Рішення
від 10.11.2008 по справі 12/4913
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/4913

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"10" листопада 2008 р.Справа № 12/4913

За позовом Шепетівського міжрайонного прокурора м. Шепетівка в інтересах держави в особі Шепетівської районної державної адміністрації м. Шепетівка

до Товариства з обмеженою відповідальністю „Левада-2003” с.Чотирбоки Шепетівского району

про стягнення 6325грн. 28коп. та звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки

Суддя            Шпак В.О.

Представники сторін

Позивача:      Бузиль В.В., Євтушенко А.С. –за довіреністю від 21.10.2008р.

Відповідача:  Савчук Ю.М. –за довіреністю №2/08 від 03.10.2008р.

За участю       Ільчука Ю.Ф. –прокурора відділу прокуратури Хмельницької області

Рішення приймається 10.11.2008р., оскільки в судовому засіданні оголошувалась перерва.

        Суть спору:

Шепетівським міжрайонним прокурором м. Шепетівка подано позов в інтересах держави в особі Шепетівської районної державної адміністрації м. Шепетівка  до Товариства з обмеженою відповідальністю "Левада-2003" с.Чотирбоки Шепетівський район про  стягнення 6325грн. 28коп. шкоди та зобов'язання звільнити самовільно зайняту земельну ділянку площею 7га, яка знаходиться за межами с.Марківці Шепетівського району.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що на початку 2008 року ТОВ "Левада"-2003" не маючи правовстановлюючих документів на землю, самовільно зайняло земельну ділянку резервного фонду площею 7,0 га, яка знаходиться за межами с. Марківці Шепетівського району та віднесена до категорії земель сільськогосподарського призначення. У подальшому на вказаній земельній ділянці відповідачем проведено обробіток ґрунту та розміщено посіви сільськогосподарських культур.

Самовільне зайняття відповідачем земельної ділянки підтверджується актом перевірки додержання земельного законодавства від 05.05.2008р.

Представником позивача подано заяву про уточнення позовних вимог. В зв'язку з тим, що орендна плата за земельні державної та комунальної власності сплачується на користь сільських рад, просить суд шкоду в сумі 6325грн. 28коп. стягнути на користь Старобейзимської сільської ради Шепетівського району.

Представником прокуратури подано клопотання, в якому він просить суд стягнути з відповідача 6325грн. 28коп. на користь Шепетівської районної державної адміністрації для зарахування на рахунок Старобейзимської сільської ради.

Відповідач проти позову заперечив. У відзиві на позовну заяву зазначив, що в обґрунтування своїх вимог щодо визначення шкоди заподіяної Шепетівській районній державній адміністрації позивач посилається на Методику визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу, яка затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 25 липня 2007 р. №963. Як доказ, до позовної заяви додано розрахунок розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки, який затверджений наказом Державної інспекції з контролю за використанням і охороною земель Державного комітету України по земельних ресурсах від 12 вересня 2007 року №110.

Пунктом 6.2. ст.6 Методичних рекомендацій щодо застосування Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу, затверджених наказом Державної інспекції з контролю за використанням і охороною земель від 12 вересня 2007р. №110 (із змінами, внесеними наказом Державної інспекції з контролю за використанням і охороною земель від 27 червня 2008 р. №84) передбачено, що юридичній особі (її керівнику) або представнику, яка заподіяла шкоду, розрахунок розміру шкоди, що підлягає відшкодуванню, вручається під розпис із зазначенням дати його вручення, прізвища та ініціалів особи, яка його отримала, а також посади, прізвища та ініціалів особи, що вручила розрахунок. У разі відмови отримати розрахунок під розпис, розрахунок направляється поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Як вбачається із Розрахунку, який поданий як додаток до позовної заяви, відсутні відмітки  про вручення чи направлення рекомендованим листом такого розрахунку.

Враховуючи положення ч.2 ст.19 Конституції України (органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України), просить суд в частині стягнення 6325грн. 28коп. у позові відмовити.

          

          Розглядом матеріалів справи встановлено наступне.

Актом перевірки дотримання вимог земельного законодавства Управління з контролю за використанням та охороною земель у Хмельницькій області від 05.05.2008р. встановлено, що ТОВ „Левада-2003” самовільно (без наявності документів, які посвідчують право власності чи користування землею) зайняло земельну ділянку площею 7га з земель резервного фонду с.Марківці та провело посів сільськогосподарських культур за межами с.Марківці Сторобейзимської сільської ради Шепетівського району, що є порушенням ст.ст.125, 126 Земельного кодексу України та ст.6 Закону України „Про оренду землі”.

07.05.2008р. директора ТОВ „Левада-2003” Павлюка С.О. притягнуто до адміністративної відповідальності за ст.53-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, ст.211 Земельного кодексу України і додатково винесено припис про усунення в місячний термін порушень земельного законодавства.

Розмір шкоди, заподіяної ТОВ „Левада-2003” самовільним зайняттям земельної ділянки, обрахований згідно „Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву без спеціального дозволу", затвердженої постановою Кабінету міністрів України №963 від 25.07.2007 року, становить 6325грн. 28коп.

На момент прийняття рішення відповідач не оформив договір оренди земельної ділянки та не звільнив самовільно зайняту земельну ділянку.

Відповідно до ст.125 Земельного кодексу України право власності та право  постійного  користування  на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації. Право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації. Приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється.

Документи, що посвідчують право власності або право постійного користування на дану земельну ділянку, а також договір оренди земельної ділянки у ТОВ „Левада-2003” відсутні.

Згідно ст.1 Закону України „Про державний контроль за використанням та охороною земель" самовільне зайняття земельних ділянок - будь-які дії особи, які свідчать про фактичне використання не наданої їй земельної ділянки чи намір використовувати земельну ділянку до встановлення її меж у натурі (на місцевості), до одержання документа, що посвідчує право на неї, та до його державної реєстрації.

Частиною 1 ст. 1166 Цивільного кодексу України передбачено, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Статтею 212 Земельного кодексу України встановлено, що самовільно зайняті земельні ділянки підлягають  поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними. Приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд, здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки. Повернення самовільно зайнятих земельних ділянок провадиться за рішенням суду.

Матеріалами справи підтверджено факт самовільного зайняття відповідачем земельної ділянки, розмір заподіяної шкоди визначено відповідно до Методики.

Виходячи із вищенаведеного, позов Шепетівського міжрайонного прокурора м. Шепетівка в інтересах держави в особі Шепетівської районної державної адміністрації м. Шепетівка до Товариства з обмеженою відповідальністю „Левада-2003” с.Чотирбоки Шепетівского району про стягнення 6325грн. 28коп. та звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки є обґрунтованим, підтвердженим матеріалами справи і належними доказами та підлягає задоволенню.

У відповідності із ст. 49 ГПК України судові витрати у справі належить покласти на відповідача.

          Доводи відповідача про недотриманням  порядку вручення особі, яка заподіяла шкоду, розрахунку розміру шкоди, яка не підлягає відшкодуванню, як на підставу відмови у позові, судом не приймаються, оскільки сам факт не вручення розрахунку не звільняє відповідача від обов'язку відшкодувати завдану шкоду.

          Зважаючи на викладене, керуючись ст.ст. 22, 44, 49, 82, 84, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд –

в и р і ш и в:

Позов   Шепетівського міжрайонного прокурора м. Шепетівка в інтересах держави в особі Шепетівської районної державної адміністрації м. Шепетівка до Товариства з обмеженою відповідальністю „Левада-2003” с.Чотирбоки Шепетівского району про стягнення 6325грн. 28коп. та звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки задоволити.

Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю „Левада-2003” с.Чотирбоки Шепетівського району (код 31975072) звільнити самовільну зайняту земельну ділянку площею 7,0га, яка знаходиться за межами с.Марківці Шепетівського району Хмельницької області.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Левада-2003” с.Чотирбоки Шепетівського району (код 31975072) на користь Шепетівської районної державної адміністрації м. Шепетвка Хмельницької області, вул. Карла Маркса, 47 (код 21325769) для зарахування на рахунок Старобейзимської сільської Ради Шепетівського району (р/р 33217812700586 ГУДКУ у Хмельницькій області, МФО 815013, код 23565207) –6325грн. 28коп. (шість тисяч триста двадцять п'ять гривень 28коп.).

Видати наказ.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Левада-2003” с.Чотирбоки Шепетівського району (код 31975072) в доход державного бюджету України по коду бюджетної класифікації 22090200, символ звітності банку 095 через відділення державного казначейства (на рахунок 31112095700002 УДК у м.Хмельницькому, код 23565225, ГУ ДКУ у Хмельницькій області) державне мито в розмірі 187грн. (сто вісімдесят сім гривень).

Видати наказ.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Левада-2003” с.Чотирбоки Шепетівського району (код 31975072) в доход державного бюджету України через відділення державного казначейства (на рахунок 31215259700002, код банку 815013, ГУ ДКУ у Хмельницькій області, ЄДРПОУ 23565225 УДК м. Хмельницький, призначення платежу: 22050000) витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в розмірі 118грн. (сто вісімнадцять гривень).

Видати наказ.

                              Суддя                                                                      В.О. Шпак

Віддруковано в 6 примірниках:

1 - До справи; 2 - Позивачу; 3 - Відповідачу; 4,5- прокурорам; 6 - ДПІ

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення10.11.2008
Оприлюднено18.11.2008
Номер документу2322829
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/4913

Постанова від 26.02.2009

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Горшкова Н.Ф.

Рішення від 10.11.2008

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Шпак В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні