Рішення
від 09.04.2012 по справі 12/5025/215/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"09" квітня 2012 р.Справа № 12/5025/215/12

За позовом Прокурор Ярмолинецького району в інтересах держави в особі Ярмолинецього районного будинку культури смт.Ярмолинці, Хмельницька область

до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 смт.Ярмолинці

про - стягнення 7283,70грн. орендної плати;

- розірвання договору від 18.05.2010 року;

- зобов'язання приватного підприємця ОСОБА_1 звільнити орендовані приміщення загальною площею - 196,35 кв. м., а саме: гардероб площею - 44,45 кв.м., чоловічий та жіночі туалети площею - 58,5 кв.м., касове відділення з прилеглим фойє площею - 39,2 кв.м., кімнату диск жокея площею - 6,0 кв.м., площадку диск жокея площею - 39,9 кв.м., вітрину 1 площею - 4,2 кв.м., вітрину 2 площею - 4,1 кв.м., і передати їх Ярмолинецькому районному будинку культури

Суддя Шпак В.О.

Представники сторін

Позивача: ОСОБА_2 -за довіреністю №49 від 20.10.2011р.

Відповідача: не з'явився

Прокуратури: Шкадько В.В. -прокурор відділу облпрокуратури

Суть спору:

Прокурор Ярмолинецького району в інтересах держави в особі Ярмолинецього районного будинку культури смт.Ярмолинці, Хмельницька область до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 смт.Ярмолинці про стягнення 7283,70грн. орендної плати; розірвання договору від 18.05.2010 року; зобов'язання приватного підприємця ОСОБА_1 звільнити орендовані приміщення загальною площею - 196,35 кв. м., а саме: гардероб площею - 44,45 кв.м., чоловічий та жіночі туалети площею - 58,5 кв.м., касове відділення з прилеглим фойє площею - 39,2 кв.м., кімнату диск жокея площею - 6,0 кв.м., площадку диск жокея площею - 39,9 кв.м., вітрину 1 площею - 4,2 кв.м., вітрину 2 площею - 4,1 кв.м., і передати їх Ярмолинецькому районному будинку культури.

В обґрунтування позовних вимог посилається на неналежне виконання відповідачем умов договору оренди (найму) частини не житлового приміщення спільної власності і територіальних громад району від 18.05.2010р.

Відповідач відзиву на позов не подав, повноважного представника для участі у судове засідання не направив та не заперечив проти позовних вимог, що не перешкоджає розгляду справи у відповідності до ст. 75 ГПК України.

Ухвали про час і місце слухання справи вручались відповідачу належним чином, про що свідчать судові повістки наявні в матеріалах справи.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне.

10.07.2006р. між Ярмолинецьким районним будинком культури (орендодавець) та ПП ОСОБА_1 (орендар) укладено договір оренди нежитлового приміщення. Пунктом 1.1 договору передбачено, що предметом договору є оренда частини приміщення Ярмолинецького РБК під проведення культурно-дозвільної роботи та диско-бар загальною площею 196,35кв.м, розташоване за адресою: АДРЕСА_1

Згідно акту передачі частини приміщення Ярмолинецького РБК від 10.07.2006р., підписаного сторонами, позивач передав, а відповідач прийняв частину приміщення Ярмолинецького РБК, площею 196,35кв.м.

Додатком від 18.07.2007р. до договору оренди від 10.07.2006р. сторони продовжили строк дії договору оренди з 18.07.2007р. по 18.06.2010р.

18.05.2010р. між Ярмолинецьким районним будинком культури (орендодавець) та приватним підприємцем ОСОБА_1 (орендар) укладено договір оренди (найму) частини не житлового приміщення спільної власності територіальних громад району.

Пунктами 1.1, 1.2 договору передбачено, що орендодавець передав, а орендар прийняв в оренду частину не житлового приміщення Ярмолинецького РБК, під проведення культурно-дозвілевої роботи та диско-бар (об'єкт оренди), до складу якого входить: гардероб площею 44,45кв.м., чоловічий та жіночий туалети площею 58,5кв.м., касове відділення з прилеглим фойє площею 39,2кв.м., кімната дискжокея площею 6,0кв.м., площадка дискжокея площею 39,9кв.м., вітрина 1 площею 4,2кв.м., вітрина 2 площею 4,1кв.м., розташованих за адресою: АДРЕСА_1 Цей договір визначає продовження взаємовідносин сторін щодо строкового, платного користування орендарем об'єкта оренди , які були започатковані в липні 2006р.

Об'єктом оренди є частина нежилої будівлі, загальною площею 196,35кв.м. (п.2.1 договору).

Згідно з п.3.1 цього договору за користування об'єктом оренди орендар сплачує орендодавцю орендну плату у розмірі 10% вартості об'єкта оренди, визначеної експертним шляхом, яка становить 849,00грн. в місяць. Згідно з п.3.2 орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку і порядку використання плати державного майна, затв. постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.95 №786 та відповідно до рішення Ярмолинецької районної ради. Згідно з п.3.4 орендна плата сплачується орендарем не пізніше 15 числа за звітним періодом місяця.

Відповідно до п.4.6 договору, орендар зобов'язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату.

Пунктом 8.1 передбачено, що договір укладається на строк, встановлений договором, а саме терміном на 24 місяці і набуває чинності з моменту його підписання обома сторонами.

Статтею 174 Господарського кодексу України передбачено, що господарські зобов'язання можуть виникати з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Відповідно до п.1 та 6 ст. 283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності; до відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Статтею 286 Господарського кодексу України передбачено, що орендна плата -це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності.

Згідно пунктів 1 та 7 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання -відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Згідно зі ст.759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Статтею 610 Цивільного кодексу України передбачено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до ст.2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Згідно статей 18 і 19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" орендар зобов'язаний вносити орендну плату своєчасно і в повному об'ємі незалежно від наслідків господарського діяльності.

Під час розгляду справи встановлено, що у відповідача станом на 29.02.2012р. виникла заборгованість за оренду приміщення в сумі 7283,70грн. за період з жовтня 2011р. по лютий 2012р.

На момент прийняття рішення в матеріалах справи відсутні докази погашення відповідачем спірної заборгованості в добровільному порядку.

Отже, вимога позивача про стягнення 7283,70грн. заборгованості з орендної плати підлягає задоволенню.

В судовому засіданні представник позивача повідомив, що ФОП ОСОБА_1 знаходиться за межами України. ОСОБА_1 видано довіреність ОСОБА_4 на представництво його інтересів, а саме, вчиняти від його імені дії, що виникають з адміністративно-правових відносин: представляти його інтереси як фізичної особи-підприємця в державних, громадських господарських та інших підприємствах, установах організаціях незалежно від їх підпорядкування, форм власності та галузевої належності. Представнику надається право подавати, підписувати та отримувати всі необхідні для виконання цієї довіреності документи, включаючи документи фінансової та податкової звітності ( декларації), дозволи, свідоцтва та інші документи, що стосуватимуться моїх прав та законних інтересів як суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи, сплачувати мито, збори та інші платежі, відкривати поточні рахунки та розпоряджатися коштами де відкриті чи будуть відкриті рахунки, а також представляти інтереси відповідача в судових органах України з усіма правами наданими позивачу, відповідачу , третій особі та потерпілому в тому числі з правом пред'явлення позову, визнання повністю або частково позову, зміни підстав або предмета позову, оскарження рішення суду, подання виконавчого листа до стягнення, одержання присудженого майна або грошей, вчиняти всі інші юридично значимі дії, пов'язані з виконанням цієї довіреності.

Листом від 15.03.2012р. позивач -Ярмолинецький районний будинок культури повідомив представника ФОП ОСОБА_1 -ОСОБА_4 про те, що відмовляється від договору оренди (найму) частини не житлового приміщення спільної власності територіальних громад району, укладеного 18.05.2010р., оскільки за відповідачем рахується заборгованість по орендній платі більш ніж протягом трьох місяців підряд.

Вказаний лист про відмову від договору ОСОБА_4 отримав 29.03.2012р., що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

Враховуючи обсяг повноважень, які надані представнику відповідача відповідно до довіреності, суд вважає, що відповідач був належним чином повідомлений про припинення договору оренди.

Статтею 782 Цивільного кодексу України передбачено, що наймодавець має право відмовитися від договору найму і вимагати повернення речі, якщо наймач не вносить плату за користування річчю протягом трьох місяців підряд. У разі відмови наймодавця від договору найму договір є розірваним з моменту одержання наймачем повідомлення наймодавця про відмову від договору.

Представник відповідача отримав повідомлення про відмову від договору 29.03.2012р.

Договір оренди (найму) частини не житлового приміщення спільної власності територіальних громад району від 18.05.2010р. є розірваним з 29.03.2012р.

Прокурор звернувся з позовом до суду 17.02.2012р.

Пунктом 4.4 Постанови пленуму Вищого господарського суду України №18 від 26.12.2011р. „Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" передбачено, що господарський суд припиняє провадження у справі у зв'язку з відсутністю предмета спору (пункт 1-1 частини першої статті 80 ГПК), зокрема, у випадку припинення існування предмета спору (наприклад, сплата суми боргу, знищення спірного майна, скасування оспорюваного акта державного чи іншого органу тощо), якщо між сторонами у зв'язку з цим не залишилося неврегульованих питань.

Припинення провадження у справі на підставі зазначеної норми ГПК можливе в разі, коли предмет спору існував на момент виникнення останнього та припинив існування в процесі розгляду справи. Якщо ж він був відсутній і до порушення провадження у справі, то зазначена обставина тягне за собою відмову в позові, а не припинення провадження у справі.

Враховуючи викладене, провадження у справі в частині розірвання договору оренди від 18.05.2010р. належить припинити на підставі п.1.1 ст.80 Господарського процесуального кодексу України.

Статтею 27 Закону України „Про оренду державного та комунального майна" передбачено, що у разі розірвання договору оренди, закінчення строку його дії та відмови від його продовження або банкрутства орендаря він зобов'язаний повернути орендодавцеві об'єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди.

Оскільки договір оренди від 18.05.2010р. вважається розірваним з 29.03.2012р., вимога прокурора про зобов'язання приватного підприємця ОСОБА_1 звільнити орендовані приміщення загальною площею - 196,35 кв. м., а саме: гардероб площею - 44,45 кв.м., чоловічий та жіночі туалети площею - 58,5 кв.м., касове відділення з прилеглим фойє площею - 39,2 кв.м., кімнату диск жокея площею - 6,0 кв.м., площадку диск жокея площею - 39,9 кв.м., вітрину 1 площею - 4,2 кв.м., вітрину 2 площею - 4,1 кв.м., і передати їх Ярмолинецькому районному будинку культури є правомірною та підлягає задоволенню.

Статтею 49 ГПК України передбачено, що судовий збір, від сплати якого позивач у встановленому порядку звільнений, стягується з відповідача в доход бюджету пропорційно розміру задоволених вимог, якщо відповідач не звільнений від сплати судового збору.

Судовий збір необхідно стягнути з відповідача за вимоги майнового та немайнового характеру.

Зважаючи на викладене, керуючись ст.ст. 44, 49, п.1.1 ст.80, ст.ст.82, 84, 85, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в:

Позов прокурора Ярмолинецького району в інтересах держави в особі Ярмолинецього районного будинку культури смт.Ярмолинці, Хмельницька область до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 смт.Ярмолинці про стягнення 7283,70грн. орендної плати; розірвання договору від 18.05.2010 року; зобов'язання приватного підприємця ОСОБА_1 звільнити орендовані приміщення загальною площею - 196,35 кв. м., а саме: гардероб площею - 44,45 кв.м., чоловічий та жіночі туалети площею - 58,5 кв.м., касове відділення з прилеглим фойє площею - 39,2 кв.м., кімнату диск жокея площею - 6,0 кв.м., площадку диск жокея площею - 39,9 кв.м., вітрину 1 площею - 4,2 кв.м., вітрину 2 площею - 4,1 кв.м., і передати їх Ярмолинецькому районному будинку культури задоволити частково.

Стягнути з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 АДРЕСА_2 (і.н. НОМЕР_1) на користь Ярмолинецького районного будинку культури АДРЕСА_1 (код 02231287) -7283,70грн. (сім тисяч двісті вісімдесят три гривні 70коп.) заборгованості з орендної плати.

Видати наказ.

Зобов'язати Фізичну особу-підприємця ОСОБА_1 АДРЕСА_2 (і.н. НОМЕР_1) звільнити орендовані приміщення загальною площею - 196,35 кв. м., а саме: гардероб площею - 44,45 кв.м., чоловічий та жіночі туалети площею - 58,5 кв.м., касове відділення з прилеглим фойє площею - 39,2 кв.м., кімнату диск жокея площею - 6,0 кв.м., площадку диск жокея площею - 39,9 кв.м., вітрину 1 площею - 4,2 кв.м., вітрину 2 площею - 4,1 кв.м., які розташовані за адресою смт. Ярмолинці, площа 600-річчя Ярмолинець, 2 і передати їх Ярмолинецькому районному будинку культури АДРЕСА_1 (код 02231287).

Видати наказ.

Провадження у справі за позовом прокурора Ярмолинецького району в інтересах держави в особі Ярмолинецького районного будинку культури смт.Ярмолинці, Хмельницька область до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 смт.Ярмолинці про розірвання договору від 18.05.2010 року припинити.

Стягнути з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 АДРЕСА_2 (і.н. НОМЕР_1) в дохід Державного бюджету України (Отримувач коштів: УДКСУ у м. Хмельницькому, код ЄДРПОУ 38045529, Банк отримувача: ГУ ДКСУ у Хмельницькій області, МФО 815013, рахунок отримувача: 31218206783002, код класифікації доходів: 22030001) -2682,50грн. (дві тисячі шістсот вісімдесят дві гривні 50коп.) судового збору.

Видати наказ.

Повне рішення складено 09.04.2012р.

Суддя В.О. Шпак

Віддрук. 5 прим. :

1 - до справи,

2 - позивачу, АДРЕСА_1

3 - відповідачу. АДРЕСА_2 - рекомендованим з повідомленням.

4- прокуратурі району смт.Ярмолинці, вул.Чапаєва, 65 - рекомендованим з повідомленням.

5- прокуратурі області м.Хмельницький, провул.Військоматський 3.

Дата ухвалення рішення09.04.2012
Оприлюднено20.04.2012
Номер документу22623691
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/5025/215/12

Рішення від 09.04.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Шпак В.О.

Ухвала від 12.03.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Шпак В.О.

Ухвала від 14.03.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Шпак В.О.

Ухвала від 05.03.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Шпак В.О.

Ухвала від 20.02.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Шпак В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні