Ухвала
від 20.04.2012 по справі 5017/1202/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

"20" квітня 2012 р. Справа № 5017/1202/2012

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕКОНОМ-ЕНЕРГО";

до Товариства з обмеженою відповідальністю "РИС БЕССАРАБІЇ"

про виконання умов договору поставки

Суддя Літвінов С.В.

СУТЬ СПОРУ: Товариство з обмеженою відповідальністю «ЕКОНОМ-ЕНЕРГО», звернувся до господарського суду Одеської області з позовною заявою до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «РИС БЕССАРАБІЇ», про виконання умов договору.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 20.04.2012р. порушено провадження у справі.

Разом з позовною заявою позивач надав заяву про забезпечення позову в порядку ст.ст. 66, 67 ГПК України, шляхом накладення арешту на майно, а саме: рис-сирець у кількості 2900 тон, що знаходиться на території ТОВ «РИС БЕССАРАБІЇ»за адресою: Одеська обл., Кілійський район, с. Ліски, вул. Суворова, 242-244 до вирішення спору по суті, та заборони будь-яким особам вчиняти будь-які дії щодо майна, а саме: рис-сирець у кількості 2900 тон, що знаходиться на території ТОВ «РИС БЕССАРАБІЇ»за адресою: Одеська обл., Кілійський район, с. Ліски, вул. Суворова, 242-244.

В обгрунтування своєї заяви про забезпечення позову позивач посилається на те, що ТОВ «ЕКОНОМ-ЕНЕРГО»та ТОВ «РИС БЕССАРАБІЇ»уклали договір поставки, відповідно до якого ТОВ «РИС БЕССАРАБІЇ»передало, а ТОВ «ЕКОНОМ-ЕНЕРГО»прийняло 3400 тон рису-сирцю. Позивач набув право власності на даний товар в день прийняття товару за відповідними актами прийому-передачі. Того ж дня Позивач передав на відповідальне зберігання Відповідачу 2900 тон раніше придбаного рису-сирцю, що підтверджується належними документами. Відповідач, згідно з укладеними документами, зобов'язався зберігати майно Позивача за вищевказаною адресою та повернути його при першій вимозі. За подальшою вимогою Позивача щодо повернення майна, яке знаходиться на зберіганні у Відповідача, повернення майна не відбулося.

Відповідно до статті 66 Господарського процесуального кодексу України -господарський суд за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов, або з своєї ініціативи має право вжити заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Стаття 67 ГПК України передбачає можливість забезпечення позову шляхом накладення арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачу, заборони відповідачеві вчиняти певні дії та заборони іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмету спору.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України №16 від 26.12.2011р. "Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову", особа, яка подала заяву про забезпечення позову, повинна обґрунтувати причини звернення із заявою про забезпечення позову.

У вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням:

-розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову;

-забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу;

-наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову;

-імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів;

-запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

З урахуванням наведених у зазначеній заяві доводів утруднення виконання рішення господарського суду в разі невжиття такого заходу, суд вважає вимоги позивача про накладення арешту на майно, а саме: рис-сирець у кількості 2900 тон, що знаходиться за адресою: Одеська обл., Кілійський район, с. Ліски, вул. Суворова, 242-244 та заборони будь-яким особам вчиняти будь-які дії щодо до майна, а саме: рис-сирець у кількості 2900 тон, що знаходиться на території ТОВ «РИС БЕССАРАБІЇ» за адресою: Одеська обл., Кілійський район, с. Ліски, вул. Суворова, 242, до розгляду спору по суті, обґрунтованими та адекватними позовним вимогам.

Вирішуючи питання про вжиття означеного заходу, суд виходить з наявності зв'язку між зазначеним заходом та предметом позовної вимоги, співрозмірності заходу позовній вимозі та імовірності утруднення виконання рішення господарського суду в разі невжиття такого заходу.

Суд вважає, що предметом спору є, зокрема, зобов"язання ТОВ "РИС БЕССАРАБІЇ" виконати умови договору поставки №14/12 від 14.12.2011р. шляхом повернення належного ТОВ "ЕКОНОМ-ЕНЕРГО" на праві власності майна: рис-сирець у кількості 2900 тон, що знаходиться за адресою: Одеська обл., Кілійський район, с. Ліски, вул. Суворова, 242-244 , у зв'язку з чим, під час розгляду справи вказане майно може бути передано іншим особам , що в подальшому унеможливить його повернення.

Разом з тим, оскільки зазначені заходи вживаються судом як засіб до забезпечення позову, тобто виключно до розгляду спору по суті, суд, з урахуванням обмежених строків судового розгляду, вважає непорушеними інтереси сторін.

Приймаючи до уваги вищевикладене, суд вважає, що заява позивача про вжиття заходів до забезпечення позову підлягає задоволенню шляхом оскільки невжиггя таких заходів може ускладнити чи зробити неможливим виконання судового рішення.

Керуючись ст. 66, п. 2, п. 3 ч. 1 ст. 67, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити заяву Позивача Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕКОНОМ-ЕНЕРГО».

2. Накласти арешт на майно, а саме: рис-сирець у кількості 2900 тон, що знаходиться на території ТОВ «РИС БЕССАРАБІЇ»за адресою: Одеська обл., Кілійський район, с. Ліски, вул. Суворова, 242-244 до вирішення спору по суті.

3. Заборонити будь-яким особам вчиняти будь-які дії щодо до майна, а саме: рис- сирець у кількості 2900 тон, що знаходиться на території ТОВ «РИС БЕССАРАБІЇ»за адресою: Одеська обл., Кілійський район, с. Ліски, вул. Суворова, 242-244 до вирішення спору по суті.

Стягувачем за ухвалою є Товариство з обмеженою відповідальністю «ЕКОНОМ-ЕНЕРГО» (25006, м.Кіровоград, вул. Декабристів, 22, код 35720395).

Ухвала набирає чинності з 20.04.2012 року та підлягає негайному виконанню впорядку, встановленому для виконання судових рішень і може бути пред'явлена до виконання протягом одного року.

Ухвала дійсна для пред'явлення до виконання у строк, передбачений ст. 22 Закону України „Про виконавче провадження".

В силу ст. 124 Конституції України та ст. 115 Господарського процесуального кодексу України ця ухвала є обов'язковою для виконання всіма органами, організаціями та посадовими особами на всій території України.

Відповідно до ч. З ст. 67, ст. 106, 111-13 ГПК України ухвалу про забезпечення позову може бути оскаржено в апеляційному та касаційному порядку. Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання.

Суддя Літвінов С.В.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення20.04.2012
Оприлюднено26.04.2012
Номер документу23666245
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5017/1202/2012

Рішення від 04.07.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 11.06.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 28.05.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 20.04.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 20.04.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні