Постанова
від 26.02.2009 по справі 12/4913
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

12/4913

          

ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД



10002, м.Житомир, майдан Путятинський, 3/65  тел.(8-0412) 48-16-02

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 

 "26" лютого 2009 р.                                                           Справа № 12/4913

Житомирський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого   судді                                                  Горшкової Н.Ф.

суддів:                                                                        Майора Г.І.

                                                                                   Філіпової Т.Л.

при секретарі                                                            Щепанській Т.П. ,

за участю представників сторін:

від позивача:    Євтушенко А.С., довіреність №12/04-14-419/2009 від 25.02.2009р.,

від відповідача: Попов А.О., довіреність №7 від 03.02.2009р.,

від третьої особи: нез'явився,   

від прокуратури: Бугайов С.В., прокурор відділу представництва інтересів держави  та громадян в судах прокуратури Житомирської області,  посвідчення №86,

  

розглянувши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Левада-2003", с.Чотирбоки Шепетівського району Хмельницької області   

на рішення господарського суду Хмельницької  області

від "10" листопада 2008 р.  у справі № 12/4913 (суддя Шпак В.О.)

за  позовом Шепетівського міжрайонного прокурора, м.Шепетівка в інтересах держави в особі Шепетівської районної державної адміністрації, м.Шепетівка, Хмельницької області    

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Левада-2003", с.Чотирбоки Шепетівського району Хмельницької області

третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Управління з контролю за використанням та охороною земель у Хмельницькій області  

про стягнення 6325,28грн. та звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки,

 

ВСТАНОВИВ:

  

У вересні 2008р. Шепетівський міжрайонний прокурор м.Шепетівка в інтересах держави в особі Шепетівської районної державної адміністрації звернувся до господарського суду Хмельницької області з позовом до ТОВ "Левада-2003" про стягнення 6325грн.28коп. шкоди та зобов'язання звільнити самовільно зайняту земельну ділянку площею 7га, яка знаходиться за межами с.Марківці Шепетівського району. При цьому позивач посилався на те, що на початку 2008 року ТОВ "Левада"-2003", не маючи правовстановлюючих документів на землю, самовільно зайняло земельну ділянку резервного фонду площею 7,0га, яка знаходиться за межами с.Марківці Шепетівського району та віднесена до категорії земель сільськогосподарського призначення. На вказаній земельній ділянці відповідачем проведено обробіток ґрунту та розміщено посіви сільськогосподарських культур.

Мотивуючи порушення відповідача, прокурор посилається на ч.1 ст.35 Закону України "Про охорону земель", ст.ст.90, 125, 212 Земельного кодексу України. Зазначає, що порушення підтверджено актом перевірки додержання земельного законодавства від 05.05.2008р., розрахунком розміру шкоди та протоколом про адміністративне правопорушення.

В заяві про уточнення позовних вимог позивач просив стягнути з відповідача суму шкоди на користь Старобейзимської сільської ради Шепетівського району, посилаючись на те, що орендна плата за земельні державної та комунальної власності сплачується на користь сільських рад.

В поданому клопотанні прокурор просив стягнути з  відповідача 6325грн. 28коп. шкоди на користь Шепетівської районної державної адміністрації для зарахування на рахунок Старобейзимської сільської ради.

Рішенням господарського суду Хмельницької області від 10.11.2008р. у справі    №12/4913 позов Шепетівського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Шепетівської районної державної адміністрації до ТОВ "Левада-2003" задоволено повністю: зобов'язано ТОВ "Левада-2003" звільнити самовільну зайняту земельну ділянку площею 7,0га, яка знаходиться за межами с.Марківці Шепетівського району Хмельницької області, та стягнуто з відповідача на користь позивача 6325грн.28коп.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, ТОВ "Левада-2003" подала апеляційну скаргу, в якій просить частково скасувати вказане рішення відносно стягнення 6325,28грн. з підстав порушення норм матеріального права і прийняти нове рішення, яким позов Шепетівського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Шепетівської районної державної адміністрації задовольнити частково, а саме в частині звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки, а в іншій частині позову відмовити.

Обґрунтовуючи доводи скарги, відповідач зазначає, що пунктом 6.2. ст.6 Методичних рекомендацій щодо застосування Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу, затверджених наказом Державної інспекції з контролю за використанням і охороною земель від 12 вересня 2007р. №110 (із змінами, внесеними наказом Державної інспекції з контролю за використанням і охороною земель від 27 червня 2008 р. №84), передбачено, що юридичній особі (її керівнику) або представнику, яка заподіяла шкоду, розрахунок розміру шкоди, що підлягає відшкодуванню, вручається під розпис із зазначенням дати його вручення, прізвища та ініціалів особи, яка його отримала, а також посади, прізвища та ініціалів особи, що вручила розрахунок. У разі відмови отримати розрахунок під розпис, розрахунок направляється поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Як вбачається із Розрахунку, який поданий як додаток до позовної заяви, відсутні відмітки про вручення чи направлення рекомендованим листом такого розрахунку.

Представник відповідача в судовому засіданні підтримав доводи, викладені в апеляційній скарзі. Вважає рішення господарського суду Хмельницької області незаконним та необґрунтованим  в частині стягнення з ТОВ "Левада-2003" шкоди в сумі 6325грн.28коп., а тому просить його скасувати в цій частині та прийняти  новий судовий акт, яким позов  Шепетівського міжрайонного прокурора в  інтересах держави в особі Шепетівської районної державної адміністрації задовольнити  частково, а саме: в частині звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки, а в іншій частині позову відмовити.

Зазначив,  що юридичній особі, яка заподіяла шкоду, розрахунок  розміру шкоди, що підлягає відшкодуванню, вручається під розпис із зазначенням дати його вручення, прізвища та ініціалів особи, яка його отримала, а також посади, прізвища та ініціалів особи, що вручала розрахунок, а у разі відмови отримати розрахунок під розпис, розрахунок направляється поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення, однак такі докази в матеріалах справи відсутні.

Позивач в письмовому відзиві на апеляційну скаргу та його представник в засіданні суду заперечили проти доводів апеляційної скарги. Вважають рішення суду першої інстанції законним та обґрунтованим, в зв'язку з чим просять його залишити без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.   

Зазначили, що відповідно до вимог Земельного кодексу України, самовільно зайнята ТОВ   "Левада-2003" земельна ділянка  підлягає поверненню власнику землі з відшкодуванням заподіяних збитків.

Представник позивача на вимогу ухвали апеляційного суду від 03.02.2009р. надав  квитанції від 12.05.2008р. та 17.05.2008р., підтвердження вручення документів від 13.05.2008р., акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства  від 05.05.2008р., акт обстеження земельної  ділянки від 05.05.2008р., розрахунок розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки, припис №004252 від 07.05.2008р., протокол  про адміністративне  правопорушення  №003178 від 07.05.2008р., оригінали яких оглянуті судом, а копії приєднані до матеріалів справи.

Присутній в засіданні  суду прокурор заперечив проти доводів апеляційної скарги, вважає рішення господарського суду Хмельницької області законним та обґрунтованим, просить його залишити без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення. Вказав,  що  відповідно до розрахунку встановлена шкода 6325,28 грн. і неотримання  розрахунку не звільняє відповідача сплатити завдану шкоду.  

Третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору -  Управління з контролю за використанням та охороною земель у Хмельницькій області, залучене до участі у справі згідно ухвали Житомирського апеляційного господарського суду від 03.02.2009р., не скористалось правом надання письмового відзиву на апеляційну скаргу та не скористалось своїм правом на участь в судовому засіданні: повноважного представника в судове засідання не направило, хоча про дату, час та місце судового засідання повідомлене належним чином.

Відповідно до ст.75 ГПК України якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами. Згідно приписів ст.99 ГПК України в апеляційній інстанції справи переглядаються за правилами розгляду цих справ у першій інстанції з урахуванням особливостей, передбачених розділом ХІІ ГПК України. Апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами,  наданими суду першої інстанції. Крім цього, документи, які витребовувалися у третьої особи, надані позивачем.

З врахуванням викладеного колегія суддів вважає за можливе розглянути апеляційну скаргу за відсутності представника третьої особи, оскільки неявка представників не перешкоджає повному та всебічному розгляду апеляційної скарги за наявними в матеріалах справи документами.

Розглянувши наявні матеріали справи, обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши дану судом першої інстанції юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування місцевим господарським судом норм чинного законодавства, колегія суддів дійшла висновку про відсутність правових підстав для задоволення апеляційної скарги, виходячи з наступного.

Як встановлено судом першої інстанції та підтверджується матеріалами справи Управлінням з контролю за використанням та охороною земель у Хмельницькій області відповідно до вимог ст.ст.6 і 10 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель" проведена перевірка ТОВ "Левада-2003" з питання використання земель резервного фонду Сторобейзимської сільської ради Шепетівського району, про що складено акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 05.05.2008р. (а.с.9). В Акті перевірки зазначено, що ТОВ „Левада-2003" самовільно (без наявності документів, які посвідчують право власності чи користування землею) зайняло земельну ділянку площею 7га з земель резервного фонду с.Марківці та провело посів сільськогосподарських культур за межами с.Марківці Сторобейзимської сільської ради Шепетівського району, що є порушенням ст.ст.125, 126 Земельного кодексу України та ст.6 Закону України „Про оренду землі".

За вказане порушення директора ТОВ „Левада-2003" Павлюка С.О. притягнуто до адміністративної відповідальності за ст.53-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, ст.211 Земельного кодексу України, що підтверджується протоколом про адміністративне правопорушення від 07.05.2008р. (а.с.12) і додатково винесено припис від 07.05.2008р.  №004252 (а.с.11) про усунення в місячний термін порушень земельного законодавства.

Розмір шкоди, заподіяної ТОВ „Левада-2003" самовільним зайняттям земельної ділянки, обрахований згідно Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву без спеціального дозволу, затвердженої постановою Кабінету міністрів України №963 від 25.07.2007 року, становить 6325грн. 28коп. та підтверджується відповідним розрахунком (а.с.10).

На момент прийняття рішення відповідач не оформив договір оренди земельної ділянки та не звільнив самовільно зайняту земельну ділянку.

Приписами ст.125 Земельного кодексу України передбачено, що  право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації. Право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації. Приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється.

Відповідачем не подано документів на підтвердження права власності або права постійного користування на дану земельну ділянку, а також договору  оренди земельної ділянки  ТОВ „Левада-2003".

Відповідно до ст.1 Закону України „Про державний контроль за використанням та охороною земель" самовільне зайняття земельних ділянок - будь-які дії особи, які свідчать про фактичне використання не наданої їй земельної ділянки чи намір використовувати земельну ділянку до встановлення її меж у натурі (на місцевості), до одержання документа, що посвідчує право на неї, та до його державної реєстрації.

Частиною 1 ст.1166 Цивільного кодексу України передбачено, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Статтею 212 Земельного кодексу України встановлено, що самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними. Приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд, здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки. Повернення самовільно зайнятих земельних ділянок провадиться за рішенням суду.

Матеріалами справи підтверджено факт самовільного зайняття відповідачем земельної ділянки, розмір заподіяної шкоди визначено відповідно до Методики і відповідачем не спростований.

Виходячи із вищенаведеного, позов Шепетівського міжрайонного прокурора м.Шепетівка в інтересах держави в особі Шепетівської районної державної адміністрації м.Шепетівка до Товариства з обмеженою відповідальністю „Левада-2003" с.Чотирбоки Шепетівского району про стягнення 6325грн. 28коп. та звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки є обґрунтованим, підтвердженим матеріалами справи і належними доказами.

З врахуванням викладених обставин колегія суддів апеляційного господарського суду вважає, що господарський суд першої інстанції обґрунтовано задовольнив позов Шепетівського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Шепетівської районної державної адміністрації до ТОВ "Левада-2003", зобов'язавши ТОВ "Левада-2003" звільнити самовільну зайняту земельну ділянку площею 7,0га, яка знаходиться за межами с.Марківці Шепетівського району Хмельницької області, та стягнувши з відповідача на користь позивача 6325грн.28коп.

Судовою колегією не встановлено порушень або неправильного застосування норм процесуального чи матеріального права судом першої інстанції, які можуть бути підставою для скасування оскаржуваного рішення.

Доводи відповідача, наведені в апеляційній скарзі, спростовуються матеріалами справи та не  ґрунтуються на вимогах чинного законодавства. Посилання ТОВ "Левада-2003" про недотриманням порядку вручення особі, яка заподіяла шкоду, розрахунку розміру шкоди, яка не підлягає відшкодуванню, як на підставу відмови у позові, є безпідставними, оскільки сам факт не вручення розрахунку не звільняє відповідача від обов'язку відшкодувати завдану шкоду. Крім цього, твердження відповідача про неотримання розрахунку колегія суддів оцінює критично, оскільки позивачем надані (отримані від 3-ї особи) суду докази надсилання відповідачу рекомендованою кореспонденцією і отримання ним документів (а.с.68-70).

Рішення господарського суду Хмельницької  області від 10.11.2008р. у справі №12/4913 відповідає чинному законодавству, фактичним обставинам і матеріалам справи, підстав для скасування вказаного рішення та задоволення апеляційної скарги не вбачається.

Керуючись ст.ст.  101,103,105 Господарського процесуального кодексу України, Житомирський апеляційний господарський суд

                                              

                                        

                                      ПОСТАНОВИВ:

1. Рішення господарського суду Хмельницької області від 10 листопада2008 року у справі №12/4913 залишити без змін, а апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Левада-2003", с.Чотирбоки Шепетівського району Хмельницької області - без задоволення.

2. Справу №12/4913 повернути до  господарського суду Хмельницької  області.

Головуючий суддя                                                                 Горшкова Н.Ф.

судді:

                                                                                           Майор Г.І.  

                                                                                           Філіпова Т.Л.  

Віддруковано 7 прим.:

----------------------------------

1- до справи;

2 - позивачу;

3 - відповідачу;

4 - м/р прокур. Шепетівського р-ну, Хмельн.обл.;

5 -  прокуратура Житомирської області;

6 - третій особі - Управлінню з контролю за використанням та охороною земель у Хмельницькій області  (29016, м.Хмельницький, вул. Інститутська, 4/1);

7 - в наряд  

 

СудЖитомирський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення26.02.2009
Оприлюднено11.03.2009
Номер документу3084547
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/4913

Постанова від 26.02.2009

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Горшкова Н.Ф.

Рішення від 10.11.2008

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Шпак В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні