Рішення
від 19.09.2008 по справі 12/156
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

12/156

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа №  12/156

19.09.08

За позовом                    Комунального підприємства «Київжитлоспецексплуатація»

До                              Відкритого акціонерного товариства «Підприємство хімічної чистки,

фарбування одягу та обробки хутра «Оксамит»

Про                              виселення та повернення нежитлового приміщення  

Суддя  Прокопенко Л.В.

Представники:

Від позивача                    Твердохлєбов Є.Г.  –предст. (дов.№ 155/1/11-4321 від 27.08.2008р.)    

Від відповідача          Цельєв О.В. –предст. (дов. № 135 від 12.08.2008 р.)

Обставини справи:

Позивач звернувся до суду з позовом до ВАТ «Підприємство хімічної чистки, фарбування одягу та обробки хутра «Оксамит»про виселення останнього з нежитлових приміщень загальною площею 72,00 кв. м в будинку № 46а по вул. Хрещатик в м. Києві та повернення вказаних приміщень позивачу, обґрунтовуючи позовні вимоги тим, що встановлений п. VI.2. строк дії договору, який був встановлений до початку реконструкції кварталу, сплинув.

Ухвалою суду від 28.07.2008 р. за зазначеною вище позовною заявою порушено провадження у справі № 12/156 та призначено розгляд справи на 12.08.2008 р.

Представник відповідача в судове засідання 12.08.2008 р. не з'явився,  витребувані судом документи не наддав.

Ухвалою суду від 12.08.2008 р. відкладено розгляд справи на 27.08.2008 р.

В судовому засіданні 27.08.2008 р. представник відповідача подав відзив на позов відповідно до якого проти позову заперечує та просить суд відмовити у задоволенні позову повністю.

В судовому засіданні 27.08.2008 р. оголошено перерву для виготовлення повного тексту рішення.

Ознайомившись з матеріалами справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Київською міською державною адміністрацією 26 лютого 1997 року було видане Розпорядження № 218/378 Про організацію робіт по підготовці під забудову і реконструкцію центру м. Києва (кварталу, обмеженого вулицями Хрещатик, Б. Хмельницького, Пушкінською, бульваром Т.Г.Шевченка) у Старокиївському районі, яким було встановлено –«5. Головному управлінню житлового господарства та майна міста, Державному комунальному підприємству "Київжитлоспецексплуатація", Старокиївській районній в м. Києві державній адміністрації, Регіональному відділенню фонду державного майна України по м. Києву, Головному управлінню житлового забезпечення міської державної адміністрації: - вжити, в межах чинного законодавства, необхідних заходів щодо вивільнення підприємств, організацій, установ незалежно від форм власності з будинків та споруд, що розміщуються у зазначеному кварталі і підлягають реконструкції та знесенню, відповідно п.1 цього розпорядження, перша черга - до 30 травня 1997 р., решта - в терміни визначені проектом організації будівництва.».

17 жовтня 1997 року між Державним комунальним підприємством «Київжитлоспецексплуатація»та Відкритим акціонерним товариством «Підприємство хімічної чистки, фарбування одягу та обробки хутра «Оксамит»було укладено Договір № 1/0413 оренди нежитлового (будинку) приміщення на вул. Хрещатик, 46-А.

Згідно з п. 11. вказаного Договору ДКП «Київжитлоспецексплуатація»на підставі Розпорядження Київської міської державної адміністрації від 20 серпня 1997 року № 1275 та ордеру № 21297 від 18 вересня 1997 року передало, а ВАТ «Підприємство хімічної чистки, фарбування одягу та обробки хутра «Оксамит»прийняло в орендне користування приміщення загальною площею 108, 1 кв. м для розміщення приймального пункту хімчистки.

В подальшому площа орендованого ВАТ «Підприємство хімічної чистки, фарбування одягу та обробки хутра «Оксамит»приміщення була зменшена до 72,90 кв. м.

У п. 6.2. Договору сторони визначили, що строк дії вказаного Договору оренди становить з 18 вересня 1997 року до початку реконструкції кварталу.

26 грудня 2002 року Київська міська рада прийняла Рішення № 218/378 "Про реставрацію та реконструкцію кварталу, обмеженого будинками № 40-54 на вулиці Хрещатик, № 2, 4 на бульварі Тараса Шевченка, № 1, 3 на вулиці Богдана Хмельницького".

07 липня 2005 року Київська міська рада прийняла Рішення № 674/3249 "Про передачу закритому акціонерному товариству "Старий Хрещатик" земельної ділянки для реставрації та реконструкції кварталу, обмеженого будинками № № 40-54 на вулиці Хрещатик, № № 2, 4 на бульв. Тараса Шевченка, № № 1, 3 на вул. Богдана Хмельницького у Шевченківському районі м. Києва".

Позивач вважає, що з моменту набрання чинності Рішенням Київської міської ради від 07 липня 2005 року № 674/3249 розпочалася реконструкція кварталу і сплинув строк дії Договору № 1/0413 оренди нежилого будинку (приміщення), в зв'язку з чим порушується його право господарського відання приміщеннями, які незаконно займає та притримує відповідач.

Відповідач надав в судовому засідання відзив на позовну заяву, в якої вказує, що відповідно до ч. 14 ст. 24 Закону України «Про планування та забудову територій, п. 3.1.3. Правил забудови м. Києва дозвіл на будівництво об'єкта містобудування не дає права на початок виконання будівельних робіт без одержання відповідного дозволу місцевої інспекції державного архітектурно-будівельного контролю.

Таким чином, як вказує відповідач, кінцевий термін дії договору визначений не моментом отримання дозволу на будівництво, а моментом початку реконструкції –здійснення будівельних робіт з реконструкції кварталу, що не може бути почата без одержання дозволу місцевої інспекції архітектурно-будівельного контролю. Такій дозвіл для виконання будівельних робіт з реконструкції кварталу, у якому знаходиться будівля за адресою м. київ, вул. Хрещатик, 46-А не отримувався, а тому будівельні роботи не розпочиналися та не можуть бути розпочати без такого дозволу.

Також відповідач зазначає, що відповідно до ч. 15 ст. 24 Закону України «Про планування та забудову територій», п. 6.10. наказу Державного комітету будівництва, архітектури та житлового будівництва України № 219 від 10.12.2001 р. «Про затвердження типових регіональних правил забудови»дозвіл на будівництво має бути реалізованим протягом двох років. У разі якщо будівництво не започатковане у цей термін, дозвіл на будівництво втрачає чинність. Враховуючи, що з 07.07.2005 р. до 07.07.2007р. будівельні роботи не розпочалися, то дозвіл на будівництво –рішення Київської міської ради від 07.07.2005 р. Про передачу ЗАТ «Старий Хрещатик»земельної ділянки для реконструкції кварталу –втратило свою силу 07.07.2007 р.

Крім того, відповідач посилається на те, що  у позивача не має повноважень звертатись до суду з вимогами виселити відповідача, так як позивач не довів того, що саме його права порушені, оскільки договір оренди від 17 жовтня 1997 р., укладений відповідачем з ДКП "Київжитлоспецексплуатація ", договірні відносини між сторонами договору не порушують інтереси, не оспорюють права КП "Київжитлоспецексплуатація": орендоване майно перебуває у комунальній власності територіальної громади м. Києва та у віданні ДКП "Київжитлоспецексплуатація". Крім того, позивач не довів того, що в нього існує право володіти чи користуватися нежитловим приміщенням площею 72,0 кв. м за адресою м. Київ, вул. Хрещатик, 46-А, оскільки зазначені приміщення перебувають у комунальній власності територіальної громади м. Києва та передавалися відповідачу зовсім іншим суб'єктом -ДКП "Київжитлоспецексплуатація".

Спір між позивачем та відповідачем за встановленими обставинами полягає в тому, що кожна сторона по різному відноситься до поняття початку реконструкції кварталу.

Проаналізувавши матеріали справи та пояснення представників сторін, суд приходить до висновку про те, що позовні вимоги підлягають задоволенню з огляду на наступне.

Згідно ст. 526 Цивільного кодексу України  зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»передбачено, що термін договору оренди визначається за погодженням сторін, ст. 25 цього Закону - договір оренди припиняється в разі: закінчення строку, на який його було укладено, та ст. 26 Закону - у разі розірвання договору оренди, закінчення строку його дії та відмови від його продовження або банкрутства орендаря він зобов'язаний повернути орендодавцеві об'єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди.

Юридичний термін «реконструкція»в діючому законодавстві встановлений в Правилах забудови м. Києва, затверджених Рішенням Київської міської ради № 11/2587 від 27 січня 2005 року. У Правилах терміни вживаються у такому значенні: будівництво - нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт, технічне переоснащення підприємств; п. 3.1.1. Правил - для здійснення робіт з проектування, будівництва об'єкта містобудування (далі - об'єкт) інвестор має отримати дозвіл на проектування та будівництво. Дозволом на проектування та будівництво об'єктів містобудування є: - рішення Київради про надання земельної ділянки в постійне користування, передачу її у власність або в оренду для будівництва.

Законом України «Про планування та забудову території»в ч. 4 ст. 24 встановлено: разі прийняття сільською, селищною чи міською радою рішення про надання земельної ділянки із земель державної чи комунальної власності для розміщення об'єкта містобудування в порядку, визначеному земельним законодавством, зазначене рішення одночасно є дозволом на будівництво цього об'єкта.

Наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлового будівництва України № 219 від 10.12.2001 р. «Про затвердження типових регіональних правил забудови»затверджено типові регіональні правила забудови, згідно яких в п. 6.4 встановлено: у разі прийняття сільською, селищною чи міською радою рішення про надання земельної ділянки із земель державної чи комунальної власності для розміщення об'єкта містобудування в порядку, визначеному земельним законодавством, зазначене рішення одночасно є дозволом на будівництво цього об'єкта відповідно до статті 24 Закону України "Про планування та забудову територій".»

Як вбачається з наведених норм матеріального права, реконструкція є різновидом будівництва, для здійснення (початку) якого є рішення Київради про надання земельної ділянки у власність або в оренду для будівництва.

Судом встановлено, що проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки закритому акціонерному товариству «Старий Хрещатик» для реставрації та реконструкції кварталу, обмеженого № № 40-54 на вул. Хрещатик, № № 2,4 по бул. Тараса Шевченка, № № 1,3 по вул. Богдана Хмельницького у Шевченківському районі м. Києва" затверджено (п. 2 Рішення Київської міської ради від 07 липня 2005 року № 674/3249 «Про передачу закритому акціонерному товариству «Старий Хрещатик»земельної ділянки для реставрації та реконструкції кварталу, обмеженого № № 40-54 на вул. Хрещатик, № № 2,4 по бул. Тараса Шевченка, № № 1,3 по вул. Богдана Хмельницького у Шевченківському районі м. Києва").

Таким чином судом встановлено та підтверджено сторонами, що Рішення Київради № 674/3249 є дозволом на початок реконструкції, початок якої є підставою для закінчення строку дії Договору № 1/0413 оренди нежилого будинку (приміщення) 108.1 м кв. по вул. Хрещатик, б.46-А між ДКП «Київжитлоспецексплуатація», правонаступником якого згідно п. 11. Статуту,  затвердженого розпорядженням Київської міської державної адміністрації є Комунальне підприємство «Київжитлоспецексплуатація».

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. ст. 49, 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1.          Позовні вимоги задовольнити повністю.

2.          Виселити Відкрите акціонерне товариство "Підприємство хімічної чистки, фарбування одягу та обробки хутра "Оксамит" (03022, м. Київ, вул. Амурська, 8, код ЄДРПОУ 19250126, р/р 26002043101421 в Київській міській філії АКБ "Укрсоцбанк" м. Києва, МФО 322012) з нежитлових приміщень загальною площею 72,0 кв. м у будинку № 46-А на вул. Хрещатик в м. Києві та повернути вказані приміщення Комунальному підприємству "Київжитлоспецексплуатація" (01034, м. Київ, вул. Володимирська, 51-А, р/р 2600800990704 в ВАТ КБ "Хрещатик" м. Києва, МФО 300670, код ЄДРПОУ 03366500).

3.          Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Підприємство хімічної чистки, фарбування одягу та обробки хутра «Оксамит»(03022, м. Київ, вул. Амурська, 8, код ЄДРПОУ 19250126, р/р 26002043101421 в Київській міській філії АКБ "Укрсоцбанк" м. Києва, МФО 322012, а у випадку відсутності коштів –з будь-якого іншого рахунку, виявленого державним виконавцем під час виконання судового рішення) на користь Комунального підприємства «Київжитлоспецексплуатація»(01034, м. Київ, вул. Володимирська, 51-А, р/р 2600800990704 в ВАТ КБ "Хрещатик" м. Києва, МФО 300670, код ЄДРПОУ 03366500) 85 (вісімдесят п'ять) грн. державного мита та 118 (сто вісімнадцять) грн. витрат за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

4.          Після набрання рішенням законної сили видати накази.

5.          Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку протягом 10 днів з дня прийняття.

              Суддя                                                                                                        Л.В.Прокопенко

Дата ухвалення рішення19.09.2008
Оприлюднено26.11.2008

Судовий реєстр по справі —12/156

Ухвала від 04.09.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 20.04.2010

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

Судовий наказ від 24.01.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Крейбух О. Г.

Рішення від 11.01.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Крейбух О. Г.

Ухвала від 14.12.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Крейбух О. Г.

Ухвала від 30.11.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Крейбух О. Г.

Ухвала від 02.11.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Крейбух О. Г.

Ухвала від 25.10.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 25.06.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

Ухвала від 25.06.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні