Постанова
від 18.04.2012 по справі 4-1406/12
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

           

Справа №  4-1406/12

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 квітня 2012 року Печерський районний суд м. Києва

у складі:

головуючий –                    суддя       ,

при секретарі –                       Чорному В.В.,

            за участю прокурора  -                  Покотило М.В.        

розглянувши скаргу ОСОБА_1 на бездіяльність Генеральної прокуратури  України, -

 

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Печерського районного суду м. Києва зі  скаргою, в  якій просить прийняти заходи по захисту його  Констітуційних прав та встановленню істини по сфальціфікованій  відносно нього кримінальній справі та направити рішення суду гаранту Конституції України- Президенту України  для отримання ним  відповіді, посилаючись на те, що він звертається через суд до гаранта Конституції України –Презедента України по факту антиконституційних, протиправних, противозаконних дій вчинених  особами Алуштінської прокуратури АРК та суддями Алуштинського міського суду, оскільки усі його скарги на адресу Генеральної прокуратури України розглянуті не були, а переправлялися на адресу прокуратури АРК.

Заявник, який відбуває покарання в місцях позбавлення волі в судове засідання не доставлявся, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, явка заявника в судове засідання не є обов»язковою,  а тому  судом визнано можливим розглядати скаргу у відсутності заявника.

             Прокурор в судовому засіданні заперечувала  проти вимог скарги, вважаючи  її безпідставною, оголосила  письмове пояснення, яке  долучине  до матеріалів справи.

Суд, заслухавши думку  прокурора,  вивчивши матеріали скарги, приходить до наступних висновків.

У відповідності з положеннями ст.55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом, кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, посадових і службових осіб. Правовідносини, які виникли між суб'єктом звернення зі скаргою та Генеральною прокуратурою України за своєю природою є кримінально-правовими, скарга підлягає розгляду навіть за відсутності в КПК України норм, які регламентують відповідний розгляд.

Разом з тим, чинне законодавство обмежує повноваження суду з контролю за діями прокурора в розумінні положень ст.236 КПК України.

Зі змісту вказаної статті Закону вбачається, що дії прокурора можуть бути оскаржені до суду в порядку, передбаченому КПК України лише в частині його дій в рамках провадження досудового слідства і такі скарги  розглядаються судом під час попереднього розгляду справи або під час розгляду її по суті, якщо інше не передбачено  цим кодексом.

В провадженні суду відсутня кримінальна справа з обвинувальним висновком, яка б  стосувалася інтересів скаржника. З матеріалів скарги вбачається, що справу вже розглянуто іншим судом по суті з винесенням вироку, що набрав законної сили.

Заявник фактично оскаржує  бездіяльність Генеральної прокуратури України при розгляді його  скарг в яких він зазначав про порушення вимог чинного законодавства при провадженні досудового та судового слідства по кримінальній справі відносно нього та які Генеральною прокуратурою України були направлені для розгляду на адресу прокуратури АРК.  Однак  конкретно , які саме скарги, коли на на чиї дії він надсилав, заявник не зазначив, що позбавляє суд перевірити його доводи в цій частині скарги.

Суд не наділений правом визнавати бездіяльність прокурора щодо невчинення будь-яких дій  неправомірною, оскільки це не передбачено кримінально –процесуальним законодавством. Окрім того кримінально- процесуальним  законодавством не передбачено направлення  рішення суду  Президенту України, як гаранту Конституції України для надання відповіді останньому, про що просить у своїй скарзі заявник.

У відповідності до ст.19 Конституції  України орган судової влади ( суд) діє лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Однак цими нормативними актами підстави та повноваження суду щодо вчинення дій, які просить  в своїй скарзі заявник,  в  даному випадку  не передбачені.

Таким чином,  суд приходить до висновку про  залишення  даної скарги без задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.19, 55 Конституції України, ст.236 КПК України,

П О С Т А Н О В И В:

 Скаргу ОСОБА_1  на бездіяльність Генеральної прокуратури України   - залишити без задоволення.

Постанова може бути оскаржена до Апеляційного суду м. Києва через Печерський районний суд м. Києва протягом  15 діб з дня проголошення.

Суддя                                                                                                

Дата ухвалення рішення18.04.2012
Оприлюднено26.06.2012
Номер документу22640767
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-1406/12

Постанова від 01.07.2012

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Кузьменко В. А.

Постанова від 18.04.2012

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні