Постанова
від 14.03.2012 по справі 2а/0570/1811/2012
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 березня 2012 р. справа № 2а/0570/1811/2012

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 1 0-55 год.

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Чекмень ова Г.А.

при секретарі Токма ковій Є.А.

за участю представника по зивача Юнякової С.Ю.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Дон ецького обласного відділенн я Фонду соціального страхува ння з тимчасової втрати прац ездатності до Товариства з обмеженою відповідальністю «Інвестиційно-промислова ко мпанія «Краснолиманська» пр о стягнення заборгованості в сумі 410 грн. 25 коп.,-

В С Т А Н О В И В:

Донецьке обласне відділен ня Фонду соціального страхув ання з тимчасової втрати пра цездатності звернулось до су ду з позовом до Товариства з о бмеженою відповідальністю « Інвестиційно-промислова ком панія «Краснолиманська» про стягнення заборгованості в сумі 410 грн. 25 коп.

Позов мотивовано тим, що ТОВ «Інвестиційно-промислова ко мпанія «Краснолиманська» з находиться на обліку у Красн оармійській міській викон авчій дирекції Фонду як стр ахувальник та повинно сплачу вати страхові внески до Крас ноармійської міської викон авчої дирекції Донецького об ласного відділення Фонду соц іального страхування з тимча сової втрати працездатності . Однак, в порушення ст. 23, п. 2 ч. 2 с т. 27 Закону України від 18.01.2001 № 2240-І ІІ «Про загальнообов' язков е державне соціальне страху вання у зв' язку з тимчасово ю втратою працездатності та витратами, зумовленими народ женням» відповідач не здійсн ив відповідне перерахуванн я страхових внесків до Фонд у.

Згідно з даними звіту за фор мою Ф4-ФСС з ТВП за 2009 рік у відп овідача мається поточна забо ргованість по сплаті страхов их внесків у сумі 410 грн. 25 коп., я ка у добровільному порядку н е сплачена.

Представник позивача у суд овому засіданні позовні вимо ги підтримала, просила задов ольнити позов у повному обся зі.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, про дату, час і місце судов ого розгляду повідомлявся на лежним чином, причин неявки с уду не повідомив. Заяв про від кладення розгляду справи від нього не надходило. В адресу с уду повернувся конверт з пов істкою з відміткою «за закін ченням терміну зберігання». Відповідно до ст. 35 КАС Україн и у разі повернення поштово го відправлення із повістко ю, яка не вручена адресату з не залежних від суду причин, вва жається, що така повістка вр учена належним чином. За таки х обставин, суд приходить до в исновку, що представник відп овідача був належним чином п овідомлений про дату і місце судового засідання, в зв' яз ку з чим вважає за можливе роз глянути справу за його відсу тності на підставі наявних у справі доказів.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, суд прихо дить до висновку, що позовні в имоги є обґрунтованими і під лягають задоволенню.

Положеннями статті 9 Закону України “Про загальнообов'я зкове державне соціальне стр ахування у зв'язку з тимчасов ою втратою працездатності та витратами, зумовленими похо ванням” визначено, що Фонд со ціального страхування з тимч асової втрати працездатност і (далі - Фонд) є органом, який зд ійснює керівництво та управл іння загальнообов'язковим де ржавним соціальним страхува нням у зв'язку з тимчасовою вт ратою працездатності та витр атами, зумовленими поховання м, провадить акумуляцію стра хових внесків та інших кошті в, призначених для фінансува ння матеріального забезпече ння та соціальних послуг, вид и яких передбачені статтею 34 ц ього Закону, та забезпечує їх надання, а також здійснює кон троль за використанням цих к оштів. Фонд належить до цільо вих позабюджетних страхових фондів.

Згідно свідоцтва про держа вну реєстрацію юридичної осо би, Донецьке обласне відділе ння Фонду соціального страху вання з тимчасової втрати пр ацездатності зареєстровано 26.06.2001 року як юридична особа Ви конавчим комітетом Донецько ї міської ради (а.с. 17).

Розпорядженням Голови пра вління Фонду соціального стр ахування з тимчасової втрати працездатності від 18.10.2001 р. № 71 з атверджено Положення про вик онавчі дирекції відділень Фо нду соціального страхування з тимчасової втрати працезд атності в АР Крим, областях, мі стах Києві і Севастополі (а.с. 19).

Відповідач, Товариство з об меженою відповідальністю «І нвестиційно-промислова комп анія «Краснолиманська», код ЄДРПОУ 36091527, є юридичною особою , зареєстроване виконавчим к омітетом Красноармійської м іської ради Донецької област і 20 серпня 2008 року, що підтвердж ується свідоцтвом про держа вну реєстрацією, довідкою п ро включення до ЄДРПОУ (а.с. 7,8).

Відповідно до ст. 22 Закону Ук раїни “Про загальнообов' я зкове державне соціальне стр ахування у зв' язку з тимчас овою втратою працездатності та витратами, зумовленими на родженням та похованням” від 18.01.2002 № 2240-ІІІ (надалі - Закон) (в ред акції Закону, що діяла на моме нт виникнення спірних правов ідносин), платниками страхов их внесків на загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування у зв' язку з тимча совою втратою працездатност і та витратами, зумовленими п охованням, є страхувальники та застраховані особи.

Згідно п. 2 ч. 2 ст. 27 Закону, стра хувальник зобов' язаний нар аховувати і сплачувати в уст ановлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Перерахування страхових в несків до Фонду здійснюється страхувальниками - роботод авцями один раз на місяць - у день, встановлений для одерж ання в установах банку кошті в на оплату праці за відповід ний період.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 27 Зако ну, страхувальник зобов' яза ний вести облік коштів загал ьнообов' язкового державно го соціального страхування у зв' язку з тимчасовою втрат ою працездатності та витрата ми, зумовленими похованням, і своєчасно надавати органам Фонду встановлену звітність щодо цих коштів.

Згідно з Порядком подання т а обліку звітів по коштах заг альнообов' язкового держав ного соціального страхуванн я у зв' язку з тимчасовою втр атою працездатності та витра тами, зумовленими народження м та похованням, затверджени м Постановою правління Фонду від 04.03.2004 р. № 21 (втратив чинність 04.04.2011 року), всі страхувальники повинні щоквартально, у двох примірниках, з наростаючим п ідсумком з початку року, нада вати робочим органам Фонду “ Звіт про нараховані внески, п ерерахування та витрати, пов ' язані із загальнообов' яз ковим державним соціальним с трахуванням у зв' язку з тим часовою втратою працездатно сті” за формою Ф-4ФСС з ТВП та д одаток до нього: “Звіт по форм і Ф14 “Звіт про путівки на сана торно-курортне лікування та путівки до дитячих оздоровчи х закладів”.

Звіт за формою Ф-4ФСС з ТВП до органу Фонду подається стра хувальником не пізніше 20-го чи сла наступного за звітним пе ріодом місяця.

Згідно з Порядком формуван ня та подання страхувальник ами звітності по коштах заг альнообов' язкового держав ного соціального страхуванн я у зв' язку з тимчасовою втр атою працездатності та витр атами, зумовленими поховання м, затвердженим постановою п равління Фонду від 18.01.2011 року № 4 (набув чинності з 04.04.2011 року), ст рахувальники зобов' язані формувати та подавати до орг анів Фонду звітність щодо ко штів загальнообов' язковог о державного соціального стр ахуванням у зв' язку з тимча совою втратою працездатнос ті та витратами, зумовленими похованням, не пізніше 20 числ а наступного за звітним пер іодом місяця. Базовим звітн им періодом для них є квартал . Звіти подаються за формами Ф4-ФСС з ТВП та Ф14-ФСС з ТВП згід но з додатками 1 та 2 цього По рядку.

Звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП с кладається наростаючим підс умком з початку року.

Згідно звіту про нарахован і внески, перерахування та ви трати, пов' язані з загально обов' язковим державним со ціальним страхуванням у зв' язку з тимчасовою втратою п рацездатності за формою Ф4-ФС С з ТВП за 2009 р. та звіту за І пів річчя 2011 року по формі Ф4-ФСС з ТВП, сума заборгованості по с траховим внескам на кінець з вітного періоду становила 410 г рн. 25 коп. Як вбачається зі звіт ів страхувальника, ним зарах овано до бюджету Фонду зазна чену суму, отже вона є узгодже ною. Зазначена заборгованіст ь відповідачем у добровільно му порядку не погашена.

Красноармійською міською виконавчою дирекцією облас ного відділення Фонду соці ального страхування з тимча сової втрати працездатності відповідачу було надіслано рекомендований лист з повідо мленням у якому було запропо новано страхувальнику спла тити заборгованість по спла ті страхових внесків у сумі 410 грн. 25 коп. та надати відпові дні документи для перевірк и. Проте поштове відправленн я було повернуто з відмітко ю працівника поштового зв' язку «за зазначеною адресою не проживає».

Відповідно до абз. 5 п. 7 розді лу VIII Прикінцевих та перехідн их положень Закону України «Про збір та облік єдиного вн еску на загальнообов' язков е державне соціальне страху вання» від 08.07.2010 року № 2464-VI (діє з 01.01.2011 року) стягнення заборгов аності із сплати страхових внесків за діючими видами за гальнообов' язкового держа вного соціального страхува ння та сум штрафних санкцій , нарахованих та/або не сплач ених у період до 01 січня 2011 рок у, в тому числі страхових вне сків, строк сплати яких на 01 с ічня 2011 року не настав, здійсн юється фондами загальнообо в' язкового державного соц іального страхування відпо відно до законодавства, що ді яло на момент виникнення та кої заборгованості або зас тосування штрафних санкцій . Погашення заборгованості з використанням коштів, що над ходять у рахунок сплати єдин ого внеску, забороняється.

Також абз. 6 зазначеної норм и Закону передбачено, що на п еріод до повного стягнення з аборгованості із сплати стр ахових внесків за діючими ви дами загальнообов' язковог о державного соціального стр ахування та сум штрафних сан кцій, нарахованих та/або не с плачених у період до 01 січня 2011 року, в томі числі нарахован их внесків, строк сплати яких на 01 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкці й за фондами загальнообов' язкового державного соціаль ного страхування зберігають ся повноваження щодо контро лю за правильністю нарахуван ня, своєчасністю сплати стра хових внесків, застосування фінансових санкцій, якими во ни були надіслані до набранн я чинності цим Законом.

На час виникнення заборгов аності діяв абз. 2 ч. 2 ст. 30 Закону України «Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування у зв' язку з тимча совою втратою працездатнос ті та витратами, зумовленими похованням», відповідно до я кого не сплачені в строк стра хові внески, пеня і штраф стя гуються в доход Фонду із стра хувальника у безспірному пор ядку.

Частиною 1 ст. 50 Закону Україн и “Про загальнообов'язкове д ержавне соціальне страхуван ня у зв'язку з тимчасовою втра тою працездатності та витрат ами, зумовленими похованням” передбачено, що матеріальне забезпечення та соціальні п ослуги за загальнообов'язков им державним соціальним стра хуванням у зв'язку з тимчасов ою втратою працездатності та витратами, зумовленими похо ванням, застрахованим особам , зазначеним у частині першій статті 6 цього Закону, признач аються та надаються за основ ним місцем роботи.

Таким чином, суд приходить д о висновку, що позовні вимоги позивача підлягають задовол енню у повному обсязі та з від повідача на користь позивача підлягає стягненню сума заб оргованості зі страхових вне сків в розмірі 410 грн. 25 коп.

Відповідно до ст. 94 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, судові витрати з в ідповідача не стягуються.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 11, 17, 69-72, 86, 87, 94, 158-163, 167, 254 КА С України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Задовольнити позовні вимо ги Донецького обласного відд ілення Фонду соціального стр ахування з тимчасової втрати працездатності до Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Інвестиційно-промислова компанія «Краснолиманська» про стягнення заборгованост і в сумі 410 грн. 25 коп.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Ін вестиційно-промислова компа нія «Краснолиманська» (87535, Дон ецька область, м. Маріуполь, пр . Ілліча, буд. 143, код ЄДРПОУ 22030533) на користь Донецького обласног о відділення Фонду соціально го страхування з тимчасової втрати працездатності на р ахунок Красноармійської міс ької виконавчої дирекції Дон ецького обласного відділенн я Фонду соціального страхува ння з тимчасової втрати прац ездатності в ПАТ КБ «Надра» Д онецьке регіональне управлі ння 25607006704001, ЄДРПОУ 26081154, МФО 334862) забо ргованість по сплаті страхов их внесків у розмірі 410 (чотир иста десять) грн. 25 коп.

Вступна та резолютивна час тина постанови складена у на радчій кімнаті та проголошен а у судовому засіданні 14 берез ня 2012 року. Постанова у повному обсязі виготовлена 19 березня 2012 року.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, встановленого КАС України , якщо таку скаргу не було пода но. У разі подання апеляційно ї скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає за конної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного пр овадження або набрання закон ної сили рішенням за наслідк ами апеляційного провадженн я.

Апеляційна скарга на поста нову може бути подана через Д онецький окружний адміністр ативний суд протягом десяти днів з дня отримання копії по станови. Копія апеляційної с карги одночасно надсилаєтьс я особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Чекменьов Г.А.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.03.2012
Оприлюднено02.04.2012
Номер документу22224305
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/1811/2012

Ухвала від 27.12.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

Ухвала від 28.12.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

Постанова від 14.03.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

Ухвала від 13.02.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні