Ухвала
від 25.10.2011 по справі 2а-6976/11/1270
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції - Ципко О.В.

Суддя-доповідач - Попов В .В.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 жовтня 2011 року справа №2а-6 976/11/1270 приміщення суду за а дресою:83017, м. Донецьк, бул. Шевче нка, 26

Колегія суддів Донецького апеляційного адміністратив ного суду у складі:

головуючого судді Попова В .В.

суддів Лях О.П. , Горбенко К .П.

розглянувши в порядку пис ьмового провадження апеляці йну скаргу Ленінської міжрай онної державної податкової і нспекції у місті Луганську н а постанову Луганського окру жного адміністративного суд у від 30 серпня 2011 року у справі № 2а-6976/11/1270 за позовом Товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Сілай" до Ленінської міжр айонної державної податково ї інспекції у місті Луганськ у про визнання дій неправомі рними та зобов'язання вчини ти певні дії, -

ВСТАНОВИЛА:

Постановою Луганського ок ружного адміністративного с уду від 30 серпня 2011 року у справ і № 2а-6976/11/1270 позовні вимоги това риства з обмеженою відповіда льністю "Сілай" до Ленінської міжрайонної державної подат кової інспекції у м. Луганськ у задоволено повністю.

Визнано дії Ленінської між районної державної податков ої інспекції у м. Луганську що до не визнання як податкової звітності декларації товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Сілай" з податку на приб уток підприємства за II кварта л 2011 року протиправними.

Зобов'язано Ленінську міжр айонну державну податкову ін спекцію у м. Луганську прийня ти та визнати поданою звітні сть товариства з обмеженою в ідповідальністю "Сілай" -пода ткову декларацію з податку н а прибуток підприємства за II к вартал 2011 року.

Стягнуто з Державного бюдж ету України на користь товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Сілай" (91021, м. Луганськ; в ул. К. Маркса, 47, ЄДРПОУ 35844088) судов і витрати у сумі 3,40 грн. (три грн . 40 коп.).

Не погодившись з судовим рішенням, відповідач подав а пеляційну скаргу, яку обґрун товує неправильним застосув анням судом норм матеріально го та процесуального права і просить постанову суду скас увати та постановити нову, як ою задовольнити позовні вимо ги в повному обсязі.

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, п еревіривши матеріали справи і обговоривши доводи апеляц ійної скарги, вважає, що апеля ційна скарга задоволенню не підлягає, а постанову суду пе ршої інстанції необхідно зал ишити без змін з наступних пі дстав.

Судами першої та апеляційн ої інстанції встановлені нас тупні обставини по справі.

Товариство з обмеженою від повідальністю "СІЛАЙ" зареєс трований як суб'єкт господар ювання - юридична особа викон авчим комітетом Луганської м іської ради 03.04.2008 року, реєстр, з апис № 1 382 102 0000 014792, код ЄДРПОУ 35844088, пр о що видане свідоцтво про дер жавну реєстрацію юридичної о соби серії А01 № 226704 (а.с. 18). Товарис тво з обмеженою відповідальн істю "СІЛАЙ" внесено до Єдиног о державного реєстру підприє мств та організацій України, відповідно довідки АА № 140222 (а.с .16) та є платником податків і зб орів та перебуває на обліку в Ленінській міжрайонній держ авній податковій інспекції у м. Луганську (далі - Ленінська МДПІ у м. Луганську).

Як вбачається з матеріалів справи, 29.07.2011 року Товариство з обмеженою відповідальністю "СІЛАЙ" поштою на адресу Ленін ської МДПІ у м. Луганську було надіслано декларацію з пода тку на прибуток за II квартал 2011 рік з додатками, що підтвердж ується супровідним листом б/ н від 29.07.11р. (асі 1) та описом (а.с.9).

01.08.2011 року уповноваженою особ ою Ленінської міжрайонної де ржавної податкової інспекці ї у м. Луганську вказана декла рація з додатками була отрим ана, що підтверджується підп исом на повідомленні про вру чення поштового відправленн я (а.с. 10).

Ленінською МДПІ у м. Лугансь ку листом від 03.08.2011 року № 39602/28-517 бу ло повідомлено Товариство з обмеженою відповідальністю «СІЛАЙ» про те, що надіслана д екларація з податку на прибу ток заповнена всупереч прави лам зазначеним у затверджено му порядку: звітність подана не в повному обсязі, а саме ві дсутня частина (кінцівки) под аткового звіту, яка заповнює ться посадовими (службовими) особами органу державної по даткової служби (а.с.6).

Порядок складання подання та прийняття податкових дек ларацій визначени нормами ст атей 48,49 Податкового кодексу У країни, відповідно до яких:

Стаття 48. Складення податко вої декларації

48.1. Податкова декларац ія складається за формою, зат вердженою в порядку, визначе ному положеннями пункту 46.5 ст атті 46 цього Кодексу та чинном у на час її подання. Форма пода ткової декларації повинна мі стити необхідні обов'язкові реквізити і відповідати норм ам та змісту відповідних под атку та збору.

48.2. Обов'язкові реквізи ти - це інформація, яку повинна містити форма податкової

декларації та за відсутност і якої документ втрачає визн ачений цим Кодексом статус і з

настанням передбачених законом юридичних наслідків .

48.3. Податкова декларац ія повинна містити такі обов 'язкові реквізити:

тип док умента (звітний, уточнюючий, з вітний новий);

звітний (податковий) період , за який подається податкова декларація;

звітний (податковий) період , що уточнюється (для уточнююч ого розрахунку);

повне найменування (прізви ще, ім'я, по батькові) платника податків згідно з реєстраці йними документами;

код платника податків згід но з Єдиним державним реєстр ом підприємств та організаці й України або податковий ном ер;

реєстраційний номер облік ової картки платника податкі в або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які чер ез свої релігійні перекон ання відмовляються від пр ийняття реєстраційного номе ра облікової картки платника податків та повідомили про ц е відповідний орган державно ї податкової служби і мають в ідмітку у паспорті);

місцезнаходження (місце пр оживання) платника податків;

найменування органу держа вної податкової служби, до як ого подається звітність;

дата подання звіту (або дата заповнення - залежно від форм и);

ініціали, прізвища та реєст раційні номери облікових кар ток посадових осіб платника

податків;

підписи платника податку - фізичної особи та/або по садових осіб платника пода тку, визначених цим Кодексом , засвідчені печаткою платни ка податку (за наявності).

48.4. У окремих випадках, к оли це відповідає сутності п одатку або збору та є необхід ним для його адміністрування , форма податкової деклараці ї додатково може містити так і обов'язкові реквізити:

відмітка про звітування за спеціальним режимом;

код виду економічної діяль ності (КВЕД);

код органу місцевого самов рядування за КОАТУУ;

індивідуальний податковий номер та номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість згідно з д аними реєстру платників пода тку на додану вартість за зві тний (податковий) період.

48.5. Податкова декларац ія повинна бути підписана:

48.5.1. керівником платник а податків або уповноваженою особою, а також особою, яка ві дповідає за ведення бухгалте рського обліку та подання по даткової декларації до орган у

державної податкової сл ужби. У разі ведення бухгалте рського обліку та подання по даткової

декларації безп осередньо керівником платни ка податку така податкова де кларація

підписується та ким керівником та особою, яка відповідає за ведення бухга лтерського обліку;

фізичною особою - платником податків або його законним п редставником;

особою, відповідальною за в едення бухгалтерського облі ку та подання податкової дек ларації згідно із договором про спільну діяльність або у годою про розподіл продукції .

48.6. Якщо податкова декл арація подається податковим и агентами - юридичними особа ми, вона повинна бути підписа на керівником такого агента та особою, яка відповідає за в едення бухгалтерського облі ку та подання податкової дек ларації такого агента, а якщо податковим агентом є платни к податків - фізична особа - та ким платником податків.

48.7. Податкова звітність, скла дена з порушенням норм цієї с татті, не вважається податко вою декларацією.

Стаття 49. Подання податково ї декларації до органів держ авної податкової служби

Податкова декларація пода ється за звітний період в уст ановлені цим Кодексом строки органу державної податкової служби, в якому перебуває на о бліку платник податків.

Платник податків зобов'яза ний за кожний встановлений ц им Кодексом звітний період п одавати податкові деклараці ї щодо кожного окремого пода тку, платником якого він є, від повідно до цього Кодексу нез алежно від того, чи провадив т акий платник податку господа рську діяльність у звітному періоді.

Платники податку на прибут ок підприємств, які оподатко вуються за ставкою нуль відс отків відповідно до пункту 154. 6 статті 154 цього Кодексу, подаю ть органам державної податко вої служби декларації (розра хунки) з податку на прибуток п ідприємств за спрощеною форм ою у порядку, встановленому ц им Кодексом.

49.3. Податкова декларац ія подається до органу держа вної податкової служби за ви бором платника податків, якщ о інше не передбачено цим Код ексом, в один із таких способі в:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається пошто ю з повідомленням про; вручен ня та з описом вкладення;

в) засобами електронн ого зв'язку в електронній фор мі з дотриманням умови Щодо р еєстрації електронного підп ису підзвітних осіб у порядк у, визначеному законодавство м.

Платники податків, що належ ать до великих та середніх пі дприємств, подають податкові декларації до органу держав ної податкової служби в елек тронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електр онного підпису підзвітних ос іб у порядку, визначеному зак онодавством.

У разі надсилання податков ої декларації поштою, платни к податку зобов'язаний здійс нити таке відправлення на ад ресу відповідного органу дер жавної податкової служби не пізніше ніж. за десять днів до закінчення граничного строк у подання податкової деклара ції, визначеного цією статте ю.

49.6. У разі втрати або зіп суття поштового відправленн я чи затримки його вручення о ргану державної податкової с лужби з вини оператора пошто вого зв'язку, такий оператор н есе відповідальність відпов ідно до закону. У такому разі п латник податків звільняєтьс я від будь - якої відповідальн ості за неподання або несвоє часне подання такої податков ої декларації.

Платник податків протягом п'яти робочих днів з дня отрим ання повідомлення про втрату або зіпсуття поштового відп равлення зобов'язаний надісл ати поштою або надати особис то (за його вибором) органу дер жавної податкової служби дру гий примірник податкової дек ларації разом з копією повід омлення про втрату або зіпсу ття поштового відправлення.

49.7. Незалежно від факту втрат и або зіпсуття такого поштов ого відправлення чи затримки його вручення платник подат ків зобов'язаний сплатити су му податкового зобов'язання, самостійно визначену ним у т акій податковій декларації, протягом строків, установлен их цим Кодексом.

49.8. Прийняття податкової дек ларації є обов'язком органу д ержавної податкової служби. Під час прийняття податкової декларації уповноважена пос адова особа органу державної податкової служби, в якому пе ребуває на обліку платник по датків, зобов'язана перевіри ти наявність та достовірніст ь заповнення всіх обов'язков их реквізитів, передбачених пунктами 48.3 та 48.4 статті 48 цього Кодексу. Інші показники, зазн ачені в податковій деклараці ї платника податків, до її при йняття перевірці не підлягаю ть.

49.9. За умови дотримання платн иком податків вимог цієї ста тті посадова особа органу де ржавної податкової служби, в якому перебуває на обліку пл атник податків, зобов'язана з ареєструвати податкову декл арацію платника датою її фак тичного отримання органом де ржавної податкової служби.

За умови дотримання вимог, в становлених статтями 48 і 49 цьо го Кодексу податкова деклара ція, надана платником, також в важається прийнятою:

49.9.1. за наявності на всіх арку шах, з яких складається подат кова декларація та, за бажанн ям платника податків, на її ко пії, відмітки (штампу) органу д ержавної податкової служби, яким отримана податкова декл арація, із зазначенням дати ї ї отримання, або квитанції пр о отримання податкової декла рації у разі її подання засоб ами електронного зв'язку, або поштового повідомлення з ві дміткою про вручення органу державної податкової служби , у разі надсилання податково ї декларації поштою;

49.9.2. у разі, якщо орган державн ої податкової служби із дотр иманням вимог пункту 49.11 цієї с татті не надає платнику пода тків повідомлення про відмов у у прийнятті податкової дек ларації або у випадках, визна чених цим пунктом, не надсила є його платнику податків у вс тановлений цією статтею стро к.

49.10. Відмова посадової особи органу державної податкової служби прийняти податкову д екларацію з будь-яких причин , не визначених цією статтею, у тому числі висунення будь-як их не визначених цією статте ю передумов щодо такого прий няття (включаючи зміну показ ників такої податкової декла рації, зменшення або скасува ння від'ємного значення об'єк тів оподаткування, сум бюдже тних відшкодувань, незаконно го збільшення податкових зоб ов'язань тощо) забороняється .

49.11. У разі подання платником податків до органу державно ї податкової служби податков ої декларації, заповненої з п орушенням вимог пунктів 48.3 та 48.4 статті 48 цього Кодексу, таки й орган державної податкової служби зобов'язаний надати т акому платнику податків пись мове повідомлення про відмов у у прийнятті його податково ї декларації із зазначенням причин такої відмови:

49.11.1. у разі отримання такої по даткової декларації, надісла ної поштою або засобами елек тронного зв'язку, - протягом п' яти робочих днів з дня її отри мання;

49.11.2. у разі отримання такої по даткової декларації особист о від платника податку або йо го представника - протягом тр ьох робочих днів з дня її отри мання.

49.12. У разі отримання від мови органу державної податк ової служби у прийнятті пода ткової декларації платник по датків має право:

49.12.1. подати податкову деклар ацію та сплатити штраф у разі порушення строку її подання ;

49.12.2. оскаржити рішення орган у державної податкової служб и у порядку, передбаченому ст аттею 56 цього Кодексу.

49.13. У разі якщо в установлено му законодавством порядку бу де встановлено факт неправом ірної відмови органом держав ної податкової служби (посад овою особою) у прийнятті пода ткової декларації, остання в важається прийнятою у день ї ї фактичного отримання орган ом державної податкової служ би.

Стаття 11 КАС України передб ачає, що розгляд і вирішення с прав в адміністративних суда х здійснюються на засадах зм агальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх док азів і у доведенні перед судо м їх переконливості.

Стосовно доводів відповід ача, що декларація з податку н а прибуток підприємства за П квартал 2011 року не прийнята Ле нінською МДПІ у м. Луганську у зв'язку з відсутністю частин и (кінцівки) податкового звіт у, яка заповнюється посадови ми (службовими) особами орган у державної податкової служб и слід зазначити, що на час под ання вказаної декларації до відповідача був чинний Наказ ДПА України «Про затверджен ня форми Податкової декларац ії з податку на прибуток підп риємства» від 28.02.2011 року № 114, яки м не передбачено надання «ча стини (кінцівки) податкового звіту, яка заповнюється поса довими (службовими) особами о ргану державної податкової с лужби». На підтвердження нап равлення податкової деклара ції, яка відповідає: затвердж еній формі, представником по зивача надано суду супровідн ий лист (а.с.11) із зазначенням кі лькості аркушів податкової д екларації, опис кореспонденц ії (а.с.9) з вказівкою на кількіс ть аркушів, з якого також вбач ається, що податкова деклара ція складається з 2 аркушів. За таких обставин, посилання ві дповідача на відсутність час тини (кінцівки) податкового з віту, яка заповнюється посад овими (службовими) особами ор гану державної податкової сл ужби в поданих позивачем док ументах податкової звітност і оцінюються судом критично, з огляду на їх невідповідніс ть фактичним обставинам.

Крім того, в судом встановл ено що спірна декларація офо рмлена у відповідності до пр иписів ст. 48 Податкового кодек су України, містить обов'язко ві реквізити та засвідчена п ечаткою.

На підставі викладеного к олегія суддів вважає, що судо ве рішення першої інстанції відповідає вимогам матеріал ьного та процесуального прав а і не може бути скасовано чи з мінено з підстав, що наведені в апеляційній скарзі, судом п ершої інстанції перевірено д оводи сторін, дано їм правиль ну оцінку, постанова суду є за конною і обґрунтованою, дово дами апеляційної скарги висн овки, викладені в судовому рі шенні, не спростовуються, під стави для скасування постано вленого у справі судового рі шення відсутні.

На підставі вищенаведеног о, керуючись ст.ст. 195, 198, 200, 205, 206 КАС У країни, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Ленінсь кої міжрайонної державної по даткової інспекції у місті Л уганську - залишити без зад оволення.

Постанову Луганського окр ужного адміністративного су ду від 30 серпня 2011 року у справі № 2а-6976/11/1270 за позовом Товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Сілай" до Ленінської міжр айонної державної податково ї інспекції у місті Луганськ у про визнання дій неправомі рними та зобов'язання вчини ти певні дії - залишити без змі н.

Ухвала набирає законної си ли через п'ять днів після на правлення її копії особам, як і беруть участь в справі, та мо же бути оскаржена безпосеред ньо до Вищого адміністративн ого суду України протягом дв адцяти днів після набрання з аконної сили судовим рішення м суду апеляційної інстанції .

Колегія суддів : В.В. Попов О.П.Лях

К.П. Горбенко

Дата ухвалення рішення25.10.2011
Оприлюднено11.04.2012
Номер документу22427293
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6976/11/1270

Ухвала від 30.09.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Попов Володимир Васильович

Ухвала від 30.09.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Попов Володимир Васильович

Ухвала від 27.09.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Острович С.Е.

Ухвала від 20.09.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Острович С.Е.

Ухвала від 25.10.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Попов В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні