Ухвала
від 29.02.2012 по справі 2а/2570/4136/2011
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а/2570/4136/2011 Головуючий у 1-й інстанції: Клопот С.Л.

Суддя-доповідач: Ключкович В.Ю.

У Х В А Л А

Іменем України

"29" лютого 2012 р. м. Київ

Головуючий суддя Ключкович В.Ю.

Судді: Данилова М. В.

Федорова Г. Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві апеляційну скаргу ОСОБА_3 на постанову Чернігівського окружного адміністративного суду від 12 вересня 2011 року у справі за адміністративним позовом Фонду загальнообов"язкового соціального страхування на випадок безробіття, робочого органу Бахмацького районного центру зайнятості до ОСОБА_3 про стягнення незаконно отриманих коштів, -

В С Т А Н О В И В :

Постановою Чернігівського окружного адміністративного суду від 12 вересня 2011 року адміністративний позов Фонду загальнообов"язкового соціального страхування на випадок безробіття, представницького органу Бахмацького районного центру зайнятості до ОСОБА_3 про стягнення незаконно отриманих коштів задоволено. Стягнуто з ОСОБА_3 на користь Фонду загальнообов"язкового соціального страхування на випадок безробіття, робочого органу Бахмацького районного центру зайнятості незаконно отриману допомогу по безробіттю в розмірі 164,52 грн. та кошти за оплачувані громадські роботи в сумі 3689,79 грн.

Не погоджуючись з постановленим рішенням суду першої інстанції, відповідачем - ОСОБА_3 подано апеляційну скаргу, в якій апелянт просить скасувати постанову суду першої інстанції, як таку, що винесена з порушенням норм матеріального та процесуального права та постановити нову про відмову у задоволенні позовних вимог.

Відповідно до ч.1 ст.41 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Перевіривши матеріали справи, заслухавши суддю-доповідача, обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно зі ст.198 ч.1 п.1 та ст.200 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає скаргу без задоволення, а постанову суду -без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з того, що оскільки під час отримання допомоги по безробіттю, відповідач працювала на підставі цивільно-правової угоди в ТОВ «М.С.Л»та працювала на оплачуваних громадських роботах у Чернігівській обласній організації Товариства Червоного Хреста, тому вказана допомога отримана нею незаконно та підлягає поверненню Фонду загальнообов"язкового соціального страхування на випадок безробіття.

З вказаним висновком суду першої інстанції погоджується і суд апеляційної інстанції, виходячи з наступного.

Колегією суддів встановлено, що Наказом Бахмацького районного центру зайнятості № НТ100416 від 16.04.2010 року ОСОБА_3 було надано статус безробітного та призначено допомогу по безробіттю.

За результатами проведеної позивачем перевірки додержання вимог Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»встановлено, що відповідач з 01.01.2011 року працює в ТОВ «М.С.Л»на підставі цивільно-правової угоди № 51 від 01.01.2011 року.

Крім цього, на підставі договору № 2567060600163 від 06.06.2011 року, укладеного між Бахмацьким районним центром зайнятості та Чернігівською обласною організацією Товариства Червоного Хреста, ОСОБА_3 була залучена до оплачуваних громадських робіт, вартість яких склала 3689, 79 грн.

Наказом Бахмацького районного центру зайнятості № НТ110418 від 18.04.2011 року ОСОБА_3 було припинено виплату допомоги по безробіттю та знято позивача з обліку відповідно до п.20 Порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу і безробітних.

Судом першої інстанції встановлено, що відповідачу було виплачено матеріальне забезпечення в сумі 164, 52 грн., як допомогу по безробіттю та 3689, 79 грн. вартості громадських робіт, які (кошти) підлягають поверненню.

Наказом Бахмацького районного центру зайнятості № 115 від 30.06.2011 року було прийнято рішення про повернення ОСОБА_3 незаконно отриманих коштів.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»від 02.03.2000 року №1533-III загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття -система прав, обов'язків і гарантій, яка передбачає матеріальне забезпечення на випадок безробіття з незалежних від застрахованих осіб обставин та надання соціальних послуг за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Згідно з пунктом 1.2 Порядку надання допомоги по безробіттю, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 20.11.2000 року № 307, допомога по безробіттю надається застрахованим і незастрахованим особам, визнаним в установленому порядку безробітними.

У ст. 2 Закону України «Про зайнятість населення»від 01.03.1991 року № 803-XII зазначено, що безробітними визнаються працездатні громадяни працездатного віку, які через відсутність роботи не мають заробітку або інших передбачених законодавством доходів і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, готові та здатні приступити до підходящої роботи.

Відповідно до п.п. «а»ч.3 ст. 1 вказаного Закону громадяни, працюючі по найму на умовах повного або неповного робочого дня (тижня) на підприємствах, в установах і організаціях, незалежно від форм власності, у міжнародних та іноземних організаціях в Україні і за кордоном у фізичних осіб, належать до зайнятого населення.

Таким чином, відповідач незаконно отримала допомогу по безробіттю в період, коли відносився до зайнятого населення.

Відповідно до п. 6 Порядку розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення, затвердженим постановою КМУ від 20 березня 2006 року № 357, у разі встановлення центрами зайнятості відповідно до цього Порядку належності безробітної особи до категорії зайнятих така особа знімається з обліку як безробітна в установленому законодавством порядку та повертає суму незаконно отриманого матеріального забезпечення і вартості наданих соціальних послуг з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати матеріального забезпечення та надання соціальних послуг.

Якщо відомості про доходи є недостовірними з вини особи, центри зайнятості припиняють відповідні виплати, а суми здійснених з дня призначення виплат стягуються з такої особи відповідно до пункту 7 цього Порядку.

Доказів оскарження рішення центру зайнятості щодо повернення коштів відповідачем не було надано. Доказів сплати коштів відповідачем суду також не представлено.

За таких обставин, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про стягнення з відповідача незаконно отриманих коштів, виплачених позивачем як допомога по безробіттю та оплата за громадські роботи.

Оскільки судом першої інстанції постановлено обґрунтоване рішення, яке ухвалено з дотриманням норм матеріального та процесуального права, на підставі повно і всебічно з»ясованих обставин в справі, підтверджених доказами, які були досліджені в судовому засіданні, а доводи наведені апелянтом в апеляційній скарзі не спростовують висновків суду, то підстав для його скасування колегія суддів не вбачає.

Керуючись ст.ст.41,198, 200, 205, 206, 212, 254 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу ОСОБА_3 - залишити без задоволення.

Постанову Чернігівського окружного адміністративного суду від 12 вересня 2011 року -залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена протягом двадцяти днів після набрання законної сили шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя: Ключкович В.Ю.

Судді: Данилова М.В.

Федорова Г.Г.

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.02.2012
Оприлюднено21.04.2012
Номер документу23544206
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2570/4136/2011

Постанова від 12.09.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Клопот С.Л.

Ухвала від 11.08.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Клопот С.Л.

Ухвала від 29.02.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Ключкович В.Ю.

Постанова від 13.09.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Клопот С.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні