Постанова
від 25.04.2012 по справі 7/421-10-4263
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" квітня 2012 р. Справа № 7/421-10-4263 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Полякова Б.М. -головуючого, Коваленка В.М. (доповідач у справі), Короткевича О.Є., розглянувши касаційну скаргуДержавної податкової інспекції в Малиновському районі м. Одеси Одеської області Державної податкової служби на ухвалувід 05.03.2012 р. Одеського апеляційного господарського суду(про повернення апеляційної скарги на ухвалу господарського суду Одеської області від 23.12.2010 р.) у справі№ 7/421-10-4263 господарського суду Одеської області

за заявою боржника приватного підприємства "Укрброксервіс", м. Одеса провизнання банкрутом ліквідаторголова ліквідаційної комісії Бураковська Ю.О.

представники сторін в судове засідання не з'явилися

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Одеської області від 01.10.2010 року порушено провадження у справі № 7/421-10-4263 про банкрутство приватного підприємства "Укрброксервіс" (далі -Боржник, Підприємство) за заявою останнього в порядку норм ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі -Закон про банкрутство).

Постановою господарського суду Одеської області від 26.10.2010 року Підприємство визнано банкрутом, відносно нього відкрито ліквідаційну процедуру, а ліквідатором Боржника призначено голову ліквідаційної комісії Бураковську Ю.О.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 23.12.2010 року (суддя - Лепеха Г.А.) затверджені звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Боржника, ухвалено припинити юридичну особу -приватне підприємство "Укрброксервіс", а провадження у справі припинено.

Не погодившись із цією ухвалою суду, Державна податкова інспекція у Малиновському районі м. Одеси звернулася до Одеського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просила ухвалу господарського суду Одеської області від 23.12.2010 року скасувати.

Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 05.03.2012 року (головуючий суддя -Пироговський В.Т., судді: Таран С.В., Лавриненко Л.В.) апеляційну скаргу Державної податкової інспекції в Малиновському районі м. Одеси повернуто скаржнику.

Не погоджуючись з вказаною ухвалою суду апеляційної інстанції, Державна податкова інспекція в Малиновському районі м. Одеси Одеської області Державної податкової служби (далі - Інспекція, ДПІ) звернулася до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу Одеського апеляційного господарського суду від 05.03.2012 року, прийняти нову постанову, якою поновити для ДПІ строк на апеляційне оскарження ухвали господарського суду Одеської області від 23.12.2010 року та направити справу на розгляд до суду апеляційної інстанції.

Касаційна скарга мотивована порушенням судом апеляційної інстанції норм матеріального права, зокрема, ст. 60 Господарського кодексу України, ст. 78 Податкового кодексу України, а також норм процесуального права.

Обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши наявні матеріали справи, проаналізувавши застосування апеляційним судом норм матеріального та процесуального права, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Повертаючи ДПІ у Малиновському районі м. Одеси апеляційну скаргу на ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу Підприємства та припинення провадження у справі, апеляційний суд встановив, що ДПІ пропустила строк на апеляційне оскарження вказаного судового рішення, хоча мала можливість звернутись із апеляційною скаргою у встановлені терміни, що підтверджується доказами у справі.

Заперечуючи вказані висновки, заявник касаційної скарги зазначає, що ДПІ у Малиновському районі м. Одеси не було повідомлено в письмовій формі про банкрутство Підприємства та їй не було відомо про відповідну справу про банкрутство, а апеляційний суд ці обставини, які були викладені в клопотанні про відновлення строку на апеляційне оскарження, не врахував.

Однак, суд касаційної інстанції не погоджується із такими запереченнями скаржника, оскільки вони не відповідають встановленим апеляційним судом обставинам справи та викладені з неналежним тлумаченням норм ГПК України.

Так, як вбачається з матеріалів справи та встановлено апеляційним судом, предметом апеляційного оскарження за скаргою ДПІ є ухвала від 23.12.2010 року про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу Підприємства та припинення провадження у справі. Апеляційна скарга на цю ухвалу була подана ДПІ 02.03.2012 року (згідно штампу вхідної кореспонденції господарського суду Одеської області на наявній у справі копії скарги із реєстраційним номером 518/2012 -а.с. 80). Заявником апеляційної скарги є податковий орган, що є органом державної влади.

Отже після прийняття оскаржуваного в апеляційному порядку ДПІ судового рішення -ухвали місцевого суду -сплинуло більше року (один рік і два місяці).

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 93 ГПК України (на які також послався суд апеляційної інстанції) апеляційний господарський суд постановляє ухвалу про повернення апеляційної скарги у випадках, якщо вона подана після закінчення строків, установлених цією статтею, і суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку, та незалежно від поважності причини пропуску цього строку - у разі, якщо апеляційна скарга подана прокурором, органом державної влади , органом місцевого самоврядування після спливу одного року з дня оголошення оскаржуваного судового рішення .

Отже, за приписами вказаної норми подання державним органом апеляційної скарги після спливу річного терміну з дня оголошення оскаржуваного судового рішення виключає здійснення відповідного апеляційного провадження та є підставою для повернення апеляційної скарги - незалежно від поважності причин пропуску вказаного строку. Відновлення ж вказаним державним органам встановленого нормами ч. 1 ст. 93 ГПК України строку на апеляційне оскарження допускається лише у межах річного терміну з дня оголошення оскаржуваного судового рішення та здійснюється за наявності підстав для поновлення цього строку.

Враховуючи вищезазначене, суд касаційної інстанції підтримує викладений в оскаржуваній ухвалі правомірний висновок апеляційного суду про повернення апеляційної скарги ДПІ на ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу Підприємства та припинення провадження у справі. У зв'язку із цим посилання Інспекції в касаційній скарзі на те, що нею були наведені обґрунтовані підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження у відповідній заяві є неналежними та такими, що викладені без врахування визначених вище норм ч. 2 ст. 93 ГПК України.

Поряд з цим, суд касаційної інстанції погоджується із висновками апеляційного суду про те, що вказаний податковий орган мав можливість у межах встановленого нормами ст. 93 ГПК України строку, у тому числі протягом якого допускається відновлення органу державної влади строку на подання апеляційної скарги - до спливу річного терміну, подати апеляційну скаргу на прийняту у даній справі ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу Підприємства та припинення провадження у справі. Так, суд касаційної інстанцій враховує та виходить з того, що ще на початку листопада 2010 року ДПІ у Малиновському районі м. Одеси було подано клопотання про ознайомлення із матеріалами справи (а.с. 56), а в газеті "Урядовий кур'єр" від 05.11.2010 року № 207 здійснена публікація про прийняття постанови про визнання Підприємства банкрутом. Після цієї публікації інформація про процедуру банкрутства Підприємства стала загальновідомою.

За таких обставин справи, доводи касаційної скарги Державної податкової інспекції в Малиновському районі м. Одеси Одеської області Державної податкової служби не спростовують висновків суду апеляційної інстанції, тому оскаржувана ухвала цього суду підлягає залишенню без змін, як така, що відповідає нормам матеріального та процесуального права.

З урахуванням викладеного та керуючись нормами ст.ст. 1, 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та ст.ст. 93, 106, 111 5 , 111 7 , 111 9 -111 11 , 111 13 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Касаційну скаргу Державної податкової інспекції в Малиновському районі м. Одеси Одеської області Державної податкової служби залишити без задоволення.

2. Ухвалу Одеського апеляційного господарського суду від 05.03.2012 р. у справі № 7/421-10-4263 залишити без змін.

Головуючий Б.М. Поляков

Судді В.М. Коваленко

О.Є. Короткевич

Постанову виготовлено та підписано 26.04.2012 року.

Дата ухвалення рішення25.04.2012
Оприлюднено03.05.2012
Номер документу23691377
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/421-10-4263

Постанова від 25.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Постанова від 25.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Ухвала від 18.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Ухвала від 18.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Ухвала від 05.03.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Ухвала від 05.03.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні