Рішення
від 20.04.2012 по справі 2-2539/11
ЄВПАТОРІЙСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Справа № 2-2539/11

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 квітня 2012 року

Євпаторійський міський суд Автономної Республіки Крим

у складі:

головуючого -судді Володарець Н.М.

при секретарі -Кушнір А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Євпаторії цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до Євпаторійської міської ради, ОСОБА_4 про розірвання договору оренди земельної ділянки,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду з позовом до Євпаторійської міської ради та ОСОБА_4 про розірвання договору оренди земельної ділянки. Позовні вимоги мотивовані тим, що 18 травня 2011 року Між Спільним підприємством у формі Товариства з обмеженою відповідальністю «Південний хрест»з однієї сторони та ними -позивачами -ОСОБА_1 і ОСОБА_2 з другої сторони укладено договір купівлі-продажу торгівельно-розважального комплексу з рестораном, за умовами якого СП у формі ТОВ «Південний хрест»продало в цілому, а вони -позивачі купили по Ѕ частці кожний торгівельно-розважальний комплекс з рестораном, розташований на земельній ділянці площею 2370 кв. м, кадастровий номер 0110900000:01:005:0047, за адресою: АДРЕСА_1. Маючи намір реалізувати своє право на одержання у користування земельної ділянки, на якій розміщений належним їм комплекс, вони -позивачі звернулися до Євпаторійської міської ради з заявою від 05.07.2011 року про надання їм у дострокову оренду земельну ділянку під набутим об'єктом нерухомості, проте їм була надана відповідь про те, що на теперішній час вказана земельна ділянка на підставі договору оренди перебуває у користуванні ОСОБА_4, у зв'язку з чим питання про надання їм у оренду може бути вирішено лише після розірвання вказаного договору оренди у судовому порядку. Оскільки фактичне користування земельною ділянкою здійснюється ними, а не ОСОБА_4, оскільки юридична належність розміщеного на спірній земельній ділянці об'єкту нерухомого майна -торгівельно-розважального комплексу з рестораном визначена за ними -позивачами, вважають, що укладений між ОСОБА_4 та Євпаторійською міською радою договір оренди земельної ділянки, за відсутності добровільної та взаємної згоди на це сторін орендних правовідносин підлягає припиненню шляхом його розірвання у судовому порядку. Просять суд розірвати договір оренди земельної ділянки, площею 0,2370 га, кадастровий номер 0110900000:01:005:0047, на якій розміщений торгівельно-розважальний комплекс з рестораном, розташований за адресою: АДРЕСА_1, укладений 15 жовтня 2008 року між Євпаторійською міською радою та ОСОБА_4.

В судовому засіданні представники позивачів позовні вимоги підтримали, надали суду пояснення, аналогічно викладеному у позовній заяві, просили вимоги задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_4 в судовому засіданні позовні вимоги не визнав, вважав їх необґрунтованими та безпідставними, оскільки діючим законодавством не передбачено розірвання договору оренди земельної ділянки за вимогою особи, яка не є стороною у договорі, а отже позивачі не наділені правом на звернення з такою вимогою. Крім того зазначив, що на спірній земельній ділянці окрім об'єкту нерухомості, належного позивачам, розташований об'єкт, належний відповідачу ОСОБА_4, у зв'язку з чим зазначена земельна ділянка використовується нею за її цільовим призначенням. Просив у задоволенні позову відмовити.

Представник відповідача Євпаторійської міської ради позовні вимоги визнав та просив суд розглянути справу на підставі наявних у справі доказів та винести рішення згідно з нормами чинного законодавства.

Вислухавши доводи представників сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та підлягаючими задоволенню з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що рішенням Євпаторійської міської ради від 26.09.2008 року №5-36/25 «Про надання в довгострокову оренду строком до 29.08.2031 року ОСОБА_4 земельної ділянки для обслуговування торгово-розважального комплексу з рестораном за адресою: АДРЕСА_1, припинено право користування земельною ділянкою СП у формі ТОВ «Південний хрест»по вул. Горького, 5г, загальною площею 0,2370 га. Вказаним рішенням передано ОСОБА_4 у довгострокову оренду строком до 29.08.2031 р. з моменту прийняття рішення, земельну ділянку кадастровий номер 0110900000:01:005:0047, площею 0,2370 га. У виконання вказаного рішення 15 жовтня 2008 року Євпаторійською міською радою укладено з ОСОБА_4 договір оренди зазначеної вище земельної ділянки.

Рішенням Євпаторійського міського суду АР Крим від 16 листопада 2010 року, яке набрало чинності 31.01.2011 року, витребувано від ОСОБА_4 на користь спільного підприємства у формі ТОВ «Південний хрест»торгівельно-розважальний комплекс з рестораном, розташований за адресою: АДРЕСА_1, припинено зареєстроване за ОСОБА_4 право власності на зазначений торгівельно-розважальний комплекс з рестораном та визнано право власності на нього за СП у формі ТОВ «Південний хрест».

18 травня 2011 року між Спільним підприємством у формі Товариства з обмеженою відповідальністю «Південний хрест»з однієї сторони та позивачами - ОСОБА_1 і ОСОБА_2 з другої сторони укладено договір купівлі-продажу, за умовами якого СП у формі ТОВ «Південний хрест»продало в цілому, а позивачі купили по Ѕ частці кожний торгівельно-розважальний комплекс з рестораном, розташований на земельній ділянці площею 2370 кв. м, кадастровий номер 0110900000:01:005:0047, за адресою: АДРЕСА_1. Згідно Витягів про державну реєстрацію, виданих 25.05.2011 року КРП «БРТІ м. Євпаторії», право власності позивачів зареєстровано у встановлено законом порядку.

Відповідно до ст. 377 Цивільного кодексу України до особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду, переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення , у розмірах, встановлених договором. Якщо договором про відчуження житлового будинку, будівлі або споруди розмір земельної ділянки не визначений, до набувача переходить право власності на ту частину земельної ділянки, яка зайнята житловим будинком, будівлею або спорудою, та на частину земельної ділянки, яка є необхідною для їх обслуговування. Якщо житловий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, наданій у користування, то у разі їх відчуження до набувача переходить право користування тією частиною земельної ділянки, на якій вони розміщені, та частиною ділянки, яка необхідна для їх обслуговування.

В судовому засіданні достовірно встановлено, що маючи намір реалізувати своє право на одержання у користування земельної ділянки, на якій розміщений належним їм торгівельно-розважальний комплекс з рестораном, розташований за адресою: АДРЕСА_1, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 5 липня 2011 року звернутися до Євпаторійської міської ради з заявою про надання їм у довгострокову оренду строком на 20 років земельну ділянку, площею 0,2370 га під набутим у право власності об'єктом нерухомості. Разом із заявою позивачами Євпаторійській міській раді була надана технічна документація із землеустрою для складення документів, засвідчуючи право на земельну ділянку в довгострокову оренду, яка була складена на їх замовлення Євпаторійським відділом Кримської регіональної філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру»на підставі договору від 27.05.2011 року №01-02-02-0279. Відповідно до висновку про узгодження технічної документації відділу Держкомзему у м. Євпаторії АР Крим від 04.07.2011 року №255111 технічна документація із землеустрою для складення документів, посвідчуючи право на земельну ділянку в довгострокову оренду ОСОБА_1 та ОСОБА_2, на якій розміщений торгівельно-розважальний комплекс з рестораном, розташований за адресою: АДРЕСА_1, була узгоджена з територіальним органом земельних ресурсів. Проте листом від 18 серпня 2011 року №5781/02-31 Євпаторійська міська рада АР Крим повідомила позивачів, що на цей час витребувана земельна ділянка на підставі чинного договору оренди знаходиться у користуванні фізичної особи ОСОБА_4, у зв'язку з чим питання про надання позивачам в довгострокову оренду строком на 20 років зазначеної земельної ділянки може бути вирішено лише після розірвання договору у судовому порядку. Проте з пояснень представника Євпаторійської міської ради, наданих ним в судовому засіданні, вбачається, що питання про розірвання договору оренди з ОСОБА_4 Євпаторійською міською радою не вирішувалося, в тому числі і в судовому порядку, оскільки права та інтереси Євпаторійської міської ради цим договором не порушуються.

Згідно ч. 2 ст. 120 Земельного кодексу України якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.

Відповідно до ч. 1 ст. 93 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки -це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Згідно ч. 2 ст. 651 Цивільного кодексу України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

В силу п. «е»ст. 141 Земельного кодексу України підставами припинення права користування земельною ділянкою є набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці.

Крім того, згідно ч. 3 ст. 7 Закону України «Про оренду землі» до особи, якій перейшло право власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій земельній ділянці, також переходить право оренди на цю земельну ділянку. Договором, який передбачає набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, припиняється договір оренди земельної ділянки в частині оренди попереднім орендарем земельної ділянки, на якій розташований такий житловий будинок, будівля або споруда.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 31 цього Закону договір оренди землі припиняється в разу набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій іншою особою земельній ділянці.

Положеннями ст. ст. 31 та 32 Закону України «Про оренду землі» передбачений такий спосіб припинення договору оренди як його розірвання.

Оскільки фактичне користування земельною ділянкою площею 0,2370 га здійснюється іншими ніж ОСОБА_4 особами, юридична належність розміщеного на спірній земельній ділянці об'єкту нерухомого майна торгівельно-розважального комплексу з рестораном, розташованого за адресою: АДРЕСА_1, визначена за ОСОБА_1 та ОСОБА_2, укладений між ОСОБА_4 та Євпаторійською міською радою договір оренди земельної ділянки, яка і була надана виключно для цієї мети, за відсутності добровільної та взаємної згоди на це сторін орендних правовідносин підлягає припиненню шляхом його розірвання.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Цивільного процесуального кодексу України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаний або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Статтею 4 ЦПК України передбачено, що здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб у спосіб, визначений законами України.

Відповідно до частини 1 ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до вимог частини 2 ст. 16 ЦК України способом захисту цивільних прав та інтересів може бути, зокрема, припинення дії, яка порушує право.

Частиною 3 цієї ж статті також передбачено, що суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Спірні правовідносини між сторонами виникли у зв'язку із наявністю у позивачів права на отримання в оренду земельної ділянки, на якій розташований належним їм на праві власності торгівельно-розважальний комплекс з рестораном та неможливості реалізації цього права у зв'язку з дією укладеного між Євпаторійською міською радою та попереднім власником об'єкту нерухомості ОСОБА_4 договору оренди земельної ділянки. Отже, суд вважає, що порушене право позивачів може бути поновлено припиненням дії договору оренди спірної земельної ділянки шляхом його розірвання.

Суд перевірив правову позицію відповідача ОСОБА_4 щодо невизнання позову у зв'язку з тим, що позивачі не є стороною договору оренди, а отже не мають права на звернення до суду з вимогою про його розірвання, та вважає зазначені доводи відповідача необґрунтованими та безпідставними. Доводи представника відповідача ОСОБА_4 про те, що ОСОБА_4 спірна земельна ділянки використовується за призначенням, оскільки на ній розташований об'єкт нерухомості, належний їй на праві власності, не знайшли свого підтвердження та спростовуються дослідженими в судовому засіданні доказами, оскільки право власності на нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1, у встановленому порядку за ОСОБА_4 не зареєстровано.

Таким чином, дослідивши обставини справи, перевіривши їх доказами, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, виходячи з принципів розумності, виваженості та справедливості, суд дійшов висновку про обґрунтованість вимог позивачів в заявлених ними межах та про існування правових підстав для задоволення позову.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України з відповідачів солідарно на користь позивача ОСОБА_1 підлягають стягненню понесені нею судові витрати на оплату судового збору та витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в сумі 45,50 грн.

На підставі ст. ст. 11, 15, 16,182, 328, 334, 377, 651, 657 Цивільного кодексу України, ст. ст. 93, 116, 120, 123, 141 Земельного кодексу України, ст. ст. 7, 31, 32 Закону України «Про оренду землі», керуючись ст. ст. 10, 11, 57 -61, 88, 209, 212, 214 -215 Цивільного процесуального кодексу України суд

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1, ОСОБА_2 до Євпаторійської міської ради, ОСОБА_4 про розірвання договору оренди земельної ділянки - задовольнити.

Розірвати договір оренди земельної ділянки, площею 0,2370 га, кадастровий номер 0110900000:01:005:0047, на якій розміщений торгівельно-розважальний комплекс з рестораном, розташований за адресою: АДРЕСА_1, укладений 15 жовтня 2008 року між Євпаторійською міською радою та ОСОБА_4.

Стягнути з Євпаторійської міської ради та ОСОБА_4 солідарно на користь ОСОБА_1 понесені судові витрати в сумі 45,50 грн.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду АР Крим через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк апеляційної скарги.

Суддя Н.М. Володарець

СудЄвпаторійський міський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення20.04.2012
Оприлюднено10.05.2012
Номер документу23758634
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-2539/11

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Борєйко О. М.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Борєйко О. М.

Ухвала від 28.04.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Борєйко О. М.

Ухвала від 19.04.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Борєйко О. М.

Ухвала від 19.04.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Борєйко О. М.

Ухвала від 21.11.2022

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

Ухвала від 18.12.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

Ухвала від 18.12.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

Ухвала від 14.08.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

Рішення від 09.06.2011

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Бондаренко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні