Рішення
від 06.11.2008 по справі 8/208пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/208пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

06.11.08 р.                                                                                                       Справа № 8/208пн                               

за позовом Комунального підприємства "Донпостачкомплект", ЄДРПОУ 13478424, м.Донецьк

до відповідача Комунального підприємства „Бюро технічної інвентаризації м.Донецька”,

                          ЄДРПОУ 03336670,  м.Донецьк

про визнання права власності

Суддя Ємельянов А. С.

Представники:

від позивача: Дибов О.В. – по дов.

від відповідача: Ковальова Н.С. –  юрисконс.

В засіданні суду брали участь:

Згідно із ст.77 ГПК України в засіданні суду

оголошувалась перерва з 05.11.2008р. по 06.11.2008р.

СУТЬ СПРАВИ:

Комунальне підприємство «Донпостачкомплект», м.Донецьк, позивач, звернувся до господарського суду з позовом до відповідача, Комунального підприємства „Бюро технічної інвентаризації м.Донецька”, м.Донецьк про визнання права власності на нерухоме майно: будівлю майстерень (літера Ж-1) площею 269,9 кв.м з прибудовою до неї (літера ж) площею 42 кв.м;  гараж (літера Г-1) площею 465,6 кв.м; гараж (літера Д-1) площею 74,5 кв.м; будівлю майстерень (літера Е-1) площею 57,8 кв.м з прибудовами до неї (літера е) площею 7,5 кв.м, (літера е') площею 5,0 кв.м, (літера е2) площею 13,9 кв.м; будівлю складу (літера К-1) площею 526 кв.м; гараж-склад (літера З-1) площею 73,7 кв.м; будівлю майстерень (літера И-1) площею 64,4 кв.м з прибудовою до неї (літера и) площею 20,9 кв.м; будівлю складу (літера Р-1) площею 1715,7 кв.м; будівлю сушки деревини (літера С-1) площею 59,6 кв.м з прибудовою до неї (літера с) площею 15,1 кв.м; гараж (літера (П-1) площею 190,1 кв.м; будівлю майстерень (літера О-1) площею 78,8 кв.м, що розташовані за адресою: м.Донецьк, вул.Чернігівська, буд.21.

Згідно із ст.22 Господарського процесуального кодексу України позивач заявою від 30.10.2008р. заявив вимоги про визнання за територіальною громадою м.Донецька в особі Комунального підприємства «Донпостачкомплект» права власності на перелічені вище об'єкти нерухомості.

Заявою від 06.11.2008р. позивачем заявлено клопотання про вихід за межі позовних вимог на підставі положень ст.83 Господарського процесуального кодексу України  та визнання права власності територіальних громад сіл, селищ, міст, що знаходяться в управлінні Донецької обласної ради, на праві господарського відання Комунального підприємства «Донпостачкомплект» на нерухоме майно, розташоване по вул.Чернігівській, 21 у м.Донецьку.

Приймаючи  до уваги, що фактично Комунальним підприємством «Донпостачкомплект» заявлено про зміну предмету позовних вимог, в той час як підстави позову залишені позивачем без змін, судом задоволено вказане клопотання  та розглянуті позовні вимоги  з урахуванням заяви від 06.11.2008р.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на відсутність з його боку будь-яких порушень прав інших осіб під час будівництва спірних об'єктів. Крім того, за твердженням позивача, відмова з боку відповідача у реєстрації права власності на вказані будівлі  призводить до порушення права Комунального підприємства «Донпостачкомплект» щодо володіння, користування та розпорядження в порядку, передбаченому положеннями діючого законодавства  та статутом, об'єктами нерухомого майна.

Відповідач у відзиві на позовну заяву №01/3043 від 25.10.2008р. повідомив суд про ті обставини, що з його боку законні права та інтереси позивача ніяким чином не порушуються.  Одночасно, відповідач стверджує про відсутність у позивача відповідних дозволів на проведення спірного будівництва.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення сторін, господарський суд встановив:

Згідно із ч.2 ст.20 Господарського кодексу України кожний суб'єкт господарювання та  споживач  має  право  на захист своїх прав і законних інтересів.

Відповідно до ст.16 Цивільного кодексу України,  способами захисту прав та інтересів може бути, в тому числі, визнання права.

Пунктом 5 ст.376 Цивільного кодексу України встановлено, що на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Відповідно до ст.136 Господарського кодексу України положення щодо захисту права власності поширюються також на особу, яка хоч і не є власником, але володіє майном на праві господарського відання.  

Таким чином, з урахуванням вимог вказаних статтей, необхідними умовами для визнання права власності на самочинно збудоване майно є наявність у особи права користування земельною ділянкою, на якій розташоване спірне майно, а також встановлення того факту, що самочинне будівництво не порушує прав інших осіб.

Відповідно до ст.13 Конституції України земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, є об'єктами права власності Українського народу.

Згідно із ст.142 Конституції України, ч.3 ст.16 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” до матеріальної  і  фінансової  основи  місцевого самоврядування відноситься, в тому числі, земля, та інші природні ресурси, що знаходяться у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.

За приписами ст.80 Земельного кодексу України одним із суб'єктів права власності на землю є територіальні громади – первинний суб'єкт місцевого самоврядування, основний носій його функцій та повноважень, який реалізує це право безпосередньо або через органи місцевого самоврядування.

Згідно із ч.2 ст.2, ч.1 ст.10, ч.5 ст.16 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” від  імені  та в  інтересах  територіальних  громад  права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Наразі, відповідно до ч.5 ст.60 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” органи місцевого самоврядування від імені та  в  інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об'єктами права комунальної власності.  

Статтею 83 Земельного кодексу України, ст.60 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” встановлено, що землі,  які належать  на  праві  власності  територіальним громадам сіл, селищ, міст, є комунальною власністю.

При цьому, у комунальній власності перебувають усі землі в межах населених пунктів, крім земель приватної та державної власності, а також земельні ділянки за їх межами, на яких розташовані об'єкти комунальної власності.

Як встановлено судом за змістом позовної заяви та наданих позивачем у судовому засіданні пояснень, які за вимогами ст.4-3, 33 Господарського процесуального кодексу України з боку відповідача не спростовані, будівництво спірного майна проведено Комунальним підприємством «Донпостачкомплект» на земельній ділянці площею 0,1674 га, що  належить територіальним громадам міст, селищ, сіл, та на момент розгляду справи не надана у користування будь-яким фізичним та юридичним особам.

Одночасно, згідно наявних у матеріалах справи установчих документів, зокрема, статуту, позивач є комунальним підприємством.

Відповідно до ст.2 Закону України „Про підприємства в України” (враховуючи, що Комунальне підприємство "Донпостачкомплект" було створено під час дії зазначеного закону), п.3 ч.1 ст.63 Господарського кодексу України комунальне   підприємство діє  на  основі   комунальної власності територіальної громади.

За приписами ч.3 ст.78 Господарського кодексу України майно комунального  унітарного  підприємства  перебуває  у комунальній власності і закріплюється за таким підприємством на праві господарського відання (комунальне комерційне підприємство) або  на праві оперативного управління (комунальне некомерційне підприємство).

Виходячи зі змісту статуту Комунального підприємства "Донпостачкомплект", вказана юридична особа заснована на спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст, що знаходяться в управлінні Донецької обласної ради і закріплюється за підприємством на праві господарського відання. Здійснюючи право господарського відання, підприємство володіє, користується та розпоряджається  вказаним майном згідно з чинним законодавством.

За таких обставин, враховуючи вищевикладене, приймаючи до уваги положення діючого законодавства та положення статуту позивача, Комунальне підприємство «Донпостачкомплект» володіє майном на такому речовому праві як право господарського відання. При цьому, власником майна є відповідні територіальні громади сіл, селищ, міст, що знаходяться в управлінні Донецької обласної ради.

Виходячи з того, що власником земельної ділянки, на якій Комунальним підприємством «Донпостачкомплект» побудовано спірне нерухоме майно, так само як і законним власником майна позивача є територіальні громади міст, селищ, сіл, які знаходяться в управлінні Донецької обласної ради, суд дійшов висновку щодо правомірності використання позивачем земельної ділянки площею 0,1674 га по вул.Чернігівській, буд.21 у м.Донецьку для  будівництва спірних будівель.

Одночасно, згідно з наданим до матеріалів справи звітом про технічний стан будівельних конструкцій будівель (об'єктів нерухомості), складеним Дочірнім підприємством "Науково-дослідницький та проектний інститут „ДОНЕЦЬКИЙ ПРОМБУДНДІПРОЕКТ" Державного акціонерного товариства „Будівельна компанія „УКРБУД”, встановлено, що спірні об'єкти знаходяться в задовільному технічному стані, відповідають вимогам ДБН 3.03.01-87 та можуть бути прийняті в експлуатацію і використовуватись за цільовим призначенням.

За приписом ст.43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Виходячи з того, що згідно з ліцензією серії АБ №209714 від 29.03.2005р. Дочірньому підприємству "Науково-дослідницький та проектний інститут „ДОНЕЦЬКИЙ ПРОМБУДНДІПРОЕКТ" Державного акціонерного товариства „Будівельна компанія „УКРБУД” надане право здійснювати обстеження та оцінювання технічного стану будівельних конструкцій, суд приймає до уваги вказаний вище висновок як доказ дотримання позивачем будівельних норм і правил при будівництві спірних об'єктів.  

За таких обставин, враховуючи надані до матеріалів справи документи щодо оцінки технічного стану будівель майстерень з прибудовами,  гаражів, будівлі складу, гаражу-складу, будівлі сушки деревини з прибудовою, які знаходяться по вул.Чернігівській, 21 у м.Донецьку, суд дійшов висновку про відсутність порушень встановлених норм та правил при будівництві спірного майна.

Посилання відповідача на відсутність з його боку оспорювання прав позивача на побудоване ним нерухоме майно спростовуються наданим до матеріалів справи відзивом №01/3043 від 25.10.2008р., в якому відповідач проти позову заперечує, посилаючись  на відсутність у позивача відповідних дозволів на проведення спірного будівництва.

Одночасно, як вказувалося вище, 07.10.2008р. Комунальне підприємство «Донпостачкомплект» звернулося до Комунального підприємства “Бюро технічної інвентаризації м.Донецька” з клопотанням про реєстрацію прав на спірні будівлі.

Проте, виходячи зі змісту надпису, зробленого представником відповідача на зазначеній заяві, Комунальним підприємством “Бюро технічної інвентаризації м.Донецька” було відмовлено позивачу у проведенні реєстраційних дій щодо зазначеного нерухомого майна.

Крім того, відповідно до ст.2 Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” відповідна державна реєстрація – офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обмежень.

Згідно з п.18 Інформаційного листа Вищого господарського суду України №01-8/98 від 31.01.2001р. „Про деякі приписи законодавства, яке регулює питання, пов'язані із здійсненням права власності та його захистом” оскільки відповідно до пункту 5 розділу V „Прикінцеві положення” Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” до створення єдиної системи органів реєстрації прав, а також до формування Державного реєстру прав у складі державного земельного кадастру реєстрація об'єктів нерухомості проводиться комунальними підприємствами бюро технічної інвентаризації, останні можуть бути відповідачами у таких справах.

На підставі вищевикладеного, враховуючи вимоги п.5 ст.376 Цивільного кодексу України, ст.136 Господарського кодексу України, приймаючи до уваги висновки суду щодо правомірності проведення будівництва на земельній ділянці площею 0,1674 по вул.Чернігівській, 21 у м.Донецьку, а також відсутність будь-яких доказів порушення будівництвом спірних об'єктів прав інших осіб, позовні вимоги є правомірними та такими, що підлягають задоволенню.

Враховуючи, що на момент звернення позивача до суду у останнього були відсутні правоустановчі документи на спірне майно, за висновками суду, з боку відповідача не було припущено будь-яких неправильних дій, внаслідок яких виник спір по цій справі.

Таким чином, у відповідності із ст.49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати підлягають віднесенню на позивача повністю.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд –

                                                            ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Комунального підприємства «Донпостачкомплект», м.Донецьк до Комунального підприємства “Бюро технічної інвентаризації м.Донецька”, м.Донецьк задовольнити повністю.

Визнати право власності за територіальними громадами сіл, селищ, міст, що знаходяться в управлінні Донецької обласної ради, на праві господарського відання  Комунального підприємства «Донпостачкомплект» на нерухоме майно: будівлю майстерень (літера Ж-1) площею 269,9 кв.м з прибудовою до неї (літера ж) площею 42 кв.м;  гараж (літера Г-1) площею 465,6 кв.м; гараж (літера Д-1) площею 74,5 кв.м; будівлю майстерень (літера Е-1) площею 57,8 кв.м з прибудовами до неї (літера е) площею 7,5 кв.м, (літера е') площею 5,0 кв.м, (літера е2) площею 13,9 кв.м; будівлю складу (літера К-1) площею 526 кв.м; гараж-склад (літера З-1) площею 73,7 кв.м; будівлю майстерень (літера И-1) площею 64,4 кв.м з прибудовою до неї (літера и) площею 20,9 кв.м; будівлю складу (літера Р-1) площею 1715,7 кв.м; будівлю сушки деревини (літера С-1) площею 59,6 кв.м з прибудовою до неї (літера с) площею 15,1 кв.м; гараж (літера (П-1) площею 190,1 кв.м; будівлю майстерень (літера О-1) площею 78,8 кв.м, що розташовані за адресою: м.Донецьк, вул.Чернігівська, буд.21.

За згодою сторін у судовому засіданні 06.11.2008р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Повний текст рішення підписано 06.11.2008р.

          

               Суддя                                                                                                                                           

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення06.11.2008
Оприлюднено26.11.2008
Номер документу2370765
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/208пн

Рішення від 06.11.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Ухвала від 30.10.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Ухвала від 22.10.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Рішення від 04.05.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

Постанова від 01.06.2007

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Запорощенко М.Д.

Ухвала від 16.04.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

Ухвала від 03.05.2007

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Запорощенко М.Д.

Ухвала від 04.04.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Рішення від 15.03.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Ухвала від 22.02.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні