Постанова
від 19.04.2012 по справі 2а/1270/2154/2012
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №10.1

ПОСТАНОВА

Іменем України

19 квітня 2012 року Справа № 2а/1270/2154/2012

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Качуріної Л.С.

при секретарі судового засідання : Анісімової О.В.

в присутності сторін:

від позивача - Родіонова О.О.,

від відповідача - Любова Ю.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Луганську до Луганського закритого акціонерного товариства «Автоклапан» про стягнення заборгованості з капіталізації платежів в сумі 459 182,56 грн.,

В С Т А Н О В И В :

15 березня 2012 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Луганську до Луганського закритого акціонерного товариства «Автоклапан» про стягнення заборгованості з капіталізації платежів в сумі 459 182,56 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що Луганське закрите акціонерне товариство «Автоклапан» зареєстроване у Відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Луганську. Відповідач передав справи потерпілих до відділення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Луганську для продовження раніше призначених страхових виплат. Відділом відшкодування шкоди потерпілим було продовжено страхові виплати потерпілим: ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9

27 лютого 2012 року позивачем до ліквідатора підприємства була спрямована заява про визнання права з капіталізації платежів, що виникла із зобов'язань підприємства відшкодувати шкоду, заподіяну життю і здоровію громадян, так як Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Луганську були продовжені страхові виплати потерпілим.

07 березня 2012 року на адресу позивача надійшов лист ліквідатора за № 65 від 05 березня 2012 року про відмову визнання права з капіталізації платежів у сумі 459 182, 56 грн.

На сьогоднішній день відсутній механізм капіталізації платежів для задоволення вимог, виниклих із зобов'язань підприємства, яке ліквідується на підставі рішення засновників та дані відносини подібні між собою у своїх рисах та ознаках, тобто вирішуються однаково і необхідно застосовувати закон, що регулює подібні правовідносини (аналогія закону).

Для розрахунку суми капіталізації при ліквідації підприємства банкрута застосовується Порядок капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров'ю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 № 765 із змінами від 16.05.2007.

Відповідно до пункту 3 Порядку 765 капіталізація платежів розраховується за період, що визначається як різниця між середньою тривалістю життя для чоловіків і жінок та їх віком на момент здійснення капіталізації.

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Луганську для визначення періоду, за який розраховувалася капіталізація платежів, використовувало дані середнього очікування життя осіб, надані Головним управлінням статистики у Луганській області від 14.02.2012 № 07-15/1082 і задоволення вимог, що виникли із зобов'язань перед потерпілим внаслідок заподіяння шкоди його життю і здоров'ю, провело відповідний розрахунок.

Сума платежів, які підлягають капіталізації для розрахунку з потерпілими на підприємстві-боржнику становить 459 182, 56 грн.

У судовому засіданні представник позивача надав пояснення аналогічні викладеним в позові та просив задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

У судове засідання прибув представник відповідача, який просив відмовити в задоволенні позовних вимог, надав суду заперечення на адміністративний позов, в якому зазначив, що капіталізація платежів для задоволення вимог по зобов'язанням, що виникли у результаті заподіяння шкоди життю і здоров'ю громадян, проводяться відповідно до Порядку капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства - банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 06 травня 2000 року № 765 і здійснюється по кожній особі з виплатою заборгованості за минулі роки і необхідності виплат майбутніх платежів.

Єдиним нормативним актом, який регламентує стягнення капіталізованих платежів є постанова № 765 від 06 травня 2000 року, в якій йде мова про стягнення спірних сум саме у разі ліквідації підприємства внаслідок банкрутства, тобто за умов, які передбачені Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» від 14 травня 1992 року № 2343-ХІІ.

Відповідач не є банкрутом, а ліквідується за власним бажанням акціонерів. У відповідності до ч. 1 ст. 104, п. 1 ч. 1 ст. 110 Цивільного кодексу України. П. 1 ч. 6 ст. 59 Господарського кодексу України без встановлення правонаступника.

На думку відповідача, доводи позивача, що Луганське закрите акціонерне товариство «Автоклапан» має сплатити внески відповідно до Порядку капіталізації платежів для банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства - затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 06 травня 2000 року № 765 є необґрунтованими, оскільки даний Порядок розповсюджується виключно на підприємства - банкрути, тобто має чітко встановлене коло дії.

Заслухавши пояснення представника позивача, представника відповідача. дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наявних у матеріалах справи доказів, оцінивши докази відповідно до вимог ст.ст. 69-72 КАС України, суд дійшов висновку про необґрунтованість заявлених вимог з огляду на таке.

Як вбачається з матеріалів справи, Луганське закрите акціонерне товариство «Автоклапан», відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» є страхувальником.

20 грудня 2011 року засновниками Луганського закритого акціонерного товариства «Автоклапан» прийнято рішення про ліквідацію відповідача, затверджений склад ліквідаційної комісії та призначено голову ліквідаційної комісії.

Згідно зі статтями 15, 46 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.1999 року № 1105-XIV Фонд соціального страхування від нещасних випадків - це некомерційна самоврядна організація, яка проводить збір та акумулювання страхових внесків і фінансується за рахунок страхових внесків страхувальників - роботодавців (юридичних та фізичних осіб).

За приписами статті 46 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV фінансування Фонду соціального страхування від нещасних випадків здійснюється за рахунок: внесків роботодавців: для підприємств - з віднесенням на валові витрати виробництва, для бюджетних установ та організацій - з асигнувань, виділених на їх утримання та забезпечення; капіталізованих платежів, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до статті 45 Закону України № 1105 роботодавець як страхувальник зобов'язаний своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Порядок обчислення і сплати страхових внесків до Фонду соціального страхуванні від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України визначений Інструкцією про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженою Постановою правління Фонду № 36 від 12.07.2007 року та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 01.08.2007 року № 867/14134 (надалі Інструкція), пунктом 5.9 якої встановлено, що для покриття витрат Фонду потерпілим на виробництві, які працювали на підприємствах, що ліквідовані (якщо вони не мають правонаступника), кошти до Фонду сплачуються страхувальником згідно з Порядком капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю здоров'ю, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 06 травня 2000 року № 765.

Капіталізація платежів для задоволення вимог по зобов'язанням, що виникли у результаті заподіяння шкоди життю і здоров'ю громадян, проводиться відповідно до Порядку капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю здоров'ю, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 06 травня 2000 року N 765 і здійснюється по кожній особі з виплатою заборгованості за минулі роки і необхідності виплат майбутніх платежів.

З урахуванням норм статті 46 Закону України № 1105 та п. 5.9 Інструкції від 12.07.2007 року до спірних правовідносин слід застосовувати положення Постанови КМУ № 765 від 06.05.2000 року.

Відповідно до пункту 1 частини 2 Порядку капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 06 травня 2000 р. № 765 капіталізація платежів здійснюється щодо кожної особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідності виплати майбутніх платежів. Під час розрахунку сум цих платежів повинні враховуватися заробітна плата потерпілого, відсоток втрати професійної працездатності, витрати по догляду за потерпілим, на реабілітацію, протезування, придбання транспортних засобів та види соціальної допомоги відповідно до медичного висновку, необхідність сплати одноразової допомоги у зв'язку з травмою або професійним захворюванням, які можуть призвести до смерті потерпілого, а також інших виплат, передбачених законодавством.

Капіталізація платежів нараховується за період, що визначається, з різниці між середньої тривалості життя для чоловіків і жінок і їхнім віком на момент проведення капіталізації (пункт 3 Порядку).

Згідно із розрахунком потреби в капіталізації платежів, що виникли із зобов'язань підприємства перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, сума загальної потреби в капіталізації складає 459 182 грн. 56 коп. (арк. справи 5).

З матеріалів справи вбачається, що листом від 05 березня 2012 року голова ліквідаційної комісії Загорський О.А., розглянувши заяву про визнання права з капіталізації платежів, що виникли із зобов'язань підприємства відшкодувати шкоду, заподіяну життю і здоров'ю громадян, на загальну суму 459 182, 56 грн., відмовив позивачу щодо визнання кредиторських вимог щодо капіталізації платежів з причин того, що Луганське закрите акціонерне товариство «Автоклапан» не є підприємством банкрутом, воно ліквідується за рішенням засновників без встановлення правонаступника, а тому заявлені Відділенням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Луганську вимоги є ,на думку відповідача, необґрунтованими.

На підставі ст. 17 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», Правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків, зокрема, затверджує Порядок призначення, перерахування та проведення страхових виплат.

Зокрема, п. 4.17 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої Постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 12.07.2007 № 36, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 1 серпня 2007 р. за № 867/14134, передбачено, що при ліквідації страхувальник зобов'язаний провести повний розрахунок з Фондом на день закінчення процедури банкрутства (ліквідації).

Згідно до п. 5.9 Інструкції, для покриття витрат Фонду потерпілим на виробництві, які працювали на підприємствах, що ліквідовані (якщо вони не мають правонаступника), кошти до Фонду сплачуються страхувальником згідно з Порядком капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000 року N 765.

Крім того, згідно Порядку капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю суми платежів, капіталізованих відповідно до зазначених вимог у процесі ліквідації підприємства-банкрута, перераховуються ліквідатором (арбітражним керуючим) робочому органу виконавчої дирекції Фонду, у якому підприємство перебуває на обліку.

Єдиним нормативним актом, який регламентує стягнення капіталізованих платежів є Постанова КМУ № 765, в якій йде мова про стягнення спірних сум саме у разі ліквідації підприємства в наслідок банкрутства, тобто за умов які передбачені Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Таким чином, на підставі вищевикладеного, суд приходить до переконання, що позовні вимоги є необґрунтованими і такими, що не підлягають задоволенню, оскільки відповідач не є банкрутом, а ліквідується за рішенням його засновників, Порядок розповсюджується виключно на підприємства банкрути.

На підставі частини 3 статті 160 КАС України у судовому засіданні 19 квітня 2012 року проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Складення постанови у повному обсязі відкладено на 24 квітня 2012 року, про що згідно вимог частини 2 статті 167 КАС України повідомлено після проголошення вступної та резолютивної частин постанови в судовому засіданні.

Керуючись статтями 2, 11, 17, 18, 71, 87, 90, 94, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В :

У задоволенні позовних вимог Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Луганську до Луганського закритого акціонерного товариства «Автоклапан» про стягнення заборгованості з капіталізації платежів в сумі 459 182,56 грн. - відмовити за необґрунтованістю.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано.

Постанову в повному обсязі складено та підписано 24 квітня 2012 року.

Суддя Л.С. Качуріна

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.04.2012
Оприлюднено07.05.2012
Номер документу23788602
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1270/2154/2012

Ухвала від 21.05.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Сіваченко Ігор Вікторович

Постанова від 14.06.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Сіваченко І.В.

Ухвала від 21.05.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Сіваченко І.В.

Постанова від 19.04.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Л.С. Качуріна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні