Постанова
від 12.04.2012 по справі 26/5005/17539/2011
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕ ЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.04.2012 року Справа № 26/5005/17539/2011

Дніпропетровський апеляц ійний господарський суд у ск ладі колегії суддів:

головуючого судді Джих ур О.В. (доповідач)

суддів: Лисенко О.М., Вечі рко І.О.

при секретарі судового зас ідання: Ковзикові В.Ю.

за участю представників сторін:

від скаржника: ОСОБА_1., д овіреність №42657/10/10-039 від 29.09.10, пред ставник;

інші учасники процесу у су дове засідання не з' явились , про час та місце судового зас ідання повідомлені належним ичном.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Держа вної податкової інспекції у Бабушкінському районі м. Дні пропетровська

на ухвалу господарськог о суду Дніпропетровської обл асті від 06 березня 2012 року у справі № 26/5005/17539/2011

за заявою Товариства з о бмеженою відповідальністю “ Комінвест-Центр”, м. Харків

до Товариства з обмеж еною відповідальністю “Комп анія Аделаіда”, м. Дніпропетр овськ

про визнання банкрут ом,-

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарськ ого суду Дніпропетровської о бласті від 06 березня 2012 року (су ддя Камша Н.М.) затверджено лік відаційний баланс та звіт лі квідатора Товариства з обмеж еною відповідальністю “Комп анія Аделаіда”, м. Дніпропетр овськ; ліквідовано юридичну особу - Товариство з обмеже ною відповідальністю “Компа нія Аделаіда”, м. Дніпропетро вськ; провадження у справі пр ипинено.

Ухвала господарського суд у прийнята на підставі ст.ст.22 , 32, п.6 ст.40 Закону України “Про в ідновлення платоспроможнос ті боржника або визнання йог о банкрутом”.

Не погодившись з вказаною у хвалою Державною податковою інспекцією у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська п одано апеляційну скаргу, в як ій скаржник, посилаючись на п орушення судом норм матеріал ьного права, просить скасува ти ухвалу господарського суд у від 06 березня 2012 року.

Скаржник зазначає, що у зв' язку з порушенням провадженн я у справі про банкрутство То вариства з обмеженою відпові дальністю “Компанія Аделаід а” Державна податкова інспек ція у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська має зако нні підстави для проведення позапланової виїзної переві рки при ліквідації підприємс тва боржника, відповідно до ч ого 16 лютого 2012 року інспекції було видано наказ та направл ення на перевірку та відпові дно повідомлено ліквідатора Товариства з обмеженою відп овідальністю “Компанія Адел аіда” про проведення вказано ї перевірки.

Посилаючись на порушення б оржником приписів п.78.1 Податк ового кодексу України, скарж ник стверджує, що ліквідатор ом, який був обізнаний про про ведення інспекцією позаплан ової виїзної перевірки на пі дприємстві банкрута, було св ідомо проігноровано цей факт та не надано Державній подат ковій інспекції у Бабушкінсь кому районі м. Дніпропетровс ька жодних пояснень та докум ентів з цього приводу.

Таким чином, на думку інспек ції, посадові особи Товарист ва з обмеженою відповідальні стю “Компанія Аделаіда” вико ристовували схему мінімізац ії податкових зобов' язань т а ліквідували підприємство, використовуючи процедуру ба нкрутства без проведення док ументальної перевірки фінан сово - господарської діяльн ості підприємства.

Перевіривши доводи апеляц ійної скарги, дослідивши мат еріали справи, заслухавши по яснення представника скаржн ика, судова колегія вважає, що апеляційна скарга задоволен ню не підлягає з наступних пі дстав.

Провадження у справі про ба нкрутство Товариства з обмеж еною відповідальністю “Комп анія Аделаіда”, м. Дніпропетр овськ порушено господарськи м судом Дніпропетровської об ласті ухвалою від 27 грудня 2011 р оку за заявою Товариства з об меженою відповідальністю “К омінвест-Центр”, м. Харків на п ідставі ст.52 Закону України “П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом” (далі Закон п ро банкрутство).

Постановою господарського суду від 10 січня 2012 року визнан о банкрутом Товариства з обм еженою відповідальністю “Ко мпанія Аделаіда”, м. Дніпропе тровськ відкрито ліквідацій ну процедуру у справі строко м на шість місяців, ліквідато ром банкрута призначено ініц іюючого кредитора Товариств а з обмеженою відповідальніс тю “Комінвест-Центр”, м. Харкі в, якого зобов' язано здійсн ити певні дії, пов' язані з пр оцедурою ліквідації.

В газеті “Голос України” ві д 18 січня 2012 року №8-9 ліквідаторо м опубліковано оголошення пр о визнання боржника банкруто м і відкриття щодо нього лікв ідаційної процедури (а.с.58).

21 лютого 2012 року ліквідаторо м подано на затвердження суд у звіт ліквідатора та ліквід аційний баланс банкрута, яки й оскаржуваною ухвалою затве рджено.

Відповідно до статті 25 Зако ну України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ” (далі Закон про банкрутство ) ліквідатор з дня свого призн ачення здійснює інвентариза цію та оцінку майна банкрута згідно з законодавством, вжи ває заходів, спрямованих на п ошук, виявлення та поверненн я майна банкрута, подає до гос подарського суду заяви про в изнання недійсними угод борж ника тощо.

Відповідно до статті 40 Зако ну про банкрутство підставою для припинення провадження у справі є затвердження звіт у ліквідатора в порядку, пере дбаченому ст.32 цього Закону.

Згідно з ч.2 ст.32 Закону про ба нкрутство якщо за результата ми ліквідаційного балансу пі сля задоволення вимог кредит орів не залишилося майна, гос подарський суд виносить ухва лу про ліквідацію юридичної особи - банкрута.

Зі звіту ліквідатора вбача ється, що заборгованість бан крута перед контролюючими ор ганами відсутня.

На запит ліквідатора Бабуш кінський відділ Державної ви конавчої служби Дніпропетро вського міського управління юстиції повідомив, що станом на 23 січня 2012 року виконавчих п роваджень відносно боржника на виконанні не перебуває. Л енінський відділ Держаної ви конавчої служби Дніпропетро вського міського управління юстиції також повідомив лік відатора, що станом на 16 січня 2012 року виконавчих проваджен ь відносно боржника на викон анні не перебуває.

Таким чином, у ході здійснен ня ліквідаційної процедури в становлено та підтверджено з аборгованість перед ініцію ючим кредитором - Товариство м з обмеженою відповідальніс тю “Комінвест-Центр”, м. Харкі в - у сумі 32 713,00 грн.

Інші кредитори ліквідатор ом не виявлені, до господарсь кого суду у справу про банкру тство - не звертались.

Відсутність майна банкрут а підтверджується довідками Комунального підприємства “ Дніпропетровського міжмісь кого бюро технічної інвентар изації” №1002 від 24 січня 2012 року; Д ержавтоінспекції №14/1РЕР-258 від 25 січня 2012 року; Управління Дер жкомзему у м. Дніпропетровсь ку Дніпропетровської област і від 08 січня 2012 року № 7/7-118; Інспек ції Держтехнагляду №337-02-13 від 08 січня 2012 року, Територіальног о управління Держгірпромнаг ляду по Дніпропетровській об ласті № 05-14/274 від 25 січня 2012 року зг ідно яких за боржником нерух омого майна, транспортних за собів, сільськогосподарсько ї техніки, земельних ділянок не зареєстровано.

Відсутність заставленого майна банкрута підтверджуєт ься витягом з Державного реє стру обтяжень рухомого майна станом на 17 січня 2012 року та вит ягом з Єдиного реєстру забор он відчуження об' єктів неру хомого майна станом на 17 січня 2012 року.

Державна податкова інспек ція у Ленінському районі м. Дн іпропетровська листом від 15 л ютого 2012 року № 4051/10/29-021 повідомила ліквідатора про відсутність заборгованості у боржника с таном на 15 лютого 2012 року Держа вна податкова інспекція у Ба бушкінському районі м.Дніпро петровська листом від 20 лютог о 2012 року № 6085/10/24-046 також повідоми ла ліквідатора про відсутніс ть податкового боргу у Товар иства з обмеженою відповідал ьністю “Компанія Аделаіда”, м. Дніпропетровськ. Крім того , Державна податкова інспекц ія у Бабушкінському районі т а Державна податкова інспекц ія у Ленінському районі м. Дні пропетровська просили лікві датора терміново забезпечит и надання документів фінансо во-господарської діяльності Товариства з обмеженою відп овідальністю “Компанія Адел аіда”, м. Дніпропетровськ для проведення позапланової пер евірки.

Щодо можливості проведенн я податкової перевірки банкр ута, то 17 лютого 2012 року до Держа вної податкової інспекції у Ленінському районі м. Дніпро петровська ліквідатором нап равлено лист № 88/05/052 та 21 лютого 20 12 року до Державної податково ї інспекції Бабушкінського р айону м. Дніпропетровська бу ло направлено лист №88/05/057 про те , що ліквідатор не може надати податковому органу матеріал и для здійснення перевірки ч ерез відсутність фінансово-б ухгалтерської, статутної та іншої документації банкрута , відсутність органів управл іння банкрута за їх місцезна ходженням.

Таким чином, господарським судом встановлено, що ліквід атором у ході здійснення лік відаційної процедури здійсн ено всі заходи для виявлення кредиторів, майна банкрута я к передбачено ст.52 Закону Укра їни “Про відновлення платосп роможності боржника або виз нання його банкрутом”.

За результатами ліквідаці йного балансу у банкрута від сутнє майно, тому слід прийня ти рішення про ліквідацію юр идичної особи банкрута

Згідно п.6 ст.31 Закону України “Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом” вимоги, не з адоволені за недостатністю м айна, вважаються погашеними.

Відповідно до п.6 ст.40 Закону України “Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом” пр овадження у справі про банкр утство підлягає припиненню, якщо затверджено звіт ліквід атора у порядку, передбачено му ст.32 цього Закону.

При зазначених обставинах у господарського суду було д остатньо підстав для затверд ження звіту ліквідатора та л іквідаційного балансу і лікв ідацію юридичної особи.

Доводи скаржника не відпов ідають фактичним обставинам справи і не ґрунтуються на но рмах Закону України “Про від новлення платоспроможності боржника або визнання його б анкрутом”.

Матеріали справи свідчать , що 16 лютого 2012 року Державною п одатковою інспекцією у Бабуш кінському районі м. Дніпропе тровська видано наказ №270 (а.с.10 0) “Про здійснення виїзної поз апланової перевірки Товарис тва з обмеженою відповідальн істю “Компанія Аделаїда”.

Проте, постанова господарс ького суду Дніпропетровсько ї області від 10 січня 2012 року пр о визнання боржника банкруто м була направлена до Державн ої податкової інспекції у Ба бушкінському районі м. Дніпр опетровська, про що зазначен о в самій постанові (а.с.36-38).

Ухвалою від 22 лютого 2012 року (а .с.83) господарський суд призна чив до розгляду звіт ліквіда тора на 06 березня 2012 року, копії ухвали були направлені Держ авній податковій інспекції у Бабушкінському районі м. Дні пропетровська та Державній п одатковій інспекції у Ленінс ькому районі м. Дніпропетров ська.

Вказана ухвала отримана Де ржавною податковою інспекці єю у Бабушкінському районі м . Дніпропетровська 29 лютого 2012 року, що підтверджується пош товим повідомленням (а.с.85).

Але представник Державної податкової інспекції в судо ве засідання 06 березня 2012 року не з' явився, свою правову по зицію належними доказами не підтвердив.

Отже, Державна податкова ін спекція у Бабушкінському рай оні м. Дніпропетровська була обізнана завчасно про поруш ення відносно боржника справ и про банкрутство, у неї було д остатньо часу для здійснення документальної позапланово ї перевірки боржника. Тривал ість порушення такої перевір ки відповідно до приписів п.82. 2 ст.82 Податкового кодексу Укр аїни не повинна перевищувати 15 робочих днів для великих пл атників податків, щодо суб' єктів малого підприємництва -5 робочих днів, інших платник ів податків -10 робочих днів. Пр одовження встановлених стро ків перевірки можливе не біл ьше як на 10 робочих днів.

Твердження скаржника, що по садові особи Товариства з об меженою відповідальністю “К омпанія Аделаїда” використо вували схему мінімізації под аткових зобов' язань належн ими доказами в розумінні ст.с т.32, 34, 36 Господарського процесу ального кодексу України не п ідтверджено.

З врахуванням викладеного ухвала господарського суду Дніпропетровської області в ід 06 березня 2012 року відповідає діючому законодавству, підс тави для її скасування відсу тні.

Керуючись ст.ст.103 - 106 Господ арського процесуального код ексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Дер жавної податкової інспекції у Бабушкінському районі м. Дн іпропетровська залишити без задоволення.

Ухвалу господарського суд у Дніпропетровської області від 06 березня 2012 року у справі № 26/5005/17539/2011 залишити без змін.

Постанова може бути оскарж ена в касаційному порядку у д вадцятиденний строк до Вищог о господарського суду Україн и.

Головуючий суддя О.В.Джихур

Суддя О.М. Лисенко

Суддя І.О. Вечірко

(Дата підписання поста нови в повному обсязі 13.04.12 р.)

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення12.04.2012
Оприлюднено17.04.2012
Номер документу22608301
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —26/5005/17539/2011

Ухвала від 27.12.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Камша Ніна Миколаївна

Постанова від 20.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Ухвала від 28.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Постанова від 12.04.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

Ухвала від 06.03.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Камша Ніна Миколаївна

Ухвала від 22.02.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Камша Ніна Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні