Ухвала
від 11.04.2012 по справі 21/028-11/12-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 тел. 235-24-26

УХВАЛА

"11" квітня 2012 р. Справа № 21/028-11/12-11

Господарський суд Київської області

у складі:

головуючого: судді Дьоміної С.Ю.

секретар: Кулакова С.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Обухівської районної державної адміністрації Київської області

до 1) товариства з обмеженою відповідальністю «Рентойл»;

2) Підгірцівської сільської ради Обухівської району Київської області

про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки та зобов'язання повернути земельну діялнку

за участю представників сторін від:

позивача: ОСОБА_1 -представник (довіреність №512/07-25 від 25.02.2011 року);

відповідача 1: не з'явився,

відповідача 2: не з'явився,

ВСТАНОВИВ:

22 грудня 2011 року до господарського суду Київської області надійшли матеріали справи №21/028-11 за позовом Обухівської районної державної адміністрації Київської області (далі -позивач) до товариства з обмеженою відповідальністю «Рентойл»(далі -відповідач 1) та Підгірцівської сільської ради Обухівського району Київської області (далі -відповідач 2) про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки та зобов'язання повернути земельну ділянку.

В обґрунтування заявлених вимог, позивач послався на порушення відповідачем 2 вимог земельного законодавства під час надання відповідачу 1 земельної ділянки, загальною площею 1,5673 га, та укладення договору оренди землі від 04.03.2005 року, згідно з умовами якого відповідач 2 передав відповідачу 1 земельну ділянку для розташування малого комплексу сервісу на 25 км автошляху «Київ-Луганськ»плюс 300 м ліворуч та праворуч, загальною площею 1,5673 га, виділену на місцевості двома масивами, розмірами 0,6761 та 0,8912 га, а відповідач 1 прийняв земельну ділянку та зобов'язувався сплачувати орендну плату вчасно і в повному обсязі.

Рішенням господарського суду Київської області від 18.05.2011 року (далі -рішення суду) в задоволенні позовних вимог було відмовлено повністю.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 01.09.2011 року (далі -постанова суду) апеляційну скаргу Обухівської районної державної адміністрації Київської області залишено без задоволення, рішення суду -без змін.

Постановою Вищого господарського суду України від 06.12.2011 року касаційну скаргу Обухівської районної державної адміністрації Київської області задоволено частково, рішення суду та постанову суду скасовано, справу направлено на новий судовий розгляд.

Направляючи справу на новий розгляд до господарського суду Київської області, Вищий господарський суд України звернув увагу на необхідність з'ясування знаходження спірної земельної ділянки в межах (за межами) населеного пункту, дотримання вимог земельного законодавства відповідачем 1, перебування земельної ділянки на момент її передання відповідачу 1 в запасі чи в користуванні певного підприємства.

22 грудня 2011 року справу прийнято до провадження господарським судом Київської області та призначено до розгляду на 10 січня 2012 року.

10 січня 2012 року в судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала в повному обсязі.

Представник відповідача 1 в судове засідання не з'явився, про час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Представник відповідача 2 в судовому засіданні надав заперечення, просив у задоволенні позову відмовити.

Розгляд справи, на підставі ч. 1 ст. 77 Господарського процесуального кодексу України, було відкладено на 31 січня 2012 року.

Ухвалою суду від 10.01.2012 року управління земельних ресурсів у Обухівському районі Київської області зобов'язано здійснити перевірку щодо дотримання відповідачем 1 вимог земельного законодавства під час користування спірною земельною ділянкою, а також надати відомості щодо перебування спірної земельної ділянки в запасі чи користуванні певного підприємства тощо.

31 січня 2012 року представники позивача та відповідача 1 у судове засідання не з'явились, про час і місце розгляду справи були повідомлені належним чином.

Представник відповідача 2 у судовому засіданні проти позову заперечував, просив суд у його задоволенні відмовити.

У зв'язку з необхідністю з'ясування обставин справи, які потребують спеціальних знань, ухвалою суду було призначено судову експертизу, провадження в справі зупинено.

27 березня 2012 року матеріали справи повернулися до господарського суду Київської області, ухвала суду - без виконання.

У зв'язку з цим, ухвалою суду від 27.03.2012 року провадження в справі поновлено та призначено до розгляду на 02 квітня 2012 року.

02 квітня 2012 року представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримала. Крім цього, заявила клопотання про долучення до матеріалів справи документів, яке підлягало задоволенню судом.

Представники відповідачів 1, 2 в судове засідання не з'явились, про причини неявки суд не повідомили.

Розгляд справи, на підставі ч. 1 ст. 77 Господарського процесуального кодексу України, відкладено на 11 квітня 2012 року.

Ухвалою суду від 02.04.2012 року повторно управління земельних ресурсів у Обухівському районі Київської області зобов'язано здійснити перевірку щодо дотримання відповідачем 1 вимог земельного законодавства під час користування спірною земельною ділянкою, а також надати відомості щодо перебування спірної земельної ділянки в запасі чи користуванні певного підприємства тощо.

11 квітня 2012 року в судовому засіданні представник позивача заявила клопотання про долучення до матеріалів справи документів, яке підлягало задоволенню судом.

Представники відповідачів 1, 2 в судове засідання не з'явились, про час і місце розгляду справи були повідомлені належним чином, про причини неявки суд не повідомили.

Дослідивши наявні в матеріалах справи документи, заслухавши пояснення представників сторін, оцінивши подані докази, суд дійшов висновку:

на підставі рішення 19 сесії 24 скликання Підгірцівської сільської ради Обухівського району Київської області від 20.01.2005 року між Підгірцівською сільською радою Обухівського району Київської області (далі - відповідач 2) товариством з обмеженою відповідальністю «Рентойл»(далі -відповідач 1) був укладений договір оренди землі від 04.03.2005 року, згідно з умовами якого відповідач 2 передав відповідачу 1 земельну ділянку для розташування малого комплексу сервісу на 25 км автошляху «Київ-Луганськ»плюс 300 м ліворуч та праворуч, загальною площею 1,5673 га, виділену на місцевості двома масивами, розмірами 0,6761 та 0,8912 га, а відповідач 1 прийняв земельну ділянку та зобов'язувався сплачувати орендну плату вчасно і в повному обсязі.

Згідно з ч. 1 ст. 148 Господарського кодексу України, відповідно до Конституції України земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, що знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією України.

Земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою відповідно до Земельного кодексу України та інших законів (ч. 3 ст. 148 Господарського кодексу України).

Відповідно до ч. 4 цієї статті, правовий режим використання окремих видів природних ресурсів (землі, вод, лісів, надр, атмосферного повітря, тваринного світу) встановлюється законами.

Статтею 13 Закону України «Про оренду землі»встановлено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Укладення договору оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування -орендодавця, прийнятого у порядку, передбаченому Земельним кодексом України, або за результатами аукціону (ч. 2 ст. 16 Закону України «Про оренду землі»).

Згідно з п. 2 ч. 2 ст. 20 Господарського кодексу України, кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів. Права та законні інтереси зазначених суб'єктів захищаються шляхом визнання повністю або частково недійсними актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, актів інших суб'єктів, що суперечать законодавству, ущемляють права та законні інтереси суб'єкта господарювання або споживачів; визнання недійсними господарських угод з підстав, передбачених законом.

Вищий господарський суд України, направляючи справу на новий розгляд до господарського суду Київської області, звернув увагу, зокрема, на необхідність з'ясування знаходження спірної земельної ділянки в межах (за межами) населеного пункту, дотримання вимог земельного законодавства відповідачем 1, перебування земельної ділянки на момент її передання відповідачу 1 в запасі чи в користуванні певного підприємства.

Відповідно до ч. 1 ст. 111-12 Господарського процесуального кодексу України, вказівки, що містяться у постанові касаційної інстанції, є обов'язковими для суду першої інстанції під час нового розгляду справи.

Ухвалою суду від 10.01.2012 року управління земельних ресурсів у Обухівському районі Київської області зобов'язано здійснити перевірку щодо дотримання відповідачем 1 вимог земельного законодавства під час користування спірною земельною ділянкою, а також надати відомості щодо перебування спірної земельної ділянки в запасі чи користуванні певного підприємства тощо.

Як вбачається з відповіді управління земельних ресурсів у Обухівському районі Київської області (далі -управління) №03-15/2272 від 10.04.2012 року, згідно з наявними в управлінні матеріалами, а саме технічною документацією із землеустрою щодо складання (переоформлення) документів, що посвідчують право власності на земельні ділянки ТОВ «Рентойл»в тимчасове користування (на умовах оренди) та автоматизованої системи ведення чергового плану земельні ділянки, загальною площею 1,5673 га, обліковуюся за ТОВ «Рентойл», з них: за кадастровим номером 3223186800:03:011:0047 земельна ділянка, площею 0,9083 га, яка розташована за межами с. Підгірці, тобто в адміністративних межах Підгірцівської сільської ради, за кадастровим номером 3223186801:13:011:0003 земельна ділянка розташована на території с. Підгірці.

Крім цього, згідно з актом перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 09.04.2012 року, долученим до матеріалів справи, територія АЗС «Шел», площею 0,8912 га та 0,6761 га, впорядкована, заасфальтована та частково огорожена і використовується за цільовим призначенням.

02 квітня 2012 року представник позивача долучила до матеріалів справи копію рішення господарського суду Київської області від 21.02.2012 року в справі за позовом прокурора Обухівського району Київської області в інтересах держави в особі Обухівської районної державної адміністрації Київської області до товариства з обмеженою відповідальністю «Рентойл»та Підгірцівської сільської ради Обухівського району Київської області про визнання незаконним та скасування рішення сільської ради та визнання недійсним укладеного на його підставі договору оренди землі і зобов'язання вчинити дії.

Відповідно до ч. 2 ст. 35 Господарського процесуального кодексу України, факти, встановлені рішенням господарського суду (іншого органу, який вирішує господарські спори), за винятком встановлених рішенням третейського суду, під час розгляду однієї справи, не доводяться знову при вирішенні інших спорів, в яких беруть участь ті самі сторони.

Рішенням господарського суду Київської області від 21.02.2012 року (далі -рішення суду від 21.02.2012 року) позов прокурора Обухівського району Київської області в інтересах держави в особі Обухівської районної державної адміністрації Київської області до товариства з обмеженою відповідальністю «Рентойл»та Підгірцівської сільської ради Обухівського району Київської області про визнання незаконним та скасування рішення сільської ради та визнання недійсним укладеного на його підставі договору оренди землі і зобов'язання вчинити дії задоволений повністю.

Рішення суду від 21.02.2012 року вступило в законну силу 03 березня 2012 року.

Звертаючись із позовною заявою до господарського суду Київської області, позивач просив визнати недійсним договір оренди землі від 04.03.2005 року та зобов'язати відповідача повернути державі земельну ділянку.

Рішенням суду від 21.02.2012 року визнано незаконним та скасовано рішення Підгірцівської сільської ради Обухівського району Київської області №19 від 20.01.2005 року, визнано недійсним договір оренди землі, укладений між Підгірцівською сільською радою Обухівського району Київської області та товариством з обмеженою відповідальністю «Рентойл»04 березня 2005 року, зобов'язано товариство з обмеженою відповідальністю «Рентойл»повернути земельну ділянку державі.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд припиняє провадження у справі, якщо є рішення господарського суду або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішив господарський спір між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. 124 Конституції України, ч. ч. 1, 3, 4 ст. 148, п. 2 ч. 2 ст. 20 Господарського кодексу України, ст. 13, ч. 2 ст. 16 Закону України «Про оренду землі», ч. 1 ст. 111-12, ч. 2 ст. 35, п. 2 ч. 1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. провадження в справі за позовом Обухівської районної державної адміністрації Київської області до товариства з обмеженою відповідальністю «Рентойл»та Підгірцівської сільської ради Обухівського району Київської області про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки та зобов'язання повернути земельну ділянку припинити;

2. копію ухвали направити учасникам судового процесу.

Суддя С. Дьоміна

Суддя Грабець С.Ю.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення11.04.2012
Оприлюднено03.05.2012
Номер документу23554071
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/028-11/12-11

Ухвала від 11.04.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Дьоміна С.Ю.

Ухвала від 02.04.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Грабець С.Ю.

Ухвала від 27.03.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Грабець С.Ю.

Ухвала від 31.01.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Дьоміна С.Ю.

Ухвала від 10.01.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Дьоміна С.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні