Постанова
від 02.04.2012 по справі 2а/1570/11013/2011
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

Справа № 2а/1570/11013/2011

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 березня 2012 року

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Вовченко O.A.,

секретар судового засідання Дубовик Г.В.,

за участі:

представника позивача - ОСОБА_1, (довіреність від 29.02.2012 року)

представника відповідача - ОСОБА_2, (довіреність від 07.03.2012 року)

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом товариства з обмеженою відповідальністю «АВЄС-ТОРГ»до державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси Одеської області Державної податкової служби про визнання протиправними дії, суд -

В С Т А Н О В И В :

Товариство з обмеженою відповідальністю «АВЄС-ТОРГ»звернулось до Одеського окружного адміністративного суду з позовними вимогами до державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси про визнання протиправними дій ДПІ у Приморському районі м. Одеси по проведенню 09.12.2011 року зустрічної звірки ТОВ «АВЄС-ТОРГ» з питань взаємовідносин з контрагентами-резидентами за податковий період жовтень 2011 року та по складанню акту № 3023/23-5/37476554 від 09.12.2011 року «Про неможливість проведення зустрічної звірки TOB «АВЄС-ТОРГ»з питань взаємовідносин з контрагентами - резидентами за податковий період жовтень 2011 року.

В обґрунтування позовних вимог, в позові вказано, що 09.12.2011 року співробітниками ДПІ у Приморському районі м. Одеси, проведено зустрічну звірку ТОВ «АВЄС-ТОРГ»з питань взаємовідносин з контрагентами-резидентами за жовтень 2011 року. Звірку проведено без відома підприємства на підставі службового посвідчення. За результатами звірки складено акт від 09.12.2011 року № 3023/23-5/37476554 «Про неможливість проведення зустрічної звірки TOB «АВЄС-ТОРГ», код за ЄДРПОУ 37476554, з питань взаємовідносин з контрагентами-резидентами за податковий період жовтень 2011 року». У акті зроблено висновки про можливу нереальність здійснення господарської діяльності ПП «АВЄС-ТОРГ», код ЄДРПОУ 37476554, з контрагентами-резидентами за період жовтень 2011 року. Акт розповсюджено серед податкових органів, на обліку в яких перебувають контрагенти підприємства. Посилаючись на п. 73.5. ст. 73, пп. 78.1.1. п. 78.1 ст. 78 ПК України, Порядок проведення органами державної податкової служби зустрічних звірок, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 року № 1232, позивачем зазначено, що дії ДПІ у Приморському районі м. Одеси щодо проведення зустрічної звірки TOB АВЄС-ТОРГ»та щодо складання відповідного акту є протиправними. В Довідці про результати проведеної звірки не зазначено в межах перевірки якого суб'єкта господарювання проведено таку звірку, не вказано з якого органу податкової служби надійшов запит на проведення зустрічної звірки. Зустрічну звірку проведено у спосіб, не передбачений діючим законодавством України. Щодо ВМД, що нібито не відображена у переліку ВМД митниці, слід зазначити, що підприємством допущено опечатку, замість номера «021659»зазначено номер «021655», наведене жодним чином не впливає на податкові зобов'язання підприємства. Акт про неможливість проведення звірки складено з порушенням вимог, встановлених Методичними рекомендаціями щодо організації та проведення органами державної податкової служби зустрічних звірок, затвердженими наказом ДПА України від 22.04.2011 року № 236. Співробітниками ДПІ складено акт про неможливість проведення звірки невстановленої форми, в якому зроблено висновки, які зазначаються лише в акті про проведення звірки. Дії відповідача негативно впливають на господарську діяльність підприємства, оскільки відповідач тим самим поширює інформацію про те, що діяльність підприємства є тіньовою та фіктивною, направляє в адресу контрагентів запити про необхідність проведення зустрічних перевірок, що приводить до негативного впливу на коло контрагентів підприємства, фактично відштовхуючи їх від договірних відносин з підприємством. Контрагенти потребують підтвердження або спростування розповсюдженої інформації. Низка контрагентів вже розірвала ділові стосунки з підприємством, а ще ряд контрагентів висловив намір розірвати стосунки у майбутньому, що фактично зупиняє господарську діяльність підприємства.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав та просив суд задовольнити його у повному обсязі, посилаючись на обставини, викладені у позовній заяві та у поясненнях по справі.

22 лютого 2012 року до суду від відповідача надійшли заперечення на адміністративний позов, де зазначено, що ДПІ у Приморському районі м. Одеси позовні вимоги TOB «АВЄС-ТОРГ»не визнає у повному обсязі, вважає їх безпідставними. На підставі службового посвідчення, старший державний податковий інспектор відділу перевірок ризикових операцій управління податкового контролю юридичних осіб ДПІ -Петінов І.Г., відповідно до п.п. 78.1.1 п. 78.1 ст. 78 ПК України, визначив необхідність проведення зустрічної звірки TOB «АВЄС-ТОРГ», за період жовтень 2011 року, однак у зв'язку з неможливістю вручити письмовий запит керівнику про проведення невиїзної документальної звірки по взаємовідносинам з контрагентами, здійснено аналіз податкової звітності TOB «АВЄС-ТОРГ»за період жовтень 2011 року, щодо взаємовідносин з контрагентами. В результаті перевірки податкової звітності TOB «АВЄС-ТОРГ», а саме реєстру отриманих податкових накладних встановлено, що підприємством не відображено коригування сум ПДВ по взаємовідносинам з ТОВ «КТП ТЕКО»на суму 4841768,08 грн., тому виникає сумнів щодо достовірності наданої звітності підприємства за податковий період жовтень 2011 року.

Представник відповідача в судовому засіданні заперечувала проти задоволення адміністративного позову, посилаючись на обґрунтування зазначені в запереченнях на адміністративний позов та в акті перевірки.

Згідно протокольної ухвали від 22 березня 2012 року, відповідно до приписів ст. 55 КАС України, замінено первинного відповідача - державну податкову інспекцію у Приморському районі м. Одеси на належного відповідача - державну податкову інспекцію у Приморському районі м. Одеси Одеської області Державної податкової служби.

Суд, заслухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали справи та надані докази, всебічно та повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, проаналізувавши положення чинного законодавства, встановив наступні факти та обставини.

TOB «АВЄС-ТОРГ» (ідентифікаційний код 37476554), перебуває на податковому обліку в ДПІ у Приморському районі м. Одеси з 18.04.2011 року та є платником податку на додану вартість з 14.09.2011 року.

Приписами п.73.5 ст. 73 ПК України, визначено, що з метою отримання податкової інформації органи державної податкової служби мають право проводити зустрічні звірки даних суб'єктів господарювання щодо платника податків. Зустрічною звіркою вважається співставлення даних первинних бухгалтерських та інших документів суб'єкта господарювання, що здійснюється органами державної податкової служби з метою документального підтвердження господарських відносин з платником податків та зборів, а також підтвердження відносин, виду, обсягу і якості операцій та розрахунків, що здійснювалися між ними, для з'ясування їх реальності та повноти відображення в обліку платника податків. Зустрічні звірки не є перевірками і проводяться в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. За результатами зустрічних звірок складається довідка, яка надається суб'єкту господарювання у десятиденний термін.

09 грудня 2011 року на підставі службового посвідчення серії УОД № 049704, старший державний податковий інспектор відділу перевірок ризикових операцій управління податкового контролю юридичних осіб ДПІ у Приморському районі -Петінов І.Г., посилаючись на п.п. 78.1.1 п. 78.1 ст. 78 ПК України, визначив необхідність проведення зустрічної звірки TOB «АВЄС-ТОРГ», за період жовтень 2011 року. Також 09 грудня 2011 року старшим державним податковим інспектором Петіновим І.Г., складено Акт № 3023/23-5/37476554 про неможливість проведення зустрічної звірки TOB «АВЄС-ТОРГ», з питань взаємовідносин з контрагентами -резидентами за податковий період жовтень 2011 року (а.с. 6-12). В вступній частині акту перевіряючим зазначено, що у зв'язку з неможливістю вручити письмовий запит керівнику про проведення невиїзної документальної звірки по взаємовідносинам з контрагентами, здійснено аналіз податкової звітності TOB «АВЄС-ТОРГ»за період жовтень 2011 року, щодо взаємовідносин з контрагентами.

Відповідно до вимог п.п. 78.1.1 п. 78.1 ст. 78 ПК України, документальна позапланова виїзна перевірка здійснюється за наслідками перевірок інших платників податків або

отримання податкової інформації виявлено факти, що свідчать про можливі порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, якщо платник податків не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на обов'язковий письмовий запит органу державної податкової служби протягом 10 робочих днів з дня отримання запиту.

Дослідивши письмові докази, що надійшли від відповідача до суду на підтвердження заперечень на адміністративний позов вбачається, що в акті від 09.12.2011 року перевіряючий зазначив, про неможливість вручення письмового запиту керівнику ТОВ «АВЄС-ТОРГ»про проведення невиїзної документальної звірки по взаємовідносинам з контрагентами, при цьому суд зазначає, що податковим кодексом та іншими нормативними актами не передбачено проведення невиїзної документальної звірки, оскільки згідно приписів ст. 75 ПК України передбачено право податкової служби проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки. Приписами п. 78.1 ст. 78 ПК України, визначено порядок проведення документальних позапланових перевірок (стаття ПК України на яку наявне посилання в акті від 09.12.2011 року), а не невиїзних документальних звірок. Документальна невиїзна перевірка здійснюється у разі прийняття керівником органу податкової служби рішення про її проведення та за наявності обставин для проведення документальної звірки (ст. 79 ПК України).

Однак до суду не надано жодного доказу датованого до складання акту від 09.12.2011 року, щодо прийняття керівником органу податкової служби рішення про проведення документальної невиїзної перевірки позивача, надіслання чи вручення рішення про проведення перевірки представнику TOB «АВЄС-ТОРГ», а також документів про неможливість вручення письмового запиту керівнику про проведення «документальної звірки».

Механізм проведення органами державної податкової служби зустрічних звірок визначений в Порядку проведення органами державної податкової служби зустрічних звірок, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України N 1232

від 27 грудня 2010 року (далі Порядок № 1232)

Відповідно до п. п. 2, 3 Порядку, зустрічні звірки проводяться у суб'єктів господарювання, щодо здійснення операцій з якими під час перевірки платника

податків та зборів виникають сумніви стосовно факту здійснення таких операцій або якщо існують розбіжності задекларованих у деклараціях з податку на додану вартість показників податкового кредиту та податкових зобов'язань. З метою проведення зустрічної звірки орган державної податкової служби (ініціатор) надсилає органу державної податкової служби (виконавцю), на обліку в якому перебуває суб'єкт господарювання, запит про проведення зустрічної звірки для підтвердження отриманих від платника податків та зборів даних. Зустрічна звірка може бути проведена органом державної податкової служби (ініціатором) самостійно у разі, коли суб'єкт господарювання перебуває на обліку в тому ж органі державної податкової служби, в якому перебуває платник податків, або в межах одного населеного пункту.

В акті ДПІ від 09.12.2011 року № 3023/23-5/37476554 не зазначено, а також до суду не надано доказів, щодо наявності підстав передбачених в Порядку № 1232 для проведення зустрічної звірки.

Як визначено зі змісту п. п. 4, 7 Порядку № 1232, за наслідками проведення зустрічної звірки орган державної податкової служби складає довідку за наявності інформації, для отримання якої надіслано запит органом державної податкової служби (ініціатором), та її документального підтвердження. У разі відсутності запитуваної органом державної податкової служби (ініціатором) інформації орган державної податкової служби (виконавець) надсилає завірений печаткою запит про подання інформації та її документального підтвердження суб'єкту господарювання за його адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) рекомендованим листом з повідомленням про вручення чи особисто вручає суб'єкту господарювання або його законному чи уповноваженому представникові під розписку.

До суду відповідачем не надано довідку про проведення зустрічної звірки TOB «АВЄС-ТОРГ», а також не надано запит про подання інформації та її документального підтвердження направлення позивачу за його адресою рекомендованим листом з повідомленням про вручення чи особисто вручення останньому або його законному чи уповноваженому представникові під розписку.

Дослідивши Акт ДПІ № 3023/23-5/37476554 від 09.12.2011 року, вбачається, що висновки про не відображення коригування сум ПДВ по взаємовідносинам з ТОВ «КТП ТЕКО»на суму 4841768,08 грн., за жовтень 2011 року ґрунтуються на припущеннях, оскільки в самому акті зазначено, що в результаті перевірки податкової звітності ТОВ «Авес-Торг»(реєстр отриманих податкових накладних) у відповідача виникає сумнів щодо достовірності наданої звітності підприємства за податковий період жовтень 2011 року, а також що «можлива нереальність здійснення господарської діяльності ПП «Авєс Торг»»(а.с. 11-12).

В судовому засіданні встановлено, що податкова декларація з податку на додану вартість ТОВ «АВЄС-ТОРГ»з додатками за жовтень 2011 року (а.с. 66-68) направлена до ДПІ у Приморському районі м. Одеси та отримана останнім 21.11.2011 року, що підтверджено поштовим повідомленням з відміткою про вручення (а.с. 64). З додатку № 5 розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів позивача за жовтень 2011 року (а.с. 68) вбачається, що ТОВ «АВЄС-ТОРГ» в розділі ІІ «Податковий кредит»відобразив операції з контрагентом ТОВ «КТП ТЕКО»(код 35920262555) з придбання з ПДВ, які надають право формування податкового кредиту за жовтень 2011 року суму ПДВ 4843315,11 грн.

Дослідивши в судовому засіданні Акт про неможливість проведення зустрічної звірки ТОВ «КТП «ТЕКО»№ 104/22-9/35920268 від 07.03.2012 року складений ДПІ у Печерському районі м. Києва, вбачається, що ТОВ «КТП «ТЕКО»контрагент позивача згідно додатку 1 «розрахунок коригування сум податку на додану вартість»(вх. № 90011821775 від 22.11.2011 рокудо декларації з податку на додану вартість за жовтень 2011 року) відобразив в податкових зобов'язаннях за жовтень 2011 року покупця ТОВ «АВЄС-ТОРГ» (код 37476554) по податковим накладним відображеним в таблиці акту № 1. Зазначені в акті № 104/22-9/35920268 від 07.03.2012 року податкові накладні також відображені в реєстрі отриманих податкових накладних позивача (а.с. 18-23)

Положенями ч.2 ст. 19 Конституції України, визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст. 86 КАС України, суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Відповідно до ст.71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Відповідачем по даній справі не доведено, що зустрічна звірка (як зазначено в назві акту від 09.12.2011 року) чи документальна позапланова перевірка (як зазначено у вступній частині акту від 09.12.2011 року) ТОВ «АВЄС-ТОРГ», проведена у спосіб та у порядку передбаченому діючим законодавством України.

З урахуванням обставин справи, вище викладеного, суд дійшов висновку, що дії державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси по проведенню 09.12.2011 року зустрічної звірки TOB «АВЄС-ТОРГ»з питань взаємовідносин з контрагентами - резидентами за податковий період жовтень 2011 року та по складанню акту № 3023/23-5/37476554 від 09.12.2011 року «Про неможливість проведення зустрічної звірки TOB «АВЄС-ТОРГ»з питань взаємовідносин з контрагентами - резидентами за податковий період жовтень 2011 року є протиправними, а отже позовні вимоги ТОВ «АВЄС-ТОРГ»засновані на діючому законодавстві, є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Судові витрати розподілити відповідно до статті 94 КАС України.

Керуючись ст.ст. 2, 4, 6, 9, 11, 69-72, 86, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов товариства з обмеженою відповідальністю «АВЕС-ТОРГ» - задовольнити.

Визнати протиправними дії державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси по проведенню 09.12.2011 року зустрічної звірки TOB «АВЄС-ТОРГ» з питань взаємовідносин з контрагентами - резидентами за податковий період жовтень 2011 року та по складанню акту № 3023/23-5/37476554 від 09.12.2011 року «Про неможливість проведення зустрічної звірки TOB «АВЄС-ТОРГ» з питань взаємовідносин з контрагентами - резидентами за податковий період жовтень 2011 року.

Постанова набирає законної сили згідно ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими ст. ст. 185 -187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст постанови складено та підписано суддею 02 квітня 2012 року.

Суддя Вовченко O.A.

Дата ухвалення рішення02.04.2012
Оприлюднено19.04.2012
Номер документу22617422
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1570/11013/2011

Ухвала від 22.12.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

Ухвала від 17.01.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

Ухвала від 24.04.2012

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Ухвала від 19.06.2012

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Постанова від 02.04.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні