Постанова
від 16.02.2012 по справі 2а-15933/09/2670
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а-15933/09/2670 Головуючий у 1-й інстанці ї: Блажівська Н.Є.

Суддя-доповідач: Вівдиченк о Т.Р.

ПОСТАНОВА

Іменем України

"16" лютого 2012 р. м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у склад і колегії суддів:

Головуючого-судді: Вівдиченко Т .Р.

Суддів: Бабенка К. А.

Мельничука В.П.

За участю секретаря: Сабадін О.М.

розглянувши у відкритом у судовому засіданні апеляці йні скарги Міністерства юсти ції України, третьої особи ОСОБА_4 на постанову Окружн ого адміністративного суду м . Києва від 03 червня 2010 року у спр аві за адміністративним позо вом Всеукраїнського громадс ького об' єднання «Всеукраї нський центр гуманної педаго гіки»до Міністерства юстиці ї України, третя особа - ОСОБ А_4 про скасування рішення т а зобов' язання вчинити певн і дії, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач - Всеукраїнське громадське об' єднання «Все український центр гуманної п едагогіки»звернувся до Окр ужного адміністративного су ду м. Києва із позовом до Мініс терства юстиції України, тре тя особа ОСОБА_4 про скасу вання Наказу Міністерства юс тиції України № 1773/5 від 02 жовтня 2009 року «Про відмову у видачі д ублікатів статутних докумен тів, реєстрації змін до стату ту, зміни юридичної адреси та взяття до відома інформації про зміни у складі керівних о рганів»та зобов' язання вид ати дублікати статуту та сві доцтва про реєстрацію об' єд нання громадян.

Постановою Окружного адмі ністративного суду м. Києва в ід 03 червня 2010 року адміністрат ивний позов задоволено частк ово. Визнано протиправним і с касовано Наказ Міністерства юстиції України від 02 жовтня 2009 року № 1773/5 «Про відмову у вида чі дублікатів статутних доку ментів, реєстрації змін до ст атуту, зміни юридичної адрес и та взятті до відома інформа ції про зміни в складі керівн их органів»в частині відмови у видачі дублікатів статутн их документів, реєстрації зм ін до статуту, зміни юридично ї адреси та взятті до відома і нформації про зміни у складі керівних органів Всеукраїнс ького громадського об' єдна ння «Всеукраїнський центр гу манної педагогіки». Зобов' я зано Міністерство юстиції Ук раїни повторно розглянути зв ернення Всеукраїнського гро мадського об' єднання «Всеу країнський центр гуманної пе дагогіки»від 05 червня 2009 року в х. № 8022-0-33-09 відповідно до вимог чи нного законодавства України . В задоволенні решти позовни х вимог відмовлено.

Не погоджуючись з прийняти м рішенням, відповідач - Мін істерство юстиції України т а третя особа - ОСОБА_4 пода ли апеляційні скарги, просил и постанову Окружного адміні стративного суду м. Києва від 03 червня 2010 року скасувати та п рийняти нову, якою відмовити у задоволенні позову повніс тю.

Заслухавши суддю-доповіда ча, дослідивши матеріали спр ави та доводи апеляційних ск арг, колегія суддів вважає, що апеляційні скарги підлягают ь задоволенню, з наступних пі дстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 КАС Укр аїни, завданням адміністрати вного судочинства є захист п рав, свобод та інтересів фізи чних осіб, прав та інтересів ю ридичних осіб у сфері публіч но-правових відносин від пор ушень з боку органів державн ої влади, органів місцевого с амоврядування, їхніх посадов их і службових осіб, інших суб ' єктів при здійсненні ними владних управлінських функц ій на основі законодавства, в тому числі на виконання деле гованих повноважень.

Як встановлено судом першо ї інстанції та підтверджуєть ся матеріалами справи, Всеук раїнське громадське об' єдн ання «Всеукраїнський центр г уманної педагогіки»звернул ись до Міністерства юстиції України із заявою від 05.06.2009 рок у, в якій просили: видати дублі кат Свідоцтва про реєстрацію Всеукраїнського громадсько го об' єднання «Всеукраїнсь кий центр гуманної педагогік и», в зв' язку з його втратою; зареєструвати Статут ВЦГП в новій редакції; внести зміни до Керівних органів Центру, а саме до складу Правління Цен тру та складу Ревізійної ком ісії; змінити адресу реєстра ції Всеукраїнського громадс ького об' єднання «Всеукраї нський центр гуманної педаго гіки».

Вказану заяву підписано Го ловою Центру ОСОБА_7 та за вірено печаткою позивача.

До вищезазначеної заяви № 30 від 05.06.2009 року (вх. № 8022-0-33-09) позивач ем було подано наступні доку менти: Протокол Конференції ВГО «ВЦГП»від 25 квітня 2009 року; копія оголошення в газеті пр о втрату документів; рішення Голови Правління про склика ння Конференції; квитанція п ро сплату збору за реєстраці ю до Держбюджету; інформація про склад Правління; Статут В ЦГП в двох примірниках; довід ка ф. 3 з нового місця реєстрац ії; згода осіб на розміщення о б' єднання за новою адресою.

Наказом Міністерства юсти ції України № 1773/5 від 02 жовтня 2009 року «Про відмову у видачі ду блікатів статутних документ ів, реєстрації змін до статут у, зміни юридичної адреси та в зятті до відома інформації п ро зміни в складі керівних ор ганів»відмовлено у видачі ду блікатів статутних документ ів, реєстрації змін до статут у, зміни юридичної адреси та в зятті до відома інформації п ро зміни у складі керівних ор ганів Всеукраїнського грома дського об' єднання «Всеукр аїнський центр гуманної педа гогіки», внесених рішенням К онференції від 25 квітня 2009 року .

Додатком до вищезазначено го Наказу було долучено прав овий висновок Міністерства ю стиції України щодо дублікат ів, реєстрації змін до статут у та взяття до відома інформа ції про зміни у складі керівн их органів Всеукраїнського г ромадського об' єднання «Вс еукраїнський центр гуманної педагогіки»від 01 жовтня 2009 рок у.

Так, правовим висновком від 01 жовтня 2009 року запропоновано відмовити у видачі дублікат ів статутних документів, реє страції змін до статуту, змін и юридичної адреси та взятті до відома інформації про змі ни у складі керівних органів Всеукраїнського громадсько го об' єднання «Всеукраїнсь кий центр гуманної педагогік и».

Листом Міністерства юстиц ії України № 8022/8171-0-33-09-32 від 06 жовтн я 2009 року позивача повідомлен о про відмову у видачі дублік атів статутних документів, р еєстрації змін до статуту та взятті до відома інформації про зміни у складі керівних о рганів Всеукраїнського гром адського об' єднання «Всеук раїнський центр гуманної пед агогіки».

Вищезазначений Наказ Міні стерства юстиції України № 1773 /5 від 02 жовтня 2009 року «Про відмо ву у видачі дублікатів стату тних документів, реєстрації змін до статуту, зміни юридич ної адреси та взятті до відом а інформації про зміни в скла ді керівних органів»позивач вважає незаконним та таким, щ о підлягає скасуванню.

Надаючи правову оцінку вис новкам суду першої інстанції , колегія суддів вважає за нео бхідне зазначити наступне.

Правовідносини, що виникли між сторонами, регулюються З аконом України «Про об' єдна ння громадян»та Положенням п ро порядок легалізації об'єд нань громадян, затвердженим Постановою Кабінету Міністр ів України від 26 лютого 1993 року № 140.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Консти туції України, органи держав ної влади та органи місцевог о самоврядування, їх посадов і особи зобов' язані діяти л ише на підставі, в межах повно важень та у спосіб, що передба чені Конституцією та Законам и України.

Згідно ст. 14 Закону України «Про об' єднання громадян»т а пп. 21 п. 4 Положення про Мініст ерство юстиції України, затв ердженого постановою Кабіне ту Міністрів України від 14.11.2006 р оку за № 1577, Міністерство юстиц ії України здійснює відповід но до законодавства, зокрема , легалізацію всеукраїнських об' єднань громадян, контро лює додержання об' єднанням и громадян положень їх стату тів.

Відповідно до п. 8 Положення , Міністерство юстиції Украї ни у межах своїх повноважень на основі та на виконання акт ів законодавства видає наказ и, організовує і контролює їх виконання.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про об' єднання грома дян», об'єднанням громадян є д обровільне громадське форму вання, створене на основі єдн ості інтересів для спільної реалізації громадянами свої х прав і свобод.

Всеукраїнське громадське об' єднання «Всеукраїнськи й центр гуманної педагогіки» зареєстровано Міністерство м юстиції України 17.07.2008 року, св ідоцтво про реєстрацію № 2935, ід ентифікаційний код 36069271.

Відповідно до ч. 6 ст. 15 Закону України «Про об' єднання гр омадян», зміни до статутних д окументів, зареєстрованих об 'єднань громадян підлягають обов'язковій реєстрації.

Як вже було зазначено, позив ачем до відповідача було под ано заяву № 30 від 05 червня 2009 рок у, яка містила наступні вимог и:

- видати дублікат Свідоцтва про реєстрацію Всеукраїнськ ого громадського об' єднанн я «Всеукраїнський центр гума нної педагогіки»в зв' язку з його втратою;

- зареєструвати Статут ВЦГ П в новій редакції;

- внести зміни до Керівних органів Центру, а саме до скла ду Правління Центру та склад у Ревізійної комісії;

- змінити адресу реєстрації Всеукраїнського громадсько го об' єднання «Всеукраїнсь кий центр гуманної педагогік и».

Порядок легалізації об' є днань громадян передбачений Положенням про порядок лега лізації об'єднань громадян, з атвердженим Постановою Кабі нету Міністрів України від 26 лютого 1993 року № 140, пунктом 12 яко го установлено, що для реєстр ації змін, що вносяться до ста тутних документів об'єднання громадян, до реєструючого ор гану подаються: 1) заява про ре єстрацію зазначених змін, пі дписана уповноваженим предс тавником; 2) протокол з'їзду (ко нференції) або загальних збо рів з рішенням про внесення з мін до статуту (положення); 3) ст атут (положення) в двох примір никах з унесеними змінами; 4) о ригінали свідоцтва про реєст рацію об'єднання громадян та його статуту (положення).

У разі внесення до статутни х документів змін, що пов'язан і із зміною місцезнаходження об'єднання громадян, додатко во подаються документи, які п ідтверджують місцезнаходже ння такого об'єднання (абзац 2 пункту 12 Положення).

Відповідно до абзацу 3 пункт у 12 Положення за результатами розгляду заяви про реєстрац ію змін приймається у термін , передбачений для розгляду з аяви про реєстрацію об'єднан ня громадян, рішення про реєс трацію змін з виконанням від повідної позначки на титульн ому аркуші статуту (положенн я) або про відмову в їх реєстра ції.

У разі зміни назви, місцезна ходження вищого статутного о ргану, мети об'єднання громад ян реєструючий орган видає н ове свідоцтво про реєстрацію такого об'єднання. Про зміну с воєї назви об'єднання громад ян зобов'язане після реєстра ції змін опублікувати відпов ідне оголошення в засобах ма сової інформації (абзац 4 пунк ту 12 Положення).

Як встановлено судом першо ї інстанції, разом із заявою № 30 від 05 червня 2009 року позивачем було надано Протокол Конфер енції ВГО «ВЦГП»від 25 квітня 2 009 року; копію оголошення в газ еті про втрату документів; рі шення Голови Правління про с кликання Конференції; квитан цію про сплату збору за реєст рацію до Держбюджету; інформ ацію про склад Правління; Ста тут ВЦГП в двох примірниках; д овідка ф. 3 з нового місця реєс трації; згода осіб на розміще ння об' єднання за новою адр есою.

Разом із тим, Правовим висно вком Міністерства юстиції Ук раїни щодо дублікатів, реєст рації змін до статуту та взят тя до відома інформації про з міни у складі керівних орган ів Всеукраїнського громадсь кого об' єднання «Всеукраїн ський центр гуманної педагог іки»від 01 жовтня 2009 року запроп оновано відмовити у видачі д ублікатів статутних докумен тів, реєстрації змін до стату ту, зміни юридичної адреси та взятті до відома інформації про зміни у складі керівних о рганів Всеукраїнського гром адського об' єднання «Всеук раїнський центр гуманної пед агогіки».

Як зазначено у висновку, под ані документи Організації не відповідають вимогам Закону України «Про об' єднання гр омадян»та статуту Організац ії, з огляду на наступне.

05.06.2009 року вх. № 8022-0-33-09 за підписом Голови Правління ОСОБА_7 надійшли документи з приводу видачі дублікатів статутних документів, реєстрації змін до статуту, зміни юридичної а дреси та взяття до відома інф ормації про зміни у складі ке рівних органів Організації, рішення щодо яких прийняті н а позачерговій Конференції 2 5.04.2009 року.

Цього ж дня вх. № 8013-0-33-09 за підпи сом ОСОБА_4, як Голови Прав ління, надійшли документи з п риводу реєстрації змін до ст атуту та взяття до відома інф ормації про зміни у складі ке рівних органів Організації, рішення щодо яких прийняті н а позачерговій Конференції 2 5.04.2009 року.

18.06.2009 року вх. № 8171-0-33-09 за підписом Голови Правління ОСОБА_7 надійшли додаткові документ и щодо підтвердження правомо чності позачергової Конфере нції Організації, яка за її по відомленням відбулась 25.04.2009 ро ку у м. Києві.

05.08.2009 року за підписом ОСОБА _4 як Голови Правління надій шов лист, в якому викладена ін формація про наявність конфл ікту між керівництвом Орган ізації.

Керуючись ст. 25 Закону Украї ни «Про об' єднання громадян », за участю головних управлі нь юстиції щодо дотримання н ею вимог Положень місцевих о середків Організації та стат уту Організації при обранні делегатів на позачергову Кон ференцію 25.04.2009 року, зокрема, вс тановлено, що Організація ма є лише один (Хмельницький обл асний) легалізований місцеви й осередок, чим порушено вимо ги ч. 2 ст. 9 вищезазначеного Зак ону, відповідно до якої до все українських об' єднань гром адян належать об' єднання, д іяльність яких поширюється н а територію всієї України і я кі мають місцеві осередки у б ільшості її областей.

Правовою експертизою вста новлено, що згадана Конферен ція не є легітимною, оскільки статутна процедура легітимн ості Конференції визначає, щ о Конференція є правомочною в разі наявності більше поло вини делегатів від загальної кількості місцевих осередкі в.

Серед наданих ОСОБА_4 до кументів відсутній оригінал свідоцтва та статуту, а також 2 примірники статуту з внесен ими змінами, що не відповідає вимогам п. 12 Положення про пор ядок легалізації об' єднань громадян, затвердженого пос тановою Кабінету Міністрів У країни від 26.02.1993 року № 140.

Подані документи Організа ції не відповідають вимогам Закону України «Про об' єдна ння громадян»та статуту Орга нізації.

Крім того, як вбачається з п оданих Міністерству матеріа лів, в Організації склалася к онфліктна ситуація та існує певна неузгодженість між кер івництвом Організації, а, від повідно до статті 8 Закону Укр аїни «Про об' єднання громад ян», втручання державних орг анів та службових осіб у діял ьність об' єднань громадян, так само як і втручання об' є днань громадян у діяльність державних органів, службових осіб та у діяльність інших об ' єднань громадян, не допуск ається, крім випадків, передб ачених Законом.

Колегія суддів звертає ува гу на те, що зі змісту наданого позивачем до відповідача Пр отоколу № 2 позачергової Конф еренції ВГО «ВЦГП»від 25 квітн я 2009 року вбачається, що на вказ аній конференції було виріше но: доручити Голові Правлінн я ОСОБА_7 звернутися до Мі ністерства юстиції України т а органи Державної реєстраці ї з проханням отримати дублі кати Свідоцтва про державну реєстрацію Всеукраїнського громадського об' єднання «В сеукраїнський центр гуманно ї педагогіки», Свідоцтва про реєстрацію об' єднання гром адян та надати оголошення пр о втрату цих документів в газ ету (питання 3 порядку денного ); доручити голові Правління ОСОБА_7 і його заступникам ОСОБА_10 підготувати нову ре дакцію Статуту Центру та зар еєструвати його належним чин ом. В Статут внести наступні з міни… (питання 7 порядку денно го); змінити адресу реєстраці ї ВЦГП. Нова адреса реєстраці ї: м. Київ, Дніпровська Набереж на, будинок 19, квартира 228, індек с 02081. Відповідні зміни внести в статутні документи та повід омити про зміну адреси реєст руючі, податкові та інші конт ролюючі органи (питання 11 поря дку денного).

Разом із тим, згідно рішення позачергової Конференції ВГ О «ВЦГП»від тієї ж дати (25 квіт ня 2009 року) новим Головою Правл іння ВГО «ВЦГП»обрано ОСОБ А_4, що підтверджується наяв ним в матеріалах справи Витя гом з протоколу № 4 Конференці ї Всеукраїнського громадськ ого об' єднання «Всеукраїнс ький центр гуманної педагогі ки».

Так, зі змісту Протоколу № 4 п озачергової Конференції ВГО «ВЦГП»від 25 квітня 2009 року вба чається, що за допущені поруш ення вимог Статуту ВГО «ВЦГП », норм законодавства Україн и та неетичну поведінку попе редній Голова Правління ВГО «ВЦГП»ОСОБА_7 виключений із членів ВГО «ВЦГП», обрано н овий склад Правління ВГО «ВЦ ГП»та ухвалено затвердити зм іни та доповнення до Статуту ВГО «ВЦГП»і звернутися до Мі ністерства юстиції України щ одо внесення змін та доповне нь до Статуту ВГО «ВЦГП». В зв' язку з чим, за підписом ОСОБ А_4, як Голови Правління, до в ідповідача були подані докум енти з приводу реєстрації зм ін до Статуту та взяття до від ома інформації про зміни у ск ладі керівних органів Органі зації, рішення щодо яких прий няті на позачерговій Конфере нції 25.04.2009 року.

Як зазначено третьою особо ю ОСОБА_4, після переобран ня Голови Правління ВГО «ВЦГ П»ОСОБА_7 відмовився пове рнути печатку ВГО «ВЦГП», про шо повідомив письмово. Питан ня про визнання недійсною пе чатки вирішується через орга ни внутрішніх справ.

Вищезазначені Протоколи № 2 та № 4 у встановленому чинним законодавством України поря дком недійсними не визнавали ся, будь-які відомості з цього приводу відсутні.

Таким чином, колегія суддів погоджується із доводами Мі ністерства юстиції України, що подані 05.06.2009 року вх. № 8022-0-33-09 за п ідписом Голови Правління О СОБА_7 та вх. № 8013-0-33-09 за підписо м Голови Правління ОСОБА_4 документи щодо Позачергово ї Конференції Центру від 25.04.2009 р оку містять суперечливий хар актер, що свідчить про наявні сть конфліктної ситуації та певної неузгодженості між ке рівництвом Організації.

Крім того, як зазначено відп овідачем в суді апеляційної інстанції, ними було проведе но перевірку щодо дотримання Статуту Центру при скликанн і та проведенні Позачергової конференції Центру від 25 квіт ня 2009 року, за результатами яко ї було зроблено висновок що о бидві Позачергові конференц ії Центру від 25 квітня 2009 року, з а якими складені Протоколи № 2 та № 4, є нелегітимними, про що також зазначено у Правовому висновку від 01 жовтня 2009 року.

Так, відповідно до п. 3.1 Стату ту, вищим керівним органом Центру є Конференція, яка скл икається один раз на рік і оди н раз на три роки є звітно-вибо рчою. Позачергова Конференці я може бути скликана за рішен ням Голови Правління, одного з Заступників або на вимогу н е менше 1/3 членів Правлін ня. Норму представництва міс цевих осередків визначає Пра вління.

Конференція є правомочною в разі наявності більше поло вини делегатів від загальної кількості місцевих осередкі в. Рішення приймається прост ою більшістю голосів делегат ів, які беруть участь у роботі Конференції, крім питання пр о реорганізацію та ліквідаці ю Центру. Форма голосування в изначається Конференцією.

Як зазначено у Правовому висновку від 01 жовтня 2009 року , керуючись ст. 25 Закону Укра їни «Про об' єднання громадя н», за участю головних управл інь юстиції щодо дотримання нею вимог Положень місцевих осередків Організації та ста туту Організації при обранні делегатів на позачергову Ко нференцію 25.04.2009 року, зокрема, в становлено, що Організація м ає лише один (Хмельницький об ласний) легалізований місцев ий осередок, чим порушено вим оги ч. 2 ст. 9 вищезазначеного За кону, відповідно до якої до вс еукраїнських об' єднань гро мадян належать об' єднання, діяльність яких поширюється на територію всієї України і які мають місцеві осередки у більшості її областей.

Правовою експертизою вста новлено, що згадана Конферен ція не є легітимною, оскільки статутна процедура легітимн ості Конференції визначає, щ о Конференція є правомочною в разі наявності більше поло вини делегатів від загальної кількості місцевих осередкі в.

З огляду на вищезазначене, с умнівів щодо нелегітимності Позачергової конференції Центру від 25 квітня 2009 року, за я кими складені Протоколи № 2 та № 4, у колегії суддів не вини кає.

Також, колегія суддів вважа є помилковим висновок суду п ершої інстанції щодо не дотр имання відповідачем місячно го строку для розгляду заяв п ро реєстрацію змін, встановл еного ст. ч. 4 ст. 15 Закону Україн и «Про об' єднання громадян» .

Так, абз. 3 п. 12 Положення перед бачено, що за результатами ро згляду заяви про реєстрацію змін приймається у термін, пе редбачений для розгляду заяв и про реєстрацію об' єднання громадян, рішення про реєстр ацію змін з виконанням відпо відної позначки на титульном у аркуші статуту (положення) а бо про відмову в їх реєстраці ї.

Відповідно до ч. 4 ст. 15 Закону України «Про об' єднання гр омадян», заява про реєстрац ію всеукраїнської та міжнаро дної громадської організаці ї розглядається протягом од ного місяця. Рішення про реєс трацію або відмову в ній заяв нику повідомляється письмо во в 10-денний строк.

Позивачем заяву № 30 про вида чу дублікатів статутних доку ментів, реєстрацію змін до ст атуту, зміни юридичної адрес и та взяття до відома інформа ції про зміни у складі керівн их органів Всеукраїнського г ромадського об' єднання «Вс еукраїнський центр гуманної педагогіки» до відповідача було подано 05.09.2009 року. Наказ Мі ністерства юстиції України № 1773/5 «Про відмову у видачі дубл ікатів статутних документів , реєстрації змін до статуту, з міни юридичної адреси та взя тті до відома інформації про зміни в складі керівних орга нів»було прийнято 02 жовтня 2009 р оку.

Водночас, суд апеляційної і нстанції бере до уваги, що 08.07.2009 р. за підписом Заступника Мін істра юстиції України Бога шевої Н.В. на юридичну адрес у Всеукраїнського громадськ ого об'єднання «Всеукраїнськ ий центр гуманної педагогіки »(м. Київ, вул. Флоренції, 5) було направлено листа, в якому пов ідомлялося, що у зв'язку з тим, що подані документи щодо Поз ачергової Конференції Орган ізації від 25.04.2009року мають супе речливий характер, Мін'юст, на підставі статті 25 Закону Укра їни «Про об'єднання громадян », перевіряє за участю терито ріальних органів юстиції дот римання статуту Організадії при скликанні та проведенні Позачергової Конференції Ор ганізації. Після проведення перевірки Міністерство юсти ції прийме рішення щодо доку ментів Позачергової Конфере нції Центру від 25.04.09 року.

Вказаним листом Міністерс тво юстиції повідомило позив ача про причини, з яких заява п ро реєстрацію змін до статут у, зміни юридичної адреси та в зяття до відома інформації п ро зміни в складі його керівн их органах не була розглянут а в місячний строк, визначени й ст. 15 Закону України «Про об'є днання громадян».

Тобто, на момент перевірки М ін'юстом дотримання статуту Організації при скликанні та проведенні Позачергової Кон ференції Організації строк р озгляду заяви був фактично з упинений, оскільки без резул ьтатів вказаної перевірки не можливе прийняття будь-яких рішень щодо вказаної заяви О рганізації.

Результати вказаної перев ірки викладені, зокрема, у пра вовому висновку Міністерств а юстиції від 01.10.2009 року.

Відтак, Міністерством юсти ції України у місячний строк було повідомлено позивача п ро обставини, у зв'язку з якими рішення щодо заяви Організа ції винесено не було, а після п роведення вказаної перевірк и прийняте відповідне рішенн я, оформлене оскаржуваним на казом Мін'юсту.

При оцінюванні рішень, дій ч и бездіяльності суб'єктів вл адних повноважень суд апеляц ійної інстанції дотримуєтьс я вимог частини 3 статті 2 КАС У країни, відповідно до якої, у с правах про оскарження рішень суб'єктів владних повноваже нь суди повинні перевіряти ч и прийняті такі рішення на пі дставі, у межах повноважень т а у спосіб, що передбачені Кон ституцією та законами Україн и; з використанням повноваже ння з метою, з якою це повноваж ення надано; обґрунтовано, то бто з урахуванням усіх обста вин, що мають значення для при йняття рішення (вчинення дії ); безсторонньо (неупереджено ); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівнос ті перед законом, запобігаюч и несправедливій дискриміна ції; пропорційно, зокрема з до триманням необхідного балан су між будь-якими несприятли вими наслідками для прав, сво бод та інтересів особи і ціля ми, на досягнення яких спрямо ване це рішення (дія); з урахув анням права особи на участь у процесі прийняття рішення; с воєчасно, тобто протягом роз умного строку.

З огляду на вищевикладене, к олегія суддів дійшла висновк у, що Наказ Міністерства юсти ції України від 02 жовтня 2009 рок у № 1773/5 «Про відмову у видачі ду блікатів статутних документ ів, реєстрації змін до статут у, зміни юридичної адреси та в зятті до відома інформації п ро зміни в складі керівних ор ганів» прийнято на підставі, в межах повноважень та у спос іб, що передбачені Конституц ією та Законами України, а том у, підстав для його скасуванн я судом апеляційної інстанці ї не вбачається.

Відповідно до ч. 1 та 2 ст. 71 КАС України, кожна сторона повин на довести ті обставини, на як их ґрунтуються її вимоги та з аперечення, крім випадків, вс тановлених статтею 72 цього Ко дексу.

В адміністративних справа х про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкт а владних повноважень обов'я зок щодо доказування правомі рності свого рішення, дії чи б ездіяльності покладається н а відповідача, якщо він запер ечує проти адміністративног о позову.

При цьому, доводи викладені заявниками в апеляційних ск аргах повністю спростовують висновки суду першої інстан ції та знайшли своє належне п ідтвердження в суді апеляцій ної інстанції.

Відповідно до ст. 159 КАС Украї ни, обґрунтованим є рішення, у хвалене судом на підставі по вно і всебічно з' ясованих о бставин у адміністративній с праві, підтверджених такими доказами, які були досліджен і в судовому засіданні.

З огляду на вищевикладене, к олегія суддів дійшла висновк у, що судом першої інстанції п орушено норми матеріального та процесуального права, що п ризвело до неправильного вир ішення справи, а тому апеляці йні скарги слід задовольнити , постанову Окружного адміні стративного суду м. Києва від 03 червня 2010 року скасувати та п рийняти нову, якою у задоволе нні позову відмовити повніст ю.

Відповідно до ст. 202 КАС Украї ни, суд апеляційної інстанці ї скасовує рішення суду перш ої інстанції та ухвалює нове якщо встановить порушення н орм матеріального або процес уального права, що призвело д о неправильного вирішення сп рави або питання.

Керуючись ст. ст. 160, 167, 196, 198, 202, 205, 207, 21 2, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційні скарги Міні стерства юстиції України, тр етьої особи ОСОБА_4 - за довольнити.

Постанову Окружного адмі ністративного суду м. Києва в ід 03 червня 2010 року - скасувати , ухвалити нову постанову, яко ю в задоволенні адміністрат ивного позову - відмовити по вністю.

Постанова набирає закон ної сили з моменту проголоше ння та може бути оскаржена пр отягом двадцяти днів з дня її складання в повному обсязі ш ляхом подачі касаційної скар ги безпосередньо до Вищого а дміністративного суду Украї ни.

Головуючий суддя Вівдиченко Т.Р.

Судді: Бабенко К.А

Мельничук В.П.

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.02.2012
Оприлюднено02.04.2012
Номер документу22242000
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-15933/09/2670

Постанова від 16.02.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Вівдиченко Т.Р.

Постанова від 03.06.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Блажівська Н.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні