Рішення
від 23.06.2011 по справі 8/205
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 8/205 23.06.11

За позовом Приватног о акціонерного товариства «С трахова компанія «АХА

Страхування »

до Закритог о акціонерного товариства «У країнська екологічна страхо ва

компанія»

про стягнення у сумі 23 277, 03 грн.

Суддя Катрич В. С.

Представники:

від позивача ОС ОБА_1 - представник за довіре ністю від 07.04.2011 року;

від відповідача не з' явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарськ ого суду міста Києва передан і позовні вимоги Приватного акціонерного товариства «Ст рахова компанія «АХА Україна »до Закритого акціонерного т овариства «Українська еколо гічна страхова компанія»про стягнення у сумі 23 277, 03 грн.

Вимоги позивач обґрунтову є тим, що 18.08.2009 року по пр. Московс ький в м. Харків, сталася дорож ньо-транспортна пригода за у частю автомобіля Тойота, д/н НОМЕР_1, під керуванням гр. ОСОБА_2 та автомобіля марки Шкода, д/н НОМЕР_2, який був застрахований позивачем на підставі договору страхуван ня наземного транспорту. Поз ивачем, на виконання умов заз наченого договору була здійс нена виплата страхового відш кодування. У зв' язку із зазн аченим, оскільки цивільно-пр авова відповідальність винн ого в ДТП була застрахована у Відкритому акціонерному тов аристві «Українська екологі чна страхова компанія», до по зивача в порядку регресу пер ейшло право зворотної вимоги до відповідача.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 29.04.2011 року по рушено провадження у справі, призначено розгляд на 09.06.2011 рок у.

Представник відповідача у судове засідання 09.06.2011 року не з'явився, вимоги ухвали суду н е виконав, про поважні причин и неявки суд не повідомив.

Представник позивача у суд овому засіданні 09.06.2011 року пода в суду докази щодо припиненн я Приватного акціонерного то вариства «Страхова компанія «АХА Україна»шляхом приєдна ння до Приватного акціонерно го товариства «Страхова комп анія «АХА Страхування», позо в підтримав у повному обсязі .

Ухвалою суду від 09.06.2011 року зд ійснено заміну позивача - При ватного акціонерного товари ства «Страхова компанія «АХА Україна»на Приватне акціоне рне товариство «Страхова ком панія «АХА Страхування», роз гляд справи відкладено на 23.06.20 11 року.

Представник позивача у суд овому засіданні 23.06.2011 року позо вні вимоги підтримав у повно му обсязі.

Представник відповідача у судове засідання 23.06.2011 року не з' явився, вимоги ухвали суд у не виконав, про поважні прич ини неявки суд не повідомив, х оча про час та місце судового засідання був повідомлений належним чином, що підтвердж ується повідомленням про вру чення поштового відправленн я № 1466657.

За таких обставин, на підста ві статті 75 ГПК України, справ а може бути розглянута за ная вними в ній матеріалами.

Розглянувши подані позива чем документи і матеріали, вс ебічно і повно з' ясувавши ф актичні обставини, на яких ґр унтується позов, об' єктивно оцінивши докази, які мають зн ачення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Госп одарський суд міста Києва,

ВСТАНОВИВ:

З довідки ВДАІ з обсл уговування м. Харкова від 19.08.2009 року та постанови Московсько го районного суду м. Харкова п о справі № 3-4744/09 від 28.08.2009 року вбач ається, що 18.08.2009 року о 07-40 години г р. ОСОБА_2, керуючи автомоб ілем Тойота, д/н НОМЕР_1, по пр. Московський в м. Харків, в р айоні будинку № 111 не дотримав ся безпечної дистанції та шв идкості руху, чим допустив зі ткнення з автомобілем Шкода, д/н НОМЕР_2, який рухався по переду, в результаті чого авт омобілі зазнали механічні по шкодження.

Постановою Московського районного суду м. Харкова по с праві № 3-4744/09 від 28.08.2009 року гр. ОС ОБА_2 визнано винним у вчине нні адміністративного право порушення передбаченого ст. ст. 124, 284 КУпАП та накладено на нь ого адміністративне стягнен ня у вигляді штрафу на корист ь держави у розмірі 340, 00 грн.

Пошкоджений внаслідок вка заної ДТП автомобіль Шкода, д /н НОМЕР_2, був застрахован ий на підставі договору стра хування серія ИБ № 1117949/05 АВ-Л від 21.05.2009 року, укладеного між ЗАТ « АХА Україна»(правонаступник ом якого є Приватне акціонер не товариство «Страхова комп анія «АХА Страхування»), за до говором страховик, та гр. ОС ОБА_3., за договором - страху вальник.

Із матеріалів справи вбача ється, що за замовленням пози вача було проведено автотова рознавче дослідження, згідно висновку якого (висновок по в становленню вартості віднов лювального ремонту № 472 від 02.09.20 09 року) матеріальна шкода, нан есена власнику автомобіля Шк ода, д/н НОМЕР_2, у результа ті його ушкодження при ДТП, ст ановить 25 571, 51 грн.

Як вбачається із страховог о акту № 10424/09/05/15 від 18.09.2009 року позив ачем було прийнято рішення п ро виплату страхового відшко дування у розмірі 23 277, 03 грн.

На виконання умов договору страхування серія ИБ № 1117949/05 АВ -Л від 21.05.2009 року, позивачем було здійснено виплату страховог о відшкодування у розмірі 23 277, 03 грн., що підтверджується ная вним в матеріалах справи пла тіжним дорученням № 15671 від 21.09.2009 року.

Статтею 27 Закону України «П ро страхування»та статтею 993 Ц К України визначено, що до стр аховика, який виплатив страх ове відшкодування за договор ом майнового страхування, у м ежах фактичних затрат перехо дить право вимоги, яке страху вальник або інша особа, що оде ржала страхове відшкодуванн я, має до особи, відповідально ї за заподіяний збиток.

Відповідно до ч. 1 статті 1191 ЦК України особа, яка відшкодув ала шкоду, завдану іншою особ ою, має право зворотної вимог и (регресу) до винної особи у р озмірі виплаченого відшкоду вання, якщо інший розмір не вс тановлений законом.

Відшкодувавши збитки, завд ані водієм ОСОБА_2, позива ч на підставі положень статт і 27 Закону України «Про страху вання»та статті 993 ЦК України став в межах сплаченої суми с тороною-кредитором у зобов' язанні, що виникло з делікту, з амість потерпілого.

Тобто, позивач з моменту спл ати шкоди за особу, відповіда льну за її спричинення став к редитором у деліктному зобов ' язанні, отримавши право за мість потерпілого вимагати в ідшкодування заподіяної шко ди від особи відповідальної за завдані збитки.

Частинами першою та другою статті 1187 ЦК України передбач ено, що джерелом підвищеної н ебезпеки є діяльність, пов'яз ана з використанням, зберіга нням або утриманням транспор тних засобів, механізмів та о бладнання, використанням, зб еріганням хімічних, радіоакт ивних, вибухо- і вогненебезпе чних та інших речовин, утрима нням диких звірів, службових собак та собак бійцівських п орід тощо, що створює підвище ну небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює, та інши х осіб. Шкода, завдана джерело м підвищеної небезпеки, відш кодовується особою, яка на ві дповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренд и тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об 'єктом, використання, зберіга ння або утримання якого ство рює підвищену небезпеку.

Відповідно до пункту 1 части ни 1 статті 1188 ЦК України шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної н ебезпеки, відшкодовується на загальних підставах, а саме ш кода, завдана одній особі з ви ни іншої особи, відшкодовуєт ься винною особою.

Вина особи, яка керувала авт омобілем Тойота, д/н НОМЕР_1 , встановлена у судовому поря дку.

Тому, гр. ОСОБА_2 є особою , відповідальною за збиток, за подіяний автомобілю Шкода, д /н НОМЕР_2, у результаті по шкодження цього автомобіля п ри ДТП.

При цьому, з матеріалів спра ви вбачається, що на виконанн я вимог Закону України «Про о бов'язкове страхування цивіл ьно-правової відповідальнос ті власників наземних трансп ортних засобів»між гр. ОСОБ А_2 та Закритим акціонерним товариством «Українська еко логічна страхова компанія»в ідносно транспортного засоб у Тойота, д/н НОМЕР_1, було у кладено поліс обов' язковог о страхування цивільно-право вої відповідальності власни ків наземних транспортних за собів.

Статтею 22 ЦК України передб ачено, що особа, якій завдано з битків у результаті порушенн я її цивільного права, має пра во на їх відшкодування. Збитк ами є, зокрема, втрати, яких ос оба зазнала у зв'язку зі знище нням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зроб ила або мусить зробити для ві дновлення свого порушеного п рава (реальні збитки).

Відповідно до п. 22.1 ст. 22 Закон у України «Про обов'язкове ст рахування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засоб ів»при настанні страхового в ипадку страховик відповідно до лімітів відповідальності страховика відшкодовує у вс тановленому цим Законом поря дку оцінену шкоду, яка була за подіяна у результаті дорожнь о-транспортної пригоди життю , здоров'ю, майну третьої особи .

Згідно ст. 509 ЦК України зобов 'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) з обов'язана вчинити на корист ь другої сторони (кредитора) п евну дію (передати майно, вико нати роботу, надати послугу, с платити гроші тощо) або утрим атися від певної дії, а кредит ор має право вимагати від бор жника виконання його обов'яз ку.

Зобов'язання виникають з пі дстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Пунктами 1, 3 ч. 2 ст. 11 ЦК Україн и передбачено, що підставами виникнення цивільних прав т а обов'язків, зокрема, є догово ри та інші правочини; завданн я майнової (матеріальної) та м оральної шкоди іншій особі.

За загальним правилом зобо в'язання не створює обов'язку для третьої особи (стаття 511 ЦК України).

Водночас, згідно з частиною 7 ст. 528 ЦК України виконання об ов'язку може бути покладено б оржником на іншу особу, якщо з умов договору, вимог цього Ко дексу, інших актів цивільног о законодавства або суті зоб ов'язання не випливає обов'яз ок боржника виконати зобов'я зання особисто.

Згідно з частинами 1, 2 ст. 636 ЦК України договором на корист ь третьої особи є договір, в як ому боржник зобов'язаний вик онати свій обов'язок на корис ть третьої особи, яка встанов лена або не встановлена у дог оворі. Виконання договору на користь третьої особи може в имагати як особа, яка уклала д оговір, так і третя особа, на к ористь якої передбачено вико нання, якщо інше не встановле но договором або законом чи н е випливає із суті договору.

Вказані норми містяться у р озділі І «Загальні положення про зобов' язання»книги п' ятої ЦК України і стосуються як договірних, так і недогові рних (деліктних) зобов' язан ь.

Відповідно до ст. 511 ЦК Україн и у випадках, встановлених до говором, зобов'язання може по роджувати для третьої особи права щодо боржника та (або) кр едитора.

Згідно з п. 4 ч. 1 та ч. 3 ст. 512 ЦК Ук раїни кредитор у зобов'язанн і може бути замінений іншою о собою внаслідок виконання об ов'язку боржника третьою осо бою. Кредитор у зобов'язанні н е може бути замінений, якщо це встановлено договором або з аконом.

Ні вище вказані договори ст рахування, ні закон не містят ь заборони на зміну кредитор а у зобов' язанні щодо відшк одування шкоди завданої в ре зультаті ДТП.

Статтею 514 ЦК України передб ачено, що до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в об сязі і на умовах, що існували н а момент переходу цих прав, як що інше не встановлено догов ором або законом.

Таким чином, у Приватного акціонерного товариства «Ст рахова компанія «АХА Страхув ання»виникло право вимоги до Закритого акціонерного това риства «Українська екологіч на страхова компанія»у поряд ку регресу на підставі вказа них норм та статей 27 Закону Ук раїни «Про страхування»та 993, 1191 ЦК України на відшкодуванн я завданих внаслідок ДТП зби тків у розмірі 23 277, 03 грн.

Згідно п. 35 Закону України « Про обов' язкове страхуванн я цивільно-правової відповід альності власників наземних транспортних засобів», для о тримання страхового відшкод ування особа, яка має право на відшкодування, подає страхо вику (або якщо страховик неві домий - МТСБУ) відповідну заяв у. У заяві про виплату страхов ого відшкодування має містит ися: найменування страховика , до якого подається заява, аб о МТСБУ; назва (для юридичної о соби), прізвище, ім'я, по батько ві (для фізичної особи) заявни ка, його місцезнаходження аб о місце проживання; зміст май нової вимоги заявника щодо в ідшкодування завданих збитк ів; інформація про вже здійсн ені взаєморозрахунки осіб, в ідповідальність яких застра хована, та потерпілих; обстав ини, якими заявник обґрунтов ує свою вимогу, та докази, що п ідтверджують її відповідно д о законодавства; розмір шкод и; підпис заявника і дата пода ння заяви. До заяви додаються довідки про дорожньо-трансп ортну пригоду, довідки відпо відних закладів охорони здор ов'я щодо тимчасової втрати п рацездатності або довідки сп еціалізованих установ про вс тановлення стійкої втрати пр ацездатності (інвалідності) у разі її виникнення, інші док ументи, які мають відношення до даної дорожньо-транспорт ної пригоди, завірені у вста новленому порядку.

Так, позивачем на адресу З акритого акціонерного товар иства «Українська екологічн а страхова компанія»була нап равлена відповідна заява на виплату страхового відшкоду вання із доданими документам и, що були отримані останнім 02 .09.2010 року.

Відповідно до 37.1 п. 37 Закону Ук раїни «Про обов' язкове стра хування цивільно-правової ві дповідальності власників тр анспортних засобів, виплата страхового відшкодування зд ійснюється протягом одного м ісяця з дня отримання страхо виком визначених у статті 35 ць ого Закону документів або в с троки та в обсягах, визначени х рішенням суду.

Таким чином, відповідачу у т ермін до 02.10.2010 року належало вип латити страхове відшкодуван ня чи надати обґрунтовані за перечення щодо такої виплати .

Відповідач доказів опла ти ним страхового відшкодува ння чи надання заперечень до матеріалів справи не надав.

У зв' язку із зазначеним, су д вважає позовну вимогу про с тягнення з відповідача 23 277, 03 грн. законною та такою, що підлягає задоволенню у повно му обсязі.

Відповідно до статті 49 ГПК У країни (в редакції, чинній на м омент подачі позову), при задо воленні позову державне мито та витрати на інформаційно-т ехнічне забезпечення судово го процесу покладаються на в ідповідача.

На підставі викладеного та керуючись п. п. 1, 3 ч. 2 ст. 11, ст.ст .22, 29, 509, 511, 512, 514, 528, 636, 993, 1187, 1188, 1191, 1192 ЦК Україн и та ст.ст. 33, 49, ст. ст.ст. 82-85 ГПК Ук раїни, суд -

В И Р І Ш И В

Позовні вимоги задово льнити у повному обсязі.

Стягнути з Закритого акціо нерного товариства «Українс ька екологічна страхова комп анія»(03150, м. Київ, вул. Димитрова , 5 Б; ідентифікаційний код: 30729278) з будь-якого рахунку, виявлен ого державним виконавцем під час виконання рішення на кор исть Приватного акціонерног о товариства «Страхова компа нія «АХА Страхування»(04070, м. Ки їв, вул. Іллінська, буд. 8; іденти фікаційний код: 20474912) 23 277 (двадцят ь три тисячі двісті сімдесят сім) грн. 03 коп., витрати по спла ті державного мита в сумі 232 (дв істі тридцять дві) грн. 77 коп. та витрати на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу у розмірі 236 (двісті тр идцять шість) грн. 00 коп.

Після набрання рішенням за конної сили видати наказ.

Рішення набирає законної с или після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не бу ло подано. У разі подання апел яційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає за конної сили після розгляду с прави апеляційним господарс ьким судом.

Суддя Катрич В. С.

Дата підписання: 10.04.12 р.

Дата ухвалення рішення23.06.2011
Оприлюднено18.04.2012
Номер документу22604296
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення у сумі 23 277, 03 грн

Судовий реєстр по справі —8/205

Ухвала від 29.10.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Ухвала від 03.10.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Ухвала від 03.10.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Ухвала від 24.12.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 10.12.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 21.11.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 25.10.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Подоляк Ю.В.

Ухвала від 09.10.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Подоляк Ю.В.

Ухвала від 24.09.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Подоляк Ю.В.

Рішення від 23.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні