Рішення
від 23.10.2008 по справі 11/138-3051
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/138-3051

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"23" жовтня 2008 р.Справа № 11/138-3051

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Сидорук А.М.             

Розглянув справу

за позовом: Приватного підприємства «Галичина», м. Тернопіль вул. Дорошенка,2.

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Доброслав-Тернопіль", вул. Промислова, 1, с. Острів, Тернопільського району, Тернопільської області.

За участю представників сторін:

позивача:      Болещук Б.І. –директор.

відповідача: Сольський В.В. –представник.

Суть справи: Приватне підприємство «Галичина», м. Тернопіль вул. Дорошенка,2 звернулося до господарського суду Тернопільської області з позовною заявою про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Доброслав-Тернопіль", вул. Промислова, 1, с. Острів, Тернопільського району, Тернопільської області 32015 грн. 06 коп.

Відповідач письмовий відзив на позов суду не надав, представник відповідача в судовому засіданні суму основного боргу визнав, та просить суд у зв‘язку з важким матеріальним становищем підприємства відмовити в позові в частині стягнення 500,54 грн. - 3% річних та інфляційних нарахувань в сумі 1 580,52 грн.

В розпочатому судовому засіданні представникам сторін роз'яснено їх права та обов'язки, передбаченні ст. ст. 22, 81-1 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, судом встановлено наступне:

Відповідач по справі - Товариство з обмеженою відповідальністю "Доброслав-Тернопіль", вул. Промислова,1, с. Острів, Тернопільського району, Тернопільської області зареєстроване як юридична особа 30.05.2005 року Тернопільською районною державною адміністрацією.

29 березня 2007 року між позивачем ПП «Галичина»(надалі Продавець) та відповідачем ТзОВ "Доброслав-Тернопіль" (надалі Покупець) був укладений договір поставки товару №06027/07 (надалі Договір). Відповідно до умов даного Договору Продавець зобов'язався постачати та передавати у власність Покупцю м‘ясо та м‘ясопродукти (надалі Товар), а Покупець зобов'язався прийняти даний Товар і оплатити його вартість.

На виконання умов Договору Приватне підприємство «Галичина»по видатковій накладні від 28.02.2008 року через представника відповідача Косило Б.І., що діяв на підставі довіреності серії ЯОС №980404 відпустило Товариству з обмеженою відповідальністю "Доброслав-Тернопіль" товар на загальну суму 204 421 грн. 00 коп.

Відповідно до п.4.1 Договору розрахунки між Продавцем та Покупцем за кожну поставлену партію Товару проводяться протягом п‘яти календарних днів з дня отримання зазначеної партії товару, шляхом перерахування грошових коштів Покупцем на розрахунковий рахунок Продавця, згідно виставленого рахунку.

Свої зобов'язання відповідач належним чином не виконав і розрахувався за отриманий товар частково в сумі 174 487 грн. 00 коп., внаслідок чого станом на 04.09.2008р. утворилась заборгованість перед позивачем в сумі 29 934 грн. 00 коп., що підтверджується актом звірки взаємних розрахунків від 04.09.2008 року.

Після порушення провадження у даній справі відповідач здійснив часткову оплату заборгованості в сумі 4 400 грн. 00 коп., що підтверджується банківською випискою від 07.10.2008 року, а тому суд в частині стягнення з відповідача 4 400 грн. 00 коп. провадження у справі припиняє в порядку п.1-1 ст. 80 ГПК України.

На день розгляду справи сума основної заборгованості відповідача перед позивачем становить 25 534 грн. 00 грн.

За договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму (ст.712 Цивільного кодексу України).

У відповідності до ст.ст. 525, 526, 527, 530 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Боржник зобов'язаний виконати свій обов'язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту. Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Згідно ст. 625 Цивільного кодексу України Боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно, за прострочення боржником грошового зобов‘язання позивач нарахував відповідачу 500,54 грн. що складає 3% річних та 1 580,52 грн. інфляційних нарахувань.

Розглянувши поданий позивачем розрахунок інфляційних нарахувань, судом встановлено, що позивачем проводився розрахунок за період з квітня по серпень 2008 року, однак у даному розрахунку не прийнято до уваги індекс інфляції за липень та серпень, що становив відповідно 99,5 та 99,9. Враховуючи наведене, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги в частині стягнення інфляційних нарахувань підлягають до часткового задоволення.

На день розгляду справи докази погашення відповідачем заборгованості в матеріалах справи відсутні.

Ухвалою господарського суду Тернопільської області від 13.10.2008 року вжито заходів що до забезпечення позову шляхом накладення арешту на грошові кошти, що знаходяться на розрахункових  рахунках в банківських установах на території України, що належить товариству з обмеженою відповідальністю "Доброслав-Тернопіль", в межах позовного провадження - на суму 27 615 грн. 06 коп.

Відповідач по справі, звернувся до господарського суду з клопотанням про скасування забезпечення позову, оскільки накладення арешту на грошові кошти перешкоджає нормальній господарській діяльності підприємства.

Розглянувши подане клопотання, господарський суд вважає його таким, що до задоволення не підлягає з огляду на наступне:

Відповідно до ст. 66 ГПК України, господарський суд за заявою сторони, прокурора, або своєї ініціативи має право вжити заходів до забезпечення позову, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Як вбачається з матеріалів справи, а також пояснень представника відповідача, ТзОВ «Доброслав-Тернопіль»на даний час знаходиться у складному матеріальному становищі та практично припинив свою господарську діяльність, що може утруднити виконання рішення суду чи зробити його виконання неможливим. Крім того ухвалою від 13.10.2008 року накладено арешт на грошові кошти відповідача лише в межах суми позовного провадження і тому твердження відповідача про те, що накладений арешт перешкоджає підприємству нормально здійснювати свою господарську діяльність є необгрутованими і не підтвердженні матеріалами справи.

Дослідивши матеріали справи у їх сукупності, господарський суд вважає позовні вимоги Приватного підприємства «Галичина», м. Тернопіль вул. Дорошенка,2 в частині стягнення 25534 грн. 00 коп. заборгованості за одержаний товар; 500 грн. 54 коп., що складає 3% річних; 1390 грн. 34 коп. інфляційних нарахувань обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення.

Згідно ст.49 ГПК України судові витрати покладаються на сторони пропорційно суми задоволених вимог.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 33,43,49,75,80,82,84,85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

1.          Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Доброслав-Тернопіль", вул. Промислова, 1, с. Острів, Тернопільського району, Тернопільської області,  ідентифікаційний код 33282246 на користь Приватного підприємства «Галичина», м. Тернопіль вул. Дорошенка,2, ідентифікаційний код 31597119 –25534 грн. 00 коп. заборгованості за одержаний товар; 500 грн. 54 коп., що складає 3% річних; 1390 грн. 34 коп. інфляційних нарахувань; 318 грн. 24 коп. в повернення сплаченого державного мита та 117 грн. 30 коп. в повернення витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу

Наказ видати після набрання рішенням суду законної сили.

3. В частині стягнення 4400 грн. 00 коп. провадження у справі припинити.

4. В решті частині позову відмовити.

5. На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторонами може бути подано апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня його прийняття (підписання) через місцевий господарський суд.

 

Суддя                                                                                          А.М. Сидорук

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення23.10.2008
Оприлюднено05.11.2008
Номер документу2235137
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/138-3051

Ухвала від 13.10.2008

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 11.11.2008

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Рішення від 23.10.2008

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні