Ухвала
від 28.09.2011 по справі 2а-11376/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції - Абдукадирова К.Е.

Суддя-доповідач - Гімон М.М .

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 вересня 2011 року спр ава №2а-11376/10/0570

Колегія суддів Донецького апеляційного адміністратив ного суду у складі:

головуючого судді Гімона М .М.

суддів Міронової Г.М. , Юрче нко В.П.

при секретарі судового зас ідання Диденко О.С., за участю представника заявника Дят ловської Г.В., представника стягувача Ціоненко С.В., р озглянувши у відкритому судо вому засіданні в приміщенні суду апеляційну скаргу Відді лення виконавчої дирекції Фо нду соціального страхування від нещасних випадків на вир обництві та професійних захв орювань України в Центрально -Міському районі м.Макіївка Д онецької області на ухвалу Д онецького окружного адмініс тративного суду від 07 вересня 2011 року про надання відстрочк и виконання судового рішення у справі № 2а-11376/10/0570 за позовом Ві дділення виконавчої дирекці ї Фонду соціального страхува ння від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Центра льно-Міському районі м.Макії вка Донецької області до Дер жавного підприємства «Макії ввугілля» в особі відокремле ного підрозділу «Шахта ім.В.М .Бажанова» про стягнення заб оргованості , -

В С Т А Н О В И Л А:

Постановою Донецького окр ужного адміністративного су ду від 03 червня 2010 року у справі № 2а-11376/10/0570 позов Відділення вик онавчої дирекції Фонду соціа льного страхування від нещас них випадків на виробництві та професійних захворювань У країни в Центрально-Міському районі м.Макіївка Донецької області до Державного підпр иємства «Макіїввугілля» в ос обі відокремленого підрозді лу «Шахта ім.В.М.Бажанова» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків у р озмірі 3311363,67 грн. задоволено в п овному обсязі.

Судове рішення набрало зак онної сили.

Відповідач у справі - Держав не підприємство «Макіїввугі лля» в особі відокремленого підрозділу «Шахта ім.В.М.Бажа нова» - звернулось до суду і з заявою про відстрочку вико нання рішення суду до 01 січня 2016 року, а саме вищенаведеної п останови Донецького окружно го адміністративного суду ві д 03 червня 2010 року у справі № 2а-1137 6/10/0570, посилаючись на те, що підп риємство перебуває у критичн ому фінансовому стані, є збит ковим, має великі борги перед фондами загальнообов' язко вого соціального страхуванн я.

Ухвалою Донецького окружн ого адміністративного суду в ід 07 вересня 2011 року заяву ДП «М акіїввугілля» в особі відокр емленого підрозділу «Шахта і м.В.М.Бажанова» про відстроче ння виконання постанови суду у справі № 2а-11376/10/0570 від 03.06.2010 р. задо волено частково. Відстрочено виконання постанови Донецьк ого окружного адміністратив ного суду про стягнення забо ргованості до 01 січня 2013 року.

Суд першої інстанції, ухвал юючи дане рішення, виходив з т ого, що підприємство знаходи ться у тяжкому фінансовому с тані та внесено до реєстру пі дприємств паливно-енергетич ного комплексу, які беруть уч асть у процедурі погашення з аборгованості, станом на 31.03.2011 р . дебіторська заборгованість підприємства склала 128981 тис. г рн., кредиторська заборгован ість - 1448916 тис. грн.

Позивач, не погодившись з ух валою суду першої інстанції, подав апеляційну скаргу, в як ій просив ухвалу суду скасув ати та прийняти нову, якою від мовити у наданні відстрочки виконання судового рішення.

В обґрунтування вимог апел яційної скарги апелянт посил ається на порушення судом пе ршої інстанції норм процесуа льного права, оскільки судом складне фінансово-економічн е становище підприємства пом илково розцінено як винятков а обставина, яка є підставою д ля надання розстрочки. Натом ість заявником не надано док азів фінансового становища п ідприємства і наявності викл ючних обставин. Ненадходженн я від заявника коштів, які вик ористовуються для здійсненн я страхових виплат, ставить п ід загрозу здійснення загаль нообов' язкового соціально го страхування працюючих осі б.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримав до води апеляційної скарги, про сив її задовольнити, а ухвалу суду першої інстанції скасу вати та відмовити в задоволе нні заяви про відстрочку вик онання судового рішення.

Представник заявника - ві дповідача у справі - в судовом у засіданні просив апеляційн у скаргу відхилити, а ухвалу с уду залишити без змін.

Заслухавши доповідь судді -доповідача, вивчивши доводи апеляційної скарги, заслуха вши пояснення представників сторін, перевіривши матеріа ли справи, колегія суддів, зді йснюючи апеляційний перегля д справи в межах апеляційної скарги, вважає, що останню нео бхідно задовольнити, а ухвал у суду першої інстанції скас увати з наступних підстав.

Згідно ст. 263 КАС України, за н аявності обставин, що усклад нюють виконання судового ріш ення (відсутність коштів на р ахунку, відсутність присудж еного майна в натурі, стихій не лихо тощо), особа, яка бере у часть у справі, та сторона ви конавчого провадження може звернутись із заявою про від строчення або розстрочення в иконання, зміну чи встановл ення способу і порядку вико нання судового рішення.

Колегія суддів вважає, що су дом першої інстанції при при йнятті судового рішення не б уло встановлено наявність ви ключних обставин, які б ускла днювали виконання судового р ішення, а тому і висновок про н адання відстрочки є необґрун тованим.

На думку колегії суддів пос илання заявника на те, що підп риємство знаходиться у скрут ному фінансовому становищі і має велику кредиторську заб оргованість не є виключними обставинами, оскільки таке с тановище не є тимчасовим, вон о склалося на протязі декіль кох років оскільки підприємс тво само по собі є збитковим. З аявником не надано жодних до казів про поліпшення його фі нансового стану у випадку на дання відстрочки.

В той же час судовим рішення м, про розстрочку якого стави ться питання, кошти стягнуті на користь виконавчого орга ну Фонду соціального страхув ання від нещасних випадків н а виробництві та професійних захворювань України, коштор ис якого є джерелом страхови х виплат особам, постраждали м від нещасних випадків на ви робництві та професійних зах ворювань. Недоотримання кошт ів цим Фондом ставить під заг розу своєчасність та повноту здійснення страхових виплат .

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів дійшла висно вку, що суд першої інстанції, з адовольнивши заяву про розст рочку, припустив порушення н орм процесуального права, як і є підставою для скасування ухвали суду першої інстанці ї.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 24, 195, 198, 199, 202, 205, 206, 211, 212, 254, 263 Кодексу адміністративного с удочинства України, колегія судів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Відділе ння виконавчої дирекції Фонд у соціального страхування ві д нещасних випадків на вироб ництві та професійних захвор ювань України в Центрально-М іському районі м.Макіївка До нецької області задовольнит и.

Ухвалу Донецького окружно го адміністративного суду ві д 07 вересня 2011 року про надання відстрочки виконання судово го рішення у справі № 2а-11376/10/0570 за позовом Відділення виконавч ої дирекції Фонду соціальног о страхування від нещасних в ипадків на виробництві та пр офесійних захворювань Украї ни в Центрально-Міському рай оні м.Макіївка Донецької обл асті до Державного підприємс тва «Макіїввугілля» в особі відокремленого підрозділу « Шахта ім.В.М.Бажанова» про стя гнення заборгованості скасу вати.

У задоволенні заяви Держав ного підприємства «Макіївву гілля» в особі відокремленог о підрозділу «Шахта ім.В.М.Баж анова» про відстрочку викона ння постанови Донецького окр ужного адміністративного су ду від 03 червня 2010 року у справі № 2а-11376/10/0570 про стягнення на кори сть Відділення виконавчої ди рекції Фонду соціального стр ахування від нещасних випадк ів на виробництві та професі йних захворювань України в Ц ентрально-Міському районі м. Макіївка Донецької області з аборгованості в сумі 3311363,67 грн. відмовити.

Ухвала суду апеляційної ін станції за наслідками перегл яду набирає законної сили з м оменту проголошення і може б ути оскаржена безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом 20 днів з дня її складення в повному обсязі.

У повному обсязі ухвала виг отовлена 30 вересня 2011 року.

Колегія суддів М.М. Г імон

Г.М. Міронова

В.П. Юрченко

СудДонецький апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.09.2011
Оприлюднено11.04.2012
Номер документу22415704
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-11376/10/0570

Ухвала від 27.08.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Абдукадирова К.Е.

Ухвала від 25.06.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Абдукадирова К.Е.

Ухвала від 09.06.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Абдукадирова К.Е.

Ухвала від 18.10.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

Ухвала від 22.09.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Нікулін Олександр Анатолійович

Ухвала від 21.09.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Нікулін Олександр Анатолійович

Ухвала від 03.03.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

Ухвала від 19.02.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

Ухвала від 28.09.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Гімон М.М.

Ухвала від 07.09.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Абдукадирова К.Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні