Ухвала
від 19.06.2012 по справі 2а/1570/11013/2011
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 червня 2012 р.Справа № 2а/1570/11013/2011

Категорія:8.2.1Головуючий в 1 інстанції: Вовченко О.А.

Колегія суддів Одеського апеляційного адміністративного суду у складі:

головуючого судді - Вербицької Н.В.,

суддів Градовського Ю.М.,

Кравченка К.В.,

за участю секретаря судового засідання Артеменко А.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ДПІ у Приморському районі м. Одеси на постанову Одеського окружного адміністративного суду від 30 березня 2012 року у справі за адміністративним позовом товариства з обмеженою відповідальністю «АВЄС-ТОРГ» до ДПІ у Приморському районі м. Одеси про визнання дій протиправними,

В С Т А Н О В И Л А :

22.12.2011 року товариство з обмеженою відповідальністю «АВЄС-ТОРГ» (далі - ТОВ «АВЄС-ТОРГ) звернулась з позовом до Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси (далі - ДПІ) про визнання протиправними дії ДПІ щодо:

- проведення 09.12.2011 року зустрічної звірки ТОВ «АВЄС-ТОРГ» з питань взаємовідносин з контрагентами-резидентами за податковий період жовтень 2011 року;

- складання акту від 09.12.2011 року № 3023/23-5/37476554 «Про неможливість проведення зустрічної звірки ТОВ «АВЄС-ТОРГ» з питань взаємовідносин з контрагентами-резидентами за податковий період жовтень 2011 року».

Обґрунтовуючи свої вимог, позивач зазначає, що 09.12.2011 року працівниками ДПІ проведена зустрічна звірка ТОВ «АВЄС-ТОРГ» з питань взаємовідносин з контрагентами-резидентами за податковий період жовтень 2011 року без відома позивача. За результатами звірки складений акт № 3023/23-5/37476554 «Про неможливість проведення зустрічної звірки ТОВ «АВЄС-ТОРГ» з питань взаємовідносин з контрагентами-резидентами за податковий період жовтень 2011 року». В акті зроблені висновки про можливу нереальність здійснення господарської діяльності позивача з контрагентами-резидентами за жовтень 2011 року. Зазначений акт складений в порушення вимог Порядку проведення органами державної податкової служби зустрічних звірок. Так в акті, що оспорюється, не зазначено в межах перевірки якого суб'єкта господарювання проведено таку звірку, не вказано з якого органу податкової служби надійшов запит на проведення зустрічної звірки. Акт про неможливість проведення зустрічної звірки складений за невстановленою формою та в ньому зроблені висновки, які зазначаються лише в довідці про проведення такої звірки.

Відповідач заперечував проти позову та зазначав, що інспектор ДПІ визначив необхідність проведення зустрічної звірки ТОВ «АВЄС-ТОРГ» за жовтень 2011 року, однак в зв'язку з неможливістю вручити письмовий запит керівнику про проведення невиїзної документальної звірки по взаємовідносинам з контрагентами, здійснено аналіз податкової звітності позивача за вказаний період. В результаті перевірки податкової звітності ТОВ «АВЄС-ТОРГ», а саме реєстру отриманих податкових накладних встановлено, що підприємством не відображено коригування сум ПДВ по взаємовідносинам з ТОВ «КТП Теко» на суму 4 841 768,08 грн., тому виникає сумнів щодо достовірності наданої звітності підприємством за податковий період - жовтень 2011 року. На підставі викладеного, просив у позові відмовити.

Постановою Одеського окружного адміністративного суду від 30 березня 2012 року позов задоволений в повному обсязі.

В апеляційній скарзі ДПІ ставить питання про скасування судового рішення в зв'язку з тим, що воно постановлено з порушенням норм матеріального та процесуального права,.

Заслухавши доповідача, представників сторін, дослідивши доводи апеляційної скарги, матеріали справи, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом першої інстанції встановлені наступні обставини справи.

ТОВ «АВЄС-ТОРГ» перебуває на податковому обліку в ДПІ у Приморському районі м.Одеси та є платником податку на додану вартість з 14.09.2011 року.

09.12.2011 року інспектор ДПІ Петінов І.Г. визначив необхідність проведення зустрічної звірки ТОВ «АВЄС-ТОРГ» за жовтень 2011 року.

В акті ДПІ про неможливість проведення зустрічної звірки позивача не зазначено про наявність підстав, передбачених Порядком проведення органами ДПІ зустрічних звірок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1232 від 27.12.2010 року, для проведення зустрічної звірки. Також відповідач не направив до позивача запит про надання інформації та її документального підтвердження суб'єкту господарювання за його адресою рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Задовольняючи позовні вимоги щодо визнання протиправними дії ДПІ по проведенню зустрічної звірки, суд першої інстанції виходив з того, що відповідачем не доведено, що зустрічна звірка проведена у спосіб та у порядку, передбаченому діючим законодавством України.

Судова колегія погоджується з таким висновком суду першої інстанції та вважає, що він ґрунтується на вимогах закону.

Предметом спору є оцінка законності дій ДПІ по проведенню 09.12.2011 року зустрічної звірки ТОВ «АВЄС-ТОРГ» з питань взаємовідносин з контрагентами-резидентами за податковий період жовтень 2011 року та правомірність дій ДПІ по складанню акту від 09.12.2011 року № 3023/23-5/37476554.

Відповідно до п.73.5 ст.73 ПК України зустрічні звірки проводяться органами державної податкової служби в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Такий порядок визначений постановою Кабінету Міністрів України № 1232 від 27.12.2010 року (далі - Порядок).

Судова колегія погоджується з позицією ДПІ про необхідність проведення зустрічної звірки позивача з метою документального підтвердження господарських відносин з ТОВ «КТП «Теко» на виконання наказу ДПС України № 475-ДСК та листа ДПА в Одеській області від 10.10.2011 року № 34922/7/23-2014 (а.с.125, стор.1 акту звірки).

Разом з тим, встановлено порушення ДПІ порядку підготовки та проведення зустрічної звірки ТОВ «АВЄС-ТОРГ».

Пункт 4 Порядку передбачає направлення податковим органом запиту до суб'єкту господарювання про подання інформації та її документального підтвердження.

Матеріали справи містять такий запит ДПІ до ТОВ «АВЄС-ТОРГ» від 06.12.2011 року № 69448/10/23-50 з пропозицією протягом десяти днів копії первинних і бухгалтерських документів, що підтверджують фінансово-господарські відносини, вид, обсяг і якість операцій та розрахунків з ТОВ «КТП «ТЕКО» (а.с.126). Проте, матеріали справи не містять відомостей про відправлення цього запиту рекомендованим листом до суб'єкта господарювання з повідомленням про вручення чи особисте вручення такого запиту законному чи уповноваженому представнику під розписку, як того вимагає п.4 Порядку. В ході апеляційного розгляду представник ДПІ не надав доказів, які б підтвердили виконання ним цих вимог податкового законодавства.

Із змісту акту ДПІ від 09.12.2011 року (стор.3-4) вбачається, що податковий орган посилаючись на відсутність позивача за місцем реєстрації обмежився посиланням на довідку податкової міліції у Приморському районі м.Одеси від 02.12.2011 року про незнаходження ТОВ «АВЄС-ТОРГ» за податковою адресою: Одеса, вул.М.Арнаутська,35. При цьому таки висновки податкова міліція зробила на підставі лише пояснень мешканця НОМЕР_1 цього будинку ОСОБА_3, який також пояснив, що у підприємства відсутні трудові ресурси та основні засоби.

Таким чином, ДПІ не виконало обов'язку про направлення поштою або вручення особисто ТОВ «АВЄС-ТОРГ» запиту про надання необхідної інформації, скориставшись сумнівною інформацією про відсутність суб'єкта господарювання за місцем реєстрації, що в свою чергу позбавило позивача права надати ДПІ таку інформацію.

Відповідно до п.4.4 Методичних рекомендації щодо організації та проведення зустрічних звірок, затверджених наказом ДПА України від 22.04.2011 року № 236, в зв'язку з встановленням відсутності суб'єкта господарювання та/або його посадових осіб за місцезнаходженням (податковою адресою) відповідальний підрозділ органу ДПС не пізніше двох робочих днів від дати надходження запиту складає Акт про неможливість проведення зустрічної звірки суб'єкта господарювання.

При цьому зміст акту про неможливість проведення зустрічної звірки повинен обмежуватись констатацією факту незнаходження суб'єкта господарювання за місцем знаходження.

Із змісту акту ДПІ від 09.12.2011 року та супровідного лита до нього вбачається, що фактично 09.12.2011 року відповідачем проведена документальна невиїзна перевірка ТОВ «АВЄС-ТОРГ» з питань його взаємовідносин з контрагентами-нерезидентами, а не лише з ТОВ «КТП ТЕКО» за податковий період жовтень 2011 року, організація та порядок проведення якої також здійснена з порушенням ст.78 ПК України.

За результатами проведеної перевірки ДПІ зроблені висновки про можливу нереальність здійснення господарської діяльності ПП «АВЄС-ТОРГ» з контрагентами-резидентами за період жовтень 2011 року.

Таким чином, дії відповідача щодо складання акту від 09.12.2011 року порушують права позивача, оскільки висновки в акті перевірки зроблені в супереч встановленому порядку та є такими, що мають негативний наслідок при оцінці його діяльності за період, що перевірявся.

Судова колегія наголошує, що право органу ДПІ на проведення перевірки підлягає законодавчим обмеженням та реалізується з дотриманням порядку, встановленого законом. Суд може захисти право платника податку в разі проведення перевірки за відсутності для цього належних юридичних підстав та з порушенням правил, процедури, встановлених законом. Наявність негативних наслідків такої перевірки для можливості судового захисту, враховуючи положення ст.ст.3,17 КАС України, не вимагається.

Враховуючи викладені обставини в їх сукупності, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції правильно та у достатньому обсязі встановив обставини справи, і ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Підстав для скасування чи зміни постанови суду першої інстанції колегія суддів не вбачає, а доводи апеляції вважає такими, що висновків суду не спростовують.

Керуючись ст.ст. 195,196,198,200,205,206,254 КАС України, судова колегія, -

У Х В А Л И Л А :

Апеляційну скаргу ДПІ у Приморському районі м. Одеси - залишити без задоволення.

Постанову Одеського окружного адміністративного суду від 30 березня 2012 року у справі за адміністративним позовом товариства з обмеженою відповідальністю «АВЄС-ТОРГ» до ДПІ у Приморському районі м. Одеси про визнання дій протиправними - залишити без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили негайно після її проголошення, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів після набрання законної сили судовим рішенням апеляційної інстанції.

Головуючий: Н.В.Вербицька

Суддя: Ю.М.Градовський

Суддя: К.В.Кравченко

СудОдеський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.06.2012
Оприлюднено03.07.2012
Номер документу24946114
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1570/11013/2011

Ухвала від 22.12.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

Ухвала від 17.01.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

Ухвала від 24.04.2012

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Ухвала від 19.06.2012

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Постанова від 02.04.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні