Рішення
від 17.04.2012 по справі 5013/258/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"17" квітня 2012 р.Справа № 5013/258/12 Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Кабакової В.Г., розглянув у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом: Кіровоградського міжрайонного природоохоронного прокурора в інтересах держави, уповноваженим органом якої виступає Державна екологічна інспекція у Кіровоградській області, м. Кіровоград

до відповідача: комунального підприємства "Енерговодоканал", Кіровоградська область, Маловисківський район, смт. Смоліно

про стягнення 42640,20 грн,

за участю представників сторін

від прокуратури - Деревінська О.С., помічник Кіровоградського міжрайонного природоохоронного прокурора, посвідчення № 835;

від позивача - ОСОБА_2, довіреність від 10.01.2012 № 04-4/119;

від відповідача - участі не брали.

Кіровоградським міжрайонним природоохоронним прокурором в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції в Кіровоградській області подано до господарського суду Кіровоградської області позовну заяву про стягнення з комунального підприємства "Енерговодоканал" 42640,20 грн шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу.

У судовому засіданні 17.04.2012 помічником Кіровоградського міжрайонного природоохоронного прокурора позов підтримано у повному обсязі.

За змістом поданих 17.04.2012 письмових пояснень від 13.04.2012 № 04-4/921 Державна екологічна інспекція у Кіровоградській області заявлений позов вважає обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Відповідач участі повноважного представника у судове засідання не забезпечив, відзив на позов не надав, позов не заперечив, хоча належним чином повідомлений про дату, час та місце проведення судового засідання, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення від 29.03.2012 № 03050103 (а.с. 31).

Стаття 22 Господарського процесуального кодексу України зобов'язує сторін добросовісно користуватись належними їм процесуальними правами. Оскільки явка в судове засідання представників сторін - це право, а не обов'язок, справа може розглядатись без їх участі, якщо нез'явлення цих представників не перешкоджає вирішенню спору.

Згідно статті 75 Господарського процесуального кодексу України якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

У судовому засіданні 17.04.2012 проголошено вступну та резолютивну частини прийнятого рішення.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши наявні в них та досліджені в судовому засіданні докази, заслухавши пояснення представників прокуратури та позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Державною екологічною інспекцією в Кіровоградській області проведено планову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства комунальним підприємством "Енерговодоканал".

За даними проведеної перевірки встановлено, що внаслідок неефективної роботи очисних споруд КП "Енерговодоканал" упродовж 2011 року здійснював скид 270000 куб.м недостатньо очищених стічних вод в річку Кільтень з перевищенням допустимої концентрації ГДС по БСК, азоту амонійному, нітритам, фосфатам та АПАР, що є порушенням ст. 40 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища", п. 8 ст. 44, ст. 70 Водного кодексу України.

При цьому, значення концентрацій забруднюючих речовин взяті з журналу обліку вод по формі ПОД-13 та державної статистичної звітності по формі 2-ТП (водгосп) за 2011 рік.

За результатами вказаної перевірки 14.02.2012 Державною екологічною інспекцією в Кіровоградській області складено акт перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства № 07-44, в якому зафіксовано зазначене порушення (а.с. 10-16).

На підставі зазначеного акта відносно головного інженера відповідача ОСОБА_3 складено протокол № 000303 від 14.02.2012 про адміністративне правопорушення (а.с. 19-20), а постановою Державної екологічної інспекції в Кіровоградській області від 14.02.2012 № 000303 про накладення адміністративного стягнення притягнуто вказану посадову особу до адміністративної відповідальності та накладено штраф у розмірі 85,00 грн (а.с. 21-22), який сплачено в добровільному порядку згідно квитанції від 21.02.2012 (а.с. 23).

Позивачем 14.02.2012 внесено припис № 35, у якому викладено вимоги про усунення встановлених перевіркою недоліків. (а.с. 17-18).

Державною екологічною інспекцією в Кіровоградській області у відповідності до Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів, затвердженої наказом Міністерства охорони навколишнього середовища України від 20.07.2009 № 389, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 14.08.2009 за №767/16783, проведено розрахунок розміру збитків, заподіяних відповідачем внаслідок скиду недостатньо очищених стічних вод в р. Кільтень. Згідно проведеного розрахунку розмір збитків склав 42640,20 грн (а.с. 24-26).

В силу вимог статті 66 Конституції України кожен зобов'язаний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки.

Водним кодексом України встановлено, що всі води (водні об'єкти) на території України є національним надбанням народу України, однією з природних основ його економічного розвитку і соціального добробуту.

Відповідно до статті 37 Водного кодексу України для оцінки екологічного благополуччя водних об'єктів та визначення комплексу водоохоронних заходів встановлюється екологічний норматив якості води, який містить науково обґрунтовані значення концентрацій забруднюючих речовин та показники якості води (загальнофізичні, біологічні, хімічні, радіаційні).

Як передбачено статтею 38 Водного кодексу України, з метою поетапного досягнення екологічного нормативу якості води водних об'єктів встановлюються нормативи гранично допустимого скидання забруднюючих речовин. Порядок розробки та затвердження нормативів гранично допустимого скидання та перелік забруднюючих речовин, що нормуються, встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Згідно з пунктом 3 статті 44 Водного кодексу України водокористувачі зобов'язані дотримуватись встановлених нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин та встановлених лімітів забору води, лімітів використання води та лімітів скидання забруднюючих речовин, а також санітарних та інших вимог щодо впорядкування своєї території.

У дозволі на спеціальне водокористування встановлюються ліміт забору води, ліміт використання води та ліміт скидання забруднюючих речовин. У разі настання маловоддя ці ліміти можуть бути зменшені спеціально уповноваженими державними органами без коригування дозволу на спеціальне водокористування (ст. 49 Водного кодексу України).

Скидання стічних вод у водні об'єкти допускається лише за умови наявності нормативів гранично допустимих концентрацій та встановлених нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин згідно із статтею 70 Водного кодексу України.

Поміж тим, встановлені законодавством норми відповідачем не дотримано та здійснено скид недостатньо очищених вод в р. Кільтень з перевищенням допустимої концентрації ГДС, що зафіксовано перевіркою.

Згідно статті 95 Водного кодексу України усі води (водні об'єкти) підлягають охороні від забруднення, засмічення, вичерпання та інших дій, які можуть погіршити умови водопостачання, завдати шкоди здоров'ю людей, спричинити зменшення рибних запасів та інших об'єктів водного промислу, погіршення умов існування диких тварин, зниження родючості земель та інші несприятливі явища внаслідок зміни фізичних і хімічних властивостей вод, зниження їх здатності до природного очищення, порушення гідрологічного і гідрогеологічного режиму вод.

Відповідно до статті 110 Водного кодексу України порушення водного законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законодавством України. Водокористувачі звільняються від відповідальності за порушення водного законодавства, якщо вони виникли внаслідок дії непереборних сил природи чи воєнних дій. Відповідальність за порушення водного законодавства несуть особи, винні, зокрема, у недотриманні умов дозволу або порушенні правил спеціального водокористування.

Згідно норм статті 111 цього кодексу підприємства, установи, організації і громадяни України, а також іноземні юридичні і фізичні особи та особи без громадянства зобов'язані відшкодувати збитки, завдані ними внаслідок порушень водного законодавства, в розмірах і порядку, встановлених законодавством України. Притягнення винних у порушенні водного законодавства до відповідальності не звільняє їх від обов'язку відшкодування збитків, завданих ними внаслідок порушення водного законодавства.

Відповідно до частин 4, 5 статті 68 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" підприємства, установи, організації та громадяни зобов'язані відшкодовувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, в порядку та розмірах, встановлених законодавством України. Застосування заходів дисциплінарної, адміністративної або кримінальної відповідальності не звільняє винних від компенсації шкоди, заподіяної забрудненням навколишнього природного середовища та погіршенням якості природних ресурсів.

Шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації, як правило, в повному обсязі без застосування норм зниження розміру стягнення та незалежно від збору за забруднення навколишнього природного середовища та погіршення якості природних ресурсів (ст. 69 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища").

Наказом Мінекобезпеки України від 18.05.1995 № 37, а після втрати ним чинності - наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 20.07.2009 № 389, затверджено Методику розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів.

Позивачем розрахунок збитків здійснено з додержанням вимог зазначених в Методиці (а.с. 24-26).

З огляду на викладене та виходячи з наявних в матеріалах справи доказів, господарський суд приходить до висновку, що позовні вимоги про стягнення з КП "Енерговодоканал" шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу внаслідок скиду недостатньо очищених вод, в розмірі 42640,20 грн, підлягають задоволенню у повному обсязі.

З урахуванням вимог статті 49 Господарського процесуального кодексу України судовий збір у сумі 1609,50 грн покладається на відповідача.

Керуючись ст.ст. 32, 33, 34, 44, 49, 75, 82, 84, 85, 86, 87, 116, 117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з комунального підприємства "Енерговодоканал" (26223, Кіровоградська область, Маловисківський район, селище міського типу Смоліне, вул. Козакова, будинок 39, ідентифікаційний код 24153091) на користь держави в особі Державної екологічної інспекції у Кіровоградській області (25022, м. Кіровоград, вул. Дзержинського, 84/37, ідентифікаційний код 31217767) шкоду, заподіяну навколишньому природному середовищу в сумі 42640,20 грн, перерахувавши кошти на р/р 33117331700245 в УДКСУ в Кіровоградській області, МФО 823016, код одержувача 37705363, код бюджетної класифікації 24062100.

Наказ видати стягувачеві після набрання рішенням законної сили.

Стягнути з комунального підприємства "Енерговодоканал" (26223, Кіровоградська область, Маловисківський район, селище міського типу Смоліне, вул. Козакова, будинок 39, ідентифікаційний код 24153091) в дохід Державного бюджету України (отримувач коштів: Управління Державної казначейської служби України у м. Кіровограді Кіровоградської області, банк: ГУ ДКСУ у Кіровоградській області, МФО 823016, ідентифікаційний код: 38037409, рахунок № 31211206783002, код 22030001) судовий збір у сумі 1609,50 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Рішення може бути оскаржене протягом десяти днів з дня його підписання до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області.

Рішення направити:

- комунальному підприємству "Енерговодоканал" за адресою: 26223, Кіровоградська область, Маловисківський район, смт. Смоліне, вул. Козакова, 39.

Суддя В.Г. Кабакова

Повне рішення складено 20.04.2012.

Дата ухвалення рішення17.04.2012
Оприлюднено03.05.2012
Номер документу23554154
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 42640,20 грн

Судовий реєстр по справі —5013/258/12

Ухвала від 25.05.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 12.04.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 05.06.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Рішення від 17.04.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 23.03.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні