Рішення
від 03.04.2012 по справі 5016/441/2012(3/33)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" квітня 2012 р. Справа № 5016/441/2012(3/33)

за позовом: Миколаївс ького обласного територіаль ного відділення

Антимонопольного коміт ету України

54030, м. Миколаїв, вул. Потьом кінська, 41

до відповідача: Відділу Держкомзему у Пе рвомайському районі Миколаї вської області

55200, Миколаївська область, м . Первомайськ, вул. Чкалова, 12

про: стягнення штра фу та пені.

Суддя Смородінова О.Г .

ПРЕДСТАВНИКИ:

Від позивача: ОСОБА_1, за довіреністю;

Від відповідача: не з' явив ся.

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся до господарського суду з позово м стягнути з відповідача штр аф у розмірі 3000,00 грн. згідно ріш ення адміністративної колег ії Миколаївського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету У країни від 20.12.11 р. № 85-ріш. та пеню у розмірі 585,00 грн., яка нар ахована за прострочення спла ти цього штрафу в період з 01.03.12 р . по 13.03.2012 р.

Позовні вимоги ґрун туються на підставі рішення № 85-ріш справа № 2-26.213/61-2011 від 20.12.11 р., к опії супроводжувального лис та від 21.12.2011 р. № 2-292/80-2099, ст. 25 Закону У країни “Про антимонопольний комітет України”, пункту 3 Пол оження про територіальне від ділення АКУ та мотивовані ти м, що у передбачений законом т ермін та станом на час поданн я цього позову відповідачем штраф за рішенням відділенню не сплачено.

23.03.12 р. позивач через кан целярію суду звернувся з зая вою про збільшення позовних вимог, в якій просить стягнут и з відповідача штраф у розмі рі 3000,00 грн. згідно рішення адмі ністративної колегії Микола ївського обласного територі ального відділення Антимоно польного комітету України ві д 20.12.11 р. № 85-ріш. та пеню у розмірі 1530,00 грн., яка нарахована з а прострочення сплати цього штрафу за період з 01.03.12 р. по 03.04.12 р .

Відповідач у заперечення х (вх. № 6566/2012 від 02.04.12 р.) просить суд відмовити в задоволенні поз овної заяви зазначаючи, що по -перше, метою відділу не є отри мання прибутку, а забезпечен ня доступу фізичних і юридич них осіб до інформації, яка ст ала доступною відділу в резу льтаті здійснення покладени х повноважень; по-друге, відді л не має ліцензії на проведен ня землевпорядних та землеоц іночних робіт та не виконує ї х, а виконує лише земельно-кад астрові роботи та послуги.

03.04.12 р. в судове засідан ня відповідач з невідомих пр ичин свого представника не н аправив, хоча про час та місце розгляду справи був повідом лений належним чином, про що с відчить поштове повідомленн я № 5400116800167.

03.04.12 р. за результатами розгляду справи суд, на підст аві ст. 85 Господарського проце суального кодексу України, о голосив вступну та резолютив ну частини рішення.

Ознайомившись з матеріал и справи, вислухавши предста вника позивача, господарськи й суд, -

В С Т А Н О В И В:

20 грудня 2011 року ад міністративна колегія Микол аївського обласного територ іального відділення Антимон опольного комітету України п рийняла рішення № 85 - ріш у сп раві № 2-26.213/61-2011 “Про порушення за конодавства про захист еконо мічної конкуренції та наклад ення штрафу”, відносно відпо відача яким:

1. Визнано відділ Держкомз ему у Первомайському районі Миколаївської

області за визначенням абзацу другого частини першої статті 12 Закон у України

«Про захист екон омічної конкуренції»суб'єкт ом господарювання, що займав у

2010 році, січні - верес ні 2011 року монопольне (доміную че) становище на ринку наданн я платних земельно-кадастров их робіт та послуг в межах нас елених пунктів

Первомайс ького району Миколаївської о бласті, оскільки на цьому рин ку в нього немає жодного конк урента.

2. Визнано дії відділу Держкомзему у Первомайськом у районі Миколаївської облас ті, які полягають у стягненні завищеної плати з замовникі в за послугу з надання довідк и про присвоєння кадастровог о номеру земельній ділянці, п ро обмеження (обтяження) на ви користання земельної ділянк и та розподіл земель серед вл асників землі та землекорист увачів, а також наданням в окр емих випадках інших послуг, я кі не замовлялись замовникам и, що порушує вимоги пункту 3 т аблиці 6.1 спільного наказу Дер жкомзему, Міністерства фінан сів України і Міністерства е кономіки України від 15.06.2001 №97/298/124 , порушенням законодавства п ро захист економічної конкур енції, передбаченим пунктом 2 статті 50, частиною першою ста тті 13 Закону України «Про захи ст економічної конкуренції» у вигляді зловживання монопо льним (домінуючим) становище м на ринку падання платних зе мельно-кадастрових послуг, щ о призвели до ущемлення інте ресів інших суб'єктів господ арювання та споживачів, які б ули б неможливими за умов існ ування значної конкуренції н а ринку.

3. Визнано дії відділ у Держкомзему у Первомайсько му районі Миколаївської обла сті, які полягають у стягненн і з замовників плати за послу ги з надання витягів про норм ативну грошову оцінку земель них ділянок, в разі якщо норма тивно грошова оцінка не була проведена, наданням інших по слуг (консультацій), які не зам овлялись замовниками, поруше нням законодавства про захис т економічної конкуренції, п ередбаченим пунктом - 2 статті 50, частиною першою статті 13 Зак ону України «Про захист екон омічної конкуренції»у вигля ді зловживання монопольним ( домінуючим) становищем на ри нку надання платних земельно -кадастрових послуг, що призв ели до ущемлення інтересів і нших суб'єктів господарюванн я та споживачів, які були б нем ожливими за умов існування з начної конкуренції на ринку.

4. Зобов'язано відділ Держкомзему у Первомайськом у районі Миколаївської облас ті припинити порушення закон одавства про захист економіч ної конкуренції, вказані у пу нктах 2 та 3 цього рішення, дотр имуватися вимог чинного зако нодавства при наданні платни х послуг та стягненні розмір ів, плати за їх надання, що уне можливлюватиме встановленн я необґрунтованої вартості н аданих послуг.

Пунктом 5 цього рішення п озивач за порушення, вказані у пунктах 2 та 3 цього рішення, в ідповідно до абзацу другого частини першої, абзацу друго го частини другої статті 52 Зак ону України "Про захист еконо мічної конкуренції" наклав н а відділ Держкомзему у Перво майському районі Миколаївсь кої області штраф в розмірі 3 000,00 гривень.

В рішенні зазначено, що штраф підлягає сплаті у двом ісячний строк з дня отриманн я рішення.

Протягом п' яти днів з дня с плати штрафу відповідач пови нен був надіслати до територ іального відділення докумен ти, що підтверджують сплату ш трафу.

Відповідач був сповіщений про те, що рішення може бути о скаржено до господарського с уду у двомісячний строк з дня одержання.

Дослідивши матеріали дано ї справи відповідно до вимог ст. 43 ГПК України, оцінивши ная вні в ній докази, проаналізув авши їх з вимогами діючого за конодавства, суд дійшов висн овку про обґрунтованість зая вленого позову та його задов олення в повному обсязі вихо дячи з наступного:

Частинами другою та третьо ю статті 56 Закону України "Про захист економічної конкурен ції" (далі - Закон) передбачено , що рішення та розпорядження органів АМК України, голів йо го територіальних відділень є обов'язковими до виконання . Особа, на яку накладено штраф за рішенням органу АМК Украї ни, сплачує його у двомісячни й строк з дня одержання рішен ня про накладення штрафу.

Згідно з частиною п'ятою ста тті 56 цього Закону за кожний д ень прострочення сплати штра фу стягується пеня у розмірі півтора відсотка від суми шт рафу. Розмір пені не може п еревищувати розміру штрафу, накладеного відповідним ріш енням органу АМК України. Нарахування пені зупиняєтьс я на час розгляду чи перегляд у господарським судом: справ и про визнання недійсним ріш ення органу Антимонопольног о комітету України про накла дення штрафу; відповідного р ішення (постанови) господарс ького суду.

Як вбачається з матеріалів справи, прийняте колегією те риторіального відділення 20.12. 11 р. рішення було отримано від ділом Держкомзему у Первомай ському районі 28.12.2011 року п ро що свідчить поштове повід омлення № 5521304271696, однак у передба чений законодавством строк, штраф відповідачем не було с плачено. При цьому слід зазна чити, що у встановлені строки рішення відділення № 85-ріш ві д 20.12.2011 р. у судовому порядку не о скаржувалося, отже воно є чин ним і обов' язковим до викон ання особою, щодо якої воно пр ийнято.

Відповідно до п. 2 1 Пленуму Вищого господарськ ого суду України (постанова № 15) від 26.12.2011 року вирішуючи спор и, пов'язані із зобов'язання м виконати рішення Антимоно польного комітету України чи його територіального відділ ення або про стягнення кошті в (штрафу, пені) на підставі такого рішення, господарськ им судам необхідно мати на ув азі, що сам по собі факт не ос карження рішення особою, яко ї воно стосується, не є безу мовним свідченням законност і відповідного акта державно го органу. Тобто для того, щоб дійти висновку про обов'язк овість виконання рішення н азваного Комітету чи його т ериторіального відділення, г осподарському суду потріб но досліджувати це рішення н а предмет його відповідності вимогам законодавства, якщо така відповідність заперечу ється іншою стороною у справ і. Однак господарським су дом не можуть братися до уваг и доводи особи, стосовно яко ї прийнято рішення (заявник а, відповідача, третьої особ и в розумінні статті 39 Закону України "Про захист економіч ної конкуренції"), з приводу н езаконності та/або необґрунт ованості цього рішення, якщо такі доводи заявлено після з акінчення строків, встановл ених частиною другою статті 47 та частиною першою статті 60 названого Закону, оскільки д ана особа не скористалася св оїм правом на оскарження від повідного акта державного органу, а перебіг зазначено го строку виключає можлив ість перевірки законності та обґрунтованості рішення органу Антимонопольного ко мітету України.

Приписами ст.ст. 60, 47 За кону передбачено, що строки о скарження рішень органу Анти монопольного комітету Украї ни які є присічними.

Так, нормами ст.ст. 60, 47 За кону України «Про захист еко номічної конкуренції»заявн ик, відповідач, третя особа м ають право оскаржити рішенн я органів Антимонопольного комітету України повністю або частково до господарськ ого суду у двомісячний стр ок з дня одержання рішення. Цей строк не може бути відно влено. У процесі розгляду справи органи Антимонопольн ого комітету України за под аною суб'єктом господарюван ня заявою про вжиття заходів для відвернення негативних та непоправних наслідків д ля суб'єктів господарювання внаслідок порушення закон одавства про захист економіч ної конкуренції можуть прийн яти попереднє рішення про: з аборону особі (відповідачу), в діях якої вбачаються ознак и порушення, вчиняти певні ді ї, в тому числі про блокуванн я цінних паперів; обов'язкове вчинення певних дій, якщо н евідкладне вчинення цих дій є необхідним виходячи із зак онних прав та інтересів інши х осіб. Попереднє рішення м оже бути оскаржене в поря дку, визначеному статтею 60 цьо го Закону, у п'ятнадцятиденни й строк з дня його одержання. Цей строк не може бути поновл ено.

Відповідач в заперечення х наводить доводи, які на його думку свідчать про незаконн ість рішення відділення від 20.12.2011 № 85-ріш, згідно якого стягує ться штраф та пеня, тобто нама гається оскаржити зазначене рішення відділення у справі , що стосується стягнення штр афу та пені.

Предметом розгляду дан ої справи є стягнення штрафу та пені згідно рішення терит оріального відділення, яке б уло прийнято 20.12.2011 року.

Матеріали справи свідча ть, що зазначене рішення ві дділення від 20.12.2011 № 85-ріш отрима но відповідачем 28.12.2011 р. Отже, дв охмісячний строк для оскарже ння рішення почався з 29.12.2011 р. і з акінчився 29.02.2012 р. Належни х доказів оскарження рішення відділення у передбачений з аконом строк відповідач суду не надав. Позов до господарсь кого суду від Миколаївського обласного територіального в ідділення Антимонопольного комітету України надійшов 13.03.2012 р. Тому, пропуск відпов ідачем визначеного Законом У країни „Про захист економічн ої конкуренції" строку оскар ження рішення, унеможливлює вирішення судом питання щодо правомірності або неправомі рності прийняття позивачем р ішення від 20.12.2011 № 85-ріш.

З наданого ж позивач ем розрахунку вбачається пра вомірне нарахування відпові дачу до стягнення пені за пер іод з 01.03.12 р. по 03.04.12 р., що становить 34 дні.

Оскільки, 3000,00 (розмір шт рафу за рішенням адмінколегі ї) х 1,5% (відповідно до ч.5 ст.56 Зако ну) = 45,00 грн., то, за 34 дня простроч ення сплати штрафу сума пені з 01.03.12 р. по 03.04.12 р. відповідно до ча стини п'ятої статті 56 Закону У країни „Про захист економічн ої конкуренції" цілком обґру нтовано складає в розмірі: 45,00 г рн. х 34дня = 1530,00 грн.

За змістом статті 25 Закону України "Про Антимонопольни й комітет України" з метою зах исту інтересів держави, спож ивачів та суб'єктів господар ювання органи Комітету у зв'я зку з порушенням законодавст ва про захист економічної ко нкуренції органами, влади, юр идичними чи фізичними особам и подають заяви, позов , скарги до суду, в тому числі про зо бов'язання виконати рішення органів Комітету та стягненн я не сплачених у добровільно му порядку штрафів та пені.

Відповідно з приписами ч.1 ст. 32, ст. 33 Господарського проц есуального кодексу доказами у справі є будь-які фактичні д ані, на підставі яких господа рський суд у визначеному зак оном порядку встановлює наяв ність чи відсутність обстави н, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають зна чення для правильного виріше ння господарського спору.

Кожна сторона повинна дове сти ті обставини, на які во на посилається як на підстав у своїх вимог і заперечень.

Судом перевірено ро змір нарахування позивачем п ені до стягнення з відповіда ча, та встановлено, що розраху нок відповідає фактичним обс тавинам справи та вищенаведе ним нормам Закону.

Таким чином, позовні в имоги заявлені обґрунтовано та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 32, 33, 43, 44, 49, 82, 84, 85 Господарського процесуальн ого кодексу України, господа рський суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити в по вному обсязі.

2. Стягнути з Відділу Держко мзему у Первомайському район і Миколаївської області (55200, Ми колаївська область, м. Первом айськ, вул. Чкалова, 12, код ЄДРПО У 20909209) штраф у розмірі 3000,00 грн. т а пеню в сумі 1530,00 грн., згідно рі шення адміністративної коле гії Миколаївського обласног о територіального відділенн я Антимонопольного комітету України від 20.12.11 р. № 85-ріш до заг ального фонду Державного бюд жету України на рахунок, відк ритий в Управлінні Держказна чейства України за місцем зн аходження платника податків за кодом бюджетної класифік ації доходів 21081100 «Адміністрат ивні штрафи та інші санкції» .

Наказ видати після набран ня рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення десят иденного строку з дня його пі дписання.

Суддя О.Г. Смородін ова

Рішення підписано 09.04.2012 року.

Дата ухвалення рішення03.04.2012
Оприлюднено17.04.2012
Номер документу22527769
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5016/441/2012(3/33)

Постанова від 01.04.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Ухвала від 17.03.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Ухвала від 25.02.2014

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 27.12.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Рішення від 03.04.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 14.03.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні