд ом шляхом внесення відповідн их відомостей до реєстру стр ахувальників.

Як вбачається з матеріалі в справи, Товариство з обме женою відповідальністю «Євр ошарм»перебуває на облік у в Управлінні Пенсійног о фонду України в місті Борис полі та Бориспільському райо ні Київської області та є пла тником єдиного внеску на заг альнообов' язкове державне соціальне страхування.

Відповідно до пункту 1 час тини другої статті 6 Закону Ук раїни 08.07.2010 № 2464-VІ, платни к єдиного внеску, зокрема, зоб ов'язаний: своєчасно та в повн ому обсязі нараховувати, обч ислювати і сплачувати єдиний внесок; вести облік виплат (д оходу) застрахованої особи т а нарахування єдиного внеску за кожним календарним місяц ем і календарним роком, збері гати такі відомості в порядк у, передбаченому законодавст вом; подавати звітність до те риторіального органу Пенсій ного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими П енсійним фондом за погодженн ям з відповідними фондами за гальнообов'язкового державн ого соціального страхування та центральним органом вико навчої влади у галузі статис тики.

Згідно з частиною першою ст атті 9 Закон України від 08.07.2010 № 24 64-VІ, єдиний внесок обчислюєть ся виключно у національній в алюті, у тому числі з виплат (д оходу), що здійснюються в нату ральній формі.

Обчислення єдиного внеску здійснюється на підставі бу хгалтерських та інших докуме нтів, відповідно до яких пров адиться нарахування (обчисле ння) або які підтверджують на рахування (обчислення) випла т (доходу), на які відповідно д о цього Закону нараховується єдиний внесок.

Відповідно до частини друг ої статті 9 Закон України 08.07.2010 № 2464-VІ обчислення єдиного внес ку територіальними органами Пенсійного фонду у випадках , передбачених цим Законом, зд ійснюється на підставі актів перевірки правильності нара хування та сплати єдиного вн еску, звітності, що подається платниками до територіальни х органів Пенсійного фонду, б ухгалтерських та інших докум ентів, що підтверджують суми виплат (доходу), на суми яких (я кого) відповідно до цього Зак ону нараховується єдиний вне сок.

Обчислення єдиного внеску за минулі періоди здійснюєт ься виходячи з розміру єдино го внеску, що діяв на день нара хування (обчислення, визначе ння) заробітної плати (доходу ), на яку відповідно до цього З акону нараховується єдиний в несок (частина третя статті 9 З акону України 08.07.2010 № 2464-VІ).

Частиною п' ятої статті 9 З акону України 08.07.2010 № 2464-VІ визнач ено, що сплата єдиного внеску здійснюється виключно у нац іональній валюті шляхом внес ення відповідних сум єдиного внеску на рахунки територіа льних органів Пенсійного фон ду, відкриті в органах Держав ного казначейства України дл я його зарахування.

Для зарахування єдиного вн еску в органах Державного ка значейства України відкрива ються в установленому порядк у не бюджетні рахунки відпов ідному територіальному орга ну Пенсійного фонду. Зазначе ні рахунки відкриваються вик лючно для обслуговування кош тів єдиного внеску.

Відповідно частини сьомої статті 9 Закону України 08.07.2010 № 24 64-VІ єдиний внесок сплачується шляхом перерахування платни ком безготівкових коштів з й ого банківського рахунку.

Платники єдиного внеску зо бов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відпо відний базовий звітний періо д, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним пе ріодом (частина восьма статт і 9 Закону України 08.07.2010 № 2464-VІ).

При цьому платники, зазначе ні у пункті 1 частини першої ст атті 4 цього Закону, під час ко жної виплати заробітної плат и (доходу, грошового забезпеч ення), на суми якої (якого) нара ховується єдиний внесок, одн очасно з видачею зазначених сум зобов'язані сплачувати н арахований на ці виплати єди ний внесок у розмірі, встанов леному для таких платників (а вансові платежі). Винятком є в ипадки, якщо внесок, нарахова ний на ці виплати, вже сплачен ий у строки, встановлені абза цом першим цієї частини, або з а результатами звірення плат ника з територіальним органо м Пенсійного фонду за платни ком визнана переплата єдиног о внеску, сума якої перевищує суму внеску, що підлягає спла ті, або дорівнює їй. Кошти пере раховуються одночасно з отри манням (перерахуванням) кошт ів на оплату праці (виплату до ходу, грошового забезпечення ), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі. При цьо му фактичним отриманням (пер ерахуванням) коштів на оплат у праці (виплату доходу, грошо вого забезпечення) вважаєтьс я отримання відповідних сум готівкою, зарахування на рах унок одержувача, перерахуван ня за дорученням одержувача на будь-які цілі, отримання то варів (послуг) або будь-яких ін ших матеріальних цінностей у рахунок зазначених виплат, ф актичне здійснення з таких в иплат відрахувань згідно із законодавством або виконавч ими документами чи будь-яких інших відрахувань.

Базовим звітним періодом є календарний місяць, а для пла тників, зазначених в абзацах третьому та четвертому пунк ту 1 частини першої статті 4 ць ого Закону, - календарний рік.

Згідно з частиною дев' ято ю статті 9 Закону України 08.07.2010 № 2464-VІ обчислення і сплата єдино го внеску за платників, зазна чених у пунктах 2, 3, 6, 7, 8, 9 та 11 част ини першої статті 4 цього Зако ну, здійснюються платниками, зазначеними у пункті 1 частин и першої статті 4 цього Закону , за рахунок сум, на які внесок нарахований.

Відповідно до частини деся тої статті 9 Закону України 08.07. 2010 № 2464-VІ днем сплати єдиного вн еску вважається: у разі перер ахування сум єдиного внеску з рахунку платника на відпов ідні рахунки Пенсійного фонд у - день списання банком або Де ржавним казначейством Украї ни суми платежу з рахунку пла тника незалежно від часу її з арахування на рахунок Пенсій ного фонду; у разі сплати єдин ого внеску готівкою - день при йняття до виконання банком а бо іншою установою - членом пл атіжної системи документа на переказ готівки разом із сум ою коштів у готівковій формі .

Частино дванадцятою статт і 9 Закону України 08.07.2010 № 2464-VІ виз начено, що єдиний внесок підл ягає сплаті незалежно від фі нансового стану платника.

Як вбачається з матеріалі в справи, відповідачем до У правління Пенсійного фонд у України в місті Борисполі т а Бориспільському районі Киї вської області подано звіт п ро суми нарахованої заробітн ої плати (доходу, грошового за безпечення, допомоги, компен сації) застрахованих осіб та сум нарахованого єдиного вн еску на загальнообов' язков е державне соціальне страху вання до органів Пенсійного фонду України за липень 2011 рок у. У вказаних звітах відповід ач самостійно визначав суму єдиного внеску, однак у встан овлені строки відповідачем д ана сума не сплачена в зв' яз ку з чим у відповідача утвори лась заборгованість у розмір і 457, 35 грн.

Відповідно до статті 25 Зак ону України 08.07.2010 № 2464-VІ, у разі ви явлення своєчасно не сплачен их сум страхових внесків пла тники єдиного внеску зобов'я зані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нараху ванням пені в порядку і розмі рах, визначених цією статтею . Суми недоїмки стягуються з н арахуванням пені та застосув анням штрафів. Територіальни й орган Пенсійного фонду у по рядку, за формою і в строки, вс тановлені Пенсійним фондом з а погодженням з центральним органом виконавчої влади у с фері праці та соціальної пол ітики, надсилає платникам єд иного внеску, які мають недої мку, вимогу про її сплату. Вимо га про сплату недоїмки є вико навчим документом. Платник є диного внеску зобов'язаний п ротягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки сплатити су ми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею. У разі не згоди з розрахунком суми нед оїмки платник єдиного внеску узгоджує її з органом Пенсій ного фонду в порядку, встанов леному Пенсійним фондом за п огодженням з центральним орг аном виконавчої влади у сфер і праці та соціальної політи ки. У разі якщо згоди з органом Пенсійного фонду не досягну то, платник єдиного внеску зо бов'язаний сплатити суми нед оїмки та штрафів разом з нара хованою пенею протягом десят и робочих днів з дня надходже ння рішення відповідного орг ану Пенсійного фонду або оск аржити вимогу до органу Пенс ійного фонду вищого рівня чи в судовому порядку. У разі якщ о платник єдиного внеску про тягом десяти робочих днів з д ня надходження вимоги не спл атив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з н арахованою пенею, не узгодив вимогу з органом Пенсійного фонду, не оскаржив вимогу в су довому порядку або не сплати в узгоджену суму недоїмки пр отягом десяти робочих днів з дня надходження узгодженої вимоги, територіальний орган Пенсійного фонду надсилає в порядку, встановленому зако ном, до підрозділу державної виконавчої служби вимогу пр о сплату недоїмки.

У випадках, зазначених в аб заці шостому цієї частини, те риторіальний орган Пенсійно го фонду також має право звер нутися до суду з позовом про с тягнення недоїмки. При цьому , заходи досудового врегулюв ання спорів, передбачені зак оном, не застосовуються.

З огляду на те, що відповід ачем не було сплачено у встан овлені законодавством строк и недоїмку по єдиному внеску , позивачем надіслано відпов ідачу вимогу про сплату борг у від 01.09.2011 № Ю-84 на суму 457, 36 грн. Вка зана вимога надіслану відпов ідачу, про що свідчить копія к онверту та повідомлення наяв них в матеріалах справи.

При цьому, відповідачем н е надано суду підтверджень щ одо оскарження зазначеної ви моги у встановленому порядку .

Згідно частини першої стат ті 71 Кодексу адміністративно го судочинства України кожна сторона повинна довести ті о бставини, на яких ґрунтуютьс я її вимоги та заперечення, кр ім випадків, встановлених ст аттею 72 цього Кодексу.

Доказів, які б спростовувал и доводи позивача, відповіда ч суду не надав.

За таких обставин, виходяч и з меж заявлених позовних ви мог, суд вважає позовні вимог и обґрунтованими, а позов так им, що підлягає задоволенню.

Відповідно до частини друг ої статті 94 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и якщо судове рішення ухвале не на користь сторони - суб' єкта владних повноважень, су д присуджує з іншої сторони в сі здійснені нею документаль но підтверджені судові витра ти, пов' язані із залученням свідків та проведенням судо вих експертиз.

Оскільки спір вирішено на користь суб' єкта владних п овноважень, звільненого від сплати судового збору, а тако ж за відсутності витрат пози вача - суб' єкта владних пов новажень, пов' язаних із зал ученням свідків та проведенн ям судових експертиз, судові витрати стягненню з відпові дача не підлягають.

Керуючись статтями 11, 14, 55, 69, 70, 71, 183-2, 254 Кодексу адміністративн ого судочинства України, суд

п о с т а н о в и в:

1. Позов задово льнити.

2. Стягнути з товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Єврошарм» (ідентифікацій ний код 33820243) на користь Управ ління Пенсійного фонду Укр аїни в місті Борисполі та Бор испільському районі Київськ ої області заборгованість зі сплати єдиного внеску на заг альнообов'язкове державне со ціальне страхування в сумі 457 (чотириста п' ятдесят сім) гр н. 36 коп.

Постанова підлягає негайн ому виконанню.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо скаргу не було подано в установлені строки. У разі по дання апеляційної скарги пос танова, якщо її не скасовано, н абирає законної сили після п овернення апеляційної скарг и, відмови у відкритті апеляц ійного провадження або набра ння законної сили рішення за наслідками апеляційного про вадження.

Апеляційна скарга на поста нову суду подається до Київс ького апеляційного адмініст ративного суду через Київськ ий окружний адміністративни й суд протягом десяти днів з д ня отримання копії постанови .

.

Суддя Терлецька О.О.

Дата ухвалення рішення22.01.2012
Оприлюднено28.03.2012
Номер документу22098892
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5129/11/1070

Ухвала від 15.11.2011

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Ухвала від 03.11.2011

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Постанова від 22.01.2012

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні