Ухвала
від 19.07.2011 по справі 2а-2986/11/1270
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції - Чернявська Т.І.

Суддя-доповідач - Горбен ко К.П.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 липня 2011 року справа №2а-2986/ 11/1270 приміщення суду за ад ресою:83017, м. Донецьк, бул. Шевчен ка, 26

Колегія суддів Донецького апеляційного адміністратив ного суду у складі:

головуючого судді Горбенк о К.П.

суддів Лях О.П. , Губської Л .В.

розглянувши у порядку пис ьмового провадження апеляці йну скаргу Управління праці та соціального захисту насел ення Станично-Луганської рай онної державної адміністрац ії Луганської області на пос танову Луганського окружног о адміністративного суду від 16 травня 2011 р. у справі № 2а-2986/11/1270 з а позовом управління праці т а соціального захисту населе ння Станично-Луганської райо нної державної адміністраці ї Луганської області до відд ілу державної виконавчої слу жби Станично-Луганського рай онного управління юстиції, т ретя особа, яка не заявляє сам остійних вимог на предмет сп ору на стороні відповідача, - к омунальне підприємство «Шир оківський сількомунгосп» пр о визнання дій незаконними, с касування постанов та зобов' язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИЛА:

Позивач звернувся до Луганського окружного адмін істративного суду з позовом до відділу державної виконав чої служби Станично-Луганськ ого районного управління юст иції, третя особа, яка не заявл яє самостійних вимог на пред мет спору на стороні відпові дача, - комунальне підприємст во «Широківський сількомунг осп» про визнання дій незако нними, скасування постанов т а зобов' язання вчинити певн і дії.

Свої вимоги обґрунтовував тим, що Рішенням четвертої се сії Станично-Луганської райо нної ради шостого скликання від 30 грудня 2010 року № 4/5 «Про рай онний бюджет на 2011 рік» передб ачено отримання та розподіл субвенції з державного бюдже ту місцевим бюджетам на нада ння пільг та житлових субсид ій населенню на оплату елект роенергії, природного газу, п ослуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирно ї плати, вивезення побутовог о сміття та рідких нечистот, в загальній сумі 8425611,00 грн.

Певна частина вказаних кош тів надійшла для вказаних ці лей на рахунок управління пр аці та соціального захисту н аселення Станично-Лугансько ї районної державної адмініс трації Луганської області.

28 лютого 2011 року платіжним до ручення № 11 кошти субвенції з державного бюджету по пільга м у сумі 5448,00 грн. з призначенням платежу «Відшкодування піль г за ЖКП згідно рахунків № б/н за грудень 2010 року згідно Зако ну України «Про статус ветер анів війни, гарантії їх соціа льного захисту» були помилко во перераховані на рахунок № 2600512200074, код 31949786, МФО 304988, комунально го підприємства «Широківськ ий сількомунгосп», на кошти я кого накладений арешт, заміс ть рахунку № 2600512200104 в АБ «Укркому нбанк», код 36650006, МФО 304988 комуналь ного підприємства «Артіль-Ши роківський сількомунгосп».

Відповідно до постанов за в иконавчими провадженнями ві д 23 липня 2010 року ВП № 20044699, ВП № 20044744, В П № 20044770 про арешт коштів боржни ка відділом державної викона вчої служби Станично-Лугансь кого районного управління юс тиції були вилучені кошти у с умі 5448,00 грн. з рахунку № 2600512200074 ком унального підприємства «Шир оківський сількомунгосп».

Управління праці та соціал ьного захисту населення Стан ично-Луганської районної дер жавної адміністрації Луганс ької області зверталося з ли стами на адресу відділу держ авної виконавчої служби Стан ично-Луганського районного у правління юстиції з прохання м сприяти поверненню помилко во перерахованої суми та поя снювало, що перерахована сум а не є прибутком підприємств а боржника, а є коштами, які на дійшли з державного бюджету за цільовим призначенням для пільгової категорії громадя н, але до цього часу кошти в су мі 5448,00 грн. не повернуті.

Відповідно до частини 1 стат ті 7 Закону України «Про викон авче провадження» державний виконавець зобов' язаний ви користовувати надані йому пр ава у точній відповідності і з законом і не допускати у сво їй діяльності порушення прав та законних інтересів грома дян та юридичних осіб.

Статтями 1 та 2 Бюджетного ко дексу України (в редакції Зак ону від 09 липня 2010 року) передба чено, що субвенції - міжбюджет ні трансферти для використан ня на певну мету в порядку, виз наченому тим органом, який пр ийняв рішення про надання су бвенції.

На думку позивача, державни й виконавець, в порушення зак ону не розібрався, що за кошти надійшли на рахунок комунал ьного підприємства «Широків ський сількомунгосп», незако нно вилучив кошти, які надійш ли з державного бюджету для в икористання з певною ціллю у сумі 5448,00 грн. та спрямував їх на погашення заборгованості з заробітної плати згідно ріше ння суду.

Ухвалою від 18 квітня 2011 року п ро відкриття провадження в а дміністративній справі до уч асті у справі у якості третьо ї особи, яка не заявляє самост ійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, судо м залучено - комунальне під приємство «Широківський сіл ькомунгосп».

Постановою Луганського ок ружного адміністративного с уду від 16 травня 2011 року в задов оленні позову відмовлено.

Сторони у судове засідання не з' явилися, про дату, час т а місце розгляду справи були повідомлені належним чином.

Судом першої інстанції вст ановлено, що на виконанні у ві дділі державної виконавчої с лужби Станично-Луганського р айонного управління юстиції знаходиться зведене виконав че провадження з виконання в иконавчих листів, виданих Ст анично-Луганським районним с удом Луганської області 11 чер вня 2010 року, 24 червня 2010 року та 02 к вітня 2011 року про стягнення з к омунального підприємства «Ш ироківський сількомунгосп» заборгованості. Відповідно до статті 8 Закону України «Пр о виконавче провадження» сто ронами у виконавчому процесі є стягувач та боржник. Стягув ачем є фізична або юридична о соба, на користь чи в інтереса х якої видано виконавчий док умент. Боржником є фізична ос оба або юридична особа, яка зо бов' язана за рішенням вчини ти певні дії або утриматися в ід їх вчинення.

Статтею 12 Закону України «П ро виконавче провадження» вс тановлено, що сторони зобов' язані письмово повідомляти д ержавного виконавця про змін у місця проживання чи місцез находження, а боржник - фізи чна особа - про зміну місця р оботи.

Відповідно до статті 68 Зако ну України «Про виконавче пр овадження» стягнення на заро бітну плату, пенсію, стипенді ю та інші доходи боржника зве ртається у разі відсутності в боржника коштів на рахунка х у банках чи інших фінансови х установах, відсутності чи н едостатності майна боржника для покриття в повному обсяз і належних до стягнення сум, а також у разі виконання рішен ь про стягнення періодичних платежів та стягнення на сум у, що не перевищує трьох мінім альних розмірів заробітної п лати.

Державним виконавцем згід но зі статтею 19 Закону України «Про виконавче провадження» винесені відповідні постано ви про відкриття виконавчого провадження та копії постан ов були направлені сторонам виконавчого провадження. Крі м того, згідно відповіді держ авної податкової інспекції в Станично-Луганському районі Луганської області від 22 липн я 2010 року № 4076 встановлено, що за боржником комунальним підпр иємством «Широківський сіль комунгосп» зареєстровані ро зрахункові рахунки. На підст аві встановленої інформації та на виконання вимог статей 5 та 50 Закону України «Про вико навче провадження» державни м виконавцем винесена постан ова про арешт коштів боржник а.

01 березня 2011 року на арештова ний рахунок комунального під приємства «Широківський сіл ькомунгосп» надійшла сума в розмірі 5448,00 грн., яка 03 березня 201 1 року державним виконавцем п латіжною вимогою була вилуче на та перерахована на депози тний рахунок відділу. Згідно розпорядження державного ви конавця та на виконання вимо г статті 43 Закону України «Про виконавче провадження» вказ ана сума була пропорційно ро зподілена між стягувачами на погашення заборгованості по заробітній платі.

Відділом державної викона вчої служби Станично-Лугансь кого районного управління юс тиції неодноразово роз' ясн ювався управлінню праці та с оціального захисту населенн я Станично-Луганської районн ої державної адміністрації Л уганської області порядок зв ільнення грошових коштів з-п ід арешту, у відповідності до Закону України «Про виконав че провадження» в редакції З акону від 08 вересня 2010 року. Так , частиною 1 статті 60 Закону Укр аїни «Про виконавче провадже ння» встановлено, що особа, як а вважає, що майно, на яке накл адено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду з позовом про визнанн я права власності на це майно і про зняття з нього арешту. Я кщо виконавче провадження фа ктично не виконано, арешт з ма йна чи коштів може бути зняти й за рішенням суду, тому дії де ржавного виконавця були пров едені у відповідності із Зак оном України «Про виконавче провадження».

Частиною 4 статті 4 Закону Ук раїни від 24 березня 1998 року № 202/98- ВР «Про державну виконавчу с лужбу» передбачено, що держа вний виконавець є представни ком влади і здійснює примусо ве виконання судових рішень, постановлених іменем Україн и, та рішень інших органів (пос адових осіб), виконання яких п окладено на державну виконав чу службу, у порядку, передбач еному законом.

Згідно із статтею 5 Закону У країни від 21 квітня 1999 року № 606-Х ІV «Про виконавче провадженн я» (в редакції, що діяла на час виникнення спірних правовід носин) державний виконавець зобов'язаний вживати заходів примусового виконання рішен ь, встановлених цим Законом, н еупереджено, своєчасно, повн о вчиняти виконавчі дії.

У відповідності із статтею 50 Закону України від 21 квітня 1 999 року № 606-ХІV «Про виконавче пр овадження» (в редакції, що дія ла на час виникнення спірних правовідносин) звернення ст ягнення на майно боржника по лягає в його арешті (опису), ви лученні та примусовій реаліз ації. Стягнення за виконавчи ми документами в першу чергу звертається на кошти боржни ка в гривнях та іноземній вал юті, інші цінності, в тому числ і кошти на рахунках та вклада х боржника в установах банкі в та інших кредитних організ аціях, на рахунки в цінних пап ерах у депозитаріях цінних п аперів. Готівкові кошти, вияв лені у боржника, вилучаються . За наявності даних про кошти та інші цінності боржника, що знаходяться на рахунках і вк ладах та на зберіганні в банк ах чи інших кредитних органі заціях, на них накладається а решт.

Арешт на майно боржника мож е накладатися державним вико навцем у відповідності із ст аттею 55 Закону України від 21 кв ітня 1999 року № 606-ХІV «Про виконав че провадження» (в редакції, щ о діяла на час виникнення спі рних правовідносин) шляхом: в инесення постанови про відкр иття виконавчого провадженн я, якою накладається арешт на майно боржника та оголошуєт ься заборона на його відчуже ння; винесення постанови про арешт коштів та інших ціннос тей боржника, що знаходяться на рахунках і вкладах чи на зб еріганні в банках або інших ф інансових установах; винесен ня постанови про арешт майна боржника та оголошення забо рони на його відчуження; пров едення опису майна боржника і накладення на нього арешту . Копія постанови державного виконавця про арешт коштів ч и майна боржника не пізніше н аступного після її винесення дня надсилається боржнику т а відповідно до банків чи інш их фінансових установ або ор ганів, зазначених у частині д ругій цієї статті. Постанова державного виконавця про ар ешт коштів чи майна боржника може бути оскаржена боржник ом начальнику відповідного о ргану державної виконавчої с лужби, якому він безпосередн ьо підпорядкований, або до су ду у 10-денний строк.

Постановами відділу держа вної виконавчої служби Стани чно-Луганського районного уп равління юстиції від 23 липня 2 010 року ВП № 20044744, ВП № 20044770, ВП № 20044699 пр и здійсненні виконавчих пров аджень з примусового виконан ня виконавчих листів Станичн о-Луганського районного суду про стягнення з комунальног о підприємства «Широківськи й сількомунгосп» на користь ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСО БА_4 заборгованості із заро бітної плати накладено арешт на кошти у межах суми 6834,43 грн., 781 4,49 грн. та 7051,94 грн. відповідно, що належать комунальному підпр иємству «Широківський сільк омунгосп» та знаходяться у т ому числі на р/р 2600512200074 у АБ «Укрк омунбанк», МФО 304988 (арк. справи 12 , 13, 14).

Платіжним дорученням від 28 лютого 2011 року № 11 управління п раці та соціального захисту населення Станично-Луганськ ої районної державної адміні страції помилково перерахув ала грошові кошти в сумі 5448,00 гр н. на арештований рахунок ком унального підприємства «Шир оківський сількомунгосп», у той час як ці кошти підлягали перерахуванню іншому підпри ємству - комунальному підпр иємству «Артіль - Широківсь кий сількомунгосп» (арк. спра ви 49).

Листом від 02 березня 2011 року № 349 позивач просив відповідача помилково перераховані на а рештований рахунок комуналь ного підприємства «Широківс ький сількомунгосп» кошти по пільгам в сумі 5448,00 грн. перерах увати комунальному підприєм ству «Артіль-Широківський сі лькомунгосп» (арк. справи 16).

Листом від 03 березня 2011 року № 2004 відповідач роз' яснив поз ивачу порядок звільнення май на з-під арешту, встановлений статтею 59 Закону України від 21 квітня 1999 року № 606-ХІV «Про вико навче провадження» (в редакц ії, що діяла на час виникнення спірних правовідносин) (арк. с прави 17).

Листом від 17 березня 2011 року № 439 позивач звернувся до відпо відача з вимогою вжити всі не обхідні заходи для поверненн я помилково перерахованих бю джетних коштів в сумі 5448,00 грн. н а рахунок районного управлін ня праці та соціального захи сту населення (арк. справи 15), на який відповідач листом від 23 березня 2011 року № 2519 повторно ро з' яснив позивачу порядок зв ільнення майна з-під арешту, в становлений статтею 59 Закону України від 21 квітня 1999 року № 60 6-ХІV «Про виконавче проваджен ня» (в редакції, що діяла на ча с виникнення спірних правові дносин) (арк. справи 19).

Тобто відповідач не мав пра вових підстав перераховуват и стягнуті з боржника - кому нального підприємства «Широ ківський сількомунгосп», гро шові кошти в сумі 5448,00 грн., що на дійшли від управління праці та соціального захисту насел ення Станично-Луганської рай онної державної адміністрац ії за платіжним дорученням в ід 28 лютого 2011 року № 11 на рахуно к у банку, на який постановами від 23 липня 2010 року ВП № 20044744, ВП № 20 044770, ВП № 20044699 накладено арешт, ані позивачу, ані комунальному п ідприємству «Артіль - Широкі вський сількомунгосп», оскіл ьки б це суперечило вимогам ч астини 5 статті 45 зазначеного закону.

Розпорядженнями відділу д ержавної виконавчої служби С танично-Луганського районно го управління юстиції від 10 бе резня 2011 року кошти в сумі 5448,00 гр н., що надійшли на р/р 2600512200074 у АБ « Укркомунбанк», МФО 304988, були ро зподілені згідно з черговіст ю між стягувачами - ОСОБА_ 3, ОСОБА_2 та ОСОБА_4 (ар к. спр. 91-93) та згідно платіжних д оручень від 12 березня 2011 року № № 120, 121, 122, від 15 березня 2011 року №№ 125, 126, 127 (арк. справи 94-99) у повному обс язі перераховані стягувачам , що, в свою чергу, виключає мож ливість зобов' язання відпо відача повернути позивачу ко шти в сумі 5448,00 грн.

Підстави для скасування по станов відділу державної вик онавчої служби Станично-Луга нського районного управлінн я юстиції від 23 липня 2010 року ВП № 20044744, ВП № 20044770, ВП № 20044699 про накладення арешту на кошти у межах суми 6834,43 грн., 7814,49 грн. та 7051,94 грн., що належать комунальном у підприємству «Широківськи й сількомунгосп» та знаходят ься у тому числі на р/р 2600512200074 у АБ «Укркомунбанк», МФО 304988, винес ених відповідачем при здійсн енні виконавчих проваджень з примусового виконання викон авчих листів Станично-Луганс ького районного суду про стя гнення з комунального підпри ємства «Широківський сілько мунгосп» на користь ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 заб оргованості із заробітної пл ати, у суду відсутні, оскільки зазначені постанови винесен і відповідачем у відповіднос ті із вимогами Закону Україн и від 21 квітня 1999 року № 606-ХІV «Пр о виконавче провадження» (в р едакції, що діяла на час виник нення спірних правовідносин ) та жодним чином не порушують прав та інтересів позивача у даній адміністративній спра ві.

Не погоджуючись із постано вою суду першої інстанції по зивач подав апеляційну скарг у, в якій просив скасувати пос танову від 16 травня 2011 року та п рийняти нову.

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, п еревіривши матеріали справи і обговоривши доводи апеляц ійної скарги, вважає, що підст ав для задоволення апеляційн ої скарги не має. Судом першої інстанції правильно встанов лені правовідносини сторін. Колегія суддів погоджується з висновками суду, що за боржн иком КП «Широківський сілько мунгосп» зареєстровані розр ахункові рахунки.

23.07.2010 року згідно ст. 5,50 Закону У країни «Про виконавче провад ження» державним виконавцем винесена постанова про ареш т коштів боржника.

01.03.2011 року на арештований рах унок КП «Широківський сілько мунгосп» надійшла сума в роз мірі 5448 грн. 03.03.2011 року державним виконавцем платіжною вимого ю вказана сума була вилучена та перерахована на депозитн ий рахунок відділу. Згідно ст . 43 Закону України «Про викона вче провадження» 11.03.2011 року згі дно розпорядження державног о виконавця вказана сума бул а пропорційно розподілена мі ж стягувачами на погашення з аборгованості по заробітній платі.

Колегія суддів також погод жується з застосуванням суду першої інстанції вимог ст. 45 З акону України від 21 квітня 1999 р оку № 606-ХІV «Про виконавче пров адження» (в редакції Закону У країни від 04 листопада 2010 року № 2677-VI «Про внесення змін до Зак ону України «Про виконавче п ровадження» та деяких інших законодавчих актів України щ одо вдосконалення процедури примусового виконання рішен ь судів та інших органів (поса дових осіб)»).

Враховуючи навед ене, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції правил ьно встановив обставини спра ви та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріал ьного і процесуального права .

Керуючись ст. ст. 195-196, п.1 ч.1 ст. 198, ст. 200, п.1 ч.1 ст. 205, ст. 206 Кодексу адм іністративного судочинства України, колегія суддів

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Управлі ння праці та соціального зах исту населення Станично-Луга нської районної державної ад міністрації Луганської обла сті на постанову Луганськог о окружного адміністративно го суду від 16 травня 2011 р. у спра ві № 2а-2986/11/1270 - залишити без за доволення.

Постанову Луганс ького окружного адміністрат ивного суду від 16 травня 2011 р. у справі № 2а-2986/11/1270 за позовом уп равління праці та соціальног о захисту населення Станично -Луганської районної державн ої адміністрації Луганської області до відділу державно ї виконавчої служби Станично -Луганського районного управ ління юстиції, третя особа, як а не заявляє самостійних вим ог на предмет спору на сторон і відповідача, - комунальне пі дприємство «Широківський сі лькомунгосп» про визнання ді й незаконними, скасування по станов та зобов' язання вчин ити певні дії - залишити без зм ін.

Ухвала Донецького апеляці йного адміністративного суд у за наслідками розгляду у пи сьмовому провадженні набира є законної сили через п?ять дн ів після направлення їх копі й особами, які беруть участь у справі і може бути оскаржена в касаційному порядку безпо середньо до Вищого адміністр ативного суду України протяг ом двадцяти днів після набра ння законної сили.

Головуючий: Горбенко К.П.

Судді: Лях О.П.

Губська Л.В.

Дата ухвалення рішення19.07.2011
Оприлюднено05.04.2012
Номер документу22303070
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2986/11/1270

Ухвала від 20.06.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Горбенко К.П.

Ухвала від 20.06.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Горбенко К.П.

Ухвала від 19.07.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Горбенко К.П.

Постанова від 16.05.2011

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні