Постанова
від 09.04.2012 по справі 2633/12/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

Харківський окружний адміністративний суд 61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

"09" квітня 2012 р. № 2а- 2633/12/2070

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Піскун В.О.,

при секретарі судового засідання - Полях Н.А.,

за участі:

представника позивача - Суходубової І.В.,

представника третьої особи - Ляшенко В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом Заступника прокурора Харківської області в інтересах держави до Харківської обласної державної адміністрації, треті особи - Приватне підприємство "ТІІС", Національний науковий центр "Харківський фізико - технічний інститут" про визнання незаконним та скасування розпорядження, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом, в якому просив суд з урахуванням уточнень скасувати розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації від 14.08.2007 року № 515 "Про надання в оренду земельної ділянки ПП "ТІІС" на території Дергачівського району".

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що в ході перевірки, проведеної прокуратурою Харківської області встановлено, що розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації від 14.08.2007 року № 515 затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки ПП "ТІІС" для будівництва та обслуговування складських приміщень непродовольчих товарів на території Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району для будівництва та обслуговування складських приміщень непродовольчих товарів на території Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району (землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення) строком на 25 років. Пунктом 2 зазначеного розпорядження ПП "ТІІС" надано в оренду зі зміною цільового призначення земельну ділянку, загальною площею 2,6388 га, за рахунок земель запасу сільськогосподарського призначення (рілля) для будівництва та обслуговування складських приміщень непродовольчих товарів на території Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району (землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення) строком на 25 років. Позивач, вважає, що зазначене розпорядження є незаконним та підлягає скасуванню. Посилаючись на факти, викладені в позовній заяві, просив суд позов задовольнити у повному обсязі.

Позивач у судовому засіданні адміністративний позов підтримав у повному обсязі та просив суд його задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, надав до суду клопотання про розгляд даної справи без його участі.

Представник третьої особи - Приватне підприємство "ТІІС" у судовому засіданні проти позову заперечував, зазначив, що розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації від 14.08.2007 року № 515 "Про надання в оренду земельної ділянки ПП "ТІІС" на території Дергачівського району" є законним та просив суд відмовити у задоволенні адміністративного позову.

Представник третьої особи - Національний науковий центр "Харківський фізико - технічний інститут", у судове засідання не з'явився, про час, дату та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, клопотання про розгляд даної справи без його участі до суду не надав.

Таким чином, суд вважає, за можливе розглянути справу без участі представника відповідача та третьої особи - Національного наукового центру "Харківський фізико - технічний інститут" за наявними в ній матеріалами.

Суд, вислухавши позивача, представника третьої особи - Приватного підприємства "ТІІС", дослідивши матеріали справи, дійшов наступного висновку.

Суд зазначає, що частиною 2 ст. 60 КАС України передбачено, що з метою представництва інтересів громадянина або держави в адміністративному суді прокурор в межах повноважень, визначених законом, звертається до суду з адміністративним позовом.

Пунктом 2 Постанови Пленуму Вищого адміністративного суду № 2 від 06.03.2008 року "Про практику застосування адміністративними судами окремих положень Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду адміністративних справ" зазначено, що згідно з частинами першою та четвертою статті 21 Закону України "Про прокуратуру" протест на акт, що суперечить закону, приноситься прокурором, його заступником до органу, який його видав, або до вищестоящого органу. У разі відхилення протесту або ухилення від його розгляду прокурор може звернутися із заявою до суду про визнання акта незаконним. У цьому випадку прокурор у адміністративній справі може бути позивачем і не повинен визначати орган чи особу, в інтересах якої він звертається до суду з позовною заявою.

З матеріалів справи вбачається, що прокуратурою Харківської області, у зв'язку з виявленими порушеннями закону, в порядку ст. 21 Закону України "Про прокуратуру", 20.01.2012 року на розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації від 14.08.2007 року № 515 принесено протест.

За результатами розгляду протесту 13.02.2012 року до прокуратури області надійшов лист голови Харківської обласної державної адміністрації від 09.02.2012 року № 01-50/1008 про його відхилення у зв'язку із невідповідністю протесту вимогам Закону України "Про прокуратуру", Земельного кодексу України та неналежному обґрунтуванню.

Судом встановлено, що розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації від 14.08.2007 року № 515 затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки ПП "ТІІС" для будівництва та обслуговування складських приміщень непродовольчих товарів на території Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району для будівництва та обслуговування складських приміщень непродовольчих товарів на території Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району (землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення) строком на 25 років.

Пунктом 2 зазначеного розпорядження ПП "ТІІС" надано в оренду зі зміною цільового призначення земельну ділянку, загальною площею 2,6388 га, за рахунок земель запасу сільськогосподарського призначення (рілля) для будівництва та обслуговування складських приміщень непродовольчих товарів на території Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району (землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення) строком на 25 років.

18.08.2010 року державним інспектором з контролю за використанням та охороною земель Харківської області відповідно до вимог статей 6 і 10 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель" проведена позапланова перевірка з питання дотримання вимог земельного законодавства при наданні у користування ПП "ТІІС" земельної ділянки на території Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району Харківської області для будівництва та обслуговування складських приміщень непродовольчих товарів.

Перевіркою встановлено, що Розпорядженням Харківської облдержадміністрації від 14.08.2007 року №515 затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки ПП "ТІІС" для будівництва та обслуговування складських приміщень непродовольчих товарів на території Дергачівського району (Черкасько-Лозівська сільська рада, розробник проекту - ТОВ "Базис") та надано в оренду строком на 25 років зі зміною цільового призначення (із земель сільськогосподарського призначення до земель промисловості) земельну ділянку площею 2,6388 га ріллі. Відповідно до вказаного розпорядження укладено договір оренди землі від 28.09.2007 року, зареєстрований ХРФ ДП "Центр ДЗК" від 29.10.2007 року за №040769300091. При вивчені проекту землеустрою щодо відведення вказаної земельної ділянки (далі - Проект відведення) встановлено, що проект відведення виготовлено на підставі розпорядження Дергачівської райдержадміністрації від 20.04.2007 року № 242. У наданому для вивчення проекті відведення представлено наступні висновки про позитивне його погодження: відділу містобудування та архітектури Дергачівської райдержадміністрації (висновок б/д, б/н), Дергачівського районного відділу земельних ресурсів (висновок від 18.05.2007 року № 07/0089), Дергачівської СЕС (висновок від 18.05.2007 року №38/4), Управління культури і туризму Харківської облдержадміністрації (висновок від 12.06.2007 року №08-20/1725), Державного управління охорони навколишнього природного середовища (висновок від 24.05.2007 року № 04-20-1494). Висновок про погодження проекту Дергачівською райдержадміністраиією у представленому екземплярі проекту відведення відсутній, що вказує на ознаки порушення ст. 125 Земельного кодексу України. Проект пройшов державну землевпорядну експертизу позитивно (висновок від 27.06.2007 року № 1556). В ході перевірки встановлено, що відповідно до державного акту на право користування землею Б №054004, який було видано на підставі розпорядження Ради Міністрів УРСР від 06.08.1955 року №901 Р.С., вказані землі перебувають у постійному користуванні ННЦ "Харківський фізико-технічний інститут". Вилучення вищевказаної земельної ділянки із користування ННЦ в установленому законодавством порядку не проводилося, будь-яких погоджень щодо надання в оренду відповідної земельної ділянки з боку ННЦ не було. Окрім того, встановлено що у 2001 році ДП «СХІДГЕОІНФОРМ» проведено роботи по інвентаризації земельної ділянки ННЦ "Харківський фізико-технічний інститут", за результатами яких складено технічний звіт. До матеріалів інвентаризації увійшли і землі, які у 2007 році були надані в оренду ПП "ТІІС" як землі запасу. Надання в оренду вказаної земельної ділянки, як такої, що перебуває в запасі, є порушенням ст. 141 Земельного кодексу України та напряму суперечить матеріалам інвентаризації земель ННЦ, оскільки межі земель центру було погоджено як начальником відділу Земельних ресурсів Дергачівського району, так і Головним управлінням земельних ресурсів в особі начальника відділу державного земельного кадастру та моніторингу земель, державної землевпорядної експертизи (Акт погодження межі земельної ділянки від 25.04.2001). Також встановлено, що земельна ділянка, яку надано в оренду ПП «ТІІС» для будівництва та обслуговування складських приміщень непродовольчих товарів, знаходиться в межах санітарно-захисної зони прискорювача електронів ННЦ «Харківський фізико-технічний інститут» (що жодним чином не відображено у проекті відведення) та, відповідно до ст. 114 Земельного кодексу України, не може використовуватися для вказаних цілей.

Виходячи з вищевказаного, в акті відмічено, що розпорядження Харківської облдержадміністрації від 14.08.2007 року №515 прийнято з перевищенням повноважень в порушення ст.ст. 114, 122, 123, 141, 149, 151 Земельного кодексу України оскільки, вилучення ріллі для несільськогосподарських потреб відноситься до повноважень Кабінету Міністрів України, разом з тим, висновки щодо погодження проекту відведення не мають бути позитивними. Підсумовуючи наведене відмічаю, що внаслідок вказаних дій, незаконно було передано в оренду земельну ділянку, нормативна грошова оцінка якої складає: станом на 2007 рік - 257801,18 грн.; станом на 2010 рік - 323315,44 грн.

За результатами перевірки складено акт від 18.08.2010 року.

Відповідно до ст. 84 Земельного кодексу України до земель державної власності, які не можуть передаватись у комунальну та приватну власність, належать, в тому числі, ділянки, які використовуються для забезпечення діяльності Національної академії наук України.

Відповідно до ч. 5 ст. 116 Земельного кодексу України надання у користування земельної ділянки, що перебуває у власності або у користуванні, провадиться лише після її вилучення (викупу) її в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Статтею 149 Земельного кодексу України передбачено порядок вилучення земельних ділянок.

Суд зазначає, відповідно до ч. 1 ст. 72 КАС України обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особам, щодо якої встановлено ці обставини.

З матеріалів справи вбачається, що 21.02.2011 року рішенням Господарського суду Харківської області позов Харківського міжрайонного природоохоронного прокурора м. Харкова в інтересах держави в особі Національний науковий центр "Харківський фізико - технічний інститут" м. Харків до Приватного підприємства "ТІІС", м. Дергачі, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Дергачівська районна державна адміністрація. Харківська область про визнання договору оренди недійсним було задоволено у повному обсязі.

Визнано недійсним договір оренди земельної ділянки, що укладений 28.09.2007 року. Дергачівською районною державною адміністрацією з Приватним підприємством "ТІІС" (ідентифікаційний код 34634426), відносно земельної ділянки площею 2, 6388 га для будівництва та обслуговування складських приміщень непродовольчих товарів на території Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району, скасувано його державну реєстрацію за № 040769300091 від 29.10.2007 року в Харківській регіональній філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по Земельних ресурсах".

Рішення Господарського суду Харківської області від 21.02.2011 року набрала законної сили.

Судом встановлено, що при затвердженні проекту землеустрою та наданні в користування на умовах оренди ПП "ТІІС" земельної ділянки, остання знаходилася у постійному користуванні Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут" (ННЦ "ХФТІ") на підставі державного акта на право постійного користування Б №054004 від 1993 року.

Вилучення зазначеної земельної ділянки або добровільна відмова від права користування не відбувалася.

Отже, відповідачем було прийнято розпорядження в порушення вимоги ст.ст. 116. 142, 149 Земельного кодексу України.

Таким чином, суд погоджується з висновком прокуратури викладеним у протесті щодо незаконності винесеного розпорядження від 14.08.2007 року № 515 про надання в оренду земельної ділянки ПП "ТІІС" на території Дергачівського району.

Враховуючи вищевикладене, суд знаходить позов обґрунтованим, доведеним і таким, що підлягає задоволенню в повному обсязі.

Судові витрати підлягають розподілу відповідно до ст. 94 КАС України.

На підставі вищенаведеного, керуючись ст.ст. 94, 160, 161, 162, 163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, Харківський окружний адміністративний суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Заступника прокурора Харківської області в інтересах держави до Харківської обласної державної адміністрації, треті особи - Приватне підприємство "ТІІС", Національний науковий центр "Харківський фізико - технічний інститут" про визнання незаконним та скасування розпорядження - задовольнити в повному обсязі.

Скасувати розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації від 14.08.2007 року № 515 "Про надання в оренду земельної ділянки ПП"ТІІС" на території Дергачівського району".

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови виготовлено 12.04.2012 року.

Суддя Піскун В.О.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення09.04.2012
Оприлюднено23.04.2012
Номер документу23550956
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2633/12/2070

Ухвала від 28.03.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Піскун В.О.

Ухвала від 02.03.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Піскун В.О.

Ухвала від 28.03.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Піскун В.О.

Постанова від 09.04.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Піскун В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні