Постанова
від 27.04.2012 по справі 4-396/12
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 4-396/12

П О С Т А Н О В А

27 квітня 2012 року м. Київ

Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Карабаня В.М., ,

при секретарі Руденко Ю. О.,

за участю прокурора Бондура Д.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Печерського районного суду в м. Києві скаргу ОСОБА_1 на бездіяльність прокурора Печерського району м. Києва, -

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернувся до суду зі скаргою на бездіяльність прокурора Печерського району м. Києва, щодо не розгляду його заяви в порядку ст. 97 КПК України від 13.09.2011 року.

В судове засіданні скаржник, який перебуває під вартою не доставлявся, про час та місце слухання справи був повідомлений належним чином.

Прокурор просив суд скаргу ОСОБА_1 направити до прокуратури Печерського району м. Києва для прийняття рішення по його заяві про злочин від 13.09.2011 року.

Суд, вислухавши думку прокурора, дослідивши матеріали судової справи №4-396/12, дійшов наступного висновку.

Як встановлено в судовому засіданні, скаржник просив суд зобов'язати прокурора Печерського району вислати на його адресу процесуальне рішення прийняте по його заяві від 13.09.2011 року.

У відповідності зі ст. 236 КПК України, дії прокурора можуть бути оскаржені до суду.

Скарги на дії прокурора розглядаються судом першої інстанції при попередньому розгляді справи або при розгляді її по суті, якщо інше не передбачене КПК України.

Відповідно до ст. 97 КПК України, по заяві або повідомленню про злочин прокурор, слідчий, орган дізнання або суддя зобов'язані прийняти одне з таких рішень:

1. порушити кримінальну справу;

2. відмовити в порушенні кримінальної справи;

3. направити заяву або повідомлення за належністю.

Коли необхідно перевірити заяву або повідомлення про злочин до порушення кримінальної справи, така перевірка здійснюється прокурором, слідчим або органом дізнання в строк не більше 10 днів шляхом відібрання пояснень від окремих громадян чи посадових осіб або витребування необхідних документів. Заява або повідомлення про злочин до порушення кримінальної справи можуть бути перевірені шляхом проведення оперативно-розшукової діяльності.

Як вбачається зі змісту скарги, 13.09.2011 року ОСОБА_1 звернувся із заявою до прокурора Печерського району м. Києва про порушення кримінальної справи відносно слідчого Печерського РУ ГУ МВС України у м. Києві ОСОБА_2 за фактом підроблення підпису потерпілої ОСОБА_3 в постанові про визнання особи потерпілим.

На виконання ухвали Апеляційного суду м. Києва від 25.01.2012 року судом витребовувалася з прокуратури Печерського району м. Києва заява ОСОБА_1 від 13.09.2011 року.

Проте в судовому засіданні прокурором вказану заяву надано не було. Також не було надано жодного процесуального рішення прийнятого за наслідками розгляду заяви ОСОБА_1 від 13.09.2011 року.

Таким чином, прокуратурі Печерського району м. Києва необхідно було провести перевірку по заяві ОСОБА_1 від 13.09.2011 року і прийняти рішення за наявності для того підстав в порядку передбаченому ст. 97 КПК України.

За таких обставин суд вважає, що скарга ОСОБА_1 в цій частині є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Разом з тим, вимоги скаржника зобов'язати прокурора Печерського району м. Києва прийняти рішення по його заяві від 13.09.2011 року, не ґрунтується на вимогах чинного КПК України, а тому в цій частині слід відмовити.

У відповідності до ст.19 Конституції України орган судової влади (суд) діє лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Однак, цими нормативними актами підстави та повноваження суду на визнання незаконними дій (бездіяльності) прокурора та зобов'язання прокурора вчиняти певні дії не передбачені.

Окрім цього, прокурор є процесуальною особою, яка не може бути примушена будь-ким не на підставах чи не у спосіб визначених законом діяти певним чином.

Суд зобов'язаний виконати свій процесуальний обов'язок та діяти лише у межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією України та її законами.

На підставі викладеного та керуючись ст. 19 Конституції, ст. ст. 97, 236 КПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу ОСОБА_1 на бездіяльність прокурора Печерського району м. Києва, щодо не розгляду його заяви в порядку ст. 97 КПК України від 13.09.2011 року - задовольнити частково.

Копію скарги ОСОБА_1 направити до прокурора Печерського району м. Києва для прийняття рішення в порядку ст. 97 КПК України по його заяві від 13.09.2011 року.

В решті вимог у скарзі - відмовити.

На постанову суду протягом 15 діб з дня її винесення може бути подана апеляція до Апеляційного суду м. Києва.

Суддя Карабаня В.М.,

Дата ухвалення рішення27.04.2012
Оприлюднено27.06.2012
Номер документу23735239
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-396/12

Постанова від 05.04.2012

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Богдан С. І.

Постанова від 22.08.2012

Кримінальне

Вишгородський районний суд Київської області

Скарлат О. І.

Постанова від 27.04.2012

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні